Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Romek P. - 15 Kwietnia 2010, 10:30
| dalambert napisał/a | [...]znacie takie powiedzenie[...]
[...]ale cóż widać do wtorku było za spokojnie[...]
[...]a tu pojawia się wspaniały temat obok - furda żałoba , są protesty, można je organizować i jednoczesnie oglaszać , ze się tego nie robi[...] |
Tia... Krasnoludki nasikały do mleka. Jak zawsze.
Rafał - 15 Kwietnia 2010, 10:43
No dobra, wszystko zostało już powiedziane i nie wyobrażam sobie, aby można było powiedzieć choć słowo więcej, które to słowo będzie mieściło się w granicach przyzwoitości. Jak widać talent do dzielenia nie umiera wraz z człowiekiem. W tym temacie koniec, nie ma sensu dalej bić piany, bo zaczynamy ocierać się o niestosowność co najmniej.
Cisza wyborcza - przed nami. Ciekawe czy Jarosław zdecyduje się na kandydowanie? Jeśli tak, to PIS w obecnej postaci dwóch miesięcy nie przetrwa bez wodza, a jeśli nie, to każdy wysunięty kandydat będzie oznaczał przejęcie sterów w PISie za lat kilka. Tak czy siak koniec Jarosława jako sternika PISu. A gdyby tak PIS wysunęło człowieka nie kojarzonego z PIS, jakiś autorytet? Chyba najlepsza strategia jaka mi do głowy przychodzi.
NURS - 15 Kwietnia 2010, 10:55
| dalambert napisał/a | | NURS napisał/a | | Zabijacie przyzwoitość |
poproszę konkretnie
co za wy
JA zabijam przyzwoitość
Weź się ugryź w język, przynajmnie do poniedziałku.
ps, A ktto to jest Piotr Balcerowicz ?
JAKIŚ NOWY AUTORYTET MORALNY ?
czy dopiero terminuje w tym zawodzie? |
Zabijasz, choćby tym, co wytłuszczone. Mniej pogardy dla mądrych ludzi, może nienawiśc do PiSu bedzie kiedyś mniejsza.
http://www.swps.pl/index....alcerowicz.html
Anonymous - 15 Kwietnia 2010, 10:57
Myślę, że wystartuje - będzie chciał przejąć spuściznę po bracie - ale po cyrku z Wawelem niewiele mu ten start da. Poza tym ludzie nie są głupi, pamiętają jednak prezydenturę Kaczyńskiego i szacunek okazywany po śmierci nie zmienią Historii, tak sobie myślę. W takiej sytuacji ludzie poprą albo kogoś niezależnego (come back Olechowskiego z poparciem Lewicy; Cimoszewicz odmówił, wielki szacun), albo skupią się wokół Komorowskiego, żeby zachować ciągłość władzy i stabilność kraju. IMO.
btw - tak czytam, jak się kłócicie, i mam ochotę zaśpiewać klasyka.
| Cytat | Every day for us something new
Open mind for a different view
And nothing else matters
Never cared for what they say
Never cared for games they play
Never cared for what they do
Never cared for what they know
|
Chal-Chenet - 15 Kwietnia 2010, 11:03
| Romek P. napisał/a | | jest różnica pomiędzy kibicem a kibolem, nieprawdaż? |
Zależy w jakim rejonie Polski. Słowo "kibol" gdzieniegdzie nie ma znaczenia negatywnego.
NURS - 15 Kwietnia 2010, 11:12
| Chal-Chenet napisał/a | | Romek P. napisał/a | | jest różnica pomiędzy kibicem a kibolem, nieprawdaż? |
Zależy w jakim rejonie Polski. Słowo kibol gdzieniegdzie nie ma znaczenia negatywnego. |
I w jakim środowisku Dla dresiarzy to może być nobilitacja.
Pucek - 15 Kwietnia 2010, 11:17
NURS, weż daj przykład przyzwoitości i wstrzymaj się z tupaniem jeszcze te parę dni.
Decyzja zapadła i koniec.
Jeśli ty osobiście jesteś przeciw, trudno.
Co da rzucanie się rejtanem pod nadjeżdżający kondukt?
Łupaszka - 15 Kwietnia 2010, 11:52
| Romek P. napisał/a | A tak mamy na forum to samo, co w całej Polsce: śmierć Kaczyńskiego na chwilę wyciszyła dyskusję o jego życiu - i może odszedłby w ciszy i spokoju, a wady zostałyby mu zapomniane lub odsunięte w cień, ale Wawel i sposób, w jaki to jest rozgrywane, dokonał podziału na nowo - i mówcie, co chcecie, mam wrażenie, że podział na prawo- i lewomyślnych jest teraz znacznie większy, niż przedtem.
Forum też jest tego dobrym przykładem - takiego Dalamberta jeszcze nigdy nie widziałem, i prawdę mówiąc, Dalambercie drogi, widzieć nigdy nie chciałem. Zagrzewasz do rozróby jak jakiś kibol, zdajesz sobie chociaż z tego sprawę? To się nie godzi, spasuj do poniedziałku chociaż. Potem spory i tak wybuchną, ale będzie już PO pogrzebie. |
Jest tutaj pewien paradoks. Ponieważ Prezydent Lech Kaczyński był bardziej na lewo niż na prawo. Nie ukrywam, że nie podobały mi sie jego lekko socjalizujące poglądy ekonomiczne. Także jego poglądy na temat aborcji, in vitro czy parytetów. Jego żona Pani Prezydentowa nawet wsparła obrońców Rospudy i feministki w sprawie nienaruszania kompromisu aborcyjnego.
To wszystko mi jako prawicowcowi sie nie podobało, ale jednocześnie nie umiem odmówić Lechowi Kaczyńskiemu uczciwość, prawości (Ostatnio o tym napisał Ziemkiewicz na Interii).
Także stanowiska w sprawie Gruzji i Czeczeni. Patriotyzmu. Odznaczeniu pośmiertnie wielu wyklętych przez komunizm bohaterów.
Na pewno Lech Kaczyński nie był Prezydentem o poglądach prawicowych, ale paradoksalnie, to lewica stara i nowa jest przeciwko niemu. Nawet po śmierci.
Romek P. - 15 Kwietnia 2010, 12:07
Zgoda, stare podziały na lewicę i prawicę dawno się zatarły.
NURS - 15 Kwietnia 2010, 13:03
| Pucek napisał/a | NURS, weż daj przykład przyzwoitości i wstrzymaj się z tupaniem jeszcze te parę dni.
Decyzja zapadła i koniec.
Jeśli ty osobiście jesteś przeciw, trudno.
Co da rzucanie się rejtanem pod nadjeżdżający kondukt? |
Protest ma sens wtedy, gdy jest widziany i słyszany.
cherryen - 15 Kwietnia 2010, 13:59
Wygląda na to, że wcześniejsze informacje:
"Marta Kaczyńska chciała pochówku na Powązkach."
"Jarosława do Wawelu trzeba było przekonywać. (Bielan)"
"Decydowała rodzina i kard. Dziwisz"
"Do mnie (mówi kard. Dziwisz) zwróciła się rodzina i inne ważne osoby"
"Urzędnicy Państwowi nie mieli nic wspólnego z wyborem miejsca pochówku.(Komorowski)"
Zostały związane w całość:
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
Przychylam się do opinii, że decyzja była nieprzemyślana.
Z drugiej strony jak czytam o referendum w sprawie miejsca pochówku to się we mnie wszystko przewraca..
Klamka zapadła.
Pomyślcie o odbiorze Polski na świecie.
(Uroczystości pogrzebowe wpisane w pełne grafiki głów państw z całego świata, przygotowania do tej uroczystości - podstawową z nich jest zagwarantowanie bezpieczeństwa przyjezdnym. Zmiana miejsca pochówku teraz jest nie do wykonania.)
I przede wszystkim pomyślcie o Marcie Kaczyńskiej.
Niech ma szanse przeżyć ten trudny czas bez dodatkowego stresu.
Bez względu na wszystko.. postawcie się na jej miejscu.
NURS - 15 Kwietnia 2010, 15:01
cherryn, wiesz, co to jest patriotyzm?
Strona PiSowska tak pięknie się do niego odwołuje, a patriotyzm to przede wszystkim przedkładanie ojczyzny nad dobro wlasne.
Anonymous - 15 Kwietnia 2010, 15:02
| cherryen napisał/a | Pomyślcie o odbiorze Polski na świecie.
(Uroczystości pogrzebowe wpisane w pełne grafiki głów państw z całego świata, przygotowania do tej uroczystości - podstawową z nich jest zagwarantowanie bezpieczeństwa przyjezdnym. Zmiana miejsca pochówku teraz jest nie do wykonania.) |
I myślę, że ten pogrzeb godny królów, nawet jeśli nie do końca zasłużony, to baaaaardzo poprawi opinię o Polsce na świecie. Wawel raz jeszcze staje się miejscem przybycia najważniejszych głów państw na świecie.
NURS - 15 Kwietnia 2010, 15:26
http://glosrydzyka.blox.p...mach-stanu.html
To apropos zamilknięcia.
Gustaw G.Garuga - 15 Kwietnia 2010, 15:48
cherryen, ale Ty tak do nas z tym zarzutem nienawiści, z tymi radami, by pomyśleć o córce? Wybacz, ale to nie ten adres. Tu pomimo paru wyskoków dyskusja jest względnie wyważona, w porównaniu z tym, co dzieje się gdzie indziej. Naprawdę, wyważasz otwarte drzwi.
EDIT: O-o. Post cherryen zniknął.
mawete - 15 Kwietnia 2010, 16:19
Doczytałem do str. 384 i mówiąc szczerz mam dość
dalambert: brawo. Udało Ci się...
temat do ignorów.
aniol - 15 Kwietnia 2010, 18:15
| Gustaw G.Garuga napisał/a | cherryen, ale Ty tak do nas z tym zarzutem nienawiści, z tymi radami, by pomyśleć o córce? Wybacz, ale to nie ten adres. Tu pomimo paru wyskoków dyskusja jest względnie wyważona, w porównaniu z tym, co dzieje się gdzie indziej. Naprawdę, wyważasz otwarte drzwi.
EDIT: O-o. Post cherryen zniknął. |
fakt
na jednym z moich ulubionych forow sportowych leca od dwoch dni bluzgi wulgaryzmy i grozby karalne uszkodznia ciala
tu jest naprawde nad wyraz kulturalnie
Łupaszka - 15 Kwietnia 2010, 19:58
| aniol napisał/a | | Gustaw G.Garuga napisał/a | cherryen, ale Ty tak do nas z tym zarzutem nienawiści, z tymi radami, by pomyśleć o córce? Wybacz, ale to nie ten adres. Tu pomimo paru wyskoków dyskusja jest względnie wyważona, w porównaniu z tym, co dzieje się gdzie indziej. Naprawdę, wyważasz otwarte drzwi.
EDIT: O-o. Post cherryen zniknął. |
fakt
na jednym z moich ulubionych forow sportowych leca od dwoch dni bluzgi wulgaryzmy i grozby karalne uszkodznia ciala
tu jest naprawde nad wyraz kulturalnie |
Czysty fanatyzm. Nigdy bym nawet nie pomyślał żeby mojemu adwersarzowi dać po buzi, bo się ze mną nie zgadza.
jewgienij - 15 Kwietnia 2010, 20:20
| Żerań napisał/a |
I myślę, że ten pogrzeb godny królów, nawet jeśli nie do końca zasłużony, to baaaaardzo poprawi opinię o Polsce na świecie. |
A może nawet baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo.
Co sobie będziemy żałować.
Ani nauką, ani sportem, ani finansami, ani dobrobytem, ani polityką - tylko pogrzebami i wieńcami. Zróbmy tu jeden wielki cmentarz, wszyscy będą składać hołd i wyrażać szacunek, a życie będzie się toczyć na zewnątrz. Gnijący trup w centrum Europy. Też można.
NURS - 15 Kwietnia 2010, 21:51
Wiecie, gdzie jest mapa tego co nadlatuje?
http://wiadomosci.gazeta....e_zamykaja.html
Może się zrobić kolejny zgrzyt, jak ruch powietrzny nad Europa zostanie wstrzymany na weekend.
feralny por. - 15 Kwietnia 2010, 21:55
Tu trochę widać:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/8623301.stm
Nie wygląda to za dobrze
Za BBC:| Cytat | Airspace closed:
UK
Republic of Ireland
Norway
Partial or planned closures:
Sweden (total closure by 2000 GMT)
France (two main Paris airports plus several in the north)
Denmark (total by 1600 GMT)
Finland (northern airspace closed till 1200 GMT Friday)
Belgium (total from 1430 GMT)
Netherlands (being shut progressively) |
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8621407.stm
Łupaszka - 16 Kwietnia 2010, 06:59
| Cytat | Jacek Majchrowski, prezydent Krakowa, odniósł się do protestów przeciwko pochowaniu pary prezydenckiej na Wawelu.
W „Kontrwywiadzie” na antenie RMF FM, Jacek Majchrowski komentując protesty przeciwko pochowaniu pary prezydenckiej na Wawelu, podkreślił, że wobec takiego zachowania czuje się „zażenowany”.
- Zareagowała grupka osób. - podkreślił Majchrowski - To jest akcja, która jest prowadzona od dwóch dni, moim zdaniem zresztą bardzo niesmaczna i akcja, która nam tylko psuje wizerunek za granicą. Sądzę, że jeżeli ksiądz kardynał podjął taką decyzję, nie należy się liczyć z tym, aby ona została zmieniona. Jeżeli możemy sobie dyskutować na ten temat, to dyskutujmy sobie już po pogrzebie. Natomiast w tej chwili jest to jakieś takie przykre, że w obliczu śmierci tego typu dywagacje są w ogóle prowadzone, bo to są dywagacje na różnych frontach: Wawel czy nie Wawel, a jeżeli Wawel, to jak daleko od Piłsudskiego. I to jeszcze robią częściowo ci sami ludzie, którzy się oburzali, jak były protesty innych w stosunku do Czesława Miłosza, do pochowania go na Skałce. - tłumaczył prezydent Krakowa.
Pytany o to, jakie środowiska stoją za kontrowersyjnymi protestami, Jacek Majchrowski potwierdził, że jest w to zamieszane środowisko polityczne Platformy Obywatelskiej.
- Z tego, co ja mam informacje, to przynajmniej część tego środowiska. Bo nie chciałbym też mówić o całym środowisku, ale część - tak. - wyjaśnił Majchrowski.
Źródło: RMF FM |
To nie powiedział "pisowiec" ale człowiek Lewicy.
Gustaw G.Garuga - 16 Kwietnia 2010, 07:42
| Łupaszka napisał/a | | To nie powiedział pisowiec ale człowiek Lewicy. |
Czyli jest to prawda objawiona, klękajcie narody Jestem bardzo ciekaw tej dyskusji po pogrzebie - a może raczej po herbacie. Choć w sumie nie, nie jestem ciekaw. Bo co jeszcze można powiedzieć?
ihan - 16 Kwietnia 2010, 14:18
Może i już dyskutowaliście o tym, możne przewałkowane było wiele razy, ale dopiero dziś mam czas się odnieść do całej sytuacji. Katastrofa lotnicza, która mogła uspokoić trochę spory i zresetować wizerunek PiS u tych, którzy mu specjalnie bliscy nie byli zaczęła się przeradzać w jakieś dziwne ruchy. Począwszy od niedzielnego już podpięcia się Kościoła, wywiad z Pospieszalskim i jakimś hierarchą kościelnym, insynuacje, że teraz dopiero będzie można mówić o moralności w polityce, bo wcześniej było to wyśmiewane, i nieśmiertelne nawoływanie do nawracania Europy przez Zbawiciela Narodów Polskę. W niedzielę, gdy żadna inna opcja polityczna nie próbowała sobie jeszcze niczego wygrać. Idiotyczne nazywanie osób, które zginęły w katastrofie "ofiarami Katynia i Smoleńska". A gdyby zginęli w Pcimiu Dolnym, ich śmierć byłaby mniej ważna? Mniej bolesna dla ich rodzin? Jakie to ma znaczenie dokąd lecieli? W jakiś sposób to wartościuje śmierć? Potem trudny do wyobrażenia pomysł z pochówkiem na Wawelu, pomysł, który owszem mógł się pojawić w jakiś niesmacznych żartach i komentarzach, nagle staje się rzeczywistością. I szantaż emocjonalny, że nad trumną zmarłego nie wypada protestować. To znaczy co, źle, że dla kogoś Wawel jest ważny? Lepiej gdyby nie było na ten temat żadnej dyskusji i protestów, a ludzie olali kompletnie? Nie jestem specjalnie patriotyczna, ale pomysł z Wawelem jest dla mnie autentycznie przykry. Bo nawet nie będąc religijną w jakiś sposób jest dla mnie świętością. A teraz się okazuje, że wszystko można wykorzystać, zbanalizować.
Gdyby prezydent umarł w inny sposób, kto by się odważył zaproponować jego pochówek na Wawelu? To jest właśnie cywilizacja śmierci, gdy śmierć staje się wartością, najlepiej śmierć tragiczna, bo ta z przyczyn naturalnych to jakaś gorsza jest. I właśnie ten pomysł z pochówkiem uważam jest dla Prezydenta obrażający i uwłaczający, jest wpisaniem go w czyjąś rozgrywkę. Wywołującym nowe spory, których by nie było gdyby jednak były Powązki.
Nie ogarniam polskiej polityki, nie ogarniam polskich mediów. I dziwne, że tak szybko zapomniano jak krótko trwało to "niezwykłe zjednoczenie" po śmierci poprzedniego papieża. Dlaczego niby teraz miałoby być inaczej?
Anonymous - 16 Kwietnia 2010, 14:32
| jewgienij napisał/a |
A może nawet baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo.
Co sobie będziemy żałować.
Ani nauką, ani sportem, ani finansami, ani dobrobytem, ani polityką - tylko pogrzebami i wieńcami. Zróbmy tu jeden wielki cmentarz, wszyscy będą składać hołd i wyrażać szacunek, a życie będzie się toczyć na zewnątrz. Gnijący trup w centrum Europy. Też można. |
Nie rozumiesz mechanizmów dzisiejszej polityki właśnie. Tego typu ceremonie i zachowanie narodu wpływa na opinię publiczną i jej osądy o danym państwie. Zresztą od kilku miesięcy mamy na świecie mamy dobrą prasę - jako jedyni w Europie Zachodniej zanotowaliśmy niezły wzrost gospodarczy w czasie kryzysu. Natomiast organizacja ceremonii pogrzebowych, albo ważnych wydarzeń o randze historycznej (taką bez wątpienia jest przyjazd światowych przywódców na pogrzeb prezydenta państwa, będącego jednym z liderów Europy) to także element real politik.
Sondaż Wyborczy
Cóż, potwierdziło się to, co pisałem parę postów wyżej odnośnie szans Jarosława Kaczyńskiego. W tej sytuacji jedynym realnym kandydatem PiSu wydaje mi się Zbigniew Ziobro ew. kandydat spoza partii (Gilowska, o Romaszewskim też już pisałem i tez go rozważają). Niezależnie od współczucia dla ofiar i partii, Polacy są za ciągłością władzy. Spora grupa niezdecydowanych może zaś wynikać z sytuacji przejściowej - istotniejsze będą sondaże przeprowadzone, gdy Lewica i PiS wystawią swoich kandytatów, albo poprą któregoś z już zgłoszonych (Lewica Olechowskiego np. ). Albo nie pójdą na wybory.
___
Nie wykluczałbym tez dealu politycznego z Komorowskim - nasz prezydent, wasz marszałek. W sytuacji, kiedy Kaczyński nie startuje i decyduje się ratować partię (ew. przegrana oznacza koniec jego przywództwa i zarazem reformę w partii) przed reformą, może pokusić się o zaproponowanie umowy. Komorowski nie będzie miał mocnego przeciwnika, w zamian za to Kaczyński zostaje marszałkiem Sejmu. W tej sytuacji PiS jest syty (kontynuacja dzieła brata i PiS przetrwa do końca kadencji), a Platforma nie ryzykuje wewnętrznej walki o władzę, która musi się rozpocząć z chwilą przejęcia urzędu przez Komorowskiego (kto nowym Marszałkiem?). A wybory i tak na wiosnę.
rumeli - 16 Kwietnia 2010, 14:56
Uważam, że w kwestii miejsca pochówku od początku rodzina powinna współpracować z ekipą rządzącą, a inicjatywe powinna przejąć władza. Na zasadzie doradztwa, organizacji. Okazuje się, że to nie sprawa sejmu i rządu, ale jednak to kwestia narodowa, dzieląca społeczeństwo. Czyli jednak to jest sprawa państwowa?
Łupaszka - 16 Kwietnia 2010, 16:12
| Żerań napisał/a |
Nie wykluczałbym tez dealu politycznego z Komorowskim - nasz prezydent, wasz marszałek. W sytuacji, kiedy Kaczyński nie startuje i decyduje się ratować partię (ew. przegrana oznacza koniec jego przywództwa i zarazem reformę w partii) przed reformą, może pokusić się o zaproponowanie umowy. Komorowski nie będzie miał mocnego przeciwnika, w zamian za to Kaczyński zostaje marszałkiem Sejmu. W tej sytuacji PiS jest syty (kontynuacja dzieła brata i PiS przetrwa do końca kadencji), a Platforma nie ryzykuje wewnętrznej walki o władzę, która musi się rozpocząć z chwilą przejęcia urzędu przez Komorowskiego (kto nowym Marszałkiem?). A wybory i tak na wiosnę. |
Ty chyba nie znasz za bardzo środowiska wyborczego PIS?
Piech - 16 Kwietnia 2010, 19:06
Żerań, Gilowska jest członkiem PiS i ma, moim zdaniem, całkiem spore szanse zostać ich kandydatem.
Anonymous - 16 Kwietnia 2010, 19:15
Myślałem, że tylko startowała z listy partyjnej, ale jednak nie miała partyjnego członkostwa. W każdym razie ona, faktycznie, może pojawić się jako kandydatka. I wcale nie byłoby to złe, chociaż szans za wielkich nie ma.
@Łupaszka: nie znam, ale wydaje mi się, że po kolejnej z rzędu przegranej w wyborach i stracie brata Jarosław Kaczyński może po prostu, po ludzku, nie mieć siły na starcia z wewnątrzpartyjną opozycją, która może np. skupić się wokół Ziobry właśnie.
A propos PiSu - | onet napisał/a | Posłowie Prawa i Sprawiedliwości wystąpią do minister edukacji z wnioskiem o wpisanie do programu nauczania obowiązkowych wycieczek szkolnych między innymi do Katynia i na Wawel - informuje radio TOK FM.
- Jeżeli chcemy być prawdziwymi Polakami i przekazać naszym dzieciom wartości, za które ginęli nasi patrioci, to musimy zapewnić im minimum historycznej edukacji - przekonuje w rozmowie z TOK FM poseł Stanisław Pięta. Jego zdaniem, teraz po tragicznej śmierci prezydenta w Smoleńsku, jest doskonały czas na to, aby u młodych ludzi odbudować poczucie dumy, że są Polakami i odważnym narodem.
Prośba w formie interpelacji poselskiej ma zostać wysłana do Katarzyny Hall jeszcze w tym miesiącu.
Posłowie wnioskować będą też o obowiązkowe wycieczki na Wawel oraz do Muzeum Auschwitz - Birkenau i Muzeum Powstania Warszawskiego. |
To teraz już wiadomo, dlaczego Kaczyński jest chowany na Wawelu. *beep*, nie mogli się powstrzymać od zgłaszania inicjatyw do pogrzebu, no nie mogli.
Łupaszka - 16 Kwietnia 2010, 19:16
Dobrym kandydatem PISu i SLD był by Olechowski.
Człowiek trochę zbliżony do Lewicy, a z drugiej strony był w rządzie Olszewskiego.
Olechowski to dobry kandydat.
Wtedy może w przyszłości Aleksander Kwaśniewski połączy PIS z SLD i będziemy mieli wspólny rząd.
|
|
|