To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

NURS - 16 Kwietnia 2010, 19:28

Znaczy kto bedzie miał? Bo ja jakoś ani jednych ani drugich nie mam za swoich? :-)
BTW, jakie ty szkoły kończyłeś?

robert70r. - 16 Kwietnia 2010, 19:43

Łupaszka napisał/a
Wtedy może w przyszłości Aleksander Kwaśniewski połączy PIS z SLD i będziemy mieli wspólny rząd.

To raczej political fiction. Trochę ich dzieli.

NURS - 16 Kwietnia 2010, 20:04

Programowo niewiele, wizerunkowo bardziej. Zreszta już kolaborują w najlepsze w TV, co w kampanii i tak obróci sie przeciw nim, bo się pożrą pewnie na wizji :-)
Łupaszka - 16 Kwietnia 2010, 20:15

NURS napisał/a
Znaczy kto bedzie miał? Bo ja jakoś ani jednych ani drugich nie mam za swoich? :-)
BTW, jakie ty szkoły kończyłeś?

Myślałem, że PISSLD sprawi, że staniesz sie ich wyborcą
GTA, specjalne ;P:

NURS potrafisz tak celnie przelewać swoje myśli na forum, że bardzo chciałbym żebyś to wydał w formie książki.

Dobre tytuły już są zajęte:

Polska, głupcze!
PIS-neyland
My, Naród

Ale można to wszystko jeszcze zmodyfikować.
Np PIS, Głupcze!
Lech Kaczyński, Głupcze!
Wawel, Głupcze!

Naprawdę doceniam twój talent jako komentatora politycznego. Jesteś lepszy nawet od Wojciecha Mazowieckiego!

NURS - 16 Kwietnia 2010, 21:21

GTA przechodziłem na rózne sposoby, ale polityki tam nie widziałem :-)
A co powiesz na: Pis Off?

merula - 16 Kwietnia 2010, 22:41

Żerań napisał/a
onet napisał/a:
Posłowie Prawa i Sprawiedliwości wystąpią do minister edukacji z wnioskiem o wpisanie do programu nauczania obowiązkowych wycieczek szkolnych między innymi do Katynia i na Wawel - informuje radio TOK FM.
- Jeżeli chcemy być prawdziwymi Polakami i przekazać naszym dzieciom wartości, za które ginęli nasi patrioci, to musimy zapewnić im minimum historycznej edukacji - przekonuje w rozmowie z TOK FM poseł Stanisław Pięta. Jego zdaniem, teraz po tragicznej śmierci prezydenta w Smoleńsku, jest doskonały czas na to, aby u młodych ludzi odbudować poczucie dumy, że są Polakami i odważnym narodem.

Prośba w formie interpelacji poselskiej ma zostać wysłana do Katarzyny Hall jeszcze w tym miesiącu.

Posłowie wnioskować będą też o obowiązkowe wycieczki na Wawel oraz do Muzeum Auschwitz - Birkenau i Muzeum Powstania Warszawskiego.

O ile ktoś sfinansuje te edukacyjne wycieczki moim dzieciom, proszę bardzo. Jak nie - spadajcie na drzewo, mam inne priorytety budzetu domowego.

mad - 16 Kwietnia 2010, 22:53

Bez przesady, nie ma czegoś takiego, jak obowiązkowa wycieczka szkolna. Współorganizowałem dziesiątki szkolnych wycieczek i żadna z nich nie była obowiązkowa, zapewniam.
Nie wgłębiałem się w temat, dopiero teraz otworzyłem Forum. Może chodzi o to, że jeśli np. jakaś wycieczka pojedzie do Warszawy albo Krakowa, to wypadałoby chociaż zwrócić uwagę na Pałac Prezydencki, Powązki, a w Krakowie na Wawel. Trudno tego nie uczynić niezależnie od katastrofy.

merula - 16 Kwietnia 2010, 23:14

mad, a kto tam wie, co sie komu w umyśle zalęgnie za głupota?
Tak sobie na wszelki wypadek pomarudzić można.

dalambert - 16 Kwietnia 2010, 23:19

merula napisał/a
a kto tam wie, co sie komu w umyśle zalęgnie za głupota?

w Państwie Izrael od wielu lat zalęgła się taka głupota która powoduje, że każdy maturzysta musi odwiedzić Auschwitz, Treblinkę i jeszcze parę ...

mBiko - 16 Kwietnia 2010, 23:20

merula napisał/a
O ile ktoś sfinansuje te edukacyjne wycieczki moim dzieciom, proszę bardzo

W takim razie stanowczy przeciw, na prawdę jest dużo ważniejszych spraw na które powinny iść moje pieniądze.

Poza tym co dalej? Obowiązkowa pielgrzymka na Jasną Górę i do Lichenia? I dlaczego nie do Gniezna lub na pola grunwaldzkie?

mad - 16 Kwietnia 2010, 23:24

Obowiązkowa prenumerata w szkołach SFFiH. O to walczymy!
mBiko - 16 Kwietnia 2010, 23:29

I obowiązkowe głosowanie na tekst numeru.

Oczywiście jedynego słusznego zwycięzcę wyznaczać będą najwyższe czynniki, a głosujący niezgodnie z rozporządzeniem poddawani będą elektrowstrząsom.

Easy - 16 Kwietnia 2010, 23:41

mBiko napisał/a
lub na pola grunwaldzkie?

Bo teraz trzymamy z Niemcami sztamę w UE, więc nie wypada.

mBiko napisał/a
I dlaczego nie do Gniezna

Bywałem w młodości często i gęsto: nie ma tam nic ciekawego, ot, wiocha, tylko ma więcej zakrętów.

NURS - 17 Kwietnia 2010, 00:17

Obawiam się, że dzisiejsze wycieczki szkolne do Krakowa mają i tak Wawel, jako główny punkt programu.
ale jak oni chca organizowac te wycieszki do Katynia? Przeciez to za granicą, a na takie wyjazdy trzeba od cholery papierków zalatwiac, komu w szkołach bedzie się chciało. Nie mówiąc juz o wizach.

Fidel-F2 - 17 Kwietnia 2010, 00:26

niech dorzucą jeszcze wycieczki na syberię, tam też paru naszych zginęło
Matrim - 17 Kwietnia 2010, 00:30

NURS napisał/a
na takie wyjazdy trzeba od cholery papierków zalatwiac, komu w szkołach bedzie się chciało. Nie mówiąc juz o wizach.

Jakich wizach? Obama w niedziele oświadczy, że "no wizas dla Polaków", a Miedwiediew nie gorszy, to też zrobi "wizas niet" i jeszcze Łukaszenkę namówi, żeby nie robił problemów. Ja wam mówię. Należy się nam przecież, nie? :)

Kai - 17 Kwietnia 2010, 08:33

mad napisał/a
Bez przesady, nie ma czegoś takiego, jak obowiązkowa wycieczka szkolna. Współorganizowałem dziesiątki szkolnych wycieczek i żadna z nich nie była obowiązkowa, zapewniam.

Przypadkiem mam dziecko w wieku późno-szkolnym i muszę powiedzieć, że obowiązkowe wycieczki szkolne są faktem. Oczywiście na koszt rodziców. Może od Waszej strony to tak nie wygląda, ale od naszej i dzieci niestety tak.

Ellaine - 17 Kwietnia 2010, 09:14

NURS napisał/a
Obawiam się, że dzisiejsze wycieczki szkolne do Krakowa mają i tak Wawel, jako główny punkt programu.

Wydaje mi się, że zawsze miały i te tylko do Krakowa i te Kraków-Wieliczka. W podstawówce i gimnazjum (w sumie) byłam trzy razy w Krakowie, zawsze po drodze był Wawel (i nigdy nie widziałam komnat, bo Wawel był w wiecznym remoncie. Ech...)

ihan - 17 Kwietnia 2010, 09:14

Nie do końca tak Kai, bo ponieważ te wycieczki są finansowane przez rodziców, jeśli nie zapłacą, dziecko nie jedzie. W tym czasie może chodzic na lekcje z inną klasa, albo pozostać w domu. Wycieczki klasowe to większy temat i przeniosę się raczej do innego wątku - np. Lużnych rozmów.
I małe pytanie kontrolne, jeśli Wawel, i jak rozumiem wejście do krypt będzie obowiązkowe, to czy dla wycieczek szkolnych będzie darmowe, a jeśli nie, to kto będzie na tym zarabiał?

dalambert - 17 Kwietnia 2010, 09:23

ihan napisał/a
I małe pytanie kontrolne, jeśli Wawel, i jak rozumiem wejście do krypt będzie obowiązkowe, to czy dla wycieczek szkolnych będzie darmowe, a jeśli nie, to kto będzie na tym zarabiał?

Mała podpowiedź kontrolna - a teraz to jak wycieczki szkolne wchodzą na Wawel i do Katedry ? Sądzisz, ze cóś sie zmieni?
A kto utrzymuje katedrę Wawelską, na bieżąco sprząta czyści, drobne remontuje, robi, konserwuje =?

NURS - 17 Kwietnia 2010, 09:23

Widziałem w YV jak ludzie się podniecali teoriami spiskowymi, no i znalazłem podsumowanie tego, co się mówi. Zobaczcie, ile się już tego nazbierało:

http://www.se.pl/wydarzen...mia_136586.html

W innym wątku ktoś zalinkował artykuł z tvn24, na którym ruskie wkręcają żarówki. Jak znam tamten kraj, to pewnie u nich norma, że nic nie działa, tylko czy to miało jakikolwiek wpływ na przebieg wydarzeń? Samolot rozbił się kilometr wcześniej, a przy takiej widoczności i tak nie miał szans zobaczyć tych lamp jeszcze przez dłuższa chwilę. Wieczorem zaczeto mówić o niezrozumiałym manewrze zejścia z pułapu, na kilku kanałach o tym mówili.

Kai - 17 Kwietnia 2010, 09:27

Przepraszam, nie dopisałam, chodziło o gimnazjum katolickie. Niektóre wycieczki były obowiązkowe, wyjazdy na rekolekcje też. W liceum - państwowym - obowiązkowe są tylko wyjazdy na niektóre filmy/przedstawienia.

Racja, skończmy ten OT.

Jeśli chodzi o historię, to muszę wygrzebać kiedyś z piwnicy mój podręcznik i dać dziecku do poczytania. Bardzo dobra lekcja tego, jak historię piszą zwycięzcy i nie wyobrażam sobie, jak
Cytat
u młodych ludzi odbudować poczucie dumy, że są Polakami i odważnym narodem
pokazując im historyczne chwile i postaci w krzywym zwierciadle - nieważne, prawicy czy lewicy. Wypadałoby najpierw im to chyba pokazać na własnym, żywym przykładzie. Fatalne decyzje polityczne, wodzenie się za łby nawet w najsmutniejszej dla narody chwili takim przykładem nie jest i nawet finansowanie obowiązkowych wycieczek do wszystkich miejsc pamięci narodowej tego nie zmieni.
dalambert - 17 Kwietnia 2010, 09:49

Kai napisał/a
pokazując im historyczne chwile i postaci w krzywym zwierciadle

więc sądzisz , ze naszej historii winien nauczać "Kabaret Munio i Niunio", a nie "Katon z Herodotem" .
Można i tak.
A co do teorii spiskowych to zanim się rozpędzicie przejrzyjcie obecny na Forum wątek 9/11 dotyczący tragedii WTC i zobaczcie jak tam radośnie niektórzy wciskają opowieści o strasznym Buschu co to sam te samoloty powysyłał, wrednych hamerykanach itd.

Kai - 17 Kwietnia 2010, 09:57

Wręcz przeciwnie - widocznie nie doczytałeś tego "nie" przed cytatem.

A kabaretów już od dawna nie oglądam, bo zamiast się śmiać, rumienię się.

dalambert - 17 Kwietnia 2010, 10:27

Kai, Pardon . :oops:
Kai - 17 Kwietnia 2010, 10:28

Pas de probleme ;) zdarza się.
NURS - 17 Kwietnia 2010, 10:33

dalambert napisał/a

A co do teorii spiskowych to zanim się rozpędzicie przejrzyjcie obecny na Forum wątek 9/11 dotyczący tragedii WTC i zobaczcie jak tam radośnie niektórzy wciskają opowieści o strasznym Buschu co to sam te samoloty powysyłał, wrednych hamerykanach itd.

no i tych co je wykpiwają, ale jak podmienić słowo Busch na Putin, to od razu inna sprawa :-)
Przyznaj w końcu dalambercie, że to tylko zależy od punktu widzenia, a raczej opcji politycznej. Szukasz spisku w środowiskach, których nie cierpisz, swoje wybielasz. Znaczy nie ty, tylko my wszyscy. Trudno uwierzyć, ze nasi bohaterowie niezłomni moga być świniami, łatwo przychodzi na myśl, że znienawidzony łotr to morderca i krwiopijca. Tak to działa.

dalambert - 17 Kwietnia 2010, 11:05

NURS, ja tu teorii spiskowych nie rozwijam, a seria ujawnianych kaskadowo "faktów" od 8,56 godziny narastała typowo, jak to w mendialnym wrzasku .
A nie zaciemniaj sprawy :!:
Od lat tupiesz we wspomnianym wątku o "wrednym Buschu" i każdą nową arabsko-hamerycka mendialną bzdurę nagłaśniasz jako kolejny dowód , ze coś JEST.
Teraz zaczynasz pryncypialnie tropić wszelkie ewentualne "prorosyjskie" fakty /uzupełnianie wyposażania lotniska PO katastrofie/ czy interpretacje , ale przez Twą wieloletnią antyamerykańską kampanię interpretacji zamachu na WTC wydajesz mi się cokolwiek nie wiarygodny.

Godzilla - 17 Kwietnia 2010, 11:08

Ruscy od dziesięcioleci pracowali na opinię towarzyszy, którzy różne cuda zdziałać potrafią. I to się czkawką odbija. Bardzo jestem ciekawa, czy ktoś się zajmie sprawdzeniem, na ile autentyczna jest ta informacja o lampach, a jeżeli tak, to co dalej? Wersja "light" jest taka, że miejscowy pijaczyna zajumał żarówki i przepił. Albo że na tym lotnisku zawsze był bardak i lampy nie działały. To jak Putin przybywał, też ich nie było? I przed przylotem VIP-ów nikt się nie pofatygował żeby sprawdzić w jakim stanie są urządzenia?

Parę lat temu ich służby specjalne nafaszerowały radioaktywnym świństwem niewygodnego człowieka. Daleko, bo za granicą. Myślałby kto, że takie akcje to tylko w powieściach sensacyjnych. A okazuje się, że to się da zrobić. No to co się dziwić, że teraz ludzie toną w domysłach i są w stanie uwierzyć w różne cuda.

Romek P. - 17 Kwietnia 2010, 11:08

A to Polska właśnie.

Partner forum