Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Ozzborn - 21 Lipca 2009, 14:45
dalambert, hitlerowcy
A serio to ciiii, bo się wyda, że jestem głąbem z historii
ilcattivo13 - 21 Lipca 2009, 15:47
sorki, że tak długo czekacie na odpowiedź, ale musiałem uczciwie rabotać
gorbash był pierwszy - wśród państw, które miały największe kolonie była Holandia (albo mówiąc prawidłowo Niderlandy).
Szwecja też miała swoją kolonię (w zatoce Deleware, mniej więcej w latach 1620 - 1650), ale większą część kolonistów stanowili Finowie (nawet przywódca kolonii był Finem), a poza tym i tak była to malutka kolonia, która później została przejęta przez inne państwa.
Z punktu widzenia Indian, Holendrzy byli "najmniejszym złem", jakie ich mogło spotkać. Prawie nie urządzali pogromów, dostarczali Indianom mniej alkoholu, nie nawracali na siłę, dawali (w miarę) uczciwe ceny za futra i inne towary, nie kradli ziemi i nie oszukiwali przy jej kupnie (a przynajmniej nie w takim stopniu jak Anglicy).
gorbash zadawaj
gorbash - 21 Lipca 2009, 15:55
Nie mam pomysłu za bardzo, to może ktoś policzy mi sumę liczb naturalnych od jeden do stu milionów?
Fidel-F2 - 21 Lipca 2009, 16:00
100000000!
Ozzborn - 21 Lipca 2009, 16:01
edit: wstyd, nie przyznaję się do tego co napisałem
gorbash - 21 Lipca 2009, 16:06
Fidel bliżej.
Jaden Kast - 21 Lipca 2009, 16:21
Jeśli wszystko dobrze wpisałem to powinno być 5 000 000 050 000 000.
gorbash - 21 Lipca 2009, 16:53
Zgadza się. Zadajesz Jaden Kast.
Fidel-F2 - 22 Lipca 2009, 12:30
miała byc suma
Jaden Kast - 23 Lipca 2009, 10:37
No to się wpakowałem, ale przynajmniej trochę "uściślimy" wątek:
Pierwsza strona w książce z fizyki, która mi się otwarła:
O czym mówi (jak brzmi) zakaz/zasada Pauliego?
Rafał - 23 Lipca 2009, 10:55
...11. I. Nie będziesz miał więcej jak jeden elektron na orbitalu.
nimfa bagienna - 23 Lipca 2009, 11:13
Na kaźdym poziomie energetycznym dopuszczane są maksimum dwa fermiony, pod warunkiem, źe mają przeciwne spiny.
Jaden Kast - 23 Lipca 2009, 16:26
Rafał nie do końca, mogą być 2, ale o przeciwnych spinach.
Tak więc nimfa bagienna, w Twoje ręce
nimfa bagienna - 23 Lipca 2009, 21:29
A dziękuję uprzejmie.
Jak nazywano żołnierza rzymskiego, który w warunkach wojennych oddalił się od obozu na odległość słyszalności piania koguta?
Wbrew pozorom pytanie jest bardzo łatwe.
Iwan - 23 Lipca 2009, 21:31
dezerter?
nimfa bagienna - 23 Lipca 2009, 21:32
Strzał celny. Zadajesz.
Iwan - 23 Lipca 2009, 21:42
no to: wszyscy pewnie słyszeli o krzyżach pokutnych, takim specyficznym krzyżem jest krzyż dwuramienny, w związku z tym pytanie ile takich krzyży jest w Polsce i dla ambitnych gdzie sie znajdują?
dalambert - 23 Lipca 2009, 21:53
Ja słyszałem o podwójnych krzyżach cholerycznych stawianych w czasie XIX wiecznych epidemii głównie na Podlasiu, ale chyba nie o to chodzi
Iwan - 23 Lipca 2009, 22:15
dalambert, no nie o to
aniol - 24 Lipca 2009, 08:26
zdaje sie że to krzyże stawiane przez zabójców, jako zadośćuczynienie; okres mi sie kojarzy ze średniowieczem, a lokalizacja to Śląsk chyba
ale ni huhu nie wiem ile ich jest
Rafał - 24 Lipca 2009, 08:32
Iwan, wydawało mi się, że wiem co nieco o krzyżach pokutnych, ale z dwuramiennymi się nie spotkałem, toś mi zabił ćwieka.
gudrun - 24 Lipca 2009, 08:56
To samo miałam napisać. Chodzi oczywiście o Dolny Śląsk, Śląsk chyba nie?
Mówiąc "dwuramienny" masz na myśli, że ma dwa poziome ramiona? takie jak w prawosławnych krzyżach?
Iwan - 24 Lipca 2009, 09:03
tak o taki z dwoma poziomymi ramionami
i nie na Dolnym Śląsku
Rafał - 24 Lipca 2009, 09:06
Zaciekawiło mnie to bardzo i odnalazłem temat. I mam wątpliwości, hm. BTW, wiki mnie rozbawiło, wiedzieliście, że na krzyżach pokutnych w/g wiki ryto rewolwery?
Iwan - 24 Lipca 2009, 09:14
to Rafale, po zakończeniu napiszesz co o tym myślisz, sam natrafiłem na to przypadkiem i też nie wiem czy to faktycznie tak jest
Iwan - 24 Lipca 2009, 13:24
dobra nie będę blokował, ci którzy cośik wiedzieli już się chyba wypowiedzieli
chodziło mi o ten krzyż
znajduje się w Rydułtowach przy kościele i ponoć jest to jedyny taki w Polsce
tu trochę więcej info | Cytat | | Jest to dwuramienny krzyż wykuty z kamienia, który obecnie znajduje się za prezbiterium kościoła pod wezwaniem św. Jerzego. Pierwotnie położony był na starym cmentarzu po zachodniej stronie kościoła. Jego wymiary są następujące: 157x70x30 (wysokość, rozpiętość ramion, ramiona rzeźby). Krzyż ten nie posiada prawego górnego ramienia. Jest to jedyny polski krzyż pokutny o podwójnych ramionach i jeden z sześciu w Europie. Znaczenie tej formy w tym przypadku nie jest znane. Forma taka bywa określana jako krzyż bożogrobowców (miechowitów), lub litewski (jagielloński). Sądzi się również, że krzyż może być starszy, a w 1628 roku został ponownie wykorzystany przy prawdopodobnej budowie nowego małego kościoła. Na krzyżu tym znajduje się napis, który przetłumaczył proboszcz parafii rydułtowskiej w latach 1848-1883 Paweł Skwarek: Roku Pańskiego 1628 założono kościół pod wezwaniem świętego Jerzego Menczennika, 6 września poświęcony. Obecnie krzyż osadzonyjest na kopczyku kwiatowym w obrębie obejścia kościoła. Krzyż ten opisany jest w KATALOGU ZABYTKÓW SZTUKI W POLSCE. |
Rafał - 24 Lipca 2009, 16:22
To ja napisze co mi w nim nie gra.
1. To jest może dziwne (mnie zaskoczyło), ale zachowało się stosunkowo wiele akt spraw sądowych dotyczących zbrodni popełnianych w miejscu stawianych krzyży pokutnych. A jeśli nie akt rozpraw sądowych, to dokumentacji historycznych. Tutaj tego brak.
2. Przy lokacji kościoła na początku, zanim jeszcze wmurowywano kamień węgielny dokonywano poświęcenia tzw.cmentarza, czyli miejsca przy kościele. Wiązało się to z podniesieniem krzyża, który zostawał już w tym miejscu na stałe - na taką funkcje krzyża wskazuje napis na nim wyryty.
3. Ten krzyż jest z wszech miar nietypowy: nietypowe gabaryty, nietypowe lokum, nietypowa forma, nietypowy czas powstania.
4. Możliwe, że krzyż ten pierwotnie był krzyżem pokutnym. Jeżeli pochodzi z przed XVw. i został poddany recyklingowi przy okazji lokacji nowego kościoła w XVIIw to powinien być wykonany z granitu. Możliwe, ze jest, tylko tak nie wygląda na fotkach.
gudrun - 24 Lipca 2009, 16:36
Bardzo to dziwne!
Nie wiedziałam o rewolwerach. Widziałam za to krzyż pokutny, na którym były wyryte ciżmy. Zastanawiam się, czy ofiara została skopana na śmierć? Miękkimi ciżmami?
Iwan - 24 Lipca 2009, 19:13
niech zadaje pierwszy chętny
Adashi - 24 Lipca 2009, 19:15
Zatem.
Cóż to był (a właściwie jest) Bock's Car vel Bockscar?
|
|
|