Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Godzilla - 3 Lipca 2009, 14:48
To chyba mafia w Chicago inwestowała w małe pralnie czy podobny biznes, żeby legalizować lewe pieniądze, bo taką drobnicę trudno było dokładnie sprawdzać. Ale mogę mylić miejsca.
Iwan - 3 Lipca 2009, 14:56
Godzilla, dobrze, otwierali punkty usługowe( pralnie) i dochody z lewych interesów wykazywali jako dochody z tych pralni
zadawaj
Godzilla - 6 Lipca 2009, 21:02
Ech zadawajcie, ja nic nie mam w zanadrzu a nie chcę wstrzymywać zabawy.
Iwan - 7 Lipca 2009, 20:31
nie ma chętnych
no to: za twórcę czego uważany jest Marcus Garvey
dalambert - 8 Lipca 2009, 09:40
Rastafarianie, czy jakoś tak kolejny ruch murzyński z dodatkiem sekciarstwa,na Jamajce gucio robi za narodowego idola.
Iwan - 8 Lipca 2009, 10:45
dalambert, w twoje ręce
dalambert - 8 Lipca 2009, 10:56
Dobra . Jak nazwiska to nazwiska.
Kto to był Szandor Petofi i co on ma wspólnego z Polską ?
Rafał - 8 Lipca 2009, 11:46
Jejku jej (lecąc klasykiem ) , coś tam mi się kołacze. Józef Bem, powstanie w Siedmiogrodzie - te lata, te okolice i okoliczności.
Agi - 8 Lipca 2009, 11:47
Szandor Petofi węgierskim poetą był, resztę podał Rafał,
dalambert - 8 Lipca 2009, 11:53
A no młody wegierski poeta- adiutant gen Jóefa Bema zginął w bitwie pod Szemeszwarem. 1849 / w lipcu zresztą/
Rafał, pierwszy byl niech ZADAJE
Rafał - 8 Lipca 2009, 12:04
Agi odpowiedziała w całości, mnie się tylko kołatało!
Ale nie będę się kłócił z dalambert, em
Zapytam o człowieka, który jest trochę zapomniany i niedoceniony chyba, pewnie z racji obsadzania go w różnych teoriach spiskowych, a który jest dla mnie postacią fascynującą. Wynalazł m/in:
- silnik elektryczny,
- prądnicę prądu przemiennego,
- autotransformator,
- dynamo rowerowe,
- radio,
- baterię słoneczną,
- świetlówkę.
Był twórcą pierwszych urządzeń zdalnie sterowanych drogą radiową oraz konstruktorem pierwszego robota. Jest wiązany z eksperymentem Filadelfia. Kto zacz?
Edit: piszą o nim również, że:| Cytat | | Miał być autorem m.in. projektu broni służącej wykrywaniu i niszczeniu samolotów wroga. Pracował ponoć także nad wehikułem czasu, elektryczną łodzią podwodną, samolotem antygrawitacyjnym, powszechnym i bezpłatnym dostępem do energii, aparatem, który mógłby fotografować myśli, bezprzewodową transmisją energii oraz tzw. Promienie śmierci (ang.Death Ray), a jego pomysły zostały podobno skonfiskowane przez rząd USA |
dalambert - 8 Lipca 2009, 12:06
to słyszałem ze niejaki Marconi , ale reszte tyż ? coś chyba nie ?
Rafał - 8 Lipca 2009, 12:08
A kuku, Marconi wcale nie wynalazł radia
feralny por. - 8 Lipca 2009, 12:10
Nikolaj Tesla?
Rafał - 8 Lipca 2009, 12:12
Oczywiście, bardziej zdecydowanie należało!
feralny por. - 8 Lipca 2009, 12:14
Ok
W takim razie.
Morskie pszczoły, co to takiego?
Fidel-F2 - 8 Lipca 2009, 12:15
II wojna na pacyfiku, oddziały inżynieryjne
feralny por. - 8 Lipca 2009, 12:16
Zawsze jesteś taki szybki?
Zadawaj
Fidel-F2 - 8 Lipca 2009, 12:17
to z podobnych rejonów, co to takiego cieśnina 'Żelazne dno' i dlaczego?
feralny, sam kiedys podobne pytanie w tym wątku zadałem
feralny por. - 8 Lipca 2009, 12:19
Cieśnina miedzy Guadacalem, a Floridą, z wyspą Sawo po środku. Nazwa pochodzi od znacznej ilości spoczywających na dnie okrętów.
Fidel-F2 - 8 Lipca 2009, 12:21
naturalnie, zadawaj
feralny por. - 9 Lipca 2009, 13:49
Kiedy uruchomiono pierwsze w londyńskim metrze ruchome schody, to okazało się, że udzie boją się nimi jeździć. Jaki trik zastosowano by zachęcić ludzi do korzystania z nowego wynalazku?
Przemek - 9 Lipca 2009, 14:06
Nie było innej opcji, albo płacili komuś, żeby z nich korzystał.
gorbash - 9 Lipca 2009, 14:09
Albo na początek były wyłączone.
feralny por. - 9 Lipca 2009, 14:11
Przemek, a możesz skonkretyzować, bo diabeł, a właściwie cała chytrość pomysłu kryje się w szczegółach?
Przemek - 9 Lipca 2009, 14:19
Strzelam, że pierwszym przypadku byłyby tylko ruchome schody, bez mozliwości skorzystania z normalnych, natomiast w drugim płaconoby kilku - kilkunastu osobom za to, że z nich korzystają, a reszta osób (którym nie płacono korzystałaby z ich przykładu - coś w stylu ludzi, którym płaciło się za klaskanie w teatrze).
feralny por. - 9 Lipca 2009, 14:26
I co ja mam z Tobą zrobić tak blisko, a tak daleko.
feralny por. - 10 Lipca 2009, 09:32
Po namyśle, żeby nie blokować. Zatrudniono jednonogiego, poruszającego się o kulach jegomościa, który jeździł sobie tymi schodami w górę i na dół, dając tym samym świadectwo, że nic nikomu nie grozi.
Przemek, zadawaj.
Przemek - 10 Lipca 2009, 09:58
Przez najbliższe dwa dni nie będę miał jak sprawdzić odpowiedzi, więc żeby nie blokować w ręce pierwszego chętnego.
aniol - 10 Lipca 2009, 10:05
o! to może ja skorzystam i się wkręce:
z grubsza: na czym polega "paradoks Kano"?
|
|
|