To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Martva - 3 Wrzeœśnia 2009, 11:04

Byłoby to TO?
Znalazłam w wiki hasło 'ink sac' i kazałam mu przetłumaczyć na polski, i takie wyszło. Jako że jestem totalne beztalencie językowe nie wiem czy o to chodzi, ale sądząc po obrazku może pasować.
numer 8 na tym obrazku:

Nie znalazłam obrazków potwierdzających :(

nureczka - 3 Wrzeœśnia 2009, 11:09

To jest to! Dziękuję, bardzo mi pomogłaś.

Niestety, gdy próbuję coś znaleźć w Internecie zawsze trafiam na strony typu XXlaski.pl, albo coś w tym guście.

Jestem kompletnym beztalenciem internetowym.

Ozzborn - 3 Wrzeœśnia 2009, 11:13

Włącz sobie filtr rodzinny :P

Potwierdzam 'ałtortetem' biotechnologa - woreczek czernidłowy ;P:

Dunadan - 3 Wrzeœśnia 2009, 11:13

nureczka napisał/a

Niestety, gdy próbuję coś znaleźć w Internecie zawsze trafiam na strony typu XXlaski.pl, albo coś w tym guście.

Szczerze mówiąc jak pierwszy raz zerknąłem na rysunek powyżej to mi się skojarzyło z czym innym :oops: ale to chyba daltego że przed chwilą odwiedziłęm pewien wątek na naszym forum :mrgreen:

Martva - 3 Wrzeœśnia 2009, 11:15

Mam nadzieję że na pewno to i żaden miłośnik głowonogów Cie nie zmiesza z błotem teraz ;)
nureczka - 3 Wrzeœśnia 2009, 11:41

Ozzborn, dziękuję.
Wpisuję worek czernidłowy.

Wczoraj trafiło mi się wole kurze. Pfuj.... Chyba wegetarianką zostanę, jak tak dalej pójdzie.

Dunadan - 3 Wrzeœśnia 2009, 12:13

A ja jestem ciekaw co woreczek czernidłowy ma wspólnego z laskami... tak czy inaczej oglądałem jakiś film na którym pokazywali jak to działa ( woreczek czernidłowy ) - robi wrażenie.
Ozzborn - 3 Wrzeœśnia 2009, 12:18

nureczka, woreczek! Nie worek. Tak samo jak są kłębuszki nerkowe, a nie kłęby czy woreczek żółciowy a nie wór :wink:

edzia:
Dunadan napisał/a
A ja jestem ciekaw co woreczek czernidłowy ma wspólnego z laskami

Laskami? Coś mi umknęło?

nureczka - 3 Wrzeœśnia 2009, 13:41

Ozzborn napisał/a
nureczka, woreczek! Nie worek. Tak samo jak są kłębuszki nerkowe, a nie kłęby czy woreczek żółciowy a nie wór :wink:

Dzięki Ozzborn za czujność, już poprawiam.

nureczka - 17 Wrzeœśnia 2009, 16:44

Aż wstyd się pytać, ale z drugiej strony lepiej się głupio zapytać, niż głupio zrobić. Pytanie dotyczy informatyki, Windows XP.

Opis problemu
Otóż objawiła mi się na pasku zadań ikona w postaci czerwonego kółka z białym krzyżykiem. Co kilka wyskakuj z niej dymek z napisem Your computer is infected! doprowadzając mnie do szału. Świństwo jakoby wykrywa spyware, ale sprawdziłam - pliki, które ten program wskazuje jako malware sam wgrywa!
Gdy niechcący kliknęłam "balonik" przekierowało mnie na stronę, gdzie za jedyne 50 USD (czy coś koło tego) mogę kupić program chroniący mnie przed zagrożeniami. Co więce, po reboocie komputera próbuje automatycznie ściągnąć ówże program Antywirus Pro 2010.

A teraz pytanie
Czy ktoś wie, jak się tego paskudztwa pozbyć?

Ziemniak - 17 Wrzeœśnia 2009, 16:54

http://www.virusremovalguru.com/?lang=pl
Pako - 17 Wrzeœśnia 2009, 17:25

To *beep* pojawia się w sieci co roku. Skur...stwo straszne, jak kto ma pecha to se od razu formatuje dysk. Mi się kiedyś udało z tym poradzić za pomocą jakiegoś softu (avast nie tykał... avast w ogóle mało co tyka :P ), tylko teraz za cholerę nazwy nie pamietam... grunt to nie panikować i nie robić formata, tylko szukać pomocy, często się pomoże :)
nureczka - 17 Wrzeœśnia 2009, 17:46

Ziemniak You are my hero!
Mój program antywirusowy niestety toto przepuścił.
Udało się usunąć StopZillą.

Ziemniak - 17 Wrzeœśnia 2009, 17:53

nureczka, bo to w zasadzie nie jest wirus :mrgreen: Jakiś trojan ściągnął ci toto na komputer. Zainstaluj sobie to, ściągnij aktualizacje, następnie ochrona i na końcu sprawdzanie i naprawa.
nureczka - 18 Wrzeœśnia 2009, 12:35

Piszę, bo ta informacja może się komus przydać.
StopZilla nie dała rady - sukces był krótkotrawały (po reboocie paskudztwo znowu wylazło).
Próby ręcznego czyszczenia też nie dały razultatu, świństwo wstawało jak Feniks z popiołów.
Na koniec, po całym dniu walki udało się! Pomógł program Malwarebytes'.

I na tym kończę, życząc zdrowia Waszym pecetom. :)

Pako - 18 Wrzeœśnia 2009, 14:48

O! Malwarebytes! To jest to, czym sam dałem radę z tym problemem. Przykro mi, że sobie nie byłem w stanie przypomnieć tego tytułu, teraz będę wiedział, gdzie szukać ;)
ihan - 19 Wrzeœśnia 2009, 08:57

Moje pytanie: co za dziubek wymyślił, żeby w Corelu czcionka Comic nie miała opcji: italic. I pytanie dodatkowe: macie pomysł jaką podobną czcionką podmienić żeby wstawić część tekstu kursywą, a żeby nie bolało w oczy?
nureczka - 19 Wrzeœśnia 2009, 19:30

Jeśli już o czcionkach. Przepadła jak sen jaki złoty moja kochana Helvetica.
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

gudrun - 19 Wrzeœśnia 2009, 22:48

ihan napisał/a
Moje pytanie: co za dziubek wymyślił, żeby w Corelu czcionka Comic nie miała opcji: italic. I pytanie dodatkowe: macie pomysł jaką podobną czcionką podmienić żeby wstawić część tekstu kursywą, a żeby nie bolało w oczy?

Hmm. W Wordzie ma, więc może napiszesz w Wordzie i wkleisz jako obrazek?

ihan - 20 Wrzeœśnia 2009, 10:55

Niby tak, ale potem w obrazku za wiele nie zedytuję.
Ziemniak - 20 Wrzeœśnia 2009, 10:59

A może tak skopiuj czcionkę z Worda do Corela?

Edit: Właśnie doczytałem, że Corel używa czcionek systemowych, i jak czcionka jest widoczna w Wordzie, to powinna też być w Corelu.

nureczka napisał/a
Jeśli już o czcionkach. Przepadła jak sen jaki złoty moja kochana Helvetica.
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Wybierz sobie: :D

http://www.searchfreefonts.com/search/?q=helvetica

ihan - 20 Wrzeœśnia 2009, 11:08

Jeśli skopiuję tekst z Worda ordynarnym CtrlC w Corelu brak italica. Niby po ptakach, bo plakat poszedł do drukowania, ale drażni. I na przyszłość może się przydać.
Ziemniak - 20 Wrzeœśnia 2009, 11:11

Zapytam kumpla co siedzi w Corelu, jaką macie wersję? I co z tym logo tak przy okazji?
ihan - 20 Wrzeœśnia 2009, 11:15

Wersję: 12 z tego co pamiętam. Logo- PW
Nutzz - 20 Wrzeœśnia 2009, 19:29

Posiada może ktoś namiary na jakiś program umożliwiający blokadę niepożądanych portali internetowych, bądź obłożenie ich hasłem?
Dobrze by było gdyby sam program również był chroniony hasłem.

Ziemniak - 20 Wrzeœśnia 2009, 19:38

Cenzor.
Nutzz - 20 Wrzeœśnia 2009, 19:46

Dzięki wielkie <ukłonik>
nureczka - 20 Wrzeœśnia 2009, 20:24

@Ziemiak - Bardzo dziękuję.
Rafał - 22 Wrzeœśnia 2009, 16:40

A polećcie mi jakiś prosty programik do zmniejszania zdjęć, co?
Martva - 22 Wrzeœśnia 2009, 16:41

GIMP.

Partner forum