Summa Technologiae - Fotografia
Ziemniak - 18 Czerwca 2009, 11:08
Sony A200/300 ma podstawową zaletę - tani osprzęt. Ponieważ AF i stabilizacja jest w korpusie, można stosować relatywnie tanie obiektywy np. od Minolty. Wadą jest słaba lampa błyskowa, najlepiej dokupić dedykowaną zewnętrzną, ale to też trochę kosztuje.
Z tego tematu dowiesz się więcej : http://foto.recenzja.pl/j..._h_elp-t-16536/
Fidel-F2 - 18 Czerwca 2009, 11:08
hrabek, nię będziesz miał żadnych problemów z akcesoriami, poza tym do systemu (4/3) Olympusa obiektywy produkuje wiele firm
hrabek napisał/a | Na Allegro wyskakują dwa Olympusy podane przez ciebie | żartujesz
http://www.allegro.pl/281...er=t&view=gtext
ale Cytat | poza tym to wszystko detale, czy kupisz Sony, Olympusa, Pentaxa, Canona czy Nikona, będziesz zadowolony |
Fidel-F2 - 18 Czerwca 2009, 11:09
pogrzeb też tutaj
http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=1
a tak z własnego doświadcznia
Mam Olympysa e-510 i jestem bardzo zadowolony, wybierałem pomiędzy e-510, Sony A200 i Pentaksem k10d. Najbardziej podobał mi się Pentaks ale odpadł z powodu ceny. Pewne znaczenie miał tez rozmiar i waga - z aparatu korzysta tez żona.
hrabek - 18 Czerwca 2009, 11:23
Fidel: link do Allegro ma dwie strony i zawiera wszystkie Olympusy. Zawężenie do E-520 daje dwa wyniki, ale widzę, że niektórzy piszą E520 bez myślnika. Czyli ok, będzie więcej.
Tylko że Sony jest 2x więcej, a Nikonów 5x tyle.
Ziemniak: dzięki za info o lampie. O takich rzeczach pojęcia nie mam. Chociaż w tym wątku jest napisane, że gość chce robić komercyjne zdjęcia kościelne. Może mi do robienia zdjęć rodzinie w pomieszczeniach wystarczy zwykła lampa? Ta, którą proponuje mu jakiś zaawansowany użytkownik kosztuje 800zł :/
Fidel-F2 - 18 Czerwca 2009, 11:26
różnice między 510, 520, 610, 620 w zsadzie są kosmetyczne z punktu widzenia amatora
ogólnie, lampy wbudowane w lustrznaki są malo rewelacyjne
hrabek napisał/a | link do Allegro ma dwie strony i zawiera wszystkie Olympusy. | bo to dobre aparaty są i mało kto się ich pozbywa
Ziemniak - 18 Czerwca 2009, 11:30
hrabek napisał/a | Może mi do robienia zdjęć rodzinie w pomieszczeniach wystarczy zwykła lampa? |
Może, ale lepiej wiedzieć o takiej ewentualności, niż obudzić się z ręką Przejrzyj sobie ofertę obiektywów na allegro, ew poczytaj wątki co warto kupić, zobaczysz jakie ewentualne wydatki cię czekają Pamiętaj, że w lustrzankach body to relatywnie najmniejszy wydatek, schody zaczynają się później.
hrabek - 18 Czerwca 2009, 11:31
No czytam i szukam właśnie. Za miesiąc będę w USA, może się trafi jakaś fajna wyprzedaż...
Fidel-F2 - 18 Czerwca 2009, 11:34
hrabek napisał/a | Za miesiąc będę w USA, może się trafi jakaś fajna wyprzedaż | to będziesz musiał sobie polską ładowarkę dokupić bo ichniejsze do naszej sieci nie pasują
i o karcie pamietaj, 2Gb to minimum zapewniajace komfort, ja mam 8Gb i komfort mam ale po prawdzie to zbywa mi miejsca jak cholera
Ziemniak - 18 Czerwca 2009, 11:36
Fidel-F2 napisał/a | to będziesz musiał sobie polską ładowarkę dokupić bo ichniejsze do naszej sieci nie pasują |
Niekoniecznie, niektóre firmy produkują uniwersalne 110-230v, trzeba tylko przejściówkę z płaskich bolców na okrągłe.
Fidel-F2 - 18 Czerwca 2009, 11:40
Ziemniak, ja mam Olka w USA kupionego wraz z ładowarką 110-230 ale ni cholery nie mogłem znaleźć kabelka z nasza końcówką który drugim końcem pasowałby do wejścia w ładowarce, musiałem kupic naszą, ale to koszt 30-40zł raptem
hrabek, no i baterię zapasowa warto dokupić coby się nie meczyć, nigdy nie wnikam w stan naładowania, jak się kończy prad to wkładam drugą a pierszą ładuje po powrocie do domu
no i nie ma co się rzucac na superpojemne, supertanie baterie nn, potrafią różne przykre rzeczy aparatowi uczynić
baron13 - 18 Czerwca 2009, 11:40
Osobiście mam Canona 450 D. To przypadek, że Canon bo po prostu mam już szklarnię. Po mojemu przy wyborze producenta warto wybrać model taki, jaki ma znajomy. Bo się wymienicie obiektywami osprzętem i doświadczeniami. Olympus, nie znam się. Pentax bd firma która nie buduje restrykcyjnych ograniczonych marketingiem korpusów. Stabilizacja w korpusie, nie musisz kupować super specjalnych do cyfrówki obiektywów ze stabilizacją. Ale uwaga, to ma sens dla obiektywów ~ 150 mm. Przy krótkich focisz z czasami przy których ruszą się ludzie. Jak focisz coś nieruchomego najlepszy stabilizator, lepszy od statywu, woreczek z grochem. Podobno stabilizacja w obiektywach jest lepsza. Nie wiem. Nikon sprzęt dla profesjonalistów, nic oprócz Nikona nie pasuje. Do Canona Pentaxa daje się przez przejściówki podpinać obiektywy na M42. Do Nikona nie widziałem. Ale Nikony są uważane za nie do zajechania. Canon ciut tańszy, ciut plastykowy i mniej trwały. Ale ma rewelacyjne obiektywy. Obiekywy są produkowane przez niezależne firm jak Sigma, tamaron. I tak dalej. Ja bym za decydujące w dziedinie producenta uznał kryterium znajomego
hrabek - 18 Czerwca 2009, 11:41
Z tym to najmniejszy problem. Każdy sklep elektroniczny ma przejściówki. A sama ładowarka powinna obsługiwać 230V. Ale oczywiście przyjrzę się.
Fidel-F2 - 18 Czerwca 2009, 11:44
baron13 napisał/a | Stabilizacja w korpusie, nie musisz kupować super specjalnych do cyfrówki obiektywów ze stabilizacją. Ale uwaga, to ma sens dla obiektywów ~ 150 mm. | ale ma sens również przy krotkich obiektywach i dłuższych czasach, np bez lampy, w pomieszczeniu, w pochmurny dzień
Ziemniak - 18 Czerwca 2009, 11:48
Fidel-F2, a takie coś widziałeś?
Fidel-F2 - 18 Czerwca 2009, 11:56
no nie, faktycznie racja
baron13 - 18 Czerwca 2009, 13:26
Hrabek, jeśli chodzi o lampę to najprościej używać lampy na stopce z odchylanym palnikiem. Podstawowa metoda focenia w pomieszczeniach: walisz w sufit. NIE UZYWASZ puki się da bezpośredniego oświetlenia ze stopki, bo to jest kicha. Lampa teraz już zawsze ma automatykę energii błysku. To znaczy błysk jest przerywany gdy światła jest w sam raz. Podstawowa TTL. Im bardziej bajerancja automatyka, tym więcej kasy. Dobra, niezależna firma która produkuje trwałe lampy to Metz. Możesz z cyfrą zrobić jeszcze inny numer. Kupujesz za ~ 80 zł "żarówkę błyskową" i kabel do stopki na lampę. Łączysz lampę z aparatem kablem, wyzwalasz tym kablem. To daje możliwość robienia w np w bocznym oświetleniu. To są takie możliwe zabawy ze światłem. Dobrze działa nikonowska SB 800 (chyba tak zowie) z wyzwalaniem radiowym i na kablu. Lampa w takim układzie może działać z własną autmatyką. To znaczy ma fotokomórkę, ustawiasz jej ISO i przesłonę i ona do tego dobiera czas błysku. Możesz także ustawić jej na sztywno energię błysku tzw tryb manualny. Jedyny gdy używasz kilku lamp. Lampy mają też np tryb HSS, synchronizacji z czasami migawki krótszymi od najkrótszego czasu z którym synchronizuje lampę aparat.
Ziemniak - 19 Czerwca 2009, 00:22
hrabek, zobacz sobie tą stronę, to ci da pewien pogląd, szczególnie polecam szkółkę
http://www.lustrzanka.son...hp?quality=high
Dunadan - 19 Czerwca 2009, 12:52
hrabek, nie chcę jakoś źle zabrzmieć ale... pójdź do biblioteki i wypożycz jakąkolwiek, pierwszą z brzegu, książkę o fotografowaniu, najlepiej jakąś z lat 80'... to naprawdę pomaga, wiem to po sobie. Z takich książek można się baaardzo wiele nauczyć, IMHO więcej niż z współczesnych opracowań, zwłaszcza tych z netu.
Co do systemu - Sony jest, ZWŁASZCZA na początek! a parę lat kiedy już się nie będzie początkującym system rozwinie się w pełni.
Co do lamp błyskowych - można kupić innych producentów, np. Metza - ale nadal to koszt ok 700zł... niemniej masz już wtedy wszystko - tryb bezprzewodowy, HSS, w pełni regulowany palnik itd...
Fidel-F2 - 19 Czerwca 2009, 13:08
Dunadan, hrabek, zamierza robic zdjęcia 'u cioci na imieninach', moze niech kupi aparat, zrobi troche zdjęć i wtedy zorientuje się czy ten cały lampowy wypas za 700zł jest mu wogóle potrzebny
Dunadan - 19 Czerwca 2009, 14:08
Fidel-F2, nie no, wtedy to raczej nie jest, ale było już coś o systemowej lampce wcześniej i myślałem... no nie ważne
Może być jeszcze Metz 36 za 250zł. Ale jest "goły" poza dedykacją.
Są jeszcze "cudaki" typu Tumax: http://allegro.pl/item663...alpha_w_wa.html
Słowik - 24 Czerwca 2009, 16:46
Masa, naprawdę masa świetnej jakości zdjęć z przeróżnych magazynów:
http://ecstasy-lover.livejournal.com/
Dunadan - 24 Czerwca 2009, 18:25
Słowik, REWELACYJNE zdjęcia! przewija się taż parę fajnych i znanych twarzy
Słowik - 24 Czerwca 2009, 19:08
Mówisz może o tych?
http://ecstasy-lover.live...501.html#cutid1
Dunadan - 24 Czerwca 2009, 22:27
nie ma wyższej klasy... Leibovitz miażdży, jak zwykle... niewiarygodne ujęcia...
Fidel-F2 - 25 Czerwca 2009, 04:36
nawiązując do świerzego konkursu fotograficznego, kilkanaście pierwszych zdjęć z ostatniego linku jest mocno 'dopracowana', czemu tego typu rzeczy miały by być zakazane w naszym konkursie
Agi - 25 Czerwca 2009, 06:13
Fidel-F2, świeżego!
Fidel-F2 - 25 Czerwca 2009, 09:45
dzięki
baron13 - 4 Lipca 2009, 12:31
Zdobywca
gorbash - 10 Lipca 2009, 09:54
Dwa takie:
http://www.fotografuj.pl/...n_Vogue/id/2715
http://213.157.92.37/
Iwan - 12 Lipca 2009, 09:18
drugie to fajna zabawa