Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
dzejes - 14 Kwietnia 2010, 19:00
| Adanedhel napisał/a | | Czy Kaczyński ma równie wielkie zasługi dla Polski, jak Piłsudski? |
Próbujesz racjonalnie uzasadniać rzeczy nieracjonalne. Nie porównasz znaczenia w II RP Piłsudskiego ze znaczeniem tak tragicznej śmierci prezydenta III RP i 95 innych osób.
Nie obliczysz wzoru na bycie odpowiednio zasłużonym. Nie ma wspólnego mianownika dla pochowanych na Wawelu, no po prostu nie ma. Nie podoba Ci się decyzja o pochowaniu tam Lecha Kaczyńskiego - twoje prawo, ale nie racjonalizuj, bo na każdy twój argument znajdzie się kolejny Korybut.
Ziemniak - 14 Kwietnia 2010, 19:01
To ja zapytam - dlaczego obok małżeństwa Kaczyńskich nie spocznie również Prezydent Kaczorowski. Za mało zasłużony?
Anonymous - 14 Kwietnia 2010, 19:02
Nie chodzi o samą tragiczną śmierć, ale o śmierć w służbie państwa - i to głowy tego państwa. Nie o Lecha Kaczyńskiego - prezydenta - ale o sam urząd prezydenta. Już rozumiecie? Ja właśnie w ten sposób odbieram zgodę Dziwisza. I tak, uważam że jeśli prezydent umiera wypełniając swoje obowiązki, także w sposób tragiczny (zamach terrorystyczny, katastrofa lotnicza), to powinniśmy oddać mu hołd i pochować tam, gdzie miejsce bohaterów. I mówiłbym tak samo, gdyby prezydentem był Kwaśniewski, Wałęsa (tu zdecydowanie zasługuje na Wawel, imho), czy Andrzej Lepper. Śmierć w służbie państwa to największa ofiara, jaką polityk może złożyć. A polityka to właśnie służba - narodowi i państwu.
Szkoda, że Kaczorowskiego nie pochowa się razem z Kaczyńskim.
P.S Wydaje mi się, że chodzi o formalnych prezydentów III RP, jednak mimo wszystko nie ta klasa. Ja Kaczorowskiego - jak pisałem parę stron dalej - widziałbym u boku Kaczyńskiego, jako początek pięknej tradycji "Krypty Prezydenckiej". Wybrano dla niego Świątynię Opatrzności Bożej, AFAIR. Też bardzo dobre miejsce. :
gorim1 - 14 Kwietnia 2010, 19:03
| dalambert napisał/a | | Żerań, tez jestem za , jak również za dzisiejszą inicjatywa Ks. Kardynała Dziwisza by na Wawelu stworzyc Krypte Prezydencką i obok Lecha i marii Kaczyńskich pochować tam również Prezydenta Kaczorowskiego. |
Jeśli to ma wyglądać tak to na taki kompromis się zgodzę.
Choć ino żal że inna tradycja zostanie brutalnie zgwałcona:
Chowanie władców w stolicy ;/
Easy - 14 Kwietnia 2010, 19:03
| Ziemniak napisał/a | | To ja zapytam - dlaczego obok małżeństwa Kaczyńskich nie spocznie również Prezydent Kaczorowski. Za mało zasłużony? |
Dzisiaj pojawiła się informacja, że jednak ma być pochowany na Wawelu, ale chyba nic z tego. I fakt, to jest dziadostwo, w pełni się zgadzam.
quejinho - 14 Kwietnia 2010, 19:03
Adanedhel, dodałem ,że są inne czasy i należy rozpatrywać też w ten sposób. A nie czekać aż spotkamy drugiego Piłsudskiego skoro nie ma wojny. Po 2 nie pisałem nic o Mickiewiczu. Nadal czekam na ciekawe za i przeciw. Żerań a ja bym pragnął by spoczął tam Sienkiewicz. Ale widać twórca "Potopu" nie zasłużył.
Anonymous - 14 Kwietnia 2010, 19:10
Co do literatów - jedyną żyjącą literatką, która powinna ew. spocząć na Wawelu jest Wisława Szymborska. I jeśli ktokolwiek będzie warczał, że nie zasłużyła, tak jak warczą ludzie przy Kaczyńskim, to - ostrzegam - będę bardzo mocno gryzł.
RD - 14 Kwietnia 2010, 19:11
| baranek napisał/a | | nikt nie uważa Wajdy za debila. za błazna najwyżej. szczególnie po jego wypowiedzi na gali rozdania oscarów. nieszczęsna, uciskana ofiara reżimu komunistycznego. |
Tak mi się a propos mistrza Wajdy i jego martytologii przypomniało - Jacek Kaczmarski właśnie jemu zadedykował utwór "Artyści", zaczynający się od słów:
Zaszczytami zaszczuci, obarczeni sławą
Nie poznaliśmy strachu o skórę
Na paryskich parkietach salonowy gawot
Jeszcze jedną ma dla nas figurę
Adanedhel - 14 Kwietnia 2010, 19:12
Dzejes, oczywiście, że nie porównam znaczenia Piłsudskiego w II RP ze znaczeniem tragicznej śmierci Kaczyńskiego. Porównuję ją ze znaczeniem Kaczyńskiego w III RP. Jeśli nie-królów chowa się za zasługi to mogę racjonalizować. I jeśli tragiczna śmierć jest zasługą to rzeczywiście, wówczas "przegrywam".
Żerań, jedna rzecz - Narutowicza nie pochowano na Wawelu. A śmiem stwierdzić, że też zginął służąc narodowi i państwu.
Queijinho, wnioskuję z Twojego posta jedno - Twoim zdaniem koniecznie trzeba dziś kogoś pochować na Wawelu. Żeby nie wyszło, że współczesna Polska nie ma jednego, wyróżniającego się bohatera.
I jak chcesz wstaw sobie Słowackiego zamiast Mickiewicza. Na jedno wyjdzie.
Łupaszka - 14 Kwietnia 2010, 19:14
| Ziemniak napisał/a | | To ja zapytam - dlaczego obok małżeństwa Kaczyńskich nie spocznie również Prezydent Kaczorowski. Za mało zasłużony? |
| Cytat | | Kard. Stanisław Dziwisz chciał, aby wraz z parą prezydencką w jednej krypcie spoczął Ryszard Kaczorowski, ale pogrzeb ostatniego prezydenta RP na uchodźstwie odbędzie się jednak w Warszawie. |
| Cytat |
Na słynnej już stronie na fejsbuku ktoś rzucił pomysł aby warszawska manifestacja przeciwników wawelskiego pochówku odbyła się pod domem Jarosława Kaczyńskiego i jego mamy. Trudno sobie wyobrazić większe zbydlęcenie, ale znikąd się ono nie bierze. |
http://kataryna.salon24.p...yle-lez-wylalam
Anonymous - 14 Kwietnia 2010, 19:15
| Adanedhel napisał/a | | Żerań, jedna rzecz - Narutowicza nie pochowano na Wawelu. A śmiem stwierdzić, że też zginął służąc narodowi i państwu. |
Wiem, gdzie spoczywa Narutowicz i dlatego piszę o początku nowej tradycji, która powinna była powstać dużo wcześniej. W ten sposób symbolicznie podtrzymujemy historyczne związki z przeszłością. Ale to były inne czasy, inne realia polityczne. Nie można jednak porównywać tych dwóch spraw. Sikorskiego zresztą też przeniesiono dopiero w 1993 bodajże.
P.S Moja ulubiona blogerka się odezwała - i, o dziwo, ma rację. *beep*, ludzie, trochę szacunku dla ofiar i rodziny zmarłego. *Westchnienie* Dzisiaj jakiś koleś też krzyczał przez megafon, że śmierć prezydenta to spisek Rosjan i Obamy, ale zwykli ludzie go usadzili i wypieprzyli z kolejki.
Adanedhel - 14 Kwietnia 2010, 19:19
Sikorskiego nie pochowano tam wcześniej z powodów politycznych.
Krypcie prezydenckiej bym się nie sprzeciwiał. Jak rozumiem to - i przeniesienie tam prochów Narutowicza - miałoby być tym podkreśleniem związków z przeszłością.
Ale nie podoba mi się obecny pomysł.
quejinho - 14 Kwietnia 2010, 19:19
Adanedhel, i tu się mylisz. Ja jedynie czekam na argument przeciw. Nie podałeś ani jednego argumentu. Dla mnie to się liczy. Próbujesz jedynie teraz mnie obrazić. Póki co mam 1 argument za pochówkiem, a 0 przeciw. Nikt nie mówi ,że nie możesz tego zmienić. Ale nie wmawiaj mi czego ja chcę czy nie chcę, skoro mnie jeszcze nie znasz. I dla mnie OSOBIŚCIE Słowacki a Mickiewicz to nie wychodzi na to samo.
Ellaine - 14 Kwietnia 2010, 19:19
| Easy napisał/a | | Czyli co, to, że Wiśniowiecki był królem zmazuje wszystkie jego grzechy? |
Nie. Ale koronowano go na Wawelu i pochowano na Wawelu jego ciało w dniu koronacji następcy, co z tego, co pamiętam było tradycją - w myśl zasady "Umarł król, niech żyje król!". (Ale mogę się mylić.) Moim zdaniem, nie powinno się i nie można przekładać obecnej sytuacji, aktualnych sporów na to jaka sytuacja i tradycja panowała trzysta lat temu. Proszę więc uprzejmie, żeby z łaski swojej "zejść" z Michała Korybuta Wiśniowieckiego. Z góry dziękuję.
| Cytat | | Czyli to nie jest tylko i wyłącznie miejsce spoczynku zasłużonych dla ojczyzny? |
Nie, nie jest. Przede wszystkim jest to Katedra Królewska, gdzie koronowano i chowano polskich władców. To, żeby chować tam zasłużonych dla ojczyzny to pomysł czasów, kiedy nie było ani królów, ani Polski.
ihan - 14 Kwietnia 2010, 19:22
Wniosek z całej sytuacji jest jeden, skoro ustalono nową tradycję pochówku na Wawelu prezydentów na wzór królów, należy na przyszłość uważać, kogo się na prezydenta wybiera.
Tomcich - 14 Kwietnia 2010, 19:25
| dalambert napisał/a | Patrz Kościuszko na nas z nieba krakus wiwatował
A Kościuszko się popatrzył i się zwomitował |
Nie poprawiaj mistrza dalambert
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! - raz Polak skandował. I popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. /Konstanty Ildefons Gałczyński/
Gwynhwar - 14 Kwietnia 2010, 19:25
http://wyborcza.pl/1,7547...iem_narodu.html
Jeden z lepszych artykułów, które na ten temat przeczytałam.
Adanedhel - 14 Kwietnia 2010, 19:27
Queijinho, wymyśliłeś sobie, że próbuję Cię obrazić. Napisałem tylko, jak ja widzę Twoje zdanie.
I nie doczekasz się odpowiedzi ode mnie. Przynajmniej, dopóki nie podasz tego jednego argumentu za. Oczywiście takiego porządnego, a nie dla Ciebie OSOBIŚCIE.
Łupaszka - 14 Kwietnia 2010, 19:27
Mi sie ten komentarz podoba
| Cytat |
Przedziwna koalicja powstała przeciw pomysłowi pochowania pary prezydenckiej na Wawelu – koalicja moherowo-gazetowowyborcza. Rolę “rozsądnego protestującego centrum” zajęli – a jakże – dzielni chłopcy z krakowskiej PO, dziwnym trafem ci sami, którzy niedawno na Facebooku organizowali akcję która storpedowała nadanie Lechowi Kaczyńskiemu honorowego obywatelstwa Krakowa. “Wyszło, jak wyszło” komentował w TVN 24 zażenowany prezydent Krakowa Jacek Majchrowski, a część uradowanych przekaziorów odetchnęło z ulgą, bo zamiast musieć pisać o dobrym Kaczyńskim mogą wreszcie zająć sie tym,co lubią najbardziej – waleniem w tych, którzy cokolwiek dla Kaczyńskich (lub z nimi) chcą zrobić.
I już “Wyborcza” na dwóch stronach w czterech (!) tekstach krytykuje pomysł. W tym na pierwszej stronie apel komentarz podpisany kuriozalnie “redakcja GW”. Naprawdę cała? Ilu ludzi tam pracuje? Pięćset? Tysiąc? Naprawdę wszyscy jednomyślnie, na pierwszej stronie przeciw? A może jakiś jeden szaraczek jest za?
I już “Polska The Times” na pierwszej stronie pisze “Decyzja podzieliła Polaków”. Ejże, grupka gości z głupim transparentem i już wystarczy? Już mamy podzielony naród? Jak dwustu demonstrantów przyjdzie pod Tesco z transparentem “Precz!”, to “Polska The Times” napisze “Tesco podzieliło Polaków”???
Gdy jedno szykują się dowojny polsko-polskiej pod sztandarem wawelskim, w “Dzienniku Gazecie Prawnej” ciekawy cytat z “Business Week” – “Partia premiera Donalda Tuska będzie miała większą swobodę w forsowaniu reform, które są konieczne dla poprawy stanu finansów publicznych”. Oto nadchodzi piękna egzegeza ostatnich wydarzeń: Wielki Hamulcowy złożony wkrótce zostanie do grobu, dopiero teraz nam gospodarka przyspieszy, że hej! Brawo “Business Week”, brawo “DGP” za wytłuszczenie cytatu na pierwszej stronie!
To prawie tak piękne jak analiza Jacka Żakowskiego w poniedziałkowej “Polityce”, gdzie dowodził, że Lech Kaczyński skupiał wokół siebie umiarkowanych pisowców (ergo – dobrych pisowców). Czyli dobrzy odeszli, zostali ci źli. Brawo raz jeszcze.
Wczoraj wieczorem byłem gorącym przeciwnikiem pogrzebu na Wawelu. Po przeczytaniu dzisiejszych gazet, już go całym sercem popieram.
|
Martva - 14 Kwietnia 2010, 19:32
Łupaszka, mnie zadziwia minimalizowanie ilości przeciwników pomysłu przez autora - na jednej grupie przeciwników na FB jest 30000 ludzi. Nie nazwałabym tego grupką gości.
EDIT: 36000
Anonymous - 14 Kwietnia 2010, 19:33
| Adanedhel napisał/a | | Krypcie prezydenckiej bym się nie sprzeciwiał. Jak rozumiem to - i przeniesienie tam prochów Narutowicza - miałoby być tym podkreśleniem związków z przeszłością. |
Dokładnie tak.:)
| Cytat | | To my ponosimy odpowiedzialność, jeśli pozwalamy lądować we mgle obcemu samolotowi z polityczną elitą całego kraju - oznajmił na posiedzeniu plenarnym Władimir Żyrinowski, wiceprzewodniczący Dumy Państwowej, izby niższej parlamentu Rosji. |
Sauce
Jaaaaaa... Rosja? Bijąca się w piersi za śmierć prezydenta Polski - i to TAKIEGO prezydenta? Upili się tam, czy jak?
No, nie powiem. W ostatnich dniach Rosjanie naprawdę mi imponują.
quejinho - 14 Kwietnia 2010, 19:33
Adanedhel, tak się składa ,że raczej padł Ellaine, obaliła go. Więc jak dla mnie jest 0:0. Ja traktuję sprawę z wielkim dystansem, nie martw się. Ja wymyśliłem sobie ,że próbujesz mnie obrazić a ty sobie wymyśliłeś, że dla mnie pochówek jest ważny. Ja tylko czekam dalej na argumenty. Niech nawet będzie argumenty dla mnie. A 1 0 jest za w momencie gdy ktoś narzuca argument "tylko dla zasłużonych" z powodu podanego wcześniej Michałka.
gorim1 - 14 Kwietnia 2010, 19:41
Żerań, Osz kurna po kim jak po kim ale Żyrinowski takie słowa???
Czy mu coś na głowę upadło czy co ?
Adanedhel - 14 Kwietnia 2010, 19:42
Argument był już wcześniej obalony. A właściwie nigdy go nie było. Ellaine pięknie rozwinęła to, co znalazło się w moim drugim poście, czego Easy nie raczył wziąć pod uwagę.
quejinho - 14 Kwietnia 2010, 19:43
Adanedhel, to w takim razie nadal jest remis. Nie ma żadnego za i przeciw.
RD - 14 Kwietnia 2010, 19:46
Gorimie
Żyrynowskiemu może to być na rękę. Jemu jest na rękę wszystko, co może zaszkodzić Putinowi, którego się boi jak ognia.
Adanedhel - 14 Kwietnia 2010, 19:50
Queijinho, problem w tym, że - jeśli już o tym dyskutujemy - zwolennicy pochowania prezydenta na Wawelu powinni wyjaśnić, dlaczego akurat wśród najbardziej zasłużonych. A nawet jeszcze bardziej. Nie odwrotnie. Taka odmiana czajniczka Russella.
Ziemniak - 14 Kwietnia 2010, 19:56
Trochę argumentów na nie
quejinho - 14 Kwietnia 2010, 19:57
Adanedhel, ale wyjaśniliśmy ,że nie leżą tam tylko zasłużeni. No ale nadal 0 : 0 . Tak więc owszem pochowania póki co w moich oczach nie ma. Jeżeli dobrze zrozumiałem to powinno być min. 1:0 by pochować na Wawelu? Dobrze rozumiem ?
SithLady - 14 Kwietnia 2010, 20:06
Jest też grupa ktora ma inne zdanie (a nawet kilka grup). Tyle że o nich już wybiórcza nie pisze
http://www.facebook.com/#...48583085?ref=mf
|
|
|