To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

fealoce - 13 Wrzeœśnia 2012, 22:09

Ale wiesz, jak ser jest całkiem czarny, to nie smakuje zbyt dobrze :mrgreen:
Fidel-F2 - 13 Wrzeœśnia 2012, 22:10

to połóż pizzę na niższą półkę, na rany chrystusa, kobieto
ilcattivo13 - 13 Wrzeœśnia 2012, 22:58

ja piekę 20 - 25 minut przy 190 stopniach, bo mam gazowy piekarnik :)
Fidel-F2 - 13 Wrzeœśnia 2012, 22:59

z termoobiegiem
ilcattivo13 - 13 Wrzeœśnia 2012, 23:00

Bez. Termoobiegi są dla mięczaków ;P:
Fidel-F2 - 13 Wrzeœśnia 2012, 23:01

no to 190'C dla pizzy to *beep* nie temperatura
ilcattivo13 - 13 Wrzeœśnia 2012, 23:06

no tak... zapomniałem, że piekłeś pizzę wg. mojego przepisu i w moim piekarniku i wiesz lepiej :roll:
Fidel-F2 - 13 Wrzeœśnia 2012, 23:08

ach, Twój przepis na pizzę, ach, w Twoim piekarniku, ach, przepraszam mistrzu, że wątpiłem w geniusz
savikol - 14 Wrzeœśnia 2012, 09:30

Jeśli się ser przypala, jest proste rozwiązanie. Trzeba upiec pizzę bez sera, kiedy jest gotowa wyjąć ją, posypać serem i włożyć do gorącego piekarnika na powiedzmy 5 minut. To wystarczy, by ser się rozpuścił. Nawet jeśli jest kiepskiej jakości nie zdąży się spalić. Oczywiście szlachta używa sera z górnej półki, który faktycznie jest robiony z mleka, a nie z polimerów i tłuszczu roślinnego, a zatem nie zmienia się po podgrzaniu w skorupę lub inne paskudztwo.

Jeszcze radziłbym nie używać ketchupów, bo to shit nie mający wiele wspólnego z pomidorami (prócz koloru). Trzeba zrobić pastę z przecieru, z dodatkiem śmietany, czosnku i przypraw kuchni śródziemnomorskiej. Posmarować nią surowy spód i na niej ułożyć składniki, nie smarować nią upieczonej pizzy.
Taką mam koncepcję.

Rafał - 14 Wrzeœśnia 2012, 09:41

Mam wykoncypowany przepis na pastę do pizzy: ucieram w moździerzu oregano, pieprz i co mi tam jeszcze z ziół podejdzie, potem dowalam czosnek wstępnie posiekany, sól , cukr, na koniec przecier pomidorowy prima-coś tam (ten z Kauflandu) - ważne co by nie były to Pudliszki - kwas. Kapitalnie sprawdza się na smarowanie ciasta. Ser też nie sypię na górę, ale na środek. Ważne, aby na ser coś położyć, wtedy się nie przypala, a tworzy taką fajną masę. I na to dipa czosnkowego na jogurcie, mmm, zimnego Miłosławia Pilsnera, mmmm, ale się żem rozmarzył :wink:
fealoce - 14 Wrzeœśnia 2012, 09:45

Dobra, wypróbujemy :D
Kasiek - 14 Wrzeœśnia 2012, 13:43

Rafał, spróbuj zrobić sos na samych pomidorach :D
Nie próbowałam Pudliszek, ale wiem, że my, Polacy, lubimy na słodko. Znajomi włosi krzywią się na nasze sosy do pizzy, sosy bolońskie, że za słodkie :D

Moje dziecko zjadło dziś ziemniaka :D Znaczy rozszerzania diety początek :)

A u mnie będzie po południu zupa dyniowa się gotować i pewnie tarta z jabłkami ze swojskich antonówek :)

Rafał - 14 Wrzeœśnia 2012, 15:04

Kasiek, mam zamiar, miskę malinówek co dwa dni z ogródka przynoszę, już nie mamy co z nimi robić - trzeba będzie jakiś przecier wymyśleć.
dalambert - 14 Wrzeœśnia 2012, 17:44

Pucek popełniła
bitki wieprzowe / z szynki/ + grzybkowa mieszanka z działki / kurki, kozaczki jakiś maślak/ + pieprz zielony - razem PYCHA :D

Martva - 14 Wrzeœśnia 2012, 17:52

Muffiny cytrynowe. Jak na mój gust mogłyby byc bardziej cytrynowe.
Kai - 14 Wrzeœśnia 2012, 19:26

Kasiek, ja zrobiłam. Pomidory, oliwa, przyprawy i mnóóóóóóóóóóóóóóóstwo przecierania.
Lynx - 14 Wrzeœśnia 2012, 21:47

Grzyby, grzyby, grzyby. :)
merula - 15 Wrzeœśnia 2012, 08:24

a u nas podobno z nimi kiepsko.
Lynx - 15 Wrzeœśnia 2012, 09:42

Jak ktoś zbiera tylko jeden, czy dwa gatunki grzybów to rzeczywiście jest kiepsko. W ciągu ostatnich lat prawdziwków zebrałam niewiele, podobnie z podgrzybkami- kiedyś wracało się z pełnymi koszami, teraz jest ich zdecydowanie mniej. Nie wiem dlaczego, a jeżdże do więcej niż jednego lasu :)
Kruk Siwy - 15 Wrzeœśnia 2012, 09:46

Szusza?
Agi - 15 Wrzeœśnia 2012, 10:45

U nas podgrzybków, ani prawdziwków na razie nie widać. Susza.
Godzilla - 15 Wrzeœśnia 2012, 11:45

A ja wczoraj widziałam gościa w gumiakach i z pełnym wiaderkiem i łubianką, przynajmniej od wierzchu były same podgrzybki.
Kai - 15 Wrzeœśnia 2012, 15:27

A mnie to wisi, nie mam lasu ani nie chce mi się łazić w celu zbieractwa, kupiłam pół kilo podgrzybków i część dałam do mimowolnego bigosu, a część czeka w kolejce do gulaszu.
Fidel-F2 - 15 Wrzeœśnia 2012, 17:35

zasadniczo grzybów nie ma ale jeśli w okolicach są jakie stawy czy inne bajora to daje się coś znaleźć
ilcattivo13 - 15 Wrzeœśnia 2012, 18:56

A u nas grzybów w bród. Ciocia dziś się wybrała na grzyby pod Płociczno i przywiozła 3 duże wiadra podgrzybków i prawdziwków i trochę kurek, tatarów i maślaków. Następnym razem muszę wybrać się z nimi, żeby poznać to miejsce :wink:
Anonymous - 15 Wrzeœśnia 2012, 19:19

A propos grzybów, to uczyniłam dziś pasztet z grzybami, bo paczka soi mi zalegała w szafce - dotąd robiłam z soczewicy, i trochę byłam sceptyczna, bo sojowych produktów nie lubię za bardzo, ale wyszedł całkiem niezły.
Martva - 15 Wrzeœśnia 2012, 19:22

Hmmm, fakt że grzyby to jeden z tych produktów które mogłyby uczynić soję jadalną ;)
Anonymous - 15 Wrzeœśnia 2012, 19:23

I duuuuża ilość przypraw/ziół, w tym wypadku majeranek, tymianek i lubczyk.
Kai - 16 Wrzeœśnia 2012, 13:32

Dzisiaj obejrzałam sobie coś pod nazwą wegańskie lasagne. Generalnie to wszystko jak w normalnym, tylko zamiast mięsa granulat sojowy, zamiast sera rozdyźdane ziemniaki z kalafiorem (to jest pyszne!) a zamiast płatów lasagne płaty ryżowe. I to jeszcze w piekarniku parowym.

Idea mi się podoba, zobaczę, co wyjdzie w normalnym.

U mnie gulasz z podgrzybkami sobie pyrka, kasza gotowa :)

Fidel-F2 - 16 Wrzeœśnia 2012, 15:57

Kai napisał/a
Dzisiaj obejrzałam sobie coś pod nazwą wegańskie lasagne. Generalnie to wszystko jak w normalnym, tylko zamiast mięsa granulat sojowy, zamiast sera rozdyźdane ziemniaki z kalafiorem (to jest pyszne!) a zamiast płatów lasagne płaty ryżowe. I to jeszcze w piekarniku parowym.
czyli jaki związek ma ta potrawa z lasagne, że się nazywa lasagne?

Partner forum