Summa Technologiae - Fotografia
baron13 - 13 Lipca 2009, 18:49
Złoty
Dunadan - 14 Lipca 2009, 09:18
baron13, ładne, ciekawe światło szkoda że w tyle szumu to by tło było ładnijesze
Ja ostatnio focę obłoki srebrzyste. Jak wroci laptop z naprawy o wam pokażę :]
Bernhard - 16 Lipca 2009, 12:20
Mara Jade - pierwsze podejście
baron13 - 16 Lipca 2009, 14:16
Dobre. Zapanowanie nad błyszczącym materiałem jest sztuką. Spróbowałbym jeszcze ciut niżej aparat. Nie znaczy, że źle, ale w studio można.
Słowik - 17 Lipca 2009, 18:34
Kawałek Szkocji w moim wykonaniu + delikatne przeróbki żony.
baron13 - 24 Lipca 2009, 23:00
Fajna fotka fajnie obrobiona. Jedna uwaga, podzieliłbym klasycznie 1/3 ziemi, 2/3 nieba.
Dwie technologiczne, ćwiczenie obiektywu 1000 mm z ustawianiem ostrości z poglądem na wyświetlaczu: sroka raz, sroka ciut skotłowana
Dunadan - 25 Lipca 2009, 16:52
Słowik, widzę że polarek robi swoje
mBiko - 28 Lipca 2009, 21:22
Dun, pytanie do Ciebie jako użytkownika Soniaka. Jaki obiektyw możesz polecić do zdjęć makro. Zaznaczę, że nie chodzi mi o jakies super wypasione szkło za kupę kasy, ale coś przyzwoitego w rozsądnej cenie.
Dunadan - 28 Lipca 2009, 21:27
mBiko, cosina/vivitar 100/3.5. Kosztuje jakieś 500zł obecnie, koniecznie kup z dodatkową soczewką, bo normalnie szkiełko ma powiększenie 1:2 a z tą dedykowaną soczewką 1:1. Tu masz artykuł o tym szkle, tzw. plastik-fantastik http://www.dyxum.com/colu...acro_review.asp
Zasadniczo, jeśli chodzi o macro to w sony sytuacja jest taka sama jak w innych systemach warto pomyśleć o tamronie 90/2.8, koszt około 1000-1200zł w przypadku starej wersji. Ale nie ma to jak systemowe szkiełko... bawiałem się kiedyś sony 100/2.8, jest super, ale to koszt sporo powyżej 1500zł. Ja chyba dozbieram na sigmę/tamrona 180/3.5.
mBiko - 28 Lipca 2009, 22:46
Dzięki, to co prawda temat jeszcze nie na teraz, ale pochwalę się jak coś nabędę.
Słowik - 21 Sierpnia 2009, 18:05
Castle Fraser. Polecam w pełnym wymiarze
Yaga - 5 Września 2009, 10:26
Fajny zameczek.
Co prawda zrobiłabym go bardziej na ponuro ale i tak mi się podoba.
R4venger - 8 Września 2009, 13:34
Może mi ktoś podpowiedzieć tytuły książek o fotografii (poradników tak zwanych) jakie warto by kupić? Ewentualnie autorów na których zwrócić uwagę? Ostatnio (tj z 2 tyg temu ) byłem w księgarni, a tam czekały na mnie 2 półki z podobnymi poradnikami czy ogólnie z tą tematyką. A wolałbym nie kupić byle czego, szczególnie ze większość tych książek posiada fotografie w full kolorze, a co za tym i cena niektórych to dobre 50-60 zł.
Dunadan - 8 Września 2009, 14:34
R4venger, a nie lepiej wypożyczyć z biblioteki czegoś? wszędzie będziesz miał to samo niemal ja wziąłem książkę od taty, z lat 80-ych - pomogła mi jak choroba! polecam powiem nawet że takie stare książki są lepsze pod pewnym względem od tych nowych...
Yaga - 8 Września 2009, 16:18
Dunadan napisał/a | R4venger, a nie lepiej wypożyczyć z biblioteki czegoś? wszędzie będziesz miał to samo niemal ja wziąłem książkę od taty, z lat 80-ych - pomogła mi jak choroba! polecam powiem nawet że takie stare książki są lepsze pod pewnym względem od tych nowych... |
Dokładnie.
A jeszcze lepiej jest wtedy, jak ktoś przed erą cyfrówek uczył się focić na normalnych analogach
joe_cool - 9 Września 2009, 20:59
sprawiłam sobie Canona EOS 450 D, czas chyba odignorować wątek...
macie może jakieś porady dla początkujących?
Fidel-F2 - 9 Września 2009, 21:59
rób zdjęcia
Yaga - 10 Września 2009, 07:14
Dużo zdjęć Przy różnych ustawieniach, żeby wiedzieć, jak co działa.
Dunadan - 10 Września 2009, 11:45
joe_cool, warto tez przeczytać nieco o podstawach fotografowania... nie ma sensu odkrywać na nowo ponad 100 lat doświadczeń fotografów ale fakt - rób zdjęcia i je analizuj pokazuj też ludziom, np. nam
Yaga - 10 Września 2009, 11:58
No tak, ja założyłam, że jak ktoś kupuje aparat, to takie basic podstawy ma
Ale jak nie ma, to jasne, że warto najpierw poczytać.
Dunadan - 10 Września 2009, 12:05
Yaga, a skąd te podstawy ma mieć jak wcześniej nie miał aparatu? poza tym obok podstaw w takich ksiązkach jest caaaała masa bardzo użytecznych sztuczek
Yaga - 10 Września 2009, 12:18
A z tego, co widziałam - ale może ślepa jestem - tam nie było napisane, że to pierwszy, pierwszy aparat
Dunadan - 10 Września 2009, 12:42
A, hm, no może tak ale nawet jeśli wcześniej był kompakt to teraz inna bajka...
dzejes - 10 Września 2009, 15:41
Aktualnie fotografuję Fuji S7000, dość zawansowanym kompaktem, ale od dawna myślę o lustrzance. Nie dla kaprysu, zdjęcia mnie nie zadowalają do końca, zbyt mało możliwości manewru mam, a potrzebuję dość dużych z uwagi na to, co fotografuję (odzież - ciężka sprawa).
No i sobie tak myślałem, myślałem, aż tu dziś dostałem propozycję. Używane Fuji S3 Pro, uszkodzone wejście USB, poza tym sprawny. Do niego obiektyw Tamron 17-50.
Moje pytania - czy taki sprzęt sprawdzi się do fotografowania odzieży w studio, przy użyciu oświetlenia błyskowego, czy obiektyw będzie odpowiedni, jeśli nie, to jaki byłby lepszy. No i orientacyjnie: ile za taki zestaw powinienem zapłacić.
Dunadan - 10 Września 2009, 17:49
dzejes, niezły zestaw. S3 pro to typowo studyjny aparat - jest dośc wolny ale wystarczy ci, co więcej ta ich specjalna matryca ma naprawdę wielką rozpiętość tonalną. Szkło jest OK - uważane za bardzo udane, w moim systemie bardzo popularne ( bo nie ma innego takiego w tej cenie ), niestety ma jedną wadę - rozrzut jakościowy, ale jak trafisz na dobry egzemplarz powinieneś być zadowolony. Cena? nie mam pojęcia, ale to Fuji do najnowszych nie należy więc...
joe_cool - 10 Września 2009, 19:14
robię zdjęcia, do tego z różnymi ustawieniami, żeby móc sobie potem przeanalizować, jak co działa - na razie stwierdziłam, że te automatyczne ustawienia są do de, zwłaszcza jeśli chodzi o fotografowanie przy słabym świetle.
kupiłam sobie też książeczkę o podstawach fotografowania, którą nawet przeglądam dosyć regularnie, ale jakoś tak mam, że wolę learning by doing
Dunadan - 10 Września 2009, 20:36
joe_cool, ja focę głównie w trybie priorytetu przysłony - IMHO to ona jest najważniejsza w fotografii, najbardziej zmienia zdjęcie... tak czy inaczej jak już coś sfocisz co uznasz za sensowne to pokaż
hrabek - 11 Września 2009, 09:13
http://www.environmentalg...otography/14968
Świetny artykuł i rewelacyjne zdjęcia. Wrzucam do tego wątku, bo można się czegoś nowego o robieniu zdjęć dowiedzieć. Forumowi eksperci pewnie machną ręką, ale na mnie zrobiły ogromne wrażenie.
Słowik - 11 Września 2009, 11:44
Fajne, ale jeden kamyczek komentujący znaleźli. W pierwszym zdjęciu usunięto cień dziewczyny.
R4venger - 11 Września 2009, 12:49
Dunadan napisał/a | a nie lepiej wypożyczyć z biblioteki czegoś? |
Nie chodzę do bibliotek . A kupić chcę, bo wiem że taka książka nie raz się przyda, głowa to nie śmietnik i nie zapamiętam wszystkiego co bym chciał. Wiec wolę mieć swój egzemplarz co by móc zaglądnąć do wiedzy w nim zawartej kiedy tylko chcę.
Słowik napisał/a | W pierwszym zdjęciu usunięto cień dziewczyny. |
Ta cień to jedno, a drugie jakieś dziwne to zdjęcie ogólnie, i nie jestem pewien czy nie było "photoshoped"
|
|
|