To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

hrabek - 14 Kwietnia 2010, 07:16

Ale oni obaj żyją jeszcze.
Gustaw G.Garuga - 14 Kwietnia 2010, 08:16

Żal. Że postawiono Polaków przed faktem dokonanym, że szantażem moralnym zamknięto im usta, że zmarnowano szansę na jedność w trudnej chwili. Kiedy słyszę kardynała Dziwisza, który mówi, że ta decyzja powinna nas łączyć, to trudno mi oprzeć się wrażeniu, że to rozpaczliwa próba ratowania sytuacji, albo po prostu - niestety - obłuda. Trzeba było podjąć decyzję, która łączy, a nie porywać się na coś, co musiało zmusić ludzi do zadawania sobie i innym zgoła nie przystających do żałoby pytań, wzbudzić wątpliwości, wywołać sprzeciw.

Mówi się, że to decyzja rodziny. To znaczy? Czy córka naprawdę chce na grób tragicznie zmarłych rodziców jeździć do obcego miasta i stać z dziećmi w dusznej krypcie? Jeśli tak, to w porządku. Ale czuję, że tak nie jest.

Stało się źle. Ale odwrotu już nie ma. To cholernie przykre, że doprowadzono do tego niekoniecznego, niepotrzebnego podziału, ale teraz trzeba zacisnąć zęby i zdzierżyć. Bo tak wypada. I tylko dlatego.

NURS - 14 Kwietnia 2010, 08:20

Ale zdajecie sobie sprawę, ze w takim razie, po śmierci Jaruzelskiego podniosa się głosy, i to wcale nie tak odosobnione, że jemu też się należy miejsce na wawelu, skoro tworzymy nową tradycję - i nie ma zmiłuj dzejesie, mad, trzeba bedzie to zrobić, jeśli ma to być prawdziwa tradycja.
Może patrząc na to z takiej perspektywy zrozumiecie niestosownośc takiego czynu, podejmowanego ad hoc, IMO po zmyłce, jaką zafundowały wszystkie media, prokurując wizję, że cały kraj wielbi nie żyjącego prezydenta.
A tak na marginesie, śmierć w wypadku, czy to samolotowym, czy lotniczym, raczej do bohaterskich nie należy. To nieludzki dramat, ale powinien być rozpatrywany w zupełnie innych kategoriach.

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 08:21

NURS napisał/a
czy to samolotowym, czy lotniczym, raczej do bohaterskich nie należy
piszesz o Sikorskim ?
NURS - 14 Kwietnia 2010, 08:32

Na wawel wchodzi się życiem, nie śmiercią - to cytat z kogoś.
Sikorski, mój złoty dalambercie, był wodzem, walczył w prawdziwej wojnie. Wymień mi choć jeden czyn ostatniego prezydenta, który kwalifikowalby go do kategorii bohaterów narodowych. Do piątku, o ile dobrze pamiętam, nie miał nawet specjalnych szans na reelekcję.
No i oczywiście, odnieś się do uwagi o Jaruzelskim, rozumiem, że jako były prezydent, też bedzie miał pełne prawo spoczac w krypcie Piłsudzkiego. Jesteś za.

baranek - 14 Kwietnia 2010, 08:38

nigdy nie darzyłem prezydenta nadmiernym szacunkiem. i to się nie zmieniło. nie uważam, że komukolwiek należy się szacunek dlatego, że zginął. ale na pewno należy mu się spokój. a ten spokój właśnie takimi decyzjami mu się odbiera. przykre.
a proposik decyzji:
"Rząd pokryje także koszty pogrzebu ofiar katastrofy; przeznaczy na to 20 mln zł."
to rozumiem, ale dlaczego:
"Decyzją Rady Ministrów każda rodzina, która straciła swoich bliskich w katastrofie samolotu prezydenckiego pod Smoleńskiem, otrzyma 40 tys. zł - poinformowało we wtorek Centrum Informacyjne Rządu. Na ten cel rząd przeznaczył z budżetu 3,84 miliony zł." :?:

merula - 14 Kwietnia 2010, 08:45

baranek, po poprzednich katastrofach rząd również przekazywał zasiłki rodzinom. W różnych kwotach, ale tak się działo, więc szczególnie mnie to nie dziwi.
Kai - 14 Kwietnia 2010, 08:46

A dlaczego nie? Zginęli w służbie kraju, odszkodowanie - choć nieprzeliczalne na życie - należy im się.

Natomiast decyzją o Wawelu rzeczywiście zniszczono tę delikatną jedność, jaka się wytworzyła po katastrofie. Właściwie trzeba by się zastanowić, czy ci demonstranci to ci sami ludzie, którzy przepychali się w sobotę i w niedzielę, żeby położyć kwiatek czy znicz, bo jeśli tak, to... no cóż...

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 08:51

NURS, daruję sobie polemike z Tobą - te całą sytuację oceni historia nie histeria -
a co do Sikorskiego to obozy internowania w szkocji i na wyspie węży były ? tyż mozna!
Co do Piłsudskiego to już tu ktoś dał linka do dzielnej walki krakusów co by go na wawel nie wprowadzić.
Fakt wolałbym by tą wawelską trumne zapieczętować i zamknąć , a to wspaniałe miasto pozostawić pijanym angielskim turystom.
Może lepiej by było
" Patrz Kościuszko na nas z nieba krakus wiwatował
A Kościuszko się popatrzył i się zwomitował"

Rafał - 14 Kwietnia 2010, 09:17

Przemyślałem sprawę pochówku Prezydenta na Wawelu na spokojnie, bez emocji i IMO rzecz się ma następująco:
- tworzy się nową tradycję chowania Prezydentów wolnej Polski na Wawelu - jako nowa tradycja może rzecz się ostać, faktycznie Lech Kaczyński rozpoczyna nową serię
- jeżeli w kryptach wawelskich jest dość miejsca, a chyba jest (są ściany i podłoga) i można tam zmieścić jeszcze wielu naszych Prezydentów, to niech i tak będzie
- jeżeli rodzina Prezydenta ma świadomość i akceptuje fakt, że w przyszłości Lech Kaczyński będzie spoczywał pomiędzy Jaruzelskim i Kwaśniewskim z jednej strony, a Wałęsą z drugiej, to niech i tak będzie.

Gwynhwar - 14 Kwietnia 2010, 09:18

dzejes napisał/a
EDIT: Petycja była podlinkowana przez jednego z użytkowników, który wykasował post.

Ja podałam link, ale ze względu na kłopoty z internetem wczoraj, wykasowałam przez przypadek. Podaję ponownie:

http://www.petycje.pl/pet...?petycjeid=5181

Ad. konfliktu wawelskiego w latach czterdziestych - Sapieha postąpił zgodnie z sumieniem, które nakazywało mu uszanować to szczególne miejsce. Żałuję, że dziś nikt kłopotów z sumieniem nie ma.

Ad. pogrzebu pary prezydenckiej na Wawelu:
-Kaczyński był Warszawiakiem, prezydentem Polski rezydującym w Warszawie;
-Marta Kaczyńska będzie jeździła przez pół Polski na grób rodziców;
-Kaczyński nie był dobrym prezydentem, a teraz jako człowiekowi należy mu się święty spokój;
-Dojdziemy do absurdalnej sytuacji, w której groby prezydentów będą rozsypane po całym kraju;
-Żeby wejść do podziemi Wawela trzeba kupić bilet. Kaczyński będzie tam wyizolowany.

Cytat
Protesty i sprzeciwy mają swój czas i miejsce, a pogrzeb to nie jest odpowiednia chwila.
Obawiam się jednak, że znajdzie się grupka oszołomów, która będzie chciała zaistnieć, zwłaszcza, że pogrzeb będą transmitowały wszystkie media polskie i większość zagranicznych. Obym nie miał racji :?

Czyli mają wyrażać swoje zdanie PO pogrzebie, tak?

Macie rację, że protest podczas pogrzebu jest pomysłem niedorzecznym i niestosownym. Ale reagować trzeba już teraz, skoro zostaliśmy postawieni przed faktem dokonanym.
Sytuacja mi się bardzo nie podoba, ale wiadomo było od początku, że solidaryzm nie potrwa długo. W tej chwili kreuje się jakieś kosmiczne podziały, że niby ci co są przeciwko Wawelowi nie płakali po tragedii. Ja płakałam, i noszę żałobę, ale nie zgadzam się na ten absurd. Zwłaszcza, że dzieje się na chybcika jeszcze na fali histerii! Decyzja jest nieprzemyślana i pochopna.

aniol - 14 Kwietnia 2010, 09:24

a czemuz nie po pogrzebie?
toz to dopiero bedzie szopka jak z wielka pompa para prezydencka zostanie eksmitowana z Katedry Wawelskiej

a znajac nasze rodzime realia obstawiam najblizsze 5-6 lat

merula - 14 Kwietnia 2010, 09:24

Żerań napisał/a
Do Polski przyjadą najważniejsi politycy świata - Obama, Medwiedew, Sarkozy, Merkel, van Rompuy (prezydent UE). Najwyraźniej nie jesteśmy takim karzełkiem politycznym, jak niektórzy twierdzili. Dla mnie to dobra wiadomość, bo może wreszcie głos Polski zacznie się liczyć na świecie, a nasza pozycja: wzrośnie

to tylko kurtuazja. takie są przyjęte zwyczaje, więc nie przesadzałabym z tym znaczeniem i wzrostem pozycji. takie rzeczy buduje rzeczywista siła i znacznie, a nie dramaty i katastrofy.

Gwyn popraw nazwisko córki prezydenta, albo jej imię :wink:

Gwynhwar - 14 Kwietnia 2010, 09:26

merula, dziękuję poprawione.

aniol, właśnie o to chodzi, żeby nie robić z tego większej szopki. Ratujmy co się da w tej sytuacji.

http://www.facebook.com/n...app_2373072738#

Jest pomysł na kompromis!

quejinho - 14 Kwietnia 2010, 09:42

To co się dzieje w Polsce to jeden wielki wylew hipokryzji. Tyczy się także to do osób z poza naszych granic. Przykre było dla mnie wylewanie łez zwykłych obywateli do kamery. Polacy mają "pamięć wybiórczą" albo są jak dzieci wypowiadają kłamstwa tyle razy aż sami wierzą ,że ich słowa są prawdą.
nureczka - 14 Kwietnia 2010, 09:42

Moim zdaniem właśnie tragedia zaczyna w zastarszającym tempie zmieniać się w farsę.
NURS - 14 Kwietnia 2010, 09:45

dalambert napisał/a
NURS, daruję sobie polemike z Tobą - te całą sytuację oceni historia nie histeria -
a co do Sikorskiego to obozy internowania w szkocji i na wyspie węży były ? tyż mozna!
Co do Piłsudskiego to już tu ktoś dał linka do dzielnej walki krakusów co by go na wawel nie wprowadzić.
Fakt wolałbym by tą wawelską trumne zapieczętować i zamknąć , a to wspaniałe miasto pozostawić pijanym angielskim turystom.
Może lepiej by było
Patrz Kościuszko na nas z nieba krakus wiwatował
A Kościuszko się popatrzył i się zwomitował

Ty zawsze darowujesz sobie polemiki, dalambercie. Zadano ci proste pytanie, czy bedziesz za złozeniem jaruzelskiego obok Kaczyńskiego i od razu podkulasz ogon i uciekasz, bo wiesz, że zaplujecie się z nienawiści, protestując, ze tak nie można - patrz, co skrajna prawica wyprawiała po śmierci Geremka. Teraz Kraków jego godny rzygów waszych, ale swój symbol utraconej władzu pchacie tam na potęgę. I dopchacie, ale paradoksalnie, zakończy to szanse na jakikolwiek sukces formacji, która za tym stoi, bo setki tysięcy znowu pójda do urn, żeby zetrzć ten usmieszek wyższości z twarzy ludzi, którzy gardzą Polakami nie należącymi do PZPR bis.

aniol - 14 Kwietnia 2010, 09:49

a ja sie z wami podziele podsluchanym tekstem w moim miejscu pracy:
"to napewno te ch*e z platformy wymyslily ten Wawel zeby nasz narod poroznic"

dalambert - 14 Kwietnia 2010, 09:53

NURS napisał/a
za złozeniem jaruzelskiego obok Kaczyńskiego i od razu podkulasz ogon i uciekasz

A ja Ci w prostych słowach odpowiadam A G****
Pokaż mi piewco wolności WOLNE wybory które jaruzerla zrobiły prezydemtem
A co do polemiki z Tobą - to nie uważam za poważne polemizowanie z Tobą w kwestiach które juz dawno ogłosiłeś jako aksjomat i prawdę objawioną i tylko rechocząc radoście wypuszczałeś kolejne "prezymiery" "pisiaki" i kupe innych "relikwi"
Ty WIESZ , a skoro wiesz, to po co się męczyć polemiką z PROROKIEM :twisted:
"patrz Kosciuszko .....
..........................."
Jak wyżej.

Romek P. - 14 Kwietnia 2010, 09:58

No i mamy polskie piekło jak w soczewce. Gratulacje.
dalambert - 14 Kwietnia 2010, 10:05

Romek P., powiem tylko, ze to nie ja leciałem pod krakowską kurie i wyłem "Na Powązki "
A czego sie spodziewałeś, ze palikoty i niesioły odpuszczą i zastanowią sie ?
Czy aby polityka Kaczyńskiego nie byla słuszna, czy aby gruzinska historia , nie była słuszna i wielką sprawą?
I tak dalej ?
Nie było by kwestii wawelskiej była by inna.
Ot już sie szykuje histeria " sam sobie winien, lądowali na siłę"
Juz było przygotowanie do protestów, co by ulic jego imieniem nie nazywać, jakaś forumianka nawet oswiadczyła , ze "przyjdzie jaj sobie w łeb strzelić" jeżeli ulica przy ktorej mieszka miała by zmienić nazwę na Kaczyńskiego.

ot na Piłsudskiego pluli tyż .....

Romek P. - 14 Kwietnia 2010, 10:08

Daj spokój z tymi sztuczkami retorycznymi. Możesz mi w prostych słowach wyjaśnić, dlaczego nagle jakiś któś w rodzaju Brudzińskiego, Ciebie i innych ustawia mnie jako gorszego Polaka, bo nie kochałem za życia Kaczyńskiego?

Rzygać mi się chce na tę całą szopkę. I tyle z mojej strony w temacie, EOT.

Gwynhwar - 14 Kwietnia 2010, 10:10

dalambert, ale na Kaczyńskiego nikt tu nie pluje! Ja go szanuję jako człowieka. Nie powinien spocząć w Wawelu nie dlatego, że go nie lubiono, ale dlatego, że się nie zasłużył. Zginął tragicznie, owszem, ale mało to ludzi ginie? Jestem przeciwna głupim komentarzom, dlatego popieram petycję - jest dobrze napisana i porusza sedno kwestii.
NURS - 14 Kwietnia 2010, 10:12

dalambert napisał/a
NURS napisał/a
za złozeniem jaruzelskiego obok Kaczyńskiego i od razu podkulasz ogon i uciekasz

A ja Ci w prostych słowach odpowiadam A G****
Pokaż mi piewco wolności WOLNE wybory które jaruzerla zrobiły prezydemtem
A co do polemiki z Tobą - to nie uważam za poważne polemizowanie z Tobą w kwestiach które juz dawno ogłosiłeś jako aksjomat i prawdę objawioną i tylko rechocząc radoście wypuszczałeś kolejne prezymiery pisiaki i kupe innych relikwi
Ty WIESZ , a skoro wiesz, to po co się męczyć polemiką z PROROKIEM :twisted:
patrz Kosciuszko .....
...........................
Jak wyżej.

Dzięki ci za szczerą odpowiedź, toteż nie dziw się, że inni powiedzą twojej opcji politycznej to samo, co ty wykropkowałeś. Jaruzel był prezydentem, bez wględu co o nim myślimy,wybrano go zgodnie z obowiązującym prawem i pełnił tę funkcję. Fakt historyczny.

baranek - 14 Kwietnia 2010, 10:16

NURSIE, dalambert i fakty historyczne? A G***!
Adanedhel - 14 Kwietnia 2010, 10:17

Dalambert, pewnie zaraz powiesz, że chcesz tylko podgrzać atmosferę, ale dla mnie to, co robisz, to po prostu objaw histerii, jaka zapanowała w całym kraju. Potwierdzasz tylko to, że aby w Polsce zostać bohaterem, wystarczy zginąć tragicznie.
dalambert - 14 Kwietnia 2010, 10:25

NURS napisał/a
Jaruzel był prezydentem, bez wględu co o nim myślimy,wybrano go zgodnie z obowiązującym prawem i pełnił tę funkcję. Fakt historyczny.

Tak fakt historyczny - Sejm kontraktowy i przepychanka " nasz premier Wasz prezdent"
I JAK to się ma do wolnych POWSZECHNYCH i NIE sfałszowanych wyborów.
A co kto powie i jakiej opcji politycznej, to się dopiero okaże i tyle .
nawet forumowe jeremiady i wrzaski nic tu nie pomoga = będzie jak bądzie,
A
baranek napisał/a
dalambert i fakty historyczne? A G***!

czyżbys rzeczywiscie zauważył powszechne wybory z jaruzelem jako zwycięskim kandydatem ?
KIEDY?
Tak na marginesie to i dziś dzieje się historia, a nie tylko telenowela i wirtualny świat.

Ziemniak - 14 Kwietnia 2010, 10:29

Jeżeli to żart, to bardzo niesmaczny.

http://www.tvn24.pl/1,251...06,0,forum.html

Rafał - 14 Kwietnia 2010, 10:32

To mnie wkurza:

Andrzej Duda napisał/a
Wszyscy, którzy protestują przeciwko jego pochówkowi na Wawelu, nie są prawdziwymi patriotami. Ludzie, którzy byli na czele państwa i będąc na czele państwa oddali za to państwo życie, w służbie temu państwu, są zgodnie z tradycją chowani na Wawelu. Taka jest polska tradycja.
Np. Gabriel Narutowicz.

Cytat
W środku krypty złożono trumnę marszałka, a także urnę z ziemią z grobu matki Piłsudskiego; są herby Polski i Litwy. (...) Zostaną pochowani w krypcie, w bliskości Piłsudskiego. - Będzie i prezydent, i jego żona. Nie można ich rozłączyć, całe życie byli razem - tłumaczył wczoraj metropolita krakowski. Na razie nie wiadomo, czy trumny zostaną schowane w sarkofagu czy stać będą na kamiennym postumencie. Nie jest też jasne, jak zostaną ułożone. W krypcie Józefa Piłsudskiego sarkofag z ciałem marszałka znajduje się bowiem dokładnie na samym środku. Niewykluczone, że w związku z tym zostanie przesunięty. W przeciwnym razie trumny prezydenckiej pary musiałyby zostać ułożone pod ścianami krypty.
Piłsudski posuń się, przyszli godniejsi od Ciebie.
aniol - 14 Kwietnia 2010, 10:33

drogi Dalamberciejak zauwazyli przedmowcy nikt tu nie pluje na prezydencka pare, pomimo iz wielu z forumowiczow nie ukrywa iz nie byli zachwyceni jego prezydentura
natomiast ty zachowujesz sie tak jakbys byl JEDYNYM PRAWDZIWYM POLAKIEM PATRIOTA
a kazdy kto nie podziela twoich pogladow to niemalze komuch, ruski pacholek, zdrajca (epitety przynaje nie od ciebie ale zdaje sie ze juz jeden z poslow PiS tak wlasnie skomentowal wczorajsze wydarzenia w Krakowie)
no to teraz czekam az na ulicy zacznie sie aresztowac ludzi ktorzy nie beda w wystarczajacym stopniu okazywac smutku
ale, ale, zaraz czy tak juz kiedys nie bylo? w 1953-im?

wiem zaraz zostane zakrzyczany ze nie mozna porownywac tych dwoch postaci - i slusznie tylko ze ja nie porownuje ludzi - porownuje to co sie dzieje wokol ich smierci - jak juz tu padlo: "skonczyla sie zaloba zaczal sie cyrk"
a ja sie zastanawiam kiedy ta farsa przerodzi sie w horror

i jeszcze taka refleksja: teraz moim zdaniem widac ze zaczely sie igrzyska pt "kto ladniej, bardziej, intensywniej okaze zalobe"

Partner forum