To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.

hrabek - 19 Sierpnia 2013, 10:34

OK, już działa, czytałem na ich profilu na FB, że najpierw mieli problem z łączem, a później z atakami DDoS. Rzeczywiście chwilę temu zaczęło działać.
Martva - 3 Wrzeœśnia 2013, 11:53

Miałam wczoraj chwilę w łapie czytnik niedotykalski, i rany, jakie to było niewygodne. Non stop pacałam ten ekran, a on nic. Obsługa w sumie intuicyjna, nie musiałam bardzo pytać właściciela jak się coś robi, ale chyba bym oszalała gdybym go używała na dłuższą metę :P
hrabek - 3 Wrzeœśnia 2013, 12:01

E tam, kwestia przyzwyczajenia. Jakbyś miała niepacany od początku, to by do głowy nie przyszło ci pacać i tyle.
Martva - 3 Wrzeœśnia 2013, 12:09

Tak, pisałam w nawiązaniu do dyskusji co jest lepsze, z której wyszło że dla każdego jest lepsze to z czym miał styczność na początku ;)
shenra - 3 Wrzeœśnia 2013, 12:29

Martva napisał/a
ale chyba bym oszalała gdybym go używała na dłuższą metę
A z komórką jakoś Ci idzie :mrgreen:
Martva - 3 Wrzeœśnia 2013, 12:31

Ale na komórce się pisze, a nie czyta, i nie trzeba przerzucać stron i w ogóle :P
shenra - 3 Wrzeœśnia 2013, 12:40

Aaa, to dlatego tak abstrakcyjnie odpisujesz na smsy :mrgreen:
Iscariote - 6 Wrzeœśnia 2013, 09:21

Jak ktoś się zastanawia nad kupnem Kindle, to niemiecki amazon zrobił promocję: 49 euro za podstawowego.
http://www.amazon.de/gp/p...CCOD0/ref=fs_sz

trzeba tylko się przebić przez niemieckojęzyczny koszyk ;P:

ketyow - 6 Wrzeœśnia 2013, 09:34

84% czytników w Polsce to Kindle. A Amazon ma nas w rzyci.
http://lubimyczytac.pl/ak...-booki-w-polsce

Chal-Chenet - 11 Wrzeœśnia 2013, 19:50

Jakie są najlepsze strony w PL, specjalizujące się w ebookach? W sensie do kupienia, księgarnie z ebookami - 0!
Witchma - 11 Wrzeœśnia 2013, 20:14

Chal, ja bardzo lubię Woblink za ich akcję z kodami (przy jednorazowych zakupach za minimum 20 zł zwracają Ci w kodach po 10 zł równowartość zakupów, czyli jak kupisz za 35 zł, dostaniesz trzy kody, które są ważne 45 dni i obniżają wartość książki maksymalnie do 14,99).
Z Publio też nigdy nie miałam problemu, ale tam głównie poluję na promocje.
A najlepiej korzystać z porównywarki cen (np. swiatczytnikow.pl) i po prostu kupować, gdzie taniej :D

gorat - 11 Wrzeœśnia 2013, 20:15

http://www.atticus.pl/

(w ramach dobrego humoru po jako-takim rozwiązaniu jednego problemu z forum; zaraz pewnie sobie znowu popsuję)

Chal-Chenet - 11 Wrzeœśnia 2013, 22:53

Witchma, dzięki wielkie.
Matrim - 13 Wrzeœśnia 2013, 11:22

Było już nie raz, ale w tym temacie doświadczenie ma znaczenie :)

Jak pisał Iscariote niemiecki Amazon ciągle ma promocję na Classica i się zastanawiam :)

To teraz, drodzy użytkownicy podświetlanego Kindle'a :) : czytacie w całkowitych ciemnościach, czy doświetlacie sobie otoczenie jakąś lampką mimo wszystko? Bo ja rozumiem, że to jest światło padające na ekran, a nie przez niego emitowane i nie wali tak po oczach, jak, nie przymierzając, tablet, ale to jednak plama światła w ciemności.

ketyow - 13 Wrzeœśnia 2013, 11:29

Matrim, zgodnie z zaleceniami przeciętnego okulisty: najbardziej wzrokowi szkodzi kontrast, więc czytanie po ciemku+podświetlenie PW jest na pewno znacznie bardziej szkodliwe dla oczu niż czytanie+lampka.

Aczkolwiek dodam, że czasem przydałoby się doświetlenie ekranu, kiedy lampka świeci nie na Kindle, a gdzieś tam sobie. Ja PW nie mam. Albo przydatne w podróży pociągiem, jak reszta pasażerów chce spać - jak mi wtedy brakuje światła ;P: Wtedy wożę ze sobą małą latareczkę za 3 zł.

Matrim - 13 Wrzeœśnia 2013, 11:32

Ano właśnie i mówię to jako klient okulistów :)

Więc czy jest sens w dopłacaniu do Paperwhite?

hrabek - 13 Wrzeœśnia 2013, 11:33

Zaletą kindla z podświetleniem jest możliwość ustawienia intensywności świecenia. Można więc czytać w całkowitych ciemnościach bez niszczenia wzroku kontrastem - wystarczy ustawić (a robi się to bardzo łatwo i szybko) odpowiednio podświetlenie (dla mnie jest to 12 punktów na 24 możliwe). Jak dla mnie więc można czytać i z lampką, a można czytać i bez i wcale nie powinno to być ze szkodą dla wzroku.
ketyow - 13 Wrzeœśnia 2013, 11:34

Dopisałem edytę. Ja jak korzystam z małej lampki nocnej do czytania, muszę skierować ją na czytnik, żeby było ok. Jak świeci gdzieś tam na ścianę, to nadal ciut światełka brakuje.
Matrim - 13 Wrzeœśnia 2013, 11:39

hrabek, a jak sam czytasz? Bo że można bez lampki, to ja rozumiem, ale ciekaw jestem Waszych własnych przyzwyczajeń. Czy ustawiając podświetlenie na połowie dokładasz jeszcze jakieś źródło światła w okolicy?

ketyow napisał/a
małą latareczkę za 3 zł.

Mam taką z Ikei, z klipsem "do czytania" - najlepszy zakup ikeowy ever :) Na jednym małym paluszku wystarcza na kilka miesięcy doświetlania książki wieczorami.

hrabek - 13 Wrzeœśnia 2013, 11:44

Czytam w całkowitych ciemnościach, jak usypiam syna. Kindle jest wtedy jedynym źródłem światła i w zupełności wystarcza. Jak czytam w dzień to zmniejszam natężenie światła, bo nie potrzeba aż tyle. Czasem wieczorem siądę na kanapie gdzie światło górne praktycznie nie dociera, to sobie doświetlam.
Możliwość dowolnego balansowania natężeniem światła jest naprawdę dobra, od leciutkiego doświetlenia, o którym pisze ketyow, do rażenia po oczach pełną mocą. Ale mi osobiście w zupełnych ciemnościach wystarcza podświetlenie w połowie skali, więc nie wiem nawet kiedy można by użyć pełnej mocy, poza demonstracją znajomym.

Matrim - 13 Wrzeœśnia 2013, 11:48

hrabek napisał/a
Kindle jest wtedy jedynym źródłem światła i w zupełności wystarcza.

I nie czujesz, żeby Ci oczy choć trochę chciały wypłynąć po dłuższym czytaniu?

ketyow - 13 Wrzeœśnia 2013, 11:49

Matrim, po prostu ekran e-ink pochłania światło dość znacznie, tam gdzie zwykłą książkę można jeszcze czytać, tam w Kindlu gdzieś w środku to światło ginie. Jakbym miał kupować teraz swój pierwszy czytnik (a nie potrzebowałbym netu 3G), to chyba wziąłbym PW. Bo jak się w Classicu przyzwyczaisz do bocznych guzików, to też może ich potem brakować w PW ;P:
hrabek - 13 Wrzeœśnia 2013, 12:02

Matrim, nie czuję. A przynajmniej nie bardziej niż przy czytaniu papierowej książki przy świetle lampki nocnej. Na początku trzeba się tylko przyzwyczaić do zimnej barwy światła z czytnika.

A boczne guziki są pro. Bardzo mi ich brakuje w PW.

Matrim - 13 Wrzeœśnia 2013, 12:40

No nic :) Chyba jeszcze poczekam jednak, skoro raz obniżyli, to możliwe, że Classic już droższy nie będzie. W sumie nastawiałem się już na kupno Paperwhite'a, ale gdzieś w okolicach Nowego Roku, tylko ta niemiecka promocja mi w głowie namieszała :) A może do Gwiazdki jeszcze uda mi się namacalnie gdzieś PW dorwać i sprawdzić.

Dzięki w każdym razie :)

Iscariote - 13 Wrzeœśnia 2013, 13:13

Matrim napisał/a
Jak pisał Iscariote niemiecki Amazon ciągle ma promocję na Classica i się zastanawiam
Odkryłem pewien problem. Niemiecki Amazon owszem ma promocję ale wysyłają tylko na terenie krajów niemieckojęzycznych :(
Luc du Lac - 13 Wrzeœśnia 2013, 13:18

Iscariote napisał/a
Matrim napisał/a
Jak pisał Iscariote niemiecki Amazon ciągle ma promocję na Classica i się zastanawiam
Odkryłem pewien problem. Niemiecki Amazon owszem ma promocję ale wysyłają tylko na terenie krajów niemieckojęzycznych :(

napisz do nich po niemiecku

Witchma - 13 Wrzeœśnia 2013, 20:28

Trochę się na dyskusję spóźniłam, ale się wypowiem, a co ;)

W dzień rzadko korzystam z oświetlenia PW. Przy słabym oświetleniu (pod wieczór albo przy słabym świetle) doświetlam tak do maksymalnie 7. Zdarza mi się czytać w całkowitych ciemnościach, ale wtedy 1-2 wystarcza. Nie wiem, może mam oczy za wrażliwe, ale generalnie wyższe wartości podświetlenia są dla mnie już oślepiające.

Matrim - 13 Wrzeœśnia 2013, 22:56

Witchma, albo przejmujesz cechy Dakara ;)

Poczytałem jeszcze trochę i jakkolwiek kusząca jest to oferta (również w tym, że miałbym kogo w Niemcach poprosić o pomoc), to jednak później mogą nastąpić pewne komplikacje z gwarancją i rejestracją. Więc podejdę do tematu spokojnie i poczekam sobie na własnego Paperwhite'a.

Witchma - 16 Wrzeœśnia 2013, 08:26

Matrim napisał/a
Witchma, albo przejmujesz cechy Dakara

Normalnie nadszedł czas, żeby release the tiger...

Matrim - 16 Wrzeœśnia 2013, 09:31

A Tiger? In Africa?

Partner forum