Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
dalambert - 21 Czerwca 2009, 21:38
mBiko, milion latek, jak na dzieje Ziemi smarkateria
ZADAJESZ
Ozzborn - 22 Czerwca 2009, 14:20
| gudrun napisał/a | | Ozzi - dzięki za rycerskosc |
Do usług milady
| terebka napisał/a | | A Ozz to skąd wie, że mnie przerabiali? To znaczy, próbowali przerabiać, bez sukcesu jednak. Przecież to nie na tym forumie było. |
A jednak... pamiętam, ze Fidel narzekał żeś nie dziewoja, a wcześniej ktoś (może on sam?) zwrócił się do Ciebie w rodzaju żeńskim
A ontopicznie: mBiko do tablicy!
dalambert - 22 Czerwca 2009, 15:11
Ozzborn, nawet mu priv posłałem i dalej się obija -
mBiko HOP HOP
Ozzborn - 22 Czerwca 2009, 15:27
O matko czy to możliwe, żeby nie siedział 24h na dobę na forum?!
a może właśnie mu się avatar dezaktualizuje
mBiko - 22 Czerwca 2009, 22:33
Avatar czuje się dobrze, dziękuję.
Z czego zrobiona była pierwsza kolumna Zygmunta?
Fidel-F2 - 22 Czerwca 2009, 22:39
brązu
mBiko - 22 Czerwca 2009, 22:47
Kolumna, nie Zygmunt, Fidelu.
Fidel-F2 - 22 Czerwca 2009, 22:48
racja, to z marmuru jakiegoś pewnie
mBiko - 22 Czerwca 2009, 22:54
Nie. Odpowiedź, że z kamienia też nie zostanie uznana.
Konkretnie proszę.
Iwan - 22 Czerwca 2009, 22:55
z wapienia?
Ozzborn - 22 Czerwca 2009, 23:01
Na zasadzie przekory powiem, że z piaskowca
Kruk Siwy - 22 Czerwca 2009, 23:04
Ekhem... materiał to tzw wapienne zlepieńce cechsztyńskie zwane marmurem kieleckim.
Nie ma jak to lektury młodości...
mBiko - 22 Czerwca 2009, 23:11
Bingo dla tego Kruka!
Zlepieńce zygmuntowskie pochodzą z cehsztynu (górny perm), występują pod Chęcinami.
W Twoje skrzydła.
Kruk Siwy - 22 Czerwca 2009, 23:22
Obecnie ostatnią planetą Układu Słonecznego jest Neptun. Jednak w czasach, gdy Pluton był uznawany za ostatnią planetę też zdarzało się że Neptun był najodleglejszym globem naszego systemu. Jak to możliwe?
gudrun - 22 Czerwca 2009, 23:25
Ich orbity się przeplatają?
Kruk Siwy - 22 Czerwca 2009, 23:38
Sformułowanie "przeplatają" wywołało u mnie trwały wytrzeszcz oczu. Ale coś jest na rzeczy. Pluton porusza się po bardzo wydłużonej orbicie i na dodatek znacznie nachylonej do płaszczyzny ekliptyki. W perihelium znajdował się bliżej Słońca niż Neptun. Ostatnio miało to miejsce w latach 1979 - 1999.
gudrun, zaplataj następne pytanie.
gudrun - 22 Czerwca 2009, 23:50
Znowu mi się udało!
Fuks.
Dlaczego łyżeczka włożona do szklanki z wodą wygląda z boku jakby była złamana?
Ziemniak - 22 Czerwca 2009, 23:53
Powoduje to załamanie światła na granicy woda - powietrze
gudrun - 23 Czerwca 2009, 09:51
Ech, myślałam że wyjaśnienie będzie bardziej rozbudowane ale coż, jest niezaprzeczalnie prawdziwe, więc zadajesz
Iwan - 23 Czerwca 2009, 09:52
gudrun, nic nie stoi na przeszkodzie żebyś to dokładniej wyjaśniła
Fidel-F2 - 23 Czerwca 2009, 09:52
gudrun, nic nie stoi na przeszkodzie byś wyjaśniła precyzyjniej, zresztą, przyjęte jest takie zachowanie w tym wątku
gudrun - 23 Czerwca 2009, 10:28
Nie jestem w stanie - zadałam to pytanie z pozycji beznadziejnego humanisty, dla którego jest to zagadnienie z pogranicza magii. Myślałam, że ktoś mi to przystępnie i z pasją przybliży.
Ale ponieważ sama udzieliłam dopiero co beznadziejnej odpowiedzi, która w dodatku została uznana, nie mam podstaw by się czepiać.
Rafał - 23 Czerwca 2009, 10:52
Rzecz prosta na oko, a wyjaśnienie skomplikowane nieco. Punt widzenia chromodynamiki kwantowej: światło pomiędzy dwoma punktami podąża każdą możliwą geometrycznie drogą, ale w przypadku ośrodków przeźroczystych tylko na jednym torze następuje wzmocnienie na tyle silne że zauważalne. Na pozostałych torach światło się wygasza. Tor ze wzmocnieniem to jest krzywa łamana w miejscu granicy ośrodków. Jest to najkrótsza droga dla światła pomiędzy naszymi dwoma punktami wykłady Feynmana (dla humanistów
Punkt widzenia humanistów: światło porusza się z różnymi prędkościami w różnych ośrodkach i należy znaleźć dla niego drogę najszybszą tak aby jak najkrócej podróżowało w ośrodku w którym porusza się wolniej - z drugiej strony pamiętając, żeby nie nadkładać niepotrzebnie drogi w szybszym ośrodku - droga łamana jest kompromisem (światło chce wyskoczyć z wody jak najszybciej, aby polecieć autostradą w powietrzu)
dzejes - 23 Czerwca 2009, 11:09
Mozna też dla koniarzy - jeździeć ma przebyć pole z lewego "dolnego" rogu, do prawego "górnego". Pole w połowie jest zaorane, w połowie nie. Więc najszybszy czas przejazdu niekoniecznie będzie linią prostą między dwoma punktami.
Ziemniak - 23 Czerwca 2009, 13:23
Tranzystory MOSFET to tranzystory polowe z izolowaną bramką. Czym się różnią tranzystory z kanałem wzbogacanym od tranzystorów z kanałem zubożanym?
Rafał - 23 Czerwca 2009, 13:27
Tym samym czym pnp od npn?
Przemek - 23 Czerwca 2009, 13:31
Przewodnictwem przy braku napięcia sterującego na bramce? W przypadku kanału zubażanego jest?
Ziemniak - 23 Czerwca 2009, 13:33
Przemek, dokładnie. Przy braku zasilania bramki zubożony kanał przewodzi a wzbogacony jest zatkany.
Tera ty
Przemek - 23 Czerwca 2009, 13:38
To teraz coś z elektryki. Jak poprawnie wykonać zerowanie czyli podłączyć przewody w instalacji dwuprzewodowej do gniazdka z bolcem uziemiającym?
Ziemniak - 23 Czerwca 2009, 13:42
Faza do lewej dziurki, a zero kolejno na bolec i do prawej dziurki.
|
|
|