To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

gudrun - 20 Lipca 2009, 15:32

O, super!
Jaka kultura archeologiczna jest łączona z budową Stonehenge?

ilcattivo13 - 20 Lipca 2009, 15:38

neolityczna?
gudrun - 20 Lipca 2009, 15:46

Neolit to była epoka. Np. paleolit, mezolit, neolit, epoka brązu, epoka żelaza, epoka pary, epoka informacji :)
Kultury były w ramach epok na określonych terenach, np w Polsce bardzo się panoszyła kultura łużycka w epoce brązu.

gudrun - 21 Lipca 2009, 09:57

Za trudne, tak? No dobra, Stonehenge zbudowali ludzie tzw. kultury pucharów dzwonowatych:

którzy wsławili się m.in. lepieniem kubeczków w takim właśnie kształcie oraz tym, że mieli ogromne upodobanie do robienia dużych konstrukcji z kamieni.

Musimy chyba wrócić do tematu "statki i samoloty", co?

Kruk Siwy - 21 Lipca 2009, 09:58

Niekoniecznie. A powiedz mi kto chował zmarłych w podobnych naczyniach? Bo tak mi się we łbie kołacze że coś takiego widziałem.
Rafał - 21 Lipca 2009, 10:04

Kultura pucharów lejkowatych
Kruk Siwy - 21 Lipca 2009, 10:06

Ja tu się chcę wyedukować towarzyszu Rafał, I pytam gudrun, bo zdaje się kumata w tym jest.
Rafał - 21 Lipca 2009, 10:11

Kiedy ja prawdę gadam, moja wina, że durni archeolodzy bez krzty wyobraźni durne nazwy ludziom ponadawali? Sprawdź sobie sam.

Edit. zdaje się, że są jeszcze kultury pucharów sierpowatych (od ukośnych kreseczek na pucharach) i cała kupa innych ludów równie wdzięcznie ponazywanych, którzy teraz zzymaja się pewnie ze złości, a jak już dorwą w tych zaświatach tych archeologów to całe niebo porozp... teraz już wiesz skąd te zmiany klimatyczne :wink:

gudrun - 21 Lipca 2009, 10:11

Urny popielnicowe robiono często z naczyń gospodarskich, nasypywano popiołu do dzbana i przykrywano miską. Jest też jakaś teoria, że chowano zmarłych w naczyniach zasobowych (używanych do przechowywania zboża) po to, żeby wykiełkowali tak jak zboże, czyli by się narodzili ponownie chyba? Do tego rodzaju myślenia należy stosowanie "orki rytualnej", czyli orania ziemi pod pochówkiem w tym samym celu.
Z tego co pamiętam, akurat w kulturze pucharów dzwonowatych były pochówki szkieletowe. Ale na pewno mogłeś widzieć puchar tego kształtu użyty jako popielnica. Najlepsze urny popielnicowe były w kulturze pomorskiej:

Śliczne, prawda?

Kruk Siwy - 21 Lipca 2009, 10:14

Nie nie, popielnice to wiem, właśnie o te pochówki szkieletowe chodziło.
Sorry Rafał, zwracam honor i stringi. No ale może ktoś pytanie zada?

gudrun - 21 Lipca 2009, 10:15

Rafał napisał/a
Kultura pucharów lejkowatych

Rafał, lejkowaty jest bardziej taki:

Dzwonowaci byli głównie w zachodniej Europie

Rafał - 21 Lipca 2009, 10:19

Ci od lejkowatych siedzieli na moich włościach (kultura jordanowska) i różne takie fanty czasem po nich po polach można sobie znaleźć - zresztą to chyba i twoje włości :wink:
gudrun - 21 Lipca 2009, 10:29

Rafał, nie mów, że coś znalazłeś?????????????????????????????????????
Moim największym marzeniem w życiu jest potknąć się o popielnicę - na razie się nie udało.

ilcattivo13 - 21 Lipca 2009, 10:32

gudrun napisał/a
...Moim największym marzeniem w życiu jest potknąć się o popielnicę ...

i żeby się w drobny mak rozbiła ? :mrgreen:

Kruk Siwy - 21 Lipca 2009, 10:34

Wizyta w muzeum, chwila strachu i marzenie spełnione!
Agi - 21 Lipca 2009, 10:37

Ogłaszam koniec offtopa. Najmniej zaspana/y wymyśla pytanie.
ilcattivo13 - 21 Lipca 2009, 10:40

to może ja:

z cyklu "indiańskiego": Hiszpania, Francja, Anglia, Rosja. To cztery z pięciu największych państw, które podbijały Amerykę Północną. Jaki kraj zamykał wielką piątkę?

gorbash - 21 Lipca 2009, 10:48

Niderlandy jakieś?
Agi - 21 Lipca 2009, 10:50

Holandia, obecny Nowy Jork początkowo nosił nazwę Nowy Amsterdam.
Rafał - 21 Lipca 2009, 10:51

[offtop]

gudrun napisał/a
Rafał, nie mów, że coś znalazłeś?

Kamyczki :wink: - jest na polach kilka rozoranych stanowisk archeologicznych - jak zresztą wszędzie chyba, gdzieś miałem krzemienny grocik wypatrzony na polu koło jednego stanowiska jeszcze za łebka, ale się zawieruszył. Zresztą - sama masz rzut kamieniem do Jordanowa (o ile się nie mylę) wiosenne spacerki z psem po polach i ani się obejrzysz, a będą to "powierzchniowe badania archeologiczne" czy jakoś tak.

Strasznie dużo materiałów dot.stanowisk archeo po Niemcach zostało, nie wiem czy moje ksera sięgają Jordanowa, sprawdzę i jak tak, to ci skan podrzucę, żebyś marszrutę wiosenno-jesiennych spacerów mogła sobie poustalać.

[/offtop]

Fidel-F2 - 21 Lipca 2009, 13:47

a nie Rosja? - patrz Alaska
xan4 - 21 Lipca 2009, 13:48

Fidel-F2, Rosja już wymieniona była.
Fidel-F2 - 21 Lipca 2009, 13:51

fcuk :oops:
Ziuta - 21 Lipca 2009, 14:33

Chyba nie Szwecja? Mieli jakieś próby w Nowej Anglii
dalambert - 21 Lipca 2009, 14:35

Wikingowie w Kanadzie sukces to to nie był, bo ich po paru latach miejscowi wytłukli / anarchokapitalizm winkiński nie pomógł/ ale pierwsi podobno byli :mrgreen:
Ozzborn - 21 Lipca 2009, 14:36

Ponieważ już Holandia padła, to ja sobie strzelę w Niemcy... nie bardzo mi to jakoś pasuje, ale skoro rozważano wprowadzenie niemieckiego jako języka urzędowego (patrz pytanie gudrun kiedyśtam) to może coś jest na rzeczy?

edzia: lit.

Rafał - 21 Lipca 2009, 14:38

Stawiam na USA - ci się wszędzie pchają :idea:
Ozzborn - 21 Lipca 2009, 14:39

o patrz o tym nie pomyślałem... sprytny pomysł :mrgreen:
dalambert - 21 Lipca 2009, 14:41

Ozzborn napisał/a
to ja sobie strzelę w Niemcy...
jakie Niemcy,
Cesarstwo rzymskie Narodu Niemieckiego
Królestwo Pruskie
Królestwo Bawarii
czy jakieś protestanckie ksiąstewko niemieckie
a może Królestwo Saskie :mrgreen:

gorbash - 21 Lipca 2009, 14:41

Nie no Holandia pewnie - nie graliście w Kolonizacje?

Partner forum