To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

Adanedhel - 14 Lipca 2010, 10:34

Pospojlerujemy.

Spoiler:

dalambert - 14 Lipca 2010, 10:44

Adanedhel, DZIĘKI Admirale. Spojleruj dalej, jak zdołasz i bedzie Ci się chciało -pochwała przed frontem pododziału na Avie murowana ! O ile Avę zaszczcisz :D
A z tematu możliwości mało wykorzystane w Honorverse :
1/ sam proląg jako taki i jego konsekwencje społeczno socjologicze. Trzecia generacja prolongowanych zyje zdaje się około 300 lat, a zdolności prokreacyjne zachowuje dobrze po 200 roku życia.
U Webera mamy jedynie uwagi na temat wczesnej fazy dojrzewania prolongowachych, ot choćby wygląda panna midszipmenka na nie wyrośnięta czternastkę, a ma 21-22 i jest po oficerskiej szkole.
A jak by funkcjonowało społeczenstwo o taki "układzie życia" obywateli ani du du.
Wiem nie ta bajka, ale podywagowac miło!

Adanedhel - 14 Lipca 2010, 11:04

Będę spojlerował w miarę możliwości. Na razie jestem dokładnie w połowie książki, gdy zastanawiają się, co zrobić z jeńcami. Osobiście Henke uważa, że mogli się powstrzymać z kapitulacją jeszcze przez jedną-dwie salwy.
dalambert - 14 Lipca 2010, 11:18

Adanedhel, a pani admiał Crandall przeżyla tę salwe, ili niet'? Bo jak na Ligę poddając się po pierwszej wykazali kupę instynktu samozachowawczego :wink:
Adanedhel - 14 Lipca 2010, 11:19

Przeżyła dopiero trzecia osoba w łańcuchu dowodzenia, jakiś tam wice lub kontradmirał.
dalambert - 14 Lipca 2010, 11:24

Adanedhel, no tak to wyjaśnie kapitulacje, ale uniemożliwia dowiedzenie się jak to Messa "wykierowała" panią admirał na to miejsce z którego zaczęła swa 'krucjate' anymancitorska.
A jak tam ma się królowa Elżbieta III, i co porabiaja młodzi czyli Hearns, Zilwicka, Gwen Archer i jeszcz parę poboczyn a sympatycznych postaci, że o królowej Berry nie wspomę , lub o Zilwickim i Caschacie /

Adanedhel - 14 Lipca 2010, 11:40

Elżbieta zdaje się coraz bardziej znerwicowana, Zilwicka, Hearns i reszta młokosów właśnie pomogła rozstrzelać admirał Crandall, o Berry nic nie słychać, a o Zilwickim i Cachacie na razie rozmawiają sporo, ale sami nie pojawili się.
dalambert - 14 Lipca 2010, 11:45

Adanedhel, a te "pochodnie, czy płonien wolności czytałeś, bo tam to zdaje się głównie Berry, Cachat, Zilwicki i Roszak działają?
Adanedhel - 15 Lipca 2010, 18:08

"Pochodni..." nie przeczytałem.
Spojlerowania część druga i ostatnia, ale za to długa.

Spoiler:

goderic - 15 Lipca 2010, 20:40

Adanedhel z tego co ja wyczytałem wynika że Manticor ukończyło większość z budowanych okrętów, głównie SD ale trochę ich jeszcze w stoczniach zostało niedokończonych i te Messa załatwiła razem ze stoczniami, byli zawiedzeni że tak wiele okrętów zostało już wysłanych do Trewor Star a oni dorwali tylko jakieś resztki i drobnicę. Zastanawiali się nawet czy nie spróbować ich zniszczyć w ataku podobnym do przeprowadzonego ale stwierdzili, że jest zbyt duże ryzyko i pomysł upadł. To że Liga przygotowuję następną flotę złożoną z 800 SD umknęło mi, wyczytałem tylko że postanowili reaktywować całą rezerwę i skoncentrować część Floty Granicznej ale jeszcze nie zrobili planów jak je wykorzystać. Przy ignorancji dowódców Ligii flota ta zapewne podzieli los reszty sił wysłanych przeciwko Manticor i sprawi że Liga straci 1/10 swoich okrętów bez jakiejkolwiek korzyści. Chociaż nic do końca nie wiadomo, admirał Filareta jest inteligentniejszy od Bianga i Crandal, jego IQ dorównuje rozmiarowi jego buta a facet wnioskując z opisu jest spory :mrgreen:
dalambert - 15 Lipca 2010, 20:44

Dzięki Admirale, z małych pytanek - czy wiedzą już czym sa i jak działają te wszystkie wynalazki bojowo napędowe Messy ?
Adanedhel - 15 Lipca 2010, 20:51

goderic napisał/a
Adanedhel z tego co ja wyczytałem wynika że Manticor ukończyło większość z budowanych okrętów, głównie SD ale trochę ich jeszcze w stoczniach zostało niedokończonych

Mniej więcej to właśnie napisałem.

Dalambercie, niby nie wiedzą, ale mają już Simonesa razem z wszystkimi obliczeniami i - chyba - planami.

dalambert - 15 Lipca 2010, 20:54

Adanedhel, a jak do tej grandy sie ustosunkowuje Imperator Gucio, wchodzi w bitkę z Liga, czy tylko Messe chce pogonić , a nie wie jak ?
I w Zarzewiu pod koniec pokazuje się inteligentna dwójka analityków w dowództwie marynarki Ligi- tu sie objawiają jakoś?
No i bitka z Filareta jest już opisana, czy czekamy 5 lat na nowe części ?

Adanedhel - 15 Lipca 2010, 21:03

Cesarz jest hmm... niezbyt pozytywnie nastawiony. Z Ligi - jeśli chodzi Ci o Al Fahunadiego (czy jak mu tam) i jego koleżankę to tak, to właśnie dwójka z tych inteligentniejszych obywateli Ligi. I nie ma opisanej drugiej bitwy o Manticore. Zresztą chyba nie trzeba. Theismann zrobi z przeciwników wiadomo co.
goderic - 15 Lipca 2010, 21:05

W MoH nie pisze nic o Imperium i o tym co zrobi, niestety. Książka kończy się w chwili kiedy Filaret ma się zjawić w Manticor za równy tydzień :evil: więc na 3 bitwę o Manticor trochę poczekamy, przynajmniej rok :evil:
Adanedhel - 15 Lipca 2010, 21:07

Jest wzmianka o tym, że Kaiser nie ma zamiaru walczyć z Ligą. Ale to się może zmienić.
goderic - 15 Lipca 2010, 21:19

Możliwe mój angielski nie jest aż tak dobry.
Bitwa z flotą Filarety musi być opisana chociaż muszę się zgodzić że będzie to mecz do jednej bramki. Ale mając za przeciwnika Honor i Teismana trudno się spodziewać czegoś innego

dalambert - 15 Lipca 2010, 21:30

A Hanke siedzi salej w kwadrancie, i co tam słychać , po nawaleniu Crandall ?
goderic - 15 Lipca 2010, 21:33

Martwi sie co zrobić z taką masą jeńców :D Po laniu jakie sprawiła Crandall więcej w MoH się nie pojawiła ale wróże jej świetlaną przyszłość, jak by nie patrzeć ma najbliżej do Ligii więc rozrywki jej nie braknie.
dalambert - 16 Lipca 2010, 10:11

Ale,ale czy szanowny Weber uruchomił w jakikolwiek sposób w dostępnych Wam książkach postac Rachel Mayew / cora Protektora , która wstąpiła do Akademii Saganami/ ??
Adanedhel - 16 Lipca 2010, 19:15

Nie.
dalambert - 16 Lipca 2010, 22:20

Adanedhel, szkoda, albo zapomniał, albo sobie na dalsze tomy zostawia :?
Adanedhel - 17 Lipca 2010, 09:22

Dalambercie, ale to zaleta. Jakby zaczął się bawić tego typu tematami znów zaczęłyby się jakieś rodzinne kłopoty i inne "Mody na sukces". Tymczasem tutaj masz, po raz pierwszy od dawna, praktycznie tylko to, co lubimy z pierwszych części. Polityka i wojna. Prawie nie pojawia się rodzina Harringtonów. Nie ma Emily. Nie pojawia się Berry którą Jeremy swata z jakimś gościem z Beowulfa. Jest dobrze.
goderic - 18 Lipca 2010, 14:26

Adanedhel całkowicie się z tobą zgadzam, w MoH nastąpił powrót do tego co najlepsze do wojny i polityki w najlepszym Weberowym wydaniu, bez rodzinnej telenoweli. Mimo że rodzinne powiązania odgrywają sporą rolę w życiu głównych bohaterów co za dużo to niezdrowo(2 poprzednie części). Od tego są cykle poboczne do głównego nurtu wydarzeń.

Tak się zastanawiam czy Liga przyhamuje z ambicjami kiedy dowiedzą się o porażce Filarety i o tym że Republika sprzymierzyła się z Gwiezdnym Imperium? Przy okazji Weber utrudnił nam życie, kiedyś Imperium oznaczało Imperium Andermańskie a teraz... :mrgreen:

dalambert - 19 Lipca 2010, 09:56

A dla porządku w zapowiedziach Rebisu pojawiła się Rafa Armagedonu jako początek nowego cyklu Webera seacośtam.
Tłumaczył NURS więc warto, dla smego tłumaczenia :D , ale mnie się coś wydaje , ze to klon starfire jest.

NURS - 19 Lipca 2010, 11:20

Pomysł ciekawy - ludzkośc w starciu z obcą rasą przegrywa i aby uniknąć inicestwienia, tworzy odizolowaną kolonię, ale musi ją utrzymać na poziomie przedelektrycznym, żeby nie zdradzić jej lokalizacji obcym. Nie bedę wam streszczał całości, ale rzecz dzieje się w odpowiedniku osiemnastowieczne ziemi i dotyczy wojen morskich :-)
dalambert - 19 Lipca 2010, 11:22

NURS, czyzby Weber wrócił do Hornblowera :wink: :?:
NURS - 19 Lipca 2010, 11:31

zdecydowanie. :twisted:
dalambert - 21 Lipca 2010, 10:39

Adanedhel, to co mi przesłałeś na priv o Misji Honor jest bardzo udane, nie ma się co wstydzić - dwaj na Forum przynajmniej tu linka, co by i reszta Floty mogła poczytać :D :!:
Adanedhel - 21 Lipca 2010, 18:15

Wystarczy jak sobie klikną na przycisk "www" pod moim podpisem to sobie poczytają.

Partner forum