Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Kai - 13 Kwietnia 2010, 12:18
Jakoś nie widzę w tym sensu.
Czym to motywują? Bo jeśli "śmiercią na posterunku" to wydaje mi się to grubą przesadą.
Matrim - 13 Kwietnia 2010, 12:19
Kai, nie wiem. Wydaje mi się, że media szukają potwierdzenia jeszcze.
Kai - 13 Kwietnia 2010, 12:23
Przyznam, że mnie ta dezinformacja przeraża. Ktoś coś palnie, inny podchwyci i już wszystkie media huczą. A my słuchamy i wierzymy, bo nie mamy innego wyjścia, może nieliczni mają szansę to i owo zweryfikować.
aniol - 13 Kwietnia 2010, 12:30
nie wiem jak u was
ale dla mnie jesliby ta informacja okazala sie prawdziwa to zadume po katastrofie zajmie zniesmaczenie po ... kurcze sam nie wiem jak toto nazwac
Kai - 13 Kwietnia 2010, 12:31
Bez przesady. Katastrofa i jej ofiary są niezmiennikiem.
Cyrki wyprawiają żywi.
dalambert - 13 Kwietnia 2010, 13:09
Matrim, ja bym jednak trochę poczekał i z aplauzem i z oburzeniem -
Wiadomość podała szroko znana z rzetelności Gazeta Wyborcza w formir;
"Dowiedziejiśmy sie że rodzina wskazała na miejce pochówku Wawel - wiadomość pochodzi z kręgów RZĄDOWYCH
Ja bym jednak poczekał ......
ps. o godz.13 GW jednak podała:
Ze Paweł Graś rzecznik rzadu oświadczył, zejednym z miejsc rozważanych jako miejsce pochówku jest Wawel, ale decyzja należy do Rodziny"
Czyli ja się pytam kto rozwaza i czy pytano rodzine ZANIM pan Graś poleciał z tym newsem do mandiów
Czyli można sądzić , ze już się zaczyna.
Kai - 13 Kwietnia 2010, 13:16
http://wiadomosci.onet.pl...awelu,item.html uzupełnił znany z rzetelności portal Onet.
Jeśli ktoś piszę "będzie" to mam nadzieję, że bierze odpowiedzialność za swoje słowa.
shenra - 13 Kwietnia 2010, 13:19
Ciekawe, ledwo co Kraków mówił "Nie" Kaczyńskiemu, a teraz mają go pochować na Wawelu...
dalambert - 13 Kwietnia 2010, 13:20
| Kai napisał/a | | Jeśli ktoś piszę będzie to mam nadzieję, że bierze odpowiedzialność za swoje słowa. |
oj naiwna , naiwana ....
Kai - 13 Kwietnia 2010, 13:23
Mój sarkazm jak widać naprawdę stracił kondycję. Albo dzięki PR niektórych tutejszych forumowiczów został zaliczony do Obcych.
Rafał - 13 Kwietnia 2010, 13:53
| dalambert napisał/a | | Jego ci jest miejsce między Mickiewiczem a Słowackim. | Właśnie zobrazowałem sobie to miejsce, ciasno mu tam będzie, chyba, że na stojąco
Z pochówkiem pary prezydenckiej na Wawelu to (nie)lekkie przegięcie, IMO ich miejsce jest wśród prezydentów II RP.
dalambert - 13 Kwietnia 2010, 13:56
| Rafał napisał/a | | ich miejsce jest wśród prezydentów II RP. |
Pełna zgoda - obawiam, ze ktoś się daje wpuścić w kanał.
PS. nachodzi mnie takie ptanie
Wybory do parlamentu UE 29 % udziału
Wybory sejmowe 2007 około 45 % udzału
a co bedzie jak sie te 30-40 % ludzi obudzi i weźmie udział w wyborach prezydenckich ?
aniol - 13 Kwietnia 2010, 14:41
| dalambert napisał/a | | a co bedzie jak sie te 30-40 % ludzi obudzi i weźmie udział w wyborach prezydenckich ? |
po tym wyglupie z Wawelem?
wtedy szanse najwieksze bedzie mial jakis zupelnie nieznany nikt
nowy Tyminski , jakis czlowiek znikad
merula - 13 Kwietnia 2010, 14:42
Moim zdaniem Wawel to przegięcie. Nastepnych prezydentów tez tam będziemy chować?
Poza tym w takich sprawach to chyba jednak nie rodzina podejmuje decyzję. Mimo wszystko i mimo szacunku do ich straty.
aniol - 13 Kwietnia 2010, 14:45
aa i jeszcze jedno Dalambercie
nie "przebudzi sie" tylko osiagnie odpowiedni stopien wku***enia
Matrim - 13 Kwietnia 2010, 14:46
| dalambert napisał/a | | Matrim, ja bym jednak trochę poczekał i z aplauzem i z oburzeniem |
I ja czekam, ale sama propozycja powoduje wielki niesmak u mnie.
Napisałem wcześniej - nie zasłużył. Pogrzeb na Wawelu stawia go w jednym szeregu z Sobieskim, Kościuszką, Piłsudskim - za jakie zasługi, dalambercie?
Easy - 13 Kwietnia 2010, 14:46
| dalambert napisał/a | | a co bedzie jak sie te 30-40 % ludzi obudzi i weźmie udział w wyborach prezydenckich ? |
Cimoszewicz zostanie prezydentem.
aniol - 13 Kwietnia 2010, 14:48
| dalambert napisał/a | ja bym jednak trochę poczekał i z aplauzem i z oburzeniem -
,. |
zarowno wojewoda malopolski jak i episkopat wydali komunikaty potwierdzajace
moge juz wyrazac zniesmaczenie?
merula - 13 Kwietnia 2010, 14:50
No to niech szykują też miejsce dla Wałęsy i Kwaśniewskiego, na przyszłość.
dalambert - 13 Kwietnia 2010, 14:50
Easy, he, he ...
aniol, jak musisz
Kai - 13 Kwietnia 2010, 14:50
I co, to już tak zostanie?
To może od razu zamiast zaprzysiężenia koronacja?
Matrim - 13 Kwietnia 2010, 14:53
O właśnie, urząd powinien przejść naturalnym biegiem na brata zmarłego...
Rafał - 13 Kwietnia 2010, 15:16
| merula napisał/a | | No to niech szykują też miejsce dla Wałęsy i Kwaśniewskiego, na przyszłość. | Nie zapominajmy o Jaruzelskim
Anonymous - 13 Kwietnia 2010, 15:20
A ja nie widzę niczego złego w tym, że prezydent zostaje pochowany na Wawelu. To jednak głowa państwa i z historycznego punktu widzenia można to odebrać, jako zachowanie ciągłości państwa. Ale w takiej sytuacji inni prezydenci też powinni być chowani na Wawelu właśnie. Taka tradycja byłaby dobra, ponieważ znacznie podnosi prestiż urzędu.
P.S Jakkolwiek rola Jaruzelskiego w historii jest niejasna, to jednak był pierwszym prezydentem III RP. W takiej sytuacji powinien spocząć obok Kaczyńskiego, tak samo Kaczorowski - wtedy ciągłość państwa demokratycznego zostaje zachowana.
jewgienij - 13 Kwietnia 2010, 15:21
Jeżeli z Wawelem prawda( chociaż już sam pomysł wystarczy), to teraz już chyba nie pozostaje nic innego niż Santo Subito.
Od wzniosłości do śmieszności jeden krok, ale my nie umiemy się zatrzymać w stosownym momencie.Jeszcze raz udowodniliśmy, jak niedojrzałym i potwornie zakompleksionym narodem jesteśmy. Z całym szacunkiem dla ludzi, którzy autentycznie, z potrzeby serca oddawali hołd, reszta to zwykła szopka, jakiś histeryczny trans bez udziału rozumu, bez żadnego umiaru.Tak bardzo chcieliśmy sobie i światu pokazać szlachetność, solidarność, jedność, ale to trwało tylko pierwsze dwa dni. Potem przedobrzyliśmy, tak pompowaliśmy i pompujemy ten balon, że wszystko znów zepsuliśmy, zmieniając w karykaturę.
Sami zmarli przestali się już dawno liczyć, teraz ważne są figury i symbole narodowe, my sami. Nagle o Polsce i polskim prezydencie mówił cały świat, a więc to już nie jest zwykły prezydent i zwykły naród, tylko Wybitny Prezydent i Wybitny Naród. Tragiczna śmierć postawiła go naraz w szeregu najznakomitszych postaci współczesnego świata. Nie ma już żałoby, jest narodowa psychoterapia. Nie dorośliśmy do godnego przeżywania żałoby.
To jest również tragedia, niezależnie już od tej ludzkiej.
Easy - 13 Kwietnia 2010, 15:24
Chcecie popłakać nad ludzką głupotą (bo śmiać się nie ma z czego)? Zapraszam na forum NIE (o, tutaj) , gdzie zebrała się cała intelektualna śmietanka starych i młodych zwolenników Jerzego Urbana, pierwszej świni PRL i RP.
Zwłaszcza polecam post niejakiej sz_matka_boska - powinno się go wykładać na studiach jako przykład zbydlęcenia i zeszmacenia, bo już nawet nie głupoty.
Edit. Oczywiście oddaję sprawiedliwość tym użytkownikom forum NIE, którzy mimo ciężkich warunków, czytaj przebywania wśród kanalii, jednak potrafili zachować klasę.
Anonymous - 13 Kwietnia 2010, 15:28
Nie przesadzaj, to właśnie, co się stało, JEST godne. Podkreśla to właśnie cały świat, np. ostatnio jeden z dziennikarzy bodajże we Włoszech zestawiał reakcje Polaków i Rosjan z tym, co się działo u nich - po trzęsieniu ziemi. Właśnie w ten sposób, poprzez takie ostentacyjne gesty, pokazujemy godność narodu - a zarazem jego wielkość. Nie poszedłem jeszcze pod trumnę Kaczyńskiego i nie wiem, czy to zrobię, bo jednak nie lubię takich spędów i jeśli zechcę oddać hołd zmarłej głowie państwa (chodzi o symbol, o Głowę Państwa, nie Kaczyńskiego-Kaczyńskiego), to zrobię to po swojemu; ale takie zachowanie bardzo mi się podoba i nie ma w nim ani trochę kompleksów. Wręcz przeciwnie, pokazujemy się z bardzo dobrej strony - robimy to, co Amerykanie po WTC, albo po Katrinie. Kompleksy i histerię - a także zwykłe *beep* - zaprezentowali niektórzy duchowni Kościoła Katolickiego oraz poseł Górski, który twierdził ponoć w wywiadzie, że z katastrofy cieszy się Platforma, a odpowiada: Rosja. Sami Rosjanie też bardzo pozytywnie mnie zaskoczyli, Putin także; to może być początek wielkiej, chociaż trudnej, przyjaźni między narodami. A na pewno niepowtarzalna okazja do poprawy stosunków.
A propos Amerykanów. Pisarze fantastyki, z którymi robiłem wywiady, zalali mnie mailami w sobotę. I wiem, że robili to szczerze.
E: to było do jewgienija
merula - 13 Kwietnia 2010, 15:36
| Żerań napisał/a | | Ale w takiej sytuacji inni prezydenci też powinni być chowani na Wawelu właśnie. |
Żerań, o to mi właśnie chodzi. Tradycją od II RP jest chowanie prezydentów w katedrze w Warszawie. I moim zdaniem naturalną koleją rzeczy powinno się takie postępowanie kontynuować w III RP. Natomiast robienie takich gestów wobec tragicznie zmarłego L. Kaczyńskiego jest tworzeniem wyłomu, bo jakoś nie wydaje mi się realne, aby idąc tą drogą zostali na Wawelu pochowani Kaczorowski, Jaruzelski, Wałęsa i Kwaśniewski oraz ich następcy, a jednak niekoniecznie widzę szczególną wyjątkowość w tej materii Kaczyńskiego poza właśnie okolicznościami śmierci. I to mi się nie podoba.
Poza tym wydaje mi się, że w kwestiach pochówku dygnitarzy decyzje nie należą w pełni do rodziny. Niestety, są to osoby publiczne i w związku z tym w pewien sposób pozbawione przywileju prywatności w obliczu śmierci nawet.
Gustaw G.Garuga - 13 Kwietnia 2010, 15:37
| jewgienij napisał/a | | Jeszcze raz udowodniliśmy, jak niedojrzałym i potwornie zakompleksionym narodem jesteśmy. |
Znów generalizujesz. Przecież musisz widzieć, ilu Polaków jest na 'nie'. Gdyby wszyscy radośnie przyklasnęli, a Twój - i mój - sprzeciw był odosobniony, miałbyś prawo do takich uogólnień. Ale dalibóg, nawet dalambert ma mieszane uczucia
Anonymous - 13 Kwietnia 2010, 15:39
A jednak będę bronił Kaczyńskiego: to człowiek o wielkim życiorysie. Nie lubiłem go, jako prezydenta, uważam, że prezydentem był bardzo złym - zwłaszcza w pierwszych miesiącach urzędowania; co nie znaczy, że nie miał pięknej karty. Razem z Walentynowicz (ktoś w ogóle zwrócił uwagę na to, że zginął kwiat opozycji demokratycznej w PRL?) bardzo dobrze się imho zapisali w historii. Wawel to dobre miejsce. Ciszej nad tą trumną zmarłego; nic nam do tego, gdzie zostanie pochowany.
|
|
|