Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Sandman - 13 Kwietnia 2010, 18:35
Jak spojrzałem w kalendarz to czerwiec stanowi problem jako miesiąc wyborów. Pierwsza tura pod koniec miesiąca - druga w czasie wakacji, frekwencja leci na łeb na szyję, Na początku czerwca jest znowu długi weekend i też może być różnie.
jewgienij - 13 Kwietnia 2010, 18:55
| nureczka napisał/a | A jednak KLIK
Jak dla mnie ma to wszelkie znamiona absurdu. |
I jest politycznie zabójcze.
O ile PIS i Jarosław Kaczyński zaczęli zyskiwać sympatię nieufnych do tej pory wobec nich ludzi, to od teraz zaczną ekspresowo tracić te punkty. Jeden megalomański gest i wszystko przepadło.
Easy - 13 Kwietnia 2010, 18:58
| jewgienij napisał/a | | Jeden megalomański gest i wszystko przepadło. |
Naród polski osobiście ci o tym powiedział?
jewgienij - 13 Kwietnia 2010, 19:01
Nie, pewni ludzie znaleźli znów sposób na wrogie nastawienie do siebie dużej części społeczeństwa. Polityczna głupota niestety dyskwalifikuje. Możesz już nie bawić się w obliczenia. Wawel jest dla Polaków świętszy niż Lech Kaczyński.
Martva - 13 Kwietnia 2010, 19:03
Jako członek narodu polskiego zgadzam się z jewgienijem. Moja siostra też się zgadza, to juz jesteśmy dwie.
Naprawdę nie rozumiem dlaczego Kraków. Dlaczego Wawel. Z Warszawą był bardziej związany i w ogóle No i - za co?
dzejes - 13 Kwietnia 2010, 19:05
Odezwały się Krakusy. Sorry, ale nie jesteście reprezentatywni. Sam nie uważam tego za dobry pomysł, ale myślę, że jewgienij grubo przesadza.
NURS - 13 Kwietnia 2010, 19:05
| Żerań napisał/a |
| NURS napisał/a | A chcesz się założyć?
Jesli za głowe uważasz urzędującego prezydenta, to zapewniam cię, ze w takim modelu jak nasz, mogłoby się obyć i bez - na zawsze. Jak i bez senatu i połowy sejmu. |
Nie mogłoby, ponieważ Marszałek Sejmu nie przejmuje wszystkich kompetencji prezydenta. Nie może skrócić kadencji sejmowej, ani rozwiązać Sejmu. Państwo musi mieć prezydenta w obecnym kształcie, tak samo jak musi mieć pełny Sejm i Senat - inaczej byłoby to pogwałcenie zasad demokratycznego państwa prawa i przepisów ustawy zasadniczej, która jasno wskazuje elementy trójpodziału władzy. |
Żeraniu, weź przeczytaj, co napisałem... Ty piszesz o stanie rpawnym, ja o faktycznym. Kaczyński znikal na całe tygodnie, jeśli nie miesiące - jak pamiętam kiedyś nawet dziennikarze zaczeli pytac w kancelarii, co się z nim stało, chyba przed ta kacja Palikota o badaniach. I jakos państwo nie upadło. I o tym mówię. Gdyby z jakichś powodów nie było senatorów, połowy sejmu i prezydenta, życie toczyłoby się dalej normalnie.
Last Viking - 13 Kwietnia 2010, 19:15
| Żerań napisał/a | | Prezydenci niech spoczywają obok Królów. Tam ich miejsce. |
Absolutnie nie należy stawiać w jednym szeregu króla i prezydenta.
To wręcz świętokradztwo
Nie można zestawiać namiestnika Boga na ziemi, namaszczonego podczas intronizacji, człowieka może i śmiertelnego (chociaż wedle wczesnochrześcijańskiej tradycji europejskiej posiada moc uzdrawiania), ale dysponującego uświęconą władzą, z prezydentem - w demokracji będącym zaledwie pierwszym obywatelem wśród równych sobie.
Jeśli chodzi o Wawel - to miejsce święte, magiczne, bijące serce Polski. Spacerując po podziemiach między sarkofagami, chłonie się energię spoczywających tam ludzi. Przy grobie Władysława Jagiełły wyczuć można bijące stamtąd olbrzymie ciepło, ojcowską wręcz miłość. Przechodząc obok miejsca spoczynku Sobieskiego trudno nie zatrzymać się i chłonąć potężną, ale też bezwzględną siłę. Przy sarkofagu Sonki Holszańskiej, czwartej żony Jagiełły nie sposób się nie uśmiechnąć czując radosną, pozytywną energię. Oni tam leżą pochowani, emanując słabiej lub silniej, energią, historią, przeszłością, czynami...
Teraz nie będzie już tak samo.
Easy - 13 Kwietnia 2010, 19:24
| Last Viking napisał/a | | Teraz nie będzie już tak samo. |
Bo co? Kaczyński będzie emanował złymi fluidami?
Rafał - 13 Kwietnia 2010, 19:40
| Easy napisał/a | | Bo co? Kaczyński będzie emanował złymi fluidami? | Bo jak Kaczyński to i Jaruzelski. I Bierut. Też Prezydenci.
Nadto, będzie wielki wstyd, jak za ileś-tam-dziesiąt lat eksmituje się sarkofag Kaczyńskiego do Katedry Warszawskiej - tradycyjnego miejsca spoczynku Prezydentów niepodległej Polski. Kto zagwarantuje, że tak się nie stanie ?
Easy - 13 Kwietnia 2010, 19:58
Nie mówię, że sam jestem zwolennikiem takiego pomysłu - najzwyczajniej w świecie jest mi to obojętne, gdzie zostanie pochowany Kaczyński, ale odnoszę wrażenie, że w niektórych nagle obudziły się wielkie uczucia i przypomnieli sobie o istnieniu Wawelu, którego gotów są bronić jako ostatniego bastionu polskiej świętości, byle tylko niegodny zaszczytów Kaczyński tam nie trafił.
Gwynhwar - 13 Kwietnia 2010, 20:09
Musiałam wrócić na chwilę, żeby napisac co myślę. A myślę, że nie mogę przeżyć tego Wawela. Mówicie, że Wawel to przetrwa, Pis już nie, ale mam kulę w gardle, że ktoś mógł wpaść na równie idiotyczny pomysł. Dobrze słyszałam, że to decyzja Dziwisza? Ależ stracił w moich oczach! Dziś podobno jakiś protest w Krakowie, chętnie sama bym się przeszła. Śmierć w wypadku jakkolwiek tragiczna, nie jest bohaterska. Ponadto Kaczyński dobrym prezydentem nie był. Żal człowieka, ale żeby odstawiać szopkę z tego powodu? Wstyd i hańba! Wstyd i hańba dla Polaków!
NURS - 13 Kwietnia 2010, 20:09
To się nazywa patriotyzm, Easy, bronienie wartości, które nam jeszcze pozostały w zalewie politycznego g!
http://wyborcza.pl/1,1057...zdecydowac.html
Tomcich - 13 Kwietnia 2010, 20:12
| Easy napisał/a | | najzwyczajniej w świecie jest mi to obojętne, gdzie zostanie pochowany Kaczyński |
A mnie nie jest to obojętne. Wawel dla mnie to przede wszystkim symbol i jakby chciano w ten symbol wpisać na siłę także Lecha Kaczyńskiego. Porównywanie go do Piłsudskiego, mowa o męczeństwie, czekam kiedy zacznie być wynoszony na ołtarze. Ogólnie zauważam, że ta tragedia jest powoli zawłaszczana przez zwolenników PiS (wystarczy posłuchać zwolenników, czy choćby posła Kurskiego jak to naród przejrzał teraz na oczy po stracie ukochanego Prezydenta). Zginęło tam wiele osób z różnych opcji politycznych, a także z polityką nie związanych i nie powinniśmy o tym zapomnieć.
A jakby historia stwierdziła jak bardzo się mylę w swoich osądach to przyszłe pokolenia zawsze mogłyby go na Wawel przenieść dziwiąc się moim krótkowidztwem.
Ellaine - 13 Kwietnia 2010, 20:17
Zdziwiłam się bardzo, jak to przeczytałam, że chcą go pochować na Wawelu. Abstrahując do tego jakim był człowiekiem Lech Kaczyński, co sobą reprezentował i jak zginął, to Prezydent moim skromnym zdaniem powinien być pochowany w stolicy, tam, gdzie są pochowani inni prezydenci - albo w Bazylice Archidiecezjalnej św. Jana Chrzciciela, albo na Powązkach. Dla mnie te dwa miejsca byłyby jak najbardziej naturalne i godne. Dlatego dziwię się tym, którzy uznali, że Powązki i Bazylika nie zasługują, by być miejscem pochówku prezydenta III RP.
Martva - 13 Kwietnia 2010, 20:18
| Easy napisał/a | | Wawelu, którego gotów są bronić jako ostatniego bastionu polskiej świętości, byle tylko niegodny zaszczytów Kaczyński tam nie trafił. |
No sorry, Wawel to Wawel i uważam że nie każdy jest godzien tam spocząć. Ale jestem niereprezentatywna, więc nie musisz sie przejmować moim zdaniem
aniol - 13 Kwietnia 2010, 20:21
och! pan Kurski wzruszyl mnie w telewizorni dzisiaj jak stwierdzil ze to przez konflikt na lini prezydent - premier doszlo do katastrofy bo gdyby nie to polecieliby razem we srode
piekne stwierdzenie
piekne przezywanie zaloby po prezydencie
piekne prowadzenie kulturalnej kampanii przedwyborczej
wzruszylem sie
a co do Wawelu - to juz na jednym forum kiedy podobnie jak tutaj odezwalo sie grono dosc liczne przeciwnikow tego pomyslu - padlo stwierdzenie ze to robota peowcow jest zeby jaroslaw stracil punkty w wyborach
ach jak pieknie przezywamy zalobe
tylko niektorzy zaczadzieli juz od zniczy i kadzidel...
edytka: literke mi zezarlo
Easy - 13 Kwietnia 2010, 20:27
| Martva napisał/a | Ale jestem niereprezentatywna, więc nie musisz sie przejmować moim zdaniem |
Spoko, nie zamierzałem.
| aniol napisał/a | | och! pan Kurski wzruszyl mnie w telewizorni dzisiaj jak stwierdzil ze to przez konflikt na lini prezydent - premier doszlo do katastrofy bo gdyby nie to polecieliby razem we srode |
Kurskim nie warto się przejmować, niektórzy to śmierć własnej matki gotowi by byli przerobić na korzyść własnej partii.
Co do Wawelu: protestujcie, jak chcecie, to mnie wkurza. Wkurzył mnie po prostu post jewgienija o megalomańskich gestach. A co miał Jaro powiedzieć, jak zaproponowano pochować jego brata na Wawelu, co przecież jest zaszczytem? Miał odpowiedzieć: nie, mój brat nie jest godzien? Jak już kierować pretensję, to do tych, którzy to wymyślili (Dziwisz?).
Edit. Głupi błąd.
Ziemniak - 13 Kwietnia 2010, 20:28
A ja się zapytam, co z prezydentem Kaczorowskim, przecież On zginął również w tej katastrofie i był co najmniej tak samo zasłużony. Tymczasem nikt z polityków nawet się nie zająknął na ten temat.
Easy - 13 Kwietnia 2010, 20:32
| Ziemniak napisał/a | | A ja się zapytam, co z prezydentem Kaczorowskim, przecież On zginął również w tej katastrofie i był co najmniej tak samo zasłużony. Tymczasem nikt z polityków nawet się nie zająknął na ten temat. |
Bo większość ludzi nie wie, kto to jest Kaczorowski i przez to osoby decydujące o takich sprawach nie będą mogły pokazać, jakie to mają złote serduszka.
Martva - 13 Kwietnia 2010, 20:33
Dziś czytałam w gazecie o propozycji pochowania Kaczorowskiego na Wawelu chyba właśnie.
Tomcich - 13 Kwietnia 2010, 20:37
Kaczorowski ma podobno zostać pochowany w Świątyni Opatrzności Bożej.
Matrim - 13 Kwietnia 2010, 20:38
Ja nie jestem z Krakowa, ale pomysł uważam za niewyobrażalny, nieuczciwy i zły.
Easy - 13 Kwietnia 2010, 20:38
Tomcich ma rację.
http://wyborcza.pl/1,7524...patrznosci.html
Matrim - 13 Kwietnia 2010, 20:45
Jaki ładny protest w Krakowie się już zorganizował... w telewizji pokazują właśnie.
NURS - 13 Kwietnia 2010, 20:50
Tylko, że nikt nie cofnie decyzji Dziwisza.
Virgo C. - 13 Kwietnia 2010, 20:51
Cyrki nad trumną jak nic. Kaczorowski najpierw miał być pochowany w Anglii, potem była mowa o Krakowie. Dzisiaj rano w Gazecie Krakowskiej czytam, że jednak nie Kraków a Wilanów. A teraz znów Kraków
aniol - 13 Kwietnia 2010, 20:51
| Matrim napisał/a | | Jaki ładny protest w Krakowie się już zorganizował... w telewizji pokazują właśnie. |
powiedzcie cos wecej, bo nie dsc ze daleko od Krakowa jestem to i od telewizora
Easy - 13 Kwietnia 2010, 20:53
A wszystko przez to, że Dziwisz nie miał wyników badania opinii publicznej i nie spodziewał się, że spotka się z tak głębokim niezrozumieniem ze strony narodu.
shenra - 13 Kwietnia 2010, 20:55
| dzejes napisał/a | | Odezwały się Krakusy. Sorry, ale nie jesteście reprezentatywni. | Mamy prawo do własnego zdania. Też się nie zgadzam z tym, że Wawel jest odpowiednim miejscem, Kaczyński nie był, aż tak "wielki".
|
|
|