To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 14:48

Virgo C., a nie było pięciu lat szderstw, pokpiwacń kłamstw i szczucia - nie zauważyłeś tych jakże pięknych czasów bohaterskiej walki z prezymierem ?
Nic Ci dzisiejsze petycjowanie i nie przypomina ?

Agi - 14 Kwietnia 2010, 14:54

dalambert, zaczyna mnie męczyć Twój mentorski ton, może pozwól innym oddychać i żyć po swojemu.
dalambert - 14 Kwietnia 2010, 14:55

Agi, Ok .
aniol - 14 Kwietnia 2010, 14:55

przezywanie zaloby to kwestia bardzo osobista
to w jaki sposob chce to okazac tez zalezy odemnie
relacje z pogrzebu bede chcial w niedziele obejrzec bo mam taka wewnetrzna potrzebe (pomimo iz nie podoba mi sie lokacja grobu)

ale K*A MAC!!! nie zycze sobie czegos takiego
http://wiadomosci.wp.pl/k...mosc_prasa.html

a jak nie to co? anatema? pozbawienie obywatelstwa? ukamienowanie?
kolejny straznik mojego sumienia sie znalazl
wlasnie tego typu ludzie powoduja ze caly podniosly nastroj tej naprawde tragicznej chwili szlag trafia

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 14:57

aniol, zgoda Pan Sniadek się galopuje - pewnie też z potrzeby serca ale .....
Martva - 14 Kwietnia 2010, 15:03

Moja mama miała wrócić z Anglii w niedzielę, więc mam dodatkowy powód do nielubienia pomysłu wawelskiego.

Za to bardzo mi się podoba ta inicjatywa:
http://krakow.gazeta.pl/k...aczynskiej.html
świetny pomysł. Naprawdę.

Gwynhwar - 14 Kwietnia 2010, 15:05

dalambert napisał/a
Pan Sniadek się galopuje

Niech galopuje jak najdalej ode mnie...

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 15:07

Gwynhwar, nie musisz go słuchać .
A tak w TEMACIE skoro jest to Cisza Wyborcza .
To Marszałek Komorowski zapowiedział oficjalne podanie terminu wyborów na 21. o4.
Ostatni możliwy konstytucyjnie termin to 20, 06. tak ze wiele czsu nie ma.
Panowie Nałęcz i Dorn zapowiadają rezygnację z kandydowania.

NURS - 14 Kwietnia 2010, 15:10

dalambert napisał/a
aniol, były jakieś wredne sugestie co do ojca / że się komuchom wysługiwał/ i co do mieszkania na Żoliborzu / za jakie grzechy rodzice znaleźli się w tej ekskluzywnej dzielnicy/ oj było było,
jeno łykano te łajdactwa jak słodkie kluski i jeszcze proszono w więcej co by bardziej prezymierowi dowakić .

dalambert, ale zauważ, że większość tych inwektyw, jak je nazywasz, była efektem zachowań, albo slów któregoś z Kaczyńskich. To oni zaczynali jazdę, a potem się obrażali, jeśli przychodziła odpowieź.
Ojca im wyciągnięto, jak pojawił się dziadek Tuska, Żoliborz, po tekstach o wychowaniu na podwórku itp, itd. Nie możesz udawac, ze to był jednostronny atak.

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 15:14

NURS, nie podejmę tej zabawy widac mamy kompletnie inny ogląd rzeczywistości i wspomnienia.
czy naprawde uważasz że "dziadek z wermchtu' / sprawdź dokładnie jak to wtedy było/ usprawiedliwia każde draństwo w obec Kaczynskich. Każdego "prezymiera" ?
kazdy 'pisuar" ?
Ad rem . To naprawdę będzie dziwna kampania wyborcza i może się ograniczyć do 3 góra 4 kandydatów.
Ci którzy mieli jedynie zaprezentować istnienie mniejszych ugrupowań poza chęciami czy nie chęcią do startu = mogą po prostu nie zebrać wymaganych 100 000 podpisów popierających kandydature.
tego nie da się załatwić internetowym spędem - to trzeba zrobić ręcznie i na żywca.

Virgo C. - 14 Kwietnia 2010, 15:24

dalambert napisał/a
Nic Ci dzisiejsze petycjowanie i nie przypomina ?

Ty sobie przeczytałeś treść tej petycji? Ja tam nie widzę szyderstw, pokpiwań czy kłamstw tylko proste i jasne stwierdzenie - Pan Prezydent zginął pełniąc swoje obowiązki, jednak zarówno to jak i to czego dokonał w okresie swojej prezydentury to zbyt mało, by mógł trafić na Wawel.
Widać każdy widzi to co chce widzieć.

@Martva
Faktycznie piękna inicjatywa :)

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 15:27

Virgo C., coby było śmieszniej wyraziłem tam NIE zgodę z treścią rzeczonej petycji - jest i taka możliwość i
uważam że to czego dokonał w okresie swojej prezydentury to dostatecznie dużo by trafić na Wawel.

Virgo C. - 14 Kwietnia 2010, 15:29

I dobrze, Twoje wolne prawo. Tak jak nasze by uważać, że jest inaczej. Ale nie nazywaj tego proszę nagonką na prezydenta.
NURS - 14 Kwietnia 2010, 15:34

dalambert, nie nie usparawiedliwia. nic niczego nie usprawiedliwia, ale takie jest życie, kto słowem wojuje od słowa ginie. co do dziadka nie musze sprawdzac, pamiętam tę szmatławą kampanię prowadzoną przez Kurskiego, czyli Palikota PiSu, bo Palikot także jest kopią czegoś, co wymyślił PiS. A rzeczywiśtośc jest jedna, bardzo prosto mozemy wyprostować nasze poglady, wystarczy poświęcić trochę czasu i dotrzeć po nitce do kłębka.
Natomiast co do inwektyw - zajrzyj sobie na tuskwatch i poczytaj co tam jest wypisywane, spokorniejesz w temacie prezymierów i pisuarów i zrozumiesz, że daleko nam jeszcze do tych, którzy pluli w drugą stronę.

A co do kampanii - IMO tym razem plankton nie bedzie się liczył, a cześć średniaków IMO odpuści, być może nawet Olechowski da sobie w pewnym momencie spokój. Obstawiam też cuda na górze. Włączenie się Cimoszewicza, na którego postawi cała centrolewica i cześć srodka - jako kandydat nie z PO moze namieszać, aczkolwiek na pewno będzie spolegliwy we współpracy z rządem. Natomiast co do Kaczyńskiego, tu może być problem, bo PiS bez niego nie przetrwa a prezydent nie moze sterowac partią, nawet z drugiego fotela, a to po ewentualnej (chociaż moim zdaniem raczej niemożliwej , zwłaszcza po wawelu) wygranej byłoby bardzo prawdopodobne. Tam nie pozostal nikt, kto by ten wóz uciągnął. Może też zrealizuje się sen dalamberta i Tusk zastapił Komorowskiego, bo ojczyzna w potrzebie.
Jest jeszcze za dużo tych ale, żeby wiedzieć na pewno.

NURS - 14 Kwietnia 2010, 16:42

Polecam:
http://wiadomosci.gazeta....ezygnujcie.html
Jego za debila i POpaprańca nie weźmiecie.

quejinho - 14 Kwietnia 2010, 17:20

To nie znaczy,że postać Wajdy jest jakimś przykładem dla każdego. Dla mnie jego słowa nic nie znaczą. Czy będzie Wawel czy inne miejsce to i tak będzie podział, tak jak na tym forum. Ja nie widziałem jeszcze dobrych argumentów za czy przeciw, naprawdę. Jedyne co widzę to walkę i zmienianie tematów a to z pochówku na Jaruzelskiego itd.
baranek - 14 Kwietnia 2010, 17:57

nikt nie uważa Wajdy za debila. za błazna najwyżej. szczególnie po jego wypowiedzi na gali rozdania oscarów. nieszczęsna, uciskana ofiara reżimu komunistycznego. a teraz powinien milczeć. bo oprócz przedsiębiorców szyjących flagi, on właśnie najwięcej zarobi na tej tragedii. podobno jego film będą teraz pokazywać na całym świecie. pewnie gratis.

a skoro decyzja o pochówku na Wawelu już zapadła, to chociaż się z nią nie zgadzam, uważam, że nie Polacy nie powinni robić z siebie pośmiewiska na cały świat, tylko pozwolić na godny pochówek. i już.

dalambert napisał/a
to czego dokonał w okresie swojej prezydentury to dostatecznie dużo by trafić na Wawel.

:?:

Virgo C. - 14 Kwietnia 2010, 18:19

Mnie zniesmaczają cuda nad trumną prezydenta Kaczorowskiego. Wczoraj była mowa o Anglii, Krakowie, Wilanowie, znów Krakowie. A dzisiaj Warszawa. I to nie Powązki tylko Świątynia Opatrzności Bożej.
Easy - 14 Kwietnia 2010, 18:23

Dobrym komentarzem na to wszystko, na to święte oburzenie i protesty, jest alternatywna grupa założona na facebook "NIE dla Michała Korybuta Wiśniowieckiego na Wawelu". Co, nie psuje wam on tam atmosfery?
Ziemniak - 14 Kwietnia 2010, 18:26

Jakoś dziwnie nie. Ale to może przez zasiedzenie.
dzejes - 14 Kwietnia 2010, 18:26

baranek napisał/a
a skoro decyzja o pochówku na Wawelu już zapadła, to chociaż się z nią nie zgadzam, uważam, że nie Polacy nie powinni robić z siebie pośmiewiska na cały świat, tylko pozwolić na godny pochówek. i już.

No więc właśnie zastanowiłem się i doszedłem do wniosku, że chyba jednak musimy to pośmiewisko z siebie zrobić. Reszta pod linkiem z podpisu.

Adanedhel - 14 Kwietnia 2010, 18:27

Easy, w takim razie zadam Ci (Wam?) pytanie - w którym momencie Lech Kaczyński był koronowany? Tak jak Wiśniowiecki.
Easy - 14 Kwietnia 2010, 18:29

A w którym momencie koronowany był Piłsudski? A Sikorski?
quejinho - 14 Kwietnia 2010, 18:32

A Słowacki ?:)
Adanedhel - 14 Kwietnia 2010, 18:34

Teraz zmieniasz porównywane osoby i czasy. Porównywanie do Wiśniowieckiego jest kompletnie pozbawione sensu. Leży tam, tak jak to królowie Polski, a nie prezydenci, zwykli czynić od pewnego momentu w historii. Dlatego grupa i pytanie są idiotyczne.
Piłsudski i Sikorski dostali się do krypt za zasługi. Oceniając pomysł pochowania Kaczyńskiego obok nich musisz dojść do porównania i oceny ich zasług. A to, przyznasz, trochę inna kwestia.

quejinho - 14 Kwietnia 2010, 18:41

Mamy inne czasy. Pochowasz na Wawelu Piekarę? Jest znakomitym pisarzem. Nie? Czemu a są tam prochy Słowackiego. Ciężko ich porównać skoro żyją w innych czasach. Nie ma wojny, rozbioru, nie ma ZSRR. Dlatego wciąż nie widać żadnych za czy przeciw, takich rozsądnych. A historię trzeba tworzyć dla przyszłych pokoleń.
Easy - 14 Kwietnia 2010, 18:45

Czyli co, to, że Wiśniowiecki był królem zmazuje wszystkie jego grzechy? Czyli to nie jest tylko i wyłącznie miejsce spoczynku zasłużonych dla ojczyzny?

Argument o tym, że trzeba sobie zasłużyć czynami na Wawel jednak nie wszystkich w takim razie dotyczy.

quejinho - 14 Kwietnia 2010, 18:48

MMM Easy, jak dla mnie bomba argument :bravo . Ciekaw jestem czy znajdzie się jakiś rozsądny przeciw.
Anonymous - 14 Kwietnia 2010, 18:49

Adanedhel napisał/a
Piłsudski i Sikorski dostali się do krypt za zasługi. Oceniając pomysł pochowania Kaczyńskiego obok nich musisz dojść do porównania i oceny ich zasług. A to, przyznasz, trochę inna kwestia.

Piłsudski też nie jest tak jasną postacią (obozy w Berezie Kartuskiej chociażby), jak to by się mogło wydawać. To raz. Dwa - wydaje mi się, że po prostu chodzi o tragiczną, niespotykaną w dotychczasowej historii Polski, śmierć głowy państwa w służbie Ojczyzny. A nie do końca o zasługi (pamiętajcie przy okazji o opozycyjnej karcie Lecha Kaczyńskiego). Sikorski też zginął w katastrofie, w służbie Ojczyzny (pomijam tutaj teorie o zamachach etc)...IMHO śmierć głowy państwa w służbie Ojczyzny to wystarczająca zasługa.

Adanedhel - 14 Kwietnia 2010, 18:56

To znów pytanie - czy Piekara wpłynął na polską literaturę i sztukę tak, jak Mickiewicz? Czy Kaczyński ma równie wielkie zasługi dla Polski, jak Piłsudski?
Może Cię zmartwię, ale to, że porównanie może być - przynajmniej według niektórych - niemożliwe, nie znaczy, że nie porównujemy ani nie oceniamy. Jak na przykład Ty, czy argumenty za i przeciw są rozsądne.

Easy, znów mieszasz pojęcia jak Ci wygodnie. Jakbyś nie przeczytał mojego poprzedniego posta.

Żerań, jak rozumiem teraz obowiązuje zasada, że decydująca przy uznawaniu bohaterstwa jest tragiczna śmierć? Właściwie po co ja pytam. Oczywiście, że tak.

Partner forum