To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Martva - 14 Kwietnia 2010, 10:38

dalambert napisał/a
kaś forumianka nawet oswiadczyła , ze przyjdzie jaj sobie w łeb strzelić jeżeli ulica przy ktorej mieszka miała by zmienić nazwę na Kaczyńskiego.

Gdzie?

dalambert, tak BTW czytałeś tą petycję?

I: ja córka będzie chciała odwiedzić grób rodziców, to będzie musiała kupować bilet do krypty, czy za każdym razem tłumaczyć że jest krewną?
Nadal zupełnie nie rozumiem jak można było w tak zupełnie nieprzemyślany sposób podjąć tak niedobrą decyzję.

baranek - 14 Kwietnia 2010, 10:40

to jest niesmaczny żart:
http://www.wiadomosci24.p...dlo_133548.html

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 10:48

Martva, zapytaj najpierw w jakim trybie do krypty córkę Marszałka wpuszczają, a potem sie użalaj .
Gwynhwar - 14 Kwietnia 2010, 10:49

Ręce opadają.
robert70r. - 14 Kwietnia 2010, 10:53

baranek napisał/a
to jest niesmaczny żart:

Zawsze musi się znaleźć jakis inteligentny inaczej, co niczego nie rozumie. Wyjatkowo obrzydliwe... :(

NURS - 14 Kwietnia 2010, 10:54

dalambert napisał/a
NURS napisał/a
Jaruzel był prezydentem, bez wględu co o nim myślimy,wybrano go zgodnie z obowiązującym prawem i pełnił tę funkcję. Fakt historyczny.

Tak fakt historyczny - Sejm kontraktowy i przepychanka nasz premier Wasz prezdent
I JAK to się ma do wolnych POWSZECHNYCH i NIE sfałszowanych wyborów.
.

nijak się ma, ale nie rozmawiamy o tym, co wy uznajecie za prawe i sprawiedliwe, tylko o fakt, ze robiąc to, co teraz, otwieracie droge dla Jaruzela na wawel. Bo jak prezydenci, i tradycja, to nie liczy się kontrakt tylko prawo.
historia dzieje się codzień, działa się także przed sobotą.

Kai - 14 Kwietnia 2010, 11:00

baranek napisał/a
to jest niesmaczny żart:

Zatkało mnie. Ale raczej z oburzenia, niż ze zdziwienia.

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 11:04

NURS napisał/a
wy uznajecie za prawe i sprawiedliwe

Daj se wreszcie spokój z tym wy uznajecie , z tym zręcznym powcipasem "sprawiedliwe i prawe" nie bój sie z tym otwarciem - zobaczymy co sie wtedy stanie i ile osób i które wpadną na taki pomysł.
Już tu napisałem, ze osobiście chętnie bym tę waelską trumnę zapieczętował.
A i dodam, ze nie mam zamiaru wybierać się do krakowka z jakiegokolwiek powodu.
Ale skoro tak się stało to ten wybór szanuję .
A z PROROKIEM i KAPŁANEM ANTYKACZYZMU kopać się nie będę.

Matrim - 14 Kwietnia 2010, 11:05

NURS napisał/a
Ale zdajecie sobie sprawę, ze w takim razie, po śmierci Jaruzelskiego podniosa się głosy, i to wcale nie tak odosobnione, że jemu też się należy miejsce na wawelu,

Myślę, że gen. Jaruzelski w pierwszej kolejności jest żołnierzem i chyba sobie zapisze (o ile już nie zapisał), że chce być pochowany na cmentarzu wojskowym, gdzie by on nie był. Zresztą, nie raz dawał dowód tego, że odpuszczał, gdy pojawiały się jakieś kontrowersje ostatnimi laty z nim związane.

nureczka napisał/a
Moim zdaniem właśnie tragedia zaczyna w zastarszającym tempie zmieniać się w farsę.

W sedno.

Romek P. napisał/a
Rzygać mi się chce na tę całą szopkę.

Również.

dalambert napisał/a
A czego sie spodziewałeś, ze palikoty i niesioły odpuszczą i zastanowią sie ? Czy aby polityka Kaczyńskiego nie byla słuszna, czy aby gruzinska historia , nie była słuszna i wielką sprawą?

Politycy PO, SLD, PSL wydają mi się (ciągle!) bardzo poruszeni całym wydarzeniem, wypowiadają się wyważenie, a PIS zarzuca im w tym wypadku obłudę, kłamstwa, dwulicowość, ciągle podejrzewają ukryte intencje. A sami zachowują się, jakby ta tragedia dotknęła TYLKO ich osobiście, jak to cały świat się na nich zemścił, jak są pokrzywdzeni. Pan poseł Girzyński pisał, jak to Bohater zginął za Prawdę na Ołtarzu Ojczyzny. Pan Kurski mówił o tym, że kraj przejrzał w końcu na oczy. Stanisław Markowski - że to on jest autorem pomysłu z Wawelem. A jak tylko, ktoś spróbuje powiedzieć coś contra, to od razu zdrajca i g***, a nie patriota :(

NURS - 14 Kwietnia 2010, 11:08

dalambert napisał/a
NURS napisał/a
wy uznajecie za prawe i sprawiedliwe

Daj se wreszcie spokój z tym wy uznajecie , z tym zręcznym powcipasem sprawiedliwe i prawe nie bój sie z tym otwarciem - zobaczymy co sie wtedy stanie i ile osób i które wpadną na taki pomysł.
Już tu napisałem, ze osobiście chętnie bym tę waelską trumnę zapieczętował.
A i dodam, ze nie mam zamiaru wybierać się do krakowka z jakiegokolwiek powodu.
Ale skoro tak się stało to ten wybór szanuję .
A z PROROKIEM i KAPŁANEM ANTYKACZYZMU kopać się nie będę.

Z jakim otwarciem? O co ci chodzi?
I przestań mnie wyzywać, chocby na szacynek dla żałoby.

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 11:16

NURS napisał/a
NURS napisał/a
otwieracie droge dla Jaruzela na wawel.

o to .
I najmocniej przepraszam NIE jesteś Prorokiem i Kapłanem antykaczyzmu .

dzejes - 14 Kwietnia 2010, 11:27

Gustaw G.Garuga napisał/a
Żal. Że postawiono Polaków przed faktem dokonanym, że szantażem moralnym zamknięto im usta[...]

Choćby w tym wątku masz przykład jak ten szantaż działa, a raczej nie działa. Mam wrażenie, że masz tezę i niespecjalnie ją konfrontujesz z rzeczywistością.

Gwynhwar napisał/a
Ja podałam link, ale ze względu na kłopoty z internetem wczoraj, wykasowałam przez przypadek. Podaję ponownie:

Nie pisałem, że to ty, nie wiedziałem dlaczego wykasowałaś, uznałem, że może zmieniłaś zdanie.

Gwynhwar napisał/a

Czyli mają wyrażać swoje zdanie PO pogrzebie, tak?

Tak. Właśnie tak. Szacowne zwłoki były, są i będę wożone w tę i z powrotem. Być może za 5/10 lat ciało pary prezydenckiej będzie przeniesione gdzie indziej, a dla czym jest 5 lat dla Wawelu? Teraz nie jest czas na kolejną wojnę polsko polską. Która zresztą już się rozpętała. Decyzja o pochówku na Wawelu była przedwczesna, choćby z uwagi na rodzinę – sam o tym myślałem. Ciężko będzie odwiedzać bratu grób Lecha. Jednak zapadła, rozumiem ją i raczej się z nią zgadzam, a wątpliwości, które też mam – pozwolę rozstrzygnąć historii.

Przemawia przeze mnie także współczucie dla Jarosława Kaczyńskiego oraz dla rodzin reszty ofiar – bo przecież ten pogrzeb będzie symbolicznym pogrzebem wszystkich ofiar.

aniol napisał/a
to napewno te ch*e z platformy wymyslily ten Wawel zeby nasz narod poroznic

To super. Uważam, że Polsce potrzeba jak najwięcej narodowych dyskusji, w których linie podziału nie będą przebiegały zwyczajowo na Wyborczą i Rzeczpospolitą. Już sprawa książki Domosławskiego o Kapuścińskim była właśnie taką debatą. Teraz przecież także linie podziału nie są jednoznaczne i deklaracje w sprawie pogrzebu czasem jednoczą ludzi przedtem dalekich ideologicznie.

A czemu moim zdaniem to jest potrzebne? Bo w demokracji różnica poglądów, konflikt i spór to coś normalnego. Niebezpieczne jest natomiast bezrefleksyjne trzymanie się jakiejś linii.
Konflikt jest normalny, złe mogą być formy, jakie przyjmuje.

dalambert napisał/a
A czego sie spodziewałeś, ze palikoty i niesioły odpuszczą i zastanowią sie ?

Weź mi pokaż gdzie Niesiołowski, albo Palikot wypowiadali się w tej akurat sprawie. Albo to, albo pod stół i odszczekuj, boś się wpasował w tę wojenkę idealnie, aż żal czytać.

aniol napisał/a
i jeszcze taka refleksja: teraz moim zdaniem widac ze zaczely sie igrzyska pt kto ladniej, bardziej, intensywniej okaze zalobe

A ja mam refleksję, że na forum rozpoczęły się igrzyska kto ładniej i skuteczniej oleje żałobę.

Matrim napisał/a
a PIS zarzuca im w tym wypadku obłudę, kłamstwa, dwulicowość, ciągle podejrzewają ukryte intencje. A sami zachowują się, jakby ta tragedia dotknęła TYLKO ich osobiście, jak to cały świat się na nich zemścił,

Rzuć jakimiś cytatami. Ja widziałem Kamińskiego, który był załamany i wspominał wszystkich zabitych. Wstrząśniętego Bielana, Brudzińskiego, który ze łzami w oczach opowiadał jak był z Jarosławem Kaczyńskim w kostnicy.

Niesmaczne to, jak błyskawicznie wpasowałeś się w stare wojny, ciała ponad połowy szefostwa PiSu jeszcze nie ostygły, a ty już szpile żyjącym wtykasz.

Gustaw G.Garuga - 14 Kwietnia 2010, 11:35

dzejes napisał/a
choćby w tym wątku masz przykład jak ten szantaż działa, a raczej nie działa. Mam wrażenie, że masz tezę i niespecjalnie ją konfrontujesz z rzeczywistością.

OK, poprawiam - 'szantażem moralnym próbuje się zamknąć im usta'. Zadowolony?

robert70r. - 14 Kwietnia 2010, 11:35

dzejes napisał/a
A czemu moim zdaniem to jest potrzebne? Bo w demokracji różnica poglądów, konflikt i spór to coś normalnego. Niebezpieczne jest natomiast bezrefleksyjne trzymanie się jakiejś linii.

dzejes, Dobrze to ująłeś.

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 11:36

dzejes napisał/a
Weź mi pokaż gdzie Niesiołowski, albo Palikot wypowiadali się w tej akurat sprawie. Albo to, albo pod stół i odszczekuj, boś się wpasował w tę wojenkę idealnie, aż żal czytać.

Dlatego napisałem z małej litery, że chodzi mi w wszystkich palitoków i niesiołów co po inteernecie chasają.
A co do knktretnych zachowań to w trakcie wczorajszej żałobnej mszy w katedrze warszawskiej , przy " podajcie sobie znak pokoju" jeno dwu żałobników z oficjeli nie podeszło do JK - i jednym był wlaśnie Pan Poseł viceMarszałek Sejmu RP prof. Stefan Niesiołowski.
Ptemier Tusk, Premier Mazowiecki, Premier Buzek i jeszcze paru zdobyło się na ten gest.

czamataja - 14 Kwietnia 2010, 11:36

Przesyłam link.

http://www.tokfm.pl/Tokfm...bezpieczne.html

Fragment wywiadu, jak mniemam, ciekawego:
Cytat
Dzieje się coś niezwykłego: ludzie zaczynają się tłumaczyć z przeżywania żałoby, ponieważ mieli inne poglądy niż prezydent Kaczyński. Tak jakby to, że byli innej orientacji politycznej i krytykowali go odbierało mu prawo do wyrażania żalu...

- W tym samolocie większość osób miała bardzo negatywny elektorat i byli to ludzie, którzy byli oględnie mówiąc, przedmiotem krytyki mediów i ludzi. Często bardzo ostrej, bezpardonowej i niegodnej. W tej atmosferze, w której próbujemy przeżywać tę tragedię, w wielu ludziach pojawia się poczucie winy. Zwłaszcza, że teraz wszyscy ci, którzy byli w tym samolocie nagle awansują do jakiegoś panteonu narodowego. To jest zderzenie niefortunne dla wielu. Poczucie winy może być uzasadnione dla wielu, którzy nadużywali krytyki.

Nie wolno popadać w przesadę. Nikt nie mówił wcześniej o Lechu Kaczyńskim w kategoriach wielki mąż stanu. W obliczu tej tragedii te słowa przychodzą do głowy wielu ludziom. Dlaczego tylko nikt wcześniej nie zauważył tego, że to był mąż stanu? Czy jesteśmy hipokrytami? To są ważne pytania, które każdy z osobna musi sobie zadać.

Nic więcej nie napiszę.
Pozdrawiam

robert70r. - 14 Kwietnia 2010, 11:38

Cytat
Ptemier Tusk, Premier Mazowiecki, Premier Buzek i jeszcze paru zdobyło się na ten gest.

Ale pan elektryk już nie - odwrócił się plecami.

dzejes - 14 Kwietnia 2010, 11:39

OK, poprawiam - 'szantażem moralnym próbuje się zamknąć im usta'. Zadowolony?

A kto ci próbuje zamknąć usta? Na litość boską, kilka dni po śmierci prezydenta ludzie protestują przeciw miejscu jego pochówku, a ty wyskakujesz z "próbuje się zamykać usta"? Przecież najpierw była decyzja o miejscu pochówku, a później pojawiły się protesty, więc owa decyzja prewencyjnie zamykała usta ewentualnym protestującym?

Gwynhwar - 14 Kwietnia 2010, 11:39

dzejes napisał/a
Rzuć jakimiś cytatami.

Wywiad Durczoka z Kurskim.

dzejes napisał/a
bo przecież ten pogrzeb będzie symbolicznym pogrzebem wszystkich ofiar.

No nie wiem, na razie tak to nie wygląda.

Cytat

A które formy uznajesz za złe? Protest? Ludzie są wzburzeni. Nie dość, że emocje jeszcze nie opadły po tragedii, to sprawa z Wawelem funduje nam nowe. Protesty po fakcie nie będą warte funta kłaków.

dzejes - 14 Kwietnia 2010, 11:42

Gwynhwar napisał/a
Wywiad Durczoka z Kurskim.

Daj linkę.

Gwynhwar napisał/a
Protesty po fakcie nie będą warte funta kłaków.

Tak, trzeba natychmiast, tu i teraz. Szybko, bo jeszcze nie zdążymy!

NURS - 14 Kwietnia 2010, 11:42

dalambert napisał/a
NURS napisał/a
NURS napisał/a
otwieracie droge dla Jaruzela na wawel.

o to .
I najmocniej przepraszam NIE jesteś Prorokiem i Kapłanem antykaczyzmu .

Przeprosiny przyjęte, a co do otwarcia, zapytalem, bo zdanie później pisałeś coś o pieczętowaniu trumny. to się zdumiałem kontekstem.

Matrim - 14 Kwietnia 2010, 11:43

dzejes, wpis Girzyńskiego jest na jego blogu. Wypowiedź Kurskiego była w telewizji, a cytat z Markowskiego był kilka stron wcześniej w tym wątku, o ten.

Czytaj, co napisałem i nie dokładaj. Słyszałem Bielana, Brudzińskiego i Kamińskiego. Nie o nich mówiłem. Podałem trzy przykłady na to, że niektóre osoby traktują tą tragedię instrumentalnie, do zakrzywiania rzeczywistości. Gdzie tu szpile? Jakie wojny? Jestem obserwatorem, nie uczestnikiem i to co widzę pośród tej tragedii wzbudza mój niesmak. I tyle. Nie zarzucaj mi rzeczy, które nie są moim udziałem, dzejesie.

dzejes - 14 Kwietnia 2010, 11:45

dalambert napisał/a
A co do knktretnych zachowań to w trakcie wczorajszej żałobnej mszy w katedrze warszawskiej , przy podajcie sobie znak pokoju jeno dwu żałobników z oficjeli nie podeszło do JK - i jednym był wlaśnie Pan Poseł viceMarszałek Sejmu RP prof. Stefan Niesiołowski.

Niesiołowski w sobotę był w strasznym stanie, niemal płakał przed kamerami, powtórzył chyba z trzy razy "ja tam mogłem być". Może nie miał siły podejść do Kaczyńskiego? Może wcześniej to zrobił, może wolał właśnie nie w obecności kamer złożyć kondolencje? Wiesz na pewno, że tak nie było? Wiesz na pewno, że Niesiołowski jest takim sk******nem, że olał brata tragicznie zmarłego prezydenta?

Matrim napisał/a
Czytaj, co napisałem i nie dokładaj. Słyszałem Bielana, Brudzińskiego i Kamińskiego. Nie o nich mówiłem. Podałem trzy przykłady na to, że niektóre osoby traktują tą tragedię instrumentalnie, do zakrzywiania rzeczywistości. Gdzie tu szpile? Jakie wojny? Jestem obserwatorem, nie uczestnikiem i to co widzę pośród tej tragedii wzbudza mój niesmak. I tyle. Nie zarzucaj mi rzeczy, które nie są moim udziałem, dzejesie.

Mówiłeś o PiS. Czy ludzie, których wymieniłem ja nie należą do PiS? Niesprawiedliwie generalizowałeś.

NURS - 14 Kwietnia 2010, 11:48

dzejesie, ty przecież pisałeś o sensie nowej tradycji, jaką powinno być chowanie prezydentów na Wawelu, ale sam widzisz, czym to się skończy, pal licho Jaruzela, ale pomyśl, co zrobią ci, którzy wyszydzali Geremka po śmierci (linkowałem tutaj) kiedy przyjdzie pochowac Kwaśniewskiego obok Kaczyńskiego, albo Wałęsy - chcesz widzeć tamte nagonki IPNu i Gwiazdów? Zeszmacimy się tymi awanturami przed całym światem, i między innymi dlatego jestem przeciwny tworzeniu tej nowej tradycji. Nie z tymi ludźmi i nie w tym kraju. Nie w takiej sytuacji. No i przede wszystkim nie w taki sposób.
Gustaw G.Garuga - 14 Kwietnia 2010, 11:51

dzejesie, nijak nie można Ci dogodzić. Najlepiej byłoby chyba przyznać Ci rację, ale tego niestety nie mogę zaoferować. Ty uważasz, że nie mamy do czynienia z presją - głównie moralną - która utrudnia przeciwnikom wawelskiego pochówku swobodne wyrażanie zdania, ja przeciwnie. Ja jestem w stanie zaakceptować nasze różnice, Ty najwyraźniej nie, ale nie licz, że wciągniesz mnie w tego sortu forumowe przepychanki.
dzejes - 14 Kwietnia 2010, 11:53

Ty uważasz, że nie mamy do czynienia z presją - głównie moralną - która utrudnia przeciwnikom wawelskiego pochówku swobodne wyrażanie zdania...

Ładnie przestawiasz chorągiewkę. W porządku, skoro w swoim mniemaniu musisz pozostać "głosem rozsądku" to przecież ok.

Gwynhwar - 14 Kwietnia 2010, 11:58

dzejes, http://www.tvn24.pl/12690...,wiadomosc.html

A szczególnie:

Cytat
Gdyby nie rozdzielenie uroczystości, które było konsekwencją przecież jakiejś rywalizacji, to być może nie doszłoby do tej tragedii - zwracał uwagę Kurski.

Cytat
O zmarłym prezydencie mówił: - Przeszkadzały mi te niesprawiedliwe ataki na prezydenta Lecha Kaczyńskiego. To atakowanie go na każdym kroku, o byle co, za nic, przy pomijaniu naprawdę ważnych rzeczy, gdzie bronił godności, majestatu Rzeczypospolitej, interesów narodowych. Ale też mi przeszkadzają krokodyle łzy tych, co przez pięć lat nie powiedzieli jednego dobrego słowa o Kaczyńskim - mówił Kurski.

Tu jest tylko fragment rozmowy, ale wcześniej Durczok powiedział mu, że Lech Wałęsa stwierdził, że żałuje, że nie zdążył pogodzić się z Kaczyńskim. Że dokonał pewnego rodzaju rachunku sumienia, i wie, że też nie był bez winy. Zatem Durczok zapytał czy Kurski też takowego rozrachunku dokonał. Kurski stwierdził, że to jeszcze za wcześnie... Jasne, że za wcześnie - poczeka, aż opadną emocje i ustosunkuje się do po przeanalizowaniu sondaży.

Matrim - 14 Kwietnia 2010, 12:01

dzejes napisał/a
Niesprawiedliwie generalizowałeś.

Być może - napisałem o PiSie, ale zaraz wymieniłem o kogo mi chodzi. Mogę do trzech wcześniejszych przykładów dołożyć posła Artura Górskiego, który w poniedziałek już podejrzewał ukryte motywy Rosji i że na pewno coś ukrywają. Ziemniak podawał link.

Generalizowałem, bo jeśli w innych partiach nie ma takich głosów, a w tej są aż cztery, to coś chyba jest nie tak, prawda? Jeśli uważasz, że w przytaczanych wypowiedziach nie ma nic, co psuje również atmosferę w kraju, to chyba nie mamy o czym dalej rozmawiać.

Edit:

O Kurskim już nic nie dopisuję, bo Gwynhwar to podsumowała.

Edit 2:
Wypowiedź dzisiejsza:

Andrzej Duda napisał/a
- Niszczyciele, którzy teraz podnoszą głowę wiedzą, że Lechowi Kaczyńskiemu, który naprawdę był wielkim patriotą, zostanie po prostu zapewniona pamięć wieczna, jeżeli znajdzie się na Wawelu. I oni zdają sobie sprawę, bo to są ludzie inteligentni i nie chcą się z tym pogodzić po prostu, bo nie są po prostu prawdziwymi patriotami - atakował Duda.

Gustaw G.Garuga - 14 Kwietnia 2010, 12:08

dzejes napisał/a
Ładnie przestawiasz chorągiewkę. W porządku, skoro w swoim mniemaniu musisz pozostać głosem rozsądku to przecież ok.

To jest właśnie powód, dla którego moja aktywność forumowa - o której niegdysiejszym poziomie niech świadczy licznik postów po lewej - znacząco zmalała. Prędzej czy później w każdej dyskusji pojawia się jątrzące cwaniactwo, na które mam alergię niewiele mniejszą, niż na sarkazm. Trzeba naprawdę złej woli, żeby doszukiwać się w moich postach drugiego, trzeciego, czwartego dna; byłbym naiwny, gdybym próbował to odkręcać. No i mamy żałobę narodową.

Chal-Chenet - 14 Kwietnia 2010, 12:11

A w ogóle żałoba narodowa została przedłużona do niedzieli do północy.

Partner forum