To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Ziemniak - 14 Kwietnia 2010, 12:12

Matrim napisał/a
Mogę do trzech wcześniejszych przykładów dołożyć posła Artura Górskiego

Akurat poseł Górski się zreflektował i przeprosił, co mnie lekko zszokowało, ale miły gest z jego strony.
http://wiadomosci.gazeta...._.html?skad=rss

Matrim - 14 Kwietnia 2010, 12:20

Ziemniak, a to pardon.
dzejes - 14 Kwietnia 2010, 12:24

Gustaw G.Garuga napisał/a
Prędzej czy później w każdej dyskusji pojawia się jątrzące cwaniactwo, na które mam alergię niewiele mniejszą, niż na sarkazm.

Zacząłeś od:

Cytat

Żal. Że postawiono Polaków przed faktem dokonanym, że szantażem moralnym zamknięto im usta[...]

by później przejść do:

Cytat

Ty uważasz, że nie mamy do czynienia z presją - głównie moralną - która utrudnia przeciwnikom wawelskiego pochówku swobodne wyrażanie zdania...

i wciąz uważasz, że nie zmieniłeś zdania. A moim zdaniem - owszem, przesunąłeś chorągiewkę. Również przypisałeś mi opinię, któej nigdzie nie wyraziłem, o tym, że nie mamy do czynienia z presją. Belka i drzazga?

Gustaw G.Garuga - 14 Kwietnia 2010, 12:24

Cytat
Duda przyznał, że jest zdumiony protestami przeciwko pochowaniu prezydenckiej pary na Wawelu. Tym bardziej, że będzie zachowana narodowa tradycja. - Ludzie, którzy byli na czele państwa i oddali za to państwo życie, w służbie temu państwu, są zgodnie z tradycją chowani na Wawelu – powiedział prezydencki minister.

I przypomniał, że ostatnią osobą, która została pochowana z zachowaniem tej zasady gen. Władysław Sikorski.

- Przyznam szczerze: to zachowanie, które teraz obserwujemy, wpisuje w taką próbę niszczenia osoby, z jaką mieliśmy do czynienia przez pewien czas. I to są chyba właśnie ci ludzie. To są chyba ci niszczyciele, którzy teraz podnoszą głowę, bo wiedzą, że temu człowiekowi, że Lechowi Kaczyńskiemu, który naprawdę był wielkim patriotą, człowiekiem dla Polski ogromnie oddanym, zostanie po prostu zapewniona pamięć wieczna, jeśli znajdzie się na Wawelu - stwierdził Duda.

Jego zdaniem, tacy nie są po prostu prawdziwymi patriotami.

http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
Szlag może człowieka trafić.

aniol - 14 Kwietnia 2010, 12:24

Ziemniak napisał/a
Matrim napisał/a
Mogę do trzech wcześniejszych przykładów dołożyć posła Artura Górskiego

Akurat poseł Górski się zreflektował i przeprosił, co mnie lekko zszokowało, ale miły gest z jego strony.
http://wiadomosci.gazeta...._.html?skad=rss

a ja sobie pozwole na lekko paranoiczno-obsesyjna watpliwosc
zreflektowal sie sam z siebie (jesli tak to duzy szacunek z mojej strony) czy doradzili mu to pijarowcy dbajacy o wizerunek partii?

od czasu wywlekania sobie przodkow mam duza nieufnosc co do szczerosci w wypowiedziach poslow z PiS

Easy - 14 Kwietnia 2010, 12:27

aniol napisał/a
od czasu wywlekania sobie przodkow mam duza nieufnosc co do szczerosci w wypowiedziach poslow z PiS

Bo w innych partiach to same ostoje moralności występują, prawda?

aniol - 14 Kwietnia 2010, 12:29

nie mowie ze nie ma, ale ci mi jakos bardziej weszli na oczy
a tak ze do dziadkow nawiaze - pokaz mi kto wytykal braciom Kaczynskim ich dziadka?

Gustaw G.Garuga - 14 Kwietnia 2010, 12:29

Oj, przestań, dzejes. Spójrz na te wszystkie posty ze zdrowego dystansu, zamiast majstrować przy nich z mikroskopem. Belka, drzazga... A może raczej drzewa, las? Stać nas wszystkich na więcej niż to typowe forumowe retorykowisko.
shenra - 14 Kwietnia 2010, 12:59

To nie wina Lecha, że chcą go tam pochować. Brak wyobraźni innych powoduje, że teraz nota bene ludzi wycierają sobie gęby jego nazwiskiem, to jest przykre. Nie neguję, że patriotą był, dobrym człowiekiem, działał tam gdzie uważał za słuszne, ale nie zginął śmiercią bohaterską...samolot mu się rozwalił, ot co. A gdyby potrąciło go auto, gdy przechodził na pasach, też zaczęto by wznosić go niemal na męczennika? To jest paranoja. Założę się, że gdyby mógł wstałby i *beep* tym, którzy spowodowali lawinę tych uroczych wydarzeń(mam nadzieję, że nikogo nie obraziłam).
dalambert - 14 Kwietnia 2010, 13:08

aniol, były jakieś wredne sugestie co do ojca / że się komuchom wysługiwał/ i co do mieszkania na Żoliborzu / za jakie grzechy rodzice znaleźli się w tej ekskluzywnej dzielnicy/ oj było było,
jeno łykano te łajdactwa jak słodkie kluski i jeszcze proszono w więcej "co by bardziej prezymierowi dowakić" .

aniol - 14 Kwietnia 2010, 13:14

no fakt, masz racje przyznaje
do ojca watpliwosci byly
ale dziadka sie nikt nie czepial
ale nie wazne
koncze

Virgo C. - 14 Kwietnia 2010, 13:20

NURS napisał/a
skoro tworzymy nową tradycję - i nie ma zmiłuj dzejesie, mad, trzeba bedzie to zrobić, jeśli ma to być prawdziwa tradycja.

Żeby tworzyć tylko jedną. Czy teraz, gdy wraz z Lechem Kaczyńskim pochowana zostanie jego małżonka tradycją również stanie się chowanie pierwszej damy na Wawelu? Jeśli tak to miejsca w krypcie szybko zacznie brakować.

Easy - 14 Kwietnia 2010, 13:20

aniol napisał/a
do ojca watpliwosci byly
ale dziadka sie nikt nie czepial

O_o

"- Nazwałeś moją żonę dziwką!
- Tak, ale zauważ, że twoje dzieci zostawiłem w spokoju."

Lynx - 14 Kwietnia 2010, 13:32

Wiecie, czytać hadko.

dalambert, jak na razie głównie Ty judzisz i wyrażasz się niestosownie. Dlaczego tak Cię wkurza to, że ktoś może mieć inne zdanie od Twojego?
Ja również uważam, że pan Prezydent nie powinien być pochowany na Wawelu.
Odnoszę wrażenie, że ta decyzja jest spowodowana grą polityczną, przemyślaną i zakrojoną na dłuższą metę. A taka ewentualność napawa mnie niesmakiem.

aniol - 14 Kwietnia 2010, 13:39

troche z innej beczki
wiem ze czytanie komentarzy pod artykulami na portalach internetowych to masochizm intelektualny i sam sobie jestem winien
www.fakty.interia.pl/rapo...chciala,1464397
prymitywizm komentatorow powala

Agi - 14 Kwietnia 2010, 13:42

Przecież to banalne - ceremonie są dla żywych. Z punktu widzenia nieboszczyka to wszystko jedno.
Smutno mi z powodu rozpętanej politycznej hucpy i całej otoczki, która kładzie się brzydkim cieniem na żałobie.
Nawet nie chce mi się o tym pisać.

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 13:43

Lynx napisał/a
Ja również uważam, że pan Prezydent nie powinien być pochowany na Wawelu

Można i tak, ale lata "prezymiera' i innych inwektyw tu i gdzie indziej puszczanych mągą albo znieczulić, albo uczulic.

Gustaw G.Garuga - 14 Kwietnia 2010, 14:10

http://wyborcza.pl/1,7524...ezygnujcie.html
Cytat
Najwyższe nasze zdumienie wywołała decyzja pochowania prezydenta Lecha Kaczyńskiego z żoną - na Wawelu. Prezydent Lech Kaczyński był dobrym, skromnym człowiekiem, ale nie ma żadnych przyczyn, dla jakich miałby spocząć na Wawelu wśród Królów Polski - obok Marszałka Józefa Piłsudskiego.

Uważamy, że wysoce niestosowne jest w takiej sprawie powoływanie się na wybór rodziny. Decyzja ta wywołuje poważne protesty i może spowodować najgłębsze od odzyskania niepodległości w 1989 roku podziały polskiego społeczeństwa.

Apelujemy do Władz Kościoła o wycofanie się z tej wysoce niefortunnej decyzji podjętej pochopnie w chwili żałoby i współczucia.

Andrzej Wajda, Krystyna Zachwatowicz-Wajda, Kraków 13 kwietnia 2010

Godzilla - 14 Kwietnia 2010, 14:15

Mnie irytują te zbiorowe protesty i powrót do nagonki na prezydenta. Z drugiej strony, Wawel wydaje mi się tak wyjątkowym miejscem, że bezpieczniej jest przenieść tam szczątki zasłużonej osoby po wielu latach, niż podejmować decyzję na gorąco, pod wpływem traumy. Jeszcze trochę takich przypadków (uchowaj Boże!) i będzie tam tłok jak w metrze w godzinach szczytu.
Anonymous - 14 Kwietnia 2010, 14:15

Nikt najwyraźniej nie wziął sobie do serca mojego apelu, a tymczasem pewien bardzo mądry człowiek znalazł rozwiązanie kompromisowe

Jestem całym sercem za.

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 14:21

Żerań, tez jestem za , jak również za dzisiejszą inicjatywa Ks. Kardynała Dziwisza by na Wawelu stworzyc Krypte Prezydencką i obok Lecha i marii Kaczyńskich pochować tam również Prezydenta Kaczorowskiego.
nimfa bagienna - 14 Kwietnia 2010, 14:21

Moźna zaprotestować.
Nie to, żebym wierzyła w powodzenie akcji, ale... dla zasady?
(Oczywiście, o ile uda się wbić na serwer.)

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 14:22

nimfa bagienna napisał/a
ale... dla zasady?

jakie kto ma zasady tak ich używa.

nimfa bagienna - 14 Kwietnia 2010, 14:25

Poniewaź nic nie wiesz o moich zasadach ani poglądach, więc nie przejmę się tą uwagą. Co innego, gdybyś wiedział, wtedy uznałabym, źe obraźasz moje poglądy, podczas gdy ja na temat twoich nie wypowiedziałam się ani razu - bo je szanuję.
Ale nie wiesz.

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 14:29

nimfa bagienna, nie oceniam Twoich pogladów - stwiedzam tylko, ze
dalambert napisał/a
jakie kto ma zasady tak ich używa.

Dla wyjaśnienia ...jeden lepiej, a drugi gorzej .....

nimfa bagienna - 14 Kwietnia 2010, 14:30

I nigdy, ale to nigdy nie wartościowałam twoich.
Spodziewałam się wzajemności? Aleź byłam naiwną klępą.

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 14:32

nimfa bagienna, ależ ja nie wartosciuję , a.le może Ty nadinterpretujesz
nimfa bagienna - 14 Kwietnia 2010, 14:34

Nie mam zamiaru z tobą o tym rozmawiać.
Rozmowa ze mną (na kaźdy temat) moźe odbywać się TYLKO w atmosferze poszanowania. WZAJEMNEGO poszanowania. Bez lekcewaźących uwag i gradacji wartości.
EOT

Kai - 14 Kwietnia 2010, 14:35

nimfa bagienna napisał/a
Moźna zaprotestować.
Nie to, żebym wierzyła w powodzenie akcji, ale... dla zasady?
(Oczywiście, o ile uda się wbić na serwer.)

"Dla zasady" to dzisiaj przybyło 3000 podpisów w ciągu 5 godzin.
Ja też nie wierzę w powodzenie, ba, nie wierzę nawet że ktokolwiek zainteresuje się tą ankietą, ale dla własnego samopoczucia...
Dodam swój głos po powrocie do domu. Wolę z własnego IP niż firmowego.

Edit:
http://krakow.gazeta.pl/k...na_Wawelu_.html

Virgo C. - 14 Kwietnia 2010, 14:40

Godzilla napisał/a
Mnie irytują te zbiorowe protesty i powrót do nagonki na prezydenta

Hę? Jakiej nagonki na prezydenta?

Partner forum