To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

Rodion - 21 Lipca 2010, 21:17

Dora bractwo.
poszedłem w nadprzestrzeń trzy lata temu, teraz wracam.
Pojawiło się w tym czasie coś wartego wydrylowania portfela?

goderic - 22 Lipca 2010, 13:45

Adanedhel świetna recenzja
Adanedhel - 23 Lipca 2010, 09:30

Rodion, a na czym skończyłeś, bo bardziej żyję planami wydawniczymi Webera w USA niz w Polsce.
Rodion - 23 Lipca 2010, 17:29

Wojna Honor?
Adanedhel - 25 Lipca 2010, 09:07

No to chyba spokojnie możesz spróbować "Za wszelką cenę", "Cienia Saganami" i "Zarzewia wojny". Są niezłe. I to chyba wszystko, co wyszło. Zdaje się, że w tłumaczeniu jest "Pochodnia wolności", ale przy niej odpłynąłem.
Rodion - 25 Lipca 2010, 10:12

Oki. Przeprowadzę rozpoznanie i wciągnę pozycje na swoja listę.
goderic - 25 Lipca 2010, 11:34

"Płomień Wolności" ukarze się dopiero pod koniec roku, niestety.
Z przykrością muszę zauważyć, że "Za wszelką cenę" jest chyba najsłabszą częścią cyklu napisaną przez Webera.

Adanedhel - 28 Lipca 2010, 09:27

Weber na Twitterze przebąkuje, że rozkręcił na poważnie pisanie kolejnej powieści z Honorverse. Ale nawet tytułu jeszcze nie ma.
dalambert - 28 Lipca 2010, 09:31

Adanedhel, wiedomość zacna - bywa szybki - powiedzmy, odda do wydawcy w grudniu, to mogą wydać w 3 kwartale 2011, czyli u nas gdzieś w czerwcu 2012 - i męcz się tu czytelniku.
A to co napisałem to wersja optymistyczna jest :(

Adanedhel - 28 Lipca 2010, 09:34

Się zobaczy.
Gdybyś chciał poczytać:
http://twitter.com/davidweber1

dalambert - 28 Lipca 2010, 09:44

Adanedhel, Admirale kochany jakbys nie wiedział, że ja z hameryckiego to jeno fuck i cuck kojarzę ;P:
Ale jezeli Ci się chce to łaskawie wrzuć jakiej co celniejsze zwroty/ oczywiście tchnące optymizmem/ :D

ps. a odezwał się choć ? sam wiesz kto :!:

Adanedhel - 28 Lipca 2010, 09:51

http://translate.google.pl/#
:twisted:
Nie, wykorzystuję teraz inne dojścia.

aniol - 31 Lipca 2010, 19:10

nabylem "z furii zrodzona"
i w czytaniu jestem mniej wiecej w polowie
odczucia mocno mieszane
bo z jednej strony czyta sie dobrze jak to Webera
ale z drugiej...
schematy oklepane az do bolu - genialna nastolatka i jej kariera w kosmicznych marinsach (dobrze ze nie we flocie bo powtorka Honorci byla by az do pozygania) akcja przewidywalna w sposob taki ze az sam siebie zaczynam o jasnowidzenie podejrzewac, pierwsze odczucie to ze jest to miks Imperium czlowieka, Bolo I Honorci...
no i odzywki Webera powtarzalne w ilosciach hurtowych - jego tekst o trafianiu dwoma rekami do wlasnego tylka powtarza sie tyle razy ze az podejrzewam ze to jakas jego prywatna mantra
fajna rzecz dla kogos kto tworczosci tego autora nie zna
dla totalnych fanatykow podejrzewam ze tez
mnie irytuje w rownym stopniu co bawi
moze jak dojde do konca zmienie zdanie

aniol - 4 Sierpnia 2010, 14:18

"z furii zrodzona" przeczytana
odczuc nie zmieniam: oklepane schematy, przewazajace sily wroga ale slabszy technologicznie i intelektualnie wiec koniec koncow przegrywa widowiskowo i pakuje sie w pulapki na ktore nie nabralby sie srednio rozgarniety kapral "gaciowy"
politycy jak zawsze sa wszystkiemu winni bo to banda idiotow, chciwych i skorumpowanych - aczkolwiek tutaj sie z Weberem zgadzam na calej linii - oni tacy sa
okazuje sie ze to dopiero pierwszy tom nowego cyklu
w moim odczuciu zbedny cykl - bo kopiujacy calymi garsciami z innych ksiazek autora, ot drobne korekty kosmetyczne: zamiast psowatych obcych sa gadowaci, zamiast myslaczych czolgow sa prawie myslace zbroje marines
znowu wychodza jakies monarchistyczne sympatie Webera - znowu mamy do czynienia z cesarstwem czlowieka - nie wiem? moze chcialby szanowny autor wrocic do fantasy? tylko mu sie lepiej w s-f siedzi, ale odczuwa brak krolow, lordow i innych paladynow wiec tak naciaga swoje powiesci zeby ichmoscie sie wcisneli?
po calkiem fajnym swiezym pomysle jakim byly "wrota piekiel" (tak na marginesie ktos wie kiedy dalszy ciag?) to "furia" jest jakas taka - uwsteczniona
dobre czytadlo ale nic pozatym

goderic - 5 Sierpnia 2010, 12:17

aniol powieść "Z furii zrodzona" to rozszerzone wydanie pierwszego opowiadania Webera o tym samym tytule. Więc powiedział bym że, to innych jego książkach powtarzane są schematy stworzone w tym opowiadaniu tylko lepiej dopracowane
dalambert - 5 Sierpnia 2010, 12:23

Zal tylko że ISA zamiast kontynuować cykl XVII wieczny / 1632, 1833/ wpuszcza sie w kolejne bąki Webera, ten typ niestety tak ma, że ciągle ma ambicję na rozszerzenie emplois i kicha z tego wychodzi.
Wiąłby się uczciwie z kolesiami za Honorverse to by fajniej było.

goderic - 5 Sierpnia 2010, 14:15

1632 napisał Eric Flint więc to raczej jego cykl, Weber pomaga mu tylko przy następnych częściach. Faktem jest że mógłby się nie rozdrabniać i skupić na jednym albo dwóch cyklach
dalambert - 5 Sierpnia 2010, 14:18

goderic napisał/a
1632 napisał Eric Flint

wiem ? Weber robił przy 1633/ ale jest juś od dawna 1634 - Wojna bałtycka, jest "Gazeta Grantville" a ISA zamiast kontynuować wpuszcza się w nowe pierwsze cześci , a mnie chplera na to bierze.

Owca.von.Kozic - 9 Sierpnia 2010, 11:12

Ugh... przeczytałem trzy ostatnie strony wątku... i chyba jestem w piekle, tyle do nadgonienia.... :shock:
dalambert - 9 Sierpnia 2010, 11:15

Owca.von.Kozic napisał/a
i chyba jestem w piekle, tyle do nadgonienia

a nie w przedsionku raju - TYLE do czytania :D

Witchma - 19 Sierpnia 2010, 16:21

Właśnie mój dealer książek przywiózł stos Weberów z Anglii. Jak zaczęłam czytać, ile tych tomów, ile serii, podserii, powieści pisanych to z tym autorem, to z tamtą autorką, spin-offów, zbiorów opowiadań i innych cudów-wianków, to zrezygnowałam. Czy ktoś w ogóle się jeszcze orientuje, o co chodzi? :)
dalambert - 20 Sierpnia 2010, 09:34

Witchma, owszem to wcale nie takie trudne :D
Witchma - 20 Sierpnia 2010, 10:21

dalambert, to gratuluję, mnie to przytłoczyło :)
dalambert - 20 Sierpnia 2010, 11:09

Witchma, Głównych dziełem Webara jest niewątpliwie Honorwerse, a w nim:
książki bezpośrednio opowiadające dzieje Honor Harrington :
Placówka Basilik
Honor Królowej
Krotka, zwycięska wojenka
Kwestia honoru
Honor na wygnaniu
Honor wśród wrogów
W rekach wroga
Honor ponad wszystko
Popioły zwycięstwa
Wojna Honor
Za wszelką cenę

tu również w lipcu 2010 ukazała się po angielski "Misja Honor' kiedy u nas czort wie.

Zbiory opowiadań z Honorwerse , opowiadające różne historie wzbogacające narrację bądź dzieje Królestwa Mancitore

1. Więcej niż Honor
2. Nie tylko honor
3. W służbie miecza
4. Światy honor

i dwa pod cykle zaczete
1. Królowa nieolnikow
2. Pochodnia / czy płomień/ zwyciestwa / chyba / ukazać po polsku ma się w IV kwartele tego roku

oraz
1. Cienie Saganami
2. Zarzewie wojny.

To z Honorwerse. popełnił jeszcze cykl Starfire, cos co ostatnio NURS tłumaczył i jakąś probe fantazy, oraz dołożył się do drugiego tomu XVII wiecznych opowiesci / 1633/.

Jak kto pamięta co wiecej to dokładajcie.

NURS - 20 Sierpnia 2010, 11:10

Witchma napisał/a
Właśnie mój dealer książek przywiózł stos Weberów z Anglii. Jak zaczęłam czytać, ile tych tomów, ile serii, podserii, powieści pisanych to z tym autorem, to z tamtą autorką, spin-offów, zbiorów opowiadań i innych cudów-wianków, to zrezygnowałam. Czy ktoś w ogóle się jeszcze orientuje, o co chodzi? :)

a ma off armageddon's reef i dalsze tomy? chętnie nabedę na półkę, bo tłumaczę z wydruków.

Witchma - 20 Sierpnia 2010, 11:17

NURS, dostałam listę takich tytułów:

At All Costs
March to the Stars
World of Honor
By Schism Rent Asunder
Heirs of Empire
Changer of Worlds
The Shiva Option
Crown of Slaves
Hell's Gate
In Enemy Hands
Hell Hath no Fury
Ashes of Victory

Mnie to nic nie mówi, ale Tobie może :)

NURS - 20 Sierpnia 2010, 11:49

By Schism mam teraz robić. daj cynk za ile jest do wzięcia.

A z ciekawoste, próbowałem w Lądynie kupić Webera i w żadnej księgarni nic nie mieli. kompletnie nic.

Witchma - 20 Sierpnia 2010, 12:10

NURS, dealer przywozi książki używane, a i tak Weber się rzadko trafia.
ilcattivo13 - 20 Sierpnia 2010, 20:21

dalambert napisał/a
popełnił jeszcze cykl Starfire

cztery pierwsze tomy - prawdziwie hardcorowa militarna s-f, z bitwami na setki tysięcy statków i z kolejnymi setkami tysięcy bohaterów :wink:

dalambert napisał/a
jakąś probe fantazy

Przygody Bahzella Bahnaksona: Przysięga Mieczy, Zaprzysiężony Bogu Wojny i Przysięga Wietrznego Jeźdźca. Jedna z najbardziej rozrywkowych fantasy jakie czytałem.

dalambert napisał/a
oraz dołożył się do drugiego tomu XVII wiecznych opowiesci / 1633/.

wspólnie z Ericem Flintem machnął 1632 i 1634 (jeden z tomów - nie wydany u nas, bo ISA dała ciała) - pierwsze dwa tomy były fajne. Proste, ale fajne.

Z Johnem Ringo machnął cykl Imperium człowieka: Marsz w głąb lądu, Marsz ku morzu, Marsz ku gwiazdom i Nas niewielu. Dobre jest.

Do tego seria Dahak: Księżyc buntowników, Dziedzictwo Zniszczenia i Spadkobiercy cesarstwa. Całkiem fajna militarna space-opera. Nie w takiej skali jak Starfire i nie tak fajne, ale fajne.

I jeszcze kilka tomów z serii Bolo (o gigantycznych czołgach) - chyba najsłabsza rzecz, jaką popełnił Weber.

dalambert - 2 Wrzeœśnia 2010, 09:51

Są wieści " z frontu" w przyszłym roku w Stanach ma być podobno wydane :
01.02.2011 - "In Fire Forget" piąty zestaw opowiadan z Honorwerse.
05.04. 2011 - niespodzianka - jakoby cia dalszy opowiadania "Piękna przyjaźń" - książka o Stephani Harringron i treecatach ?

Partner forum