To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

quejinho - 14 Kwietnia 2010, 20:06

-...nasi bohaterowie narodowi Piłsudski czy Sikorski nie zostali pochowani wraz z żonami. A więc żona powinna być pochowana oddzielnie. Nie należy chować pary oddzielnie moim zdaniem tak więc NIE na Wawelu.

-...Zdanie rodziny.

Te 2 argumenty jeszcze do mnie przemawiają.

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 20:18

Bawcie się dalej -
a co do zabaw to pojawił się tu link do informacji, o śmierci Matki braci Kaczyńskich .
Otóż Ona żyje.
no coment

Anonymous - 14 Kwietnia 2010, 20:22

RD: a może to faktycznie jest przejaw zmiany w mentalności Rosjan?

Cytat
- Jeśli mówić o Stalinie i osobach, które pracowały pod jego kierunkiem, liderów ówczesnego Związku Radzieckiego, to dokonali oni zbrodni. Jest to dla wszystkich zrozumiałe i oczywiste. Dokonali zbrodni i wobec własnego narodu - przede wszystkim - i w pewnym sensie wobec historii - wskazał Miedwiediew.

SAUCE

Kurna, no mi po prostu szczęka opadła. To teraz czas na otwarcie archiwów i gest ze strony polskiej. Nie wiem, czy nastąpiła zmiana mentalności, czy to po prostu polityka, ale być może Polacy wymusili - Kaczyński wymusił, poprzez swoją śmierć - zmianę stanowiska Rosji. A w dłuższej perspektywie, kto wie, może i demokratyzację tego kraju, ponieważ wielu Rosjan wypowiada się w niespotykanym dotąd tonie.

RD - 14 Kwietnia 2010, 20:25

Nie u Żyrynowskiego. Mogę uwierzyć w zmianę nawet Putina, ale nie człowieka, który do dzisiaj wstydzi się swojego pochodzenia i prawdziwego nazwiska.
NURS - 14 Kwietnia 2010, 20:38

dalambert napisał/a
Bawcie się dalej -
a co do zabaw to pojawił się tu link do informacji, o śmierci Matki braci Kaczyńskich .
Otóż Ona żyje.
no coment

Dalambercie, pewnie się zdziwisz, ale ja bym gości, którzy to robią, za jaja powywieszał - to, czyli podawanie takich wiadomości. sprawdziłem w sieci - jest tego trochę, w różnych miejscach. Nawet na tuskwatch ktoś taką wiadomośc rozpowszechnial parę dni temu, w co sporo ludzi nawet uwierzyło, bo to przecież strona zagorzałych miłośników PiS.
ale ad rem - to nie jest śmieszne ani zabawne, dotyka bowiem ludzi, którzy muszą przeżywac piekło, stracili przecież bliskich, i nie, nie porypało mnie, nadal jestem przeciwnikiem wszystkiego co pisowskie, ale potrafię oddzielić to co ludzkie od tego, co polityczne.
ale jest cos jeszcze gorszego, na co zwracałem wam już kilka dni temu uwage
Śmierć matki braci Kaczyńskich jest niestety bardzo prawdopodobna, przy tak poważnym stanie informacja o niedawnych wydarzeniach może być zbyt silnym bodźcem dla osłabionego organizmu... a pop****** nie brakuje. wiem coś na ten temat, kiedyś, będac na antypodach odebralem telefon z domu, okazało się, ze jakiś skur***** zadzwonił do mojej siedemdziesięcioletniej mamy i powiadomił ją o znalezieniu moich zwłok. ktoś ze znajomych, jak sądze, bo kto inny wiedziałby o takim wyjeździe. Mam szczęście, że leki były pod bokiem i lekarz, dlatego nie życzę Jarosławowi Kaczyńskiemu czegoś podobnego. wolę walczyć z nim tam gdzie jest na to miejsce, czyli w noramlnych warunkach, biorąc udział w akcjach, które odsuną go od możliwości przejęcia wladzy ale nie kosztem czyjegoś życia. Boję się, ze lada moment ktoś z tym wyskoczy w szpitalu. jakiś pajac z Superekspresu albo Faktu, który zechce mieć materiał exclusive.
W związku z powyższym, byłbym za tym, zeby wszystkich takich żartownisiów, pogoniono i to z przytupem.

mBiko - 14 Kwietnia 2010, 20:49

Praktycznie nie oglądam w ostatnich dniach telewizji, ani nie słucham radia, dlatego mam małą prośbą uświadomcie mnie, kto w tym kraju podejmuje decyzję o miejscu pochówku prezydenta? Rodzina? Dziwisz? Parlament? Jestem skonsternowany i z lekka zniesmaczony całą sytuacją. Nie podoba mi się zarówno pomysł złożenia ciał pp. Kaczyńskich na Wawelu, jak i przepychanka na tan temat.
Martva - 14 Kwietnia 2010, 20:59

SithLady napisał/a
est też grupa ktora ma inne zdanie

783 członków.

Tomcich - 14 Kwietnia 2010, 21:06

mBiko, decyzja należy do rodziny. Oczywiście musi uzyskać zgodę zarządcy miejsca spoczynku.
dalambert - 14 Kwietnia 2010, 21:26

Tomcich, z całym szacunkiem jedynym "dysponentem" Katedry Wawelskiej jest Arcybiskup Krakowski.
dzejes - 14 Kwietnia 2010, 21:33

Adanedhel napisał/a
Dzejes, oczywiście, że nie porównam znaczenia Piłsudskiego w II RP ze znaczeniem tragicznej śmierci Kaczyńskiego. Porównuję ją ze znaczeniem Kaczyńskiego w III RP. Jeśli nie-królów chowa się za zasługi to mogę racjonalizować. I jeśli tragiczna śmierć jest zasługą to rzeczywiście, wówczas przegrywam.

Nie zrozumiałeś mnie. Nie masz czego porównywać. Suwmiarką zmierzysz znaczenie Piłsudskiego i sprawdzisz, czy tragiczna śmierć Kaczyńskiego wraz z liczną delegacją dorównuje? Ale to zupełnie inne wydarzenia, inny czas. Tutaj wszystko się sprowadza do tego, że ty czujesz, że to zła decyzja, a ja - że może i dobra. Bo przecież ja też nie mam jak racjonalnie argumentować.

I teraz pojawia się problem, bo kompromis nie jest możliwy. I tutaj właśnie według mnie należy pokazać klasę - nie zgadzasz się, ale szanujesz sytuację. Obaj przecież wiemy, że za 10 lat sytuacja może wyglądać zupełnie inaczej, a że w bezczeszczeniu zwłok jesteśmy w czołówce europejskiej, tak więc o tę trumnę zapewne jeszcze niejedna wojna się będzie toczyć.

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 21:45

dzejes, akurat podany link czego innego dotyczy, ale ze swej "kariery" pamiętam pomysł w Radzie Gminy Warszawa Centrum
/ była taka/ co by z cmentarza Wojskowego na Powązkach usunąć Panów Bieruta i Marchlewskiego.
Między innymi dzięki mojej akcji cały pomysł został utrącony w "zarodku" i chwała Bogu więcej do tego nie wracano. Jednym z utrącających te akcję był również niejaki Paweł Wypych.

Matrim - 14 Kwietnia 2010, 21:54

W rozmowie z Moniką Olejnik w TVN24 Adam Bielan powiedział, że Marta Kaczyńska chciała, żeby rodzice zostali pochowani na Powązkach.
dalambert - 14 Kwietnia 2010, 21:58

Matrim, słuchałeś CAŁEJ rozmowy :!: - powiedział jeszcze parę innych rzeczy.
Jak musicie to wałkujcie i tak się nic nie zmieni.

Tomcich - 14 Kwietnia 2010, 22:00

dalambert, z całym szacunkiem, ale o co chodzi? Właśnie chyba o tym mówię. Zgodnie z wypowiedzią kardynała Dziwisza zwróciła się do niego rodzina z prośbą o pochówek, a on wyraził zgodę. Procedura jest taka sama dla Prezydenta jak i dla innych obywateli, gdzie decyzję o miejscu pochówku podejmuje rodzina, a zarządca cmentarza się na to zgadza lub nie. Oczywiście chodzi o cmentarze wyznaniowe (za takie miejsce spoczynku można chyba uznać Wawel), w miejscowościach gdzie nie ma cmentarza komunalnego.
Matrim - 14 Kwietnia 2010, 22:04

dalambert, stwierdziłem tylko fakt. Już wczoraj się z dyskusji wyłączyłem. Na jej miejscu postąpiłbym tak samo.

Edit: Bielan powiedział też, że Marta Kaczyńska bardzo przeżywa to, że decyzja z Wawelem wznieciła tyle sporów - sam przyznasz, że to dość dwuznaczny opis sytuacji.

Ziemniak - 14 Kwietnia 2010, 22:14

Wersji jest kilka

http://krakow.naszemiasto...l?kategoria=663
http://krakow.naszemiasto...l?kategoria=663
http://krakow.naszemiasto...awelu,id,t.html
http://www.tvn24.pl/12690...,wiadomosc.html

i teraz sam diabeł nie dojdzie, jak było naprawdę. Pewne jest tylko, że nie była to inicjatywa kardynała Dziwisza.
Moim zdaniem źle się stało, ale się stało i przynajmniej do pogrzebu nie widzę sensu w ciągnięciu tej dyskusji.
EOT

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 22:16

Ziemniak napisał/a
przynajmniej do pogrzebu nie widzę sensu w ciągnięciu tej dyskusji.

Ja też.

Tomcich - 14 Kwietnia 2010, 22:31

Zgadzam się z Ziemniakiem i głęboko współczuję całej rodzinie Kaczyńskich, którzy dodatkowo przeżywają te wydarzenia.
EOT

Gustaw G.Garuga - 15 Kwietnia 2010, 01:11

Matrim napisał/a
Adam Bielan powiedział, że Marta Kaczyńska chciała, żeby rodzice zostali pochowani na Powązkach.

Matrim napisał/a
Bielan powiedział też, Marta Kaczyńska bardzo przeżywa to, że decyzja z Wawelem wznieciła tyle sporów

Serce się ściska.
Cytat
Jarosław Kaczyński nie był autorem pomysłu pochowania swojego brata i jego małżonki na Wawelu - mówił w Kropce nad i Adam Bielan, europoseł PiS. Bliski współpracownik tragicznie zmarłego prezydenta dodał jednocześnie, że prezes PiS był wręcz przekonywany do tego pomysłu. [...] dodał, że pierwszą decyzją rodziny było pochowanie prezydenckiej pary w rodzinnym grobowcu na warszawskich Powązkach. [...] nie chciał jednak zdradzić, kto był pomysłodawcą pochowania Marii i Lecha Kaczyńskich na Wawelu (kard. Stanisław Dziwisz powiedział dziś, że to nie była jego inicjatywa). - Były osoby, które rozmawiały z księdzem kardynałem Dziwiszem zanim rozmawiały z Jarosławem Kaczyńskim - powiedział.

http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html

Wszyscy umywają ręce.

Decyzja o wawelskim pochówku jest zła. I nie chodzi o zasługi Kaczyńskiego czy ich brak. Chodzi o okropny, niepotrzebny spór, którego by nie było, gdyby padło np. na Powązki. Gdyby nawet ktoś się takiej decyzji sprzeciwiał, byłyby to głosy tak odosobnione, że utonęłyby bez śladu w powszechnej akceptacji. Można oczywiście twierdzić, że każde miejsce wzbudziłoby takie kontrowersje. Ale to nieprawda.

Łupaszka - 15 Kwietnia 2010, 07:29

Hipokryzja wyborczej w pełnej klasie

Cytat
Jeszcze jedno. Dyskusję o miejscu pochówku głowy państwa prowokuje dziś to samo środowisko, które sześć lat temu w najostrzejszych słowach oburzało się zadawaniem pytań, czy Czesław Miłosz powinien spocząć na krakowskiej Skałce.

Marek Wawrzkiewicz, prezes Związku Literatów Polskich, pisał wówczas w imieniu swojej organizacji: „Jesteśmy przekonani, że należy mu się miejsce spoczynku wśród największych Polaków, i dlatego wszelkie targi i spory na temat miejsca spoczynku Miłosza uważamy za w najwyższym stopniu niestosowne”. Krakowska Unia Wolności głosiła z kolei, że wszelkie głosy sprzeciwu wobec pochowania Miłosza na Skałce przynoszą wyłącznie wstyd ich autorom. A profesor Uniwersytetu Jagiellońskiego Stanisław Waltoś pytał uczestników protestów, czy „przychodzi im do głowy, że ktoś odważyłby się naruszyć powagę i smutek” w chwili, gdy oni sami udadzą się na miejsce wiecznego spoczynku.

Wszystkie te teksty publikowała „Gazeta Wyborcza”, która dziś uznała za stosowne, aby w komentarzu podpisanym przez całą redakcję zdystansować się od decyzji o pochowaniu prezydenta na Wawelu. Czy argumenty środowiska „Gazety” w sprawie pochówku Czesława Miłosza sprzed sześciu lat dziś przestały mieć znaczenie? Czy wtedy też sugerowano, by poczekać z wyborem miejsca pochówku na wynik jakiejś społecznej debaty? Czy może po prostu nie dotyczą one Lecha Kaczyńskiego?

Wtedy odrzucałem obelżywe argumenty naruszające pamięć Miłosza. Wskazywałem jednak, że nie wolno ignorować wątpliwości tych katolików, którzy powoływali się na demonstracyjne poparcie Miłosza dla aborcji na żądanie czy dla parady homoseksualnej w Krakowie. Nie miałem jednak wątpliwości, że sprawę kończy decyzja ojców Paulinów, którzy uznali, że poeta może spocząć w krypcie na Skałce. Decyzja zapadła, koniec, kropka.

Wniosek prosty - Lech Kaczyński nie był zmami, wiec protestujemy

Dwa najgłupsze argumenty

Pochówek na Wawelu podzieli Polaków - to ja pytam, czy wstrzymanie tej decyzji nie podzieli polaków? Oczywiście, że tak
Lech Kaczyński nie był prezydentem wszystkich polaków - to ja odpowiadam - Piłsudski też nie był wielbiony przez wszystkich polaków(spora część Kościoła, endecja, gen Sikorskiego)

NURS - 15 Kwietnia 2010, 08:21

Łupaszka napisał/a
Hipokryzja wyborczej w pełnej klasie

Wniosek prosty - Lech Kaczyński nie był zmami, wiec protestujemy

Dwa najgłupsze argumenty

Pochówek na Wawelu podzieli Polaków - to ja pytam, czy wstrzymanie tej decyzji nie podzieli polaków? Oczywiście, że tak
Lech Kaczyński nie był prezydentem wszystkich polaków - to ja odpowiadam - Piłsudski też nie był wielbiony przez wszystkich polaków(spora część Kościoła, endecja, gen Sikorskiego)

Łupaszka, hipokryzją jest porównywanie Kaczyńskiego z Piłsudzkim. Na Wawel wchodzi się życiem a nie śmiercią, jak ktoś mądrze napisał, a porównanie tych dwóch życiorysów wypada niezwykle blado dla niedawno zmarłego. Powiadasz, że wstrzymanie decyzji też podzieli? Racja, ale to dopiero hipokryzja!

dalambert - 15 Kwietnia 2010, 08:28

Łupaszka, NURS,
szanowni licytanci !!!
kto da więcej?
Kto zauważy większą hipokryzje?
PANOWIE DO DZIEŁA :!: :!: :!:

:!: Wawel czeka :!:

NURS - 15 Kwietnia 2010, 08:37

I ja cię pozdrawiam dalambercie.
A w temacie:
Cytat
Piotr Balcerowicz, filozof: Co roku, co miesiąc, codziennie umierają różne osoby i być może bliscy tych osób chciałyby, żeby zostały pochowane na Wawelu. Ale to nie jest argument. Dyskusja wokół pochówku prezydenta na Wawelu jest dyskusją polityczną i nadużyciem obecnej sytuacji: żalu i rozpaczy. Czy dyskutowalibyśmy na temat miejsca pochówku prezydenta jeszcze 10 dni temu, gdyby żył? Taki pomysł nie przyszedłby nikomu do głowy. To pokazuje, że rodzina dokonuje tu nadużycia, moim zdaniem - niedopuszczalnego.

Czy śmierć coś zmieniła w naszej ocenie? Nie i nie powinna zmieniać. Bo jeżeli uznamy argument, że śmierć człowieka zmienia ocenę jego dokonań, to oznaczałoby że podstawy etyki runęły w gruzach. Bo my wszyscy kiedyś umrzemy. Czy to oznacza, że nasza śmierć oczyszcza nasze konto z plusów i minusów. Oczywiście - nie, więc to myślenie prowadziłoby do konkluzji bardzo niemoralnej.

Dlatego w tym całym kontekście trzeba sobie przypomnieć dokonania ale również te elementy z życia prezydenta, za które był krytykowany i słusznie. O tym nie wolno zapominać. Podkreślam rodzina i Kościół dokonują niestosownego nadużycia.

Pod czymś takim się podpisuję. Zabijacie przyzwoitość, wykorzystując tę tragedię.

Cytat
Piotr Balcerowicz: Mówi się ciągle o ofierze. Ofiara ma sens, jeżeli ktoś dokonuje jej świadomie i w jakimś celu. To była podróż, której celem było oddanie hołdu tym, którzy zginęli w Katyniu. Z tą podróżą nic więcej się nie wiązało. To była po prostu katastrofa lotnicza.

Adanedhel - 15 Kwietnia 2010, 08:38

dzejes napisał/a
Nie zrozumiałeś mnie. Nie masz czego porównywać. Suwmiarką zmierzysz znaczenie Piłsudskiego i sprawdzisz, czy tragiczna śmierć Kaczyńskiego wraz z liczną delegacją dorównuje? Ale to zupełnie inne wydarzenia, inny czas. Tutaj wszystko się sprowadza do tego, że ty czujesz, że to zła decyzja, a ja - że może i dobra. Bo przecież ja też nie mam jak racjonalnie argumentować.

Śmiem twierdzić, że to Ty mnie nie zrozumiałeś. Napisałem, że nie porównuję znaczenia Piłsudskiego ze znaczeniem śmierci Kaczyńskiego z delegacją. Zresztą dodałem, że byłoby to bez sensu. Rozmawiamy o pochowaniu prezydenta w kryptach dla najbardziej zasłużonych. Jego śmierć, jakkolwiek tragiczna, to nie zasługa. To kolejny zbiór przypadków i błędnych decyzji, jak w wypadku wielu tragedii. Więc nie powinno się o niej rozmawiać. Niestety, uzasadniając pochówek na Wawelu mówi się wyłącznie o niej.
Jeśli już coś porównuję to dokonania i znaczenie za życia. A je można porównywać. Robię to ja, będą to robić historycy za x lat, robi to, jak widać, wielu Polaków. Pomińmy dokonania wojskowe, których siłą rzeczy Kaczyński nie mógł mieć, zostawmy znaczenie polityczne i dla kraju. Piłsudski tworzył II RP. Sikorski tworzył II RP, a potem rząd na uchodźstwie. Kaczyński tworzył III RP. Każdemu można też było coś zarzucić. Czy byli - wszyscy - równie zasłużeni? Nie. W swoich czasach Piłsudski i Sikorski mieli decydujący głos w sprawie Polski. Kaczyński miał ważny głos, ale był jednym z wielu, którzy taki mieli, wcale nie najważniejszym.
To tyle, jeśli chodzi o ocenianie. Mógłbym jeszcze powiedzieć o dalszej polaryzacji społeczeństwa, ale to inna kwestia.
Nie mam też wątpliwości, że pochowają go w Krakowie. I nie będę domagał się zmiany miejsca pochówku. Ale wyrażam swoje niezadowolenie z tym powodów, i dlatego, że rodzi się wokół Kaczyńskiego jakaś kompletnie niezgodna z prawdą legenda o wielkim prezydencie, pachnąca mi hipokryzją.
Jeśli odpowiesz chętnie przeczytam, ale z mojej strony EOT.

dalambert - 15 Kwietnia 2010, 08:45

NURS napisał/a
Zabijacie przyzwoitość

poproszę konkretnie :!:
co za wy :?:
JA zabijam przyzwoitość :!:
Weź się ugryź w język, przynajmnie do poniedziałku.

ps, A ktto to jest Piotr Balcerowicz ?
JAKIŚ NOWY AUTORYTET MORALNY ?
czy dopiero terminuje w tym zawodzie?

Gustaw G.Garuga - 15 Kwietnia 2010, 09:14

Łupaszka napisał/a
czy wstrzymanie tej decyzji nie podzieli polaków?

Pewnie, że podzieli. Teraz już się sprawy nie da odkręcić. ALE TAKA DECYZJA NIE POWINNA BYŁA W OGÓLE ZAPAŚĆ. Ja zwyczajnie nie mogę uwierzyć, że do niej doszło. To drugi szok po samej katastrofie. Tego nie musiało być, teraz wszyscy przygotowywalibyśmy się do pożegnania Lecha Kaczyńskiego w Warszawie, żałoba by trwała, a tak...

Romek P. - 15 Kwietnia 2010, 09:24

A tak mamy na forum to samo, co w całej Polsce: śmierć Kaczyńskiego na chwilę wyciszyła dyskusję o jego życiu - i może odszedłby w ciszy i spokoju, a wady zostałyby mu zapomniane lub odsunięte w cień, ale Wawel i sposób, w jaki to jest rozgrywane, dokonał podziału na nowo - i mówcie, co chcecie, mam wrażenie, że podział na prawo- i lewomyślnych jest teraz znacznie większy, niż przedtem.

Forum też jest tego dobrym przykładem - takiego Dalamberta jeszcze nigdy nie widziałem, i prawdę mówiąc, Dalambercie drogi, widzieć nigdy nie chciałem. Zagrzewasz do rozróby jak jakiś kibol, zdajesz sobie chociaż z tego sprawę? To się nie godzi, spasuj do poniedziałku chociaż. Potem spory i tak wybuchną, ale będzie już PO pogrzebie.

dalambert - 15 Kwietnia 2010, 09:38

dalambert napisał/a
Łupaszka, NURS,
szanowni licytanci !!!
kto da więcej?
Kto zauważy większą hipokryzje?
PANOWIE DO DZIEŁA

Romek P., czy to jest zagrzewanie do rozróby ? Czy może próba wylania kubła zimnej wody ?.
a jak słyszę i czytam
NURS napisał/a
Zabijacie przyzwoitość, wykorzystując tę tragedię.
to się mam prawo zapytac KTO zabija i kto wykorzystuje?.
błoto na "cie i wy" rzucane z pozycji autoryteta mnie wkurza , za dużo takich tyrad i pomówien w życiu słyszałem, by mnie ta metoda nie wkurzała .
A za KIBOLA dziękuję - czasem jak patrzę na to co teraz się dzieje to wolę kiboli są przynajmniej szczerzy, coż
"hipokryzja to ofiara którą łajdactwo składa cnocie".

Romek P. - 15 Kwietnia 2010, 09:51

Dalambert, czytaj ze zrozumieniem, proszę.

Co Cię wkurza, to jedno, tu każdy pisze ze swojej pozycji, nie uprawiaj taniej retoryki, bo nie dowiódłbyś, że za NURS-em stoi coś więcej niż jego dorobek na forum czy poza nim. Stoi to, co wypracował. Podobnie ze mną, z Tobą, z Madem, Barankiem, Żeraniem... wszystkimi, którzy zabierają głos. Każdy tu ma taki autorytet, jaki sobie wypracował, więc bez żartów proszę.

Natomiast co do pisania w liczbie mnogiej, wybacz, to Tobie często się zdarza, np Jak musicie to wałkujcie i tak się nic nie zmieni.

Co do kibola wreszcie, no wybacz, znów zaapeluję o czytanie ze zrozumieniem, tam było słówko "jak". Metoda zatem. Wiesz, ja też trochę miałem do czynienia z kibicami, chodziłem na hokej, koszykówkę czy piłkę w czasach, gdy w tych sportach Zagłębie Sosnowiec było mocne, czasem aż mistrzowskie - i nieobce mi wrażenia dosyć mocne :) niemniej, jest różnica pomiędzy kibicem a kibolem, nieprawdaż?

dalambert - 15 Kwietnia 2010, 10:13

Romek P., dosć mam tych tutejszych dywagacji, ale odważę się jeszcze na jedno - znacie takie powiedzenie -
"jak zagłaskać kota na śmierć"
ja nie wierzę by to Jarosław Kaczynski wpadł na pomysł z Wawelem, sądzę że został wpuszczony w rozkrecającą się machinę
Ci którzy go nie lubią zapewne sądzą , ze to oczywiście był Jego pomysł -
ale cóż widać do wtorku było za spokojnie, załoba była za duża, te tysiące ludzi pod Pałacem Prezydenckim! Jakie to "okropne", a poza tym nudne , nie medialne, ile razy można zadawac ludziom w wielogodzinnej kolejce pytanie" dlaczego stoisz?"
a tu pojawia się wspaniały temat obok - furda żałoba , są protesty, można je organizować i jednoczesnie oglaszać , ze się tego nie robi, popatrzcie co się dzieje w prasie i tv.
Natomiast możliwe jest, że pomysl przbil pomyslodawców , może myślano "pojawi się Wawel" będzie protest i "wygramy"- a tu ....

Partner forum