To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Magnis - 26 Sierpnia 2012, 18:04

Dzisiaj na obiad były kartofelki i nadziewana papryka mięsem mielonym duszona. Normalnie pycha :D .
ilcattivo13 - 26 Sierpnia 2012, 20:14

Martva napisał/a
Lubię zupę z dyni, tylko musi być dla mnie bardzo mocno doprawiona i wyrazista. Takiej łagodnej ze śmietaną etc bym nie tknęła, zupy na słodko są ogólnie fuj.
No to nie traktuj takiej zupy jako zupę, tylko jako deser :wink: Zamiast budyniu czy jakiegoś musu. A poza tym, do mojej zupy dyniowej nie daje się śmietany. O! ;P:
Martva - 26 Sierpnia 2012, 20:32

Daje się mleko, fuuuj ;P:
ilcattivo13 - 26 Sierpnia 2012, 21:05

ehe, jak do budyniu ;P:

Edit: BTW. gdyby się mleka nie lało, to byłaby to chyba pierwsza zupa mleczna bez mleka ;P:

Martva - 26 Sierpnia 2012, 21:17

Gdyby zupy mleczne były bez mleka, to bym je lubiła. Może.

Fajną sałatkę wczoraj jadłam. Zawierała gotowanego brokuła, pieczarki konserwowe, kukurydzę i jajko na twardo. Na stole znalazłam też inne jadalne rzeczy: koreczki z sera plesniowego i winogron, minitarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem, mozzarellę z pomidorami i kalafiora z sosem czosnkowym, też z pomidorami. I muffiny, niezłe, czekoladowe z wisienką, ale słodkie.

Ciocia ma w ogrodzie malinowy chruśniak ;) z Polany i spędziłam tam dobrą godzinę w dwóch turach, obżerając się do nieprzyzwoitości. Mmmm.

fealoce - 26 Sierpnia 2012, 21:19

Zupa z dyni na słodko też brzmi ciekawie :)

Kurcze, odkryłam, że kawałek imbiru, który leżał sobie w kuchni wypuścił piękny, zielony pęd :mrgreen:

ilcattivo13 - 26 Sierpnia 2012, 21:33

Martva - a budyń lubisz? :)

fealoce - u mnie też, wygląda trochę jak pędy bambusa :wink:

fealoce - 26 Sierpnia 2012, 21:37

No, mój też ;) Przez chwilę zastanawiałam się, czy nie spróbować go zasadzić, ale mam wrażenie, że to nic nie da.
ilcattivo13 - 26 Sierpnia 2012, 21:46

Ja się nie zastanawiam - mój idzie na kompost i tam albo coś z niego wyrośnie (jak z tescowych boczniaków), albo coś z niego będzie ;P:
ihan - 26 Sierpnia 2012, 22:25

Martva, jak by ciocia miała oprócz Polany jeszcze Poranną rosę, to by już pełnia szczęścia była. A ja dzisiaj obżarta kaniami panierowanymi. Jak bym robiła sama, to by mi się panierować nie chciało, a tak załapałam sie na cudza robotę, ja tylko kań dostarczyłam.

A imbir polskiej zimy raczej nie przeżyje.

Agi - 26 Sierpnia 2012, 22:29

Rzopoczęłam sezon przetwórczy.
Wczoraj powidła z węgierek, a dziś mus jabłkowy.
Wstępną obróbkę cieplną robię w piekarniku, później tylko przez chwilę dogotowuję na gazie.
Zarówno powidła, jak i mus bez dodatku cukru, smakują znakomicie.
Malinami też się objadam, Polanami konkretnie.

Lynx - 27 Sierpnia 2012, 00:10

Szczęściara Agi. Mam dobry przepis na doskonałą nalewkę malinową.
Agi - 27 Sierpnia 2012, 00:36

Mam za mało malin na nalewkę, pożeramy na bieżąco.
ilcattivo13 - 27 Sierpnia 2012, 16:22

Tortille z cikinem i warzywami, na ostro :D
corpse bride - 27 Sierpnia 2012, 20:07

Ja dziś zjadłam moją ulubioną kanapkę z rostbefem w Charlotte. Chyba muszę się opanować i wypróbować jeszcze te rzeczy, których nie jadłam, ale jak myślę o kanapce z rostbefem albo musie z wątróbek, to nie wierzę, że cokolwiek może być lepsze...
Kai - 30 Sierpnia 2012, 21:35

merula napisał/a
w ogóle jakoś się z dynią nie kocham.
Próbowałaś marynowanej z Kowalewskiego? IMHO lepsza nawet od oshinko.

Śledź ze śliwkami w occie i suszonymi znikł, wyparował, trzeba robić nową porcję.

corpse bride - 31 Sierpnia 2012, 11:00

Przeczytałam 'śledź ze ślimakami'...
Kai - 31 Sierpnia 2012, 11:08

corpse bride, dzięki za inspirację, zastanowię się, czy to pasuje smakowo ;)
Godzilla - 31 Sierpnia 2012, 11:09

Ostatnio zrobiłam chili con carne, bo byłam ciekawa jakie to jest. Wrażenie ogólne dość przewrotne: przypomina mi sos ogólnoturystyczny, którego zasadniczymi składnikami były konserwy mięsne i koncentrat pomidorowy, a dalej wszystko co ludziom przyszło do głowy tam wrzucić. To sobie bulgotało na ognisku w jednym garze, a w drugim gotowały się kluski. Podstawiało się potem menażki i łyżka tego, łyżka tamtego - mniam-mniam :mrgreen: Ale smakuje pierwsza klasa, i oczywiście ładne mielone mięsko, a nie żadna konserwa, i domowy przecier z pomidorów zamiast koncentratu. Do tego wszystkie dodatki, papryka itd. Pycha. Tylko że zjadłam go prawie sama, bo dzieciarnia powiedziała "błe". Ja ich nie rozumiem. Jedno zrobiłam wbrew przepisowi: nie dodałam prawdziwej papryczki chili, bo by mi podniebienie przepaliła, a dzieci w ogóle by tego nie zjadły (a mogłam, bo efekt był ten sam ;P: )
Fidel-F2 - 31 Sierpnia 2012, 11:18

Godzilla, z czekoladą czy bez?
Godzilla - 31 Sierpnia 2012, 11:22

Czekoladę w warunkach górskich pożera się na surowo.
Agi - 1 Wrzeœśnia 2012, 21:45

Zaczęłam suszenie śliwek, najbardziej lubię wyjadać takie w połowie ususzone.
Martva - 2 Wrzeœśnia 2012, 13:23

Oberżyny na jakąś wschodnią nutę planuję dziś. Zobaczymy co wyjdzie.

Wczoraj były muffiny marchewkowe z serem pleśniowym (raz jeszcze dzięki dla Mirii), tym razem udało mi się nie zapomnieć o dwóch składnikach. W trakcie pieczenia wyglądały wyjątkowo paskudnie, jak kopki jajecznicy z kawałkami ściętego białka, ale smakowo są obłędne. Dodałam orzechy. To zaskakujące, bo nie lubię orzechów, ale dodaję je do prawie wszystkich muffinów ostatnio, słonych i słodkich. I do chleba.

Kai - 2 Wrzeœśnia 2012, 16:41

Ragout z zajonca wyszło przepyszne. Naprawdę. Gdybym pozwoliła koledze się rozwinąć, byłoby pewnie niejadalne jak bażant. Nie mialam pojęcia, jak wiele potrafi dać skórka pomarańczowa w dziczyźnie.

Pożarłam garść frytek z solą i się oblizuję. Od jutra wracam na dietę, ale jeden dzień na miesiąc chcę posmakować wszystkiego.

Zgaga - 4 Wrzeœśnia 2012, 11:42

Agi napisał/a
Zaczęłam suszenie śliwek, najbardziej lubię wyjadać takie w połowie ususzone.

Jaką metodą suszysz? Na szpatułkach?

Agi - 4 Wrzeœśnia 2012, 12:10

Suszę na siatce, w elektrycznej suszarce do warzyw.
ilcattivo13 - 4 Wrzeœśnia 2012, 15:28

na bazarze pojawiły się ananasy :D
Fidel-F2 - 4 Wrzeœśnia 2012, 15:30

z gruntu czy spod folii?
ilcattivo13 - 4 Wrzeœśnia 2012, 15:30

z drzewa
Martva - 4 Wrzeœśnia 2012, 15:45

Wow, to mutanty jakieś :D

Partner forum