To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 19 Czerwca 2009, 11:11

ekhem..., wątek stygnie
dalambert - 19 Czerwca 2009, 11:40

mawete, jak zwykle sie obcyndalasz :evil:
a ja wczoraj tez zmęczony bylem / spotkanie w Paradoxie urocze- towarzystwo znakomite/ ale najprostsze jak się da, co by poszło i w temacie:
Z czego sie robi SŁÓD do piwa ? ;P:

Fidel-F2 - 19 Czerwca 2009, 11:44

z jęczmienia
dalambert - 19 Czerwca 2009, 11:50

No i :bravo Fidel-F2, ale winieneś dodać co z skiełkowanego ziarna / bywa pyfko i pszeniczne/
Odblokowało się czyli
Zadajesz

Fidel-F2 - 19 Czerwca 2009, 11:55

Gdzie żywota dokonal Henryk Sandomierski?
Agi - 19 Czerwca 2009, 12:02

W Prusach, podczas wyprawy w 1166 roku.
Fidel-F2 - 19 Czerwca 2009, 12:06

naturalnie, zadajesz
Agi - 19 Czerwca 2009, 13:31

Kto i w jaki sposób odnalazł Ryszarda I Lwie Serce przebywającego w niewoli u margrafa Leopolda?
aniol - 19 Czerwca 2009, 14:24

strzelam; bo nie wiem ile w tym prawdy historycznej a ile licentia poetica:
Ivanhoe chodzil pod murami zamków i śpiewał
a Ryszard mu odśpiewał ze swojej celi

Agi - 19 Czerwca 2009, 15:03

Sposób się zgadza, osoba nie.
50% trafienia.

aniol - 19 Czerwca 2009, 21:34

no to lepiej nie odpowiem
film widzialem lata temu
ksiazke czytalem chyba jeszcze w podstawowce

gudrun - 19 Czerwca 2009, 21:36

A ja pamiętam, że odnalazł go jego minstrel w ten sposób, że Ryszard siedząc w wieży śpiewał piosenkę, którą ten minstrel skomponował. A tymczasem minstrel przejeżdżał opodal, usłyszał ją i stwierdził, że to musi być Ryszard, bo nikt inny tej piosenki nie może znać. Tak?
Agi - 19 Czerwca 2009, 21:37

gudrun, doskonale! Zadajesz.
gudrun - 19 Czerwca 2009, 21:42

O, udało się :)
No to tak: dlaczego Odyn ma tylko jedno oko?

Sandman - 19 Czerwca 2009, 22:18

Oddał jedno oko za wiedzę.
gudrun - 19 Czerwca 2009, 23:25

Jakies szczegoly?
gudrun - 20 Czerwca 2009, 16:35

Znaczy że co, przerasta was pytanie o szczegóły? Chodzi mi o to, czemu i komu je oddal i o co w ogóle chodziło?
jak dziś wieczorem wrocę z koncertu i nie będzie odpowiedzi to się poddam. Ale zdziwiliście mnie niepomiernie.

Alatar - 20 Czerwca 2009, 17:46

Ofiarował swoje oko olbrzymowi Mimirowi za możliwość napicia się ze studni mądrości.
terebka - 20 Czerwca 2009, 19:08

O rany, gudrunie. Szczegóły mają to do siebie, że umykają. :)
Ty byś potrafił bez opierania się o źródła odpowiedzieć, ile włosów miał Jacek a ile Placek? :D

Ozzborn - 20 Czerwca 2009, 19:17

terebka, zadajesz sobie sprawę, ze obraziłeś koleżankę? I to Ty, którego analogicznie przerabiali na płeć przeciwną... :twisted:
gudrun - 20 Czerwca 2009, 19:37

Alatar napisał/a
Ofiarował swoje oko olbrzymowi Mimirowi za możliwość napicia się ze studni mądrości.

Prawda :) zadajesz.

Ozzi - dzięki za rycerskosc ;)

terebka - 20 Czerwca 2009, 19:49

O! :oops: :oops: Ale wtopa. Idę skulić się w jakimś kąciku i zrobić się maleńki.

A Ozz to skąd wie, że mnie przerabiali? To znaczy, próbowali przerabiać, bez sukcesu jednak. Przecież to nie na tym forumie było.

Alatar - 20 Czerwca 2009, 22:16

Kościoły pokoju, co to za świątynie i gdzie się znajdowały?
dalambert - 20 Czerwca 2009, 22:51

To świątynie protestanckie wybudowane na ziemiach Cesarstwa / Śląsk/ po wojnie 30 letniej 1618-1648, jedna znajduje się na Dolnym Ślasku - nie pamiętam gdzie, a googlał nie będę,-zasadą chyba było budowanie ich z gorszych materiałów / samo drewno czy pruski mur/ niż obiektów katolickich i w określonych traktatowo miejscach.
Alatar - 20 Czerwca 2009, 23:52

Uznaję. Są to trzy kościoły protestanckie (Świdnica, Jawor i Głogów jeśli mnie pamięć nie myli), wybudowane po pokoju westfalskim (1648). Z tego co pamiętam miały być skonstruowane tylko przy użyciu materiałów "nietrwałych" (?), w skutek czego powstały wyłącznie z drewna. Zachował się jeden bądź dwa. Są podobno zabytkiem najwyższej klasy bowiem zbudowano je nowatorsko, chcąc osiągnąć maksymalną wielkość przy wykorzystaniu wyłącznie drewna. Ale to tak tytułem dygresji ...

dalambert zadaje.

dalambert - 21 Czerwca 2009, 00:25

Dal miłośników Afryki i geologii:
Ile lat ma Kilimadżaro ?

Rafał - 21 Czerwca 2009, 00:46

Mało edukacyjnie te kościoły pokoju zostały potraktowane - trzeba wiedzieć, że są min. dwa: w Świdnicy i Jaworze, są zbudowane poza murami miejskimi i wyłącznie z drewna - bez jednego gwoździa. Miały być taką prowizorką na kilkanaście lat. Aktualnie są na liście Unesco.
Alatar - 21 Czerwca 2009, 18:32

Rafał napisał/a
Mało edukacyjnie te kościoły pokoju zostały potraktowane

Że ja za słabo kwestię nakreśliłem? Bywają takie pytania, na które odpowiedzi są jednym wyrazem bądź formułką, bez żadnego wyjaśnienia, edukacyjnego nakreślenia. Niejednokrotnie więc nie wiedziałem o co "kaman", ale nie narzekałem, bo show must go on. Więc to tak w ramach samoobrony. Zresztą pisałem z pamięci.

Pozdrawiam.

dalambert - 21 Czerwca 2009, 20:22

Pnie Panowie co do Kościołów Pokoju to zgodnie z Pokojem Westfalskim kończącym Wojnę Trzydziestoletnia powstały na Dolnym Śląsku trzy / Jawor , Świdnica i Głogów - ten ostatni spłonął od pioruna - pozostałe stoją do dziś/ resztę proszę sobie wygooglać - ciekawe informacje, a i już można :)
Ale co nikt nie wie kiedy się ta górka w Afryce pojawiła - pomogę/ jak na dzieje ziemi to młodziutka jest :mrgreen: /
???

mBiko - 21 Czerwca 2009, 20:37

Milion?

Partner forum