To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.

Witchma - 22 Maj 2013, 16:49

hrabek napisał/a
Ostatnio czytam dość intensywnie (no dobra, ok. godzinę dziennie, na mnie to intensywnie). Bateria wytrzymała prawie miesiąc.

To mnie uspokoiłeś, miałam ostatnio trochę więcej czasu i zdarzało mi się czytać i po kilka godzin dziennie, a bateria wytrzymała jakieś 3-4 tygodnie.

Iscariote, ja akurat Classica nie używałam, ale Tomek sobie chwali :)

Ziemniak - 22 Maj 2013, 19:09

Witchma napisał/a
ile Wam trzyma bateria?

Przy intensywnym czytaniu kilka godzin dziennie z podświetleniem średnio 15 około 10 dni.

Gustaw G.Garuga - 23 Maj 2013, 01:32

Zastanawia mnie kwestia rozmiarów czytników. Z porównania na http://en.wikipedia.org/w..._e-book_readers wynika, że najmniejsze dostępne wyświetlacze to pięć cali. Tymczasem z mojego doświadczenia wynika, że wystarcza ekran cztery cale. Oczywiście trzeba strony przerzucać trochę częściej, ale wygoda użytkowania jest tego warta...
hrabek - 23 Maj 2013, 07:36

Moim zdaniem 4 cale to jednak za mało. Zdarzało mi się czytać z czterocalowego telefonu, ale jednak było to lekko uciążliwe. Wydaje mi się, że 6 cali, czyli niepisany standard w czytnikach jest bardzo dobrym kompromisem pomiędzy wielkością ekranu i ciężarem. Czytnik ma wielkość kartki większości książek, a przy tym waży mniej niż każda z nich. Powiększenie na nim liter nie będzie skutkować przewijaniem stron co dwa zdania.
hrabek - 23 Maj 2013, 08:37

Jeszcze mi przyszło do głowy takie zagadnienie: ktoś z was korzysta z ofety Legimi "Czytanie bez limitu"? W skrócie chodzi o to, że za stały miesięczny abonament (9,99zł za telefon i 19,99 za tablet) ma się dostęp do wszystkich (choć to nie do końca prawda) pozycji z katalogu Legimi i można czytać ile wlezie. Dla nałogowych czytaczy sprawa ciekawa, szczególnie, że abonament miesięczny niższy niż cena jednego ebooka.
Witchma - 23 Maj 2013, 08:47

hrabek, ale to zdaje się trzeba mieć takie urządzenie, co ja nie wiem, do czego jest... A na kindlu się nie da.
ketyow - 23 Maj 2013, 09:01

hrabek, biorąc pod uwagę, że sporo z nas więcej kupuje niż nadąża czytać... :wink:
Fidel-F2 - 23 Maj 2013, 09:20

Cztery cale to zupełnie za mało, próbowałem kiedyś czytać z czterocalowego smartfona (pomijając, że to nie e-ink). Wkurzałem się tylko i nie dawałem rady więcej niż kilka stron. W ocenie sześciu cali przychylam się do hrabkowej opinii chociaż nie wiem czy bym nie wolał cala więcej (ale ja zwykle większość rzeczy wolę większ niż mniejsze, chyba coś sobie kompensuję ). Ale wtedy gabaryty mogłyby być odrobinę uciążliwe jak sądzę, niekoniecznie waga. Ale gdybym przy zakupie miał wybór to pewno wybrałbym siedem cali.
Gustaw G.Garuga - 23 Maj 2013, 09:54

Myślę, że istnieje jednak niewykorzystany, być może niszowy, rynek osób, którym czterocalowy ekran pasuje jak ulał (może nie muszą sobie niczego kompensować ;P:

NB, ściągnałem swoją pierwszą ebookową nowość - Kronosa.).

ketyow - 23 Maj 2013, 09:54

No, ja się do tego dopisuję. Mniej niż 6 byłoby nieciekawe, jakby była opcja to i siódemkę bym wziął. Swoją drogą, Sony pracuje nad czytnikiem 13 cali, z bardzo wysoką rozdzielczością, specjalnie do czytania PDF.

http://swiatczytnikow.pl/...zytajacych-pdf/

Mam nadzieję, że cena łba nie urwie, ale pewnie prędzej czy później i tak kupię.

Fidel-F2 - 23 Maj 2013, 10:00

Gustaw G.Garuga napisał/a
rynek osób, którym czterocalowy ekran pasuje jak ulał
dla czterech czy pięciu klientów chyba nie bardzo się opłaca
hrabek - 23 Maj 2013, 12:04

Witchma napisał/a
hrabek, ale to zdaje się trzeba mieć takie urządzenie, co ja nie wiem, do czego jest... A na kindlu się nie da.

Telefon?

ketyow napisał/a
hrabek, biorąc pod uwagę, że sporo z nas więcej kupuje niż nadąża czytać...

Tym bardziej oszczędność, bo zamiast wydawać po kilkadziesiąt złotych miesięcznie, wydajesz 20zł w przypadku tableta. Ile przeczytasz to inna sprawa, ale zakładając, że Legimi ma te same nowości co inne serwisy, to wcale nie wychodzi dużo.

Problem jest inny. Wziąłem sobie od nich na wypróbowanie za darmo na dwa tygodnie wersję na telefon. Czytało się spoko, wielkość oczywiście mogłaby być większa, ale nie obrażam się na darmowe czytanie. Natomiast problemem był interfejs - Legimi w tym modelu płaci wydawcy za przeczytanie książki dopiero po przejściu czytelnika przez pewien procent lektury, który traktowany jest jako darmowy fragment.
W związku z tym, żebyś za szybko nie czytał, przewracanie stron jest bardzo wolne. A że telefon miał niecałe 5 cali to i tekstu na nim niewiele, więc dość szybko chce się zmienić stronę, a system na to nie pozwala, żeby nie można było "kartkować" i w ten sposób generować kosztów dla serwisu. Dlatego w końcu się nie zdecydowałem, bo w połowie książki całkiem by mnie szlag trafił.

Witchma - 23 Maj 2013, 12:09

hrabek napisał/a
Telefon?

Ja mam telefon i wierz mi, że na nim z tego nie skorzystam )

Matrim - 23 Maj 2013, 12:35

Gustaw G.Garuga napisał/a
NB, ściągnałem swoją pierwszą ebookową nowość - Kronosa.).

Pirat! Złodziej! :mrgreen:

Gustaw G.Garuga - 23 Maj 2013, 12:51

W panelu użytkownika na stronie Wydawnictwa Literackiego przy opcjach formatu do wyboru jak wół stoi "Ściągnij" :mrgreen:
Matrim - 23 Maj 2013, 14:36

Ale nie napisali "co" ;)
Gustaw G.Garuga - 23 Maj 2013, 14:40

epub albo mobi, co by innego :wink:
Matrim - 23 Maj 2013, 15:43

Sweter, na przykład :) A potem trzeba stanąć przed komputerem, ukłonić się i powiedzieć, jaką książkę się wybiera :)

Ewentualnie zacząć od "Łubudubu, łubudubu..." ;)

Mnie ostatnio naszła znów pokusa, żeby kupić Kindle'a. Ale mi przeszła. Ebooki czytam na tablecie, nie odczuwając przy tym żadnego dyskomfortu (ale i porównań nie robiłem, więc nie wiem, może mógłbym nie-męczyć się bardziej), ale też nie potrafię się do nich przekonać, tak całkiem i na zabój. Owszem, jeśli ktoś pochłania treści, to mu się Kindle sprawdzi, ale ja chyba jestem "papierowy beton" - lubię, gdy każda kolejna książka ma inny format, inną wagę, inny papier i krój czcionki, okładkę inną i inny zapach. W ebookach każda jest identyczna i chyba to mi najbardziej w tym przeszkadza. Unifikacja. Ale to znak czasów właściwie :)

No, to tak tylko, żebyście o nas, ramolach i oldskulach, nie zapominali ;P:

Gustaw G.Garuga - 9 Czerwca 2013, 16:10

http://bi.gazeta.pl/im/6/14065/m14065486.mp3

Rozmowa o ebookach, ale taka se.

ketyow - 17 Czerwca 2013, 14:20

Jak ktoś chce zmienić czcionkę w wybranym pliku mobi:

langolier na swiatczytnikow.pl napisał/a

ketyow, możesz to zrobić przy pomocy Calibre: klikasz na pliku prawym klawiszem i „Popraw książkę” a potem „rozpakuj książkę”.
Wyświetla Ci się tymczasowy folder z folderami min. „fonts” oraz „text”.
Do folderu „fonts” dodajesz pliki z fontami, które chcesz użyć w swoim pliku a pliki partxxxx.html z folderu „text” edytujesz, zaznaczając fragmenty tekstu których czcionkę chcesz zmienić – i zmieniając ją na taką co dodałeś do „fonts”.
Jak wszystko zrobisz, nie zapomnij wrócić do okna „Popraw książkę” i wcisnąć „Przebuduj książkę”, by zachować zmiany.

Jeszcze jedno, przyszło mi do głowy, że możesz nie wiedzieć – możesz zmieniać tylko pliki .azw3 (tzw. format KF8), więc plik .mobi trzeba najpierw przekonwertować na .azw3: prawy przycisk myszy na pliku -> konwertuj książkę -> konwertuj pojedynczo -> prawy górny róg wybierz .azw3 i przycisk OK

Witchma - 1 Lipca 2013, 12:48

Serię "Zwrotnice czasu" (a przynajmniej najnowsze tytuły) można kupić już w normalniejszej wersji elektronicznej. Szkoda, że tylko w formacie epub :?

edit: Zwracam honor, w dwóch miejscach (Nexto.pl i koobe.pl) jest też format mobi.

Luc du Lac - 1 Lipca 2013, 13:24

właśnie się przymierzam do zakupu Kindle3G - ktoś ma jakieś doświadczenia z tą maszynką ?
Witchma - 1 Lipca 2013, 13:26

Luc du Lac, ale którego Kindla?
Luc du Lac - 1 Lipca 2013, 13:29

Witchma napisał/a
Luc du Lac, ale którego Kindla?

Kindle Keyboard 3G

Witchma - 1 Lipca 2013, 13:41

Keyboarda polecam, używałam przez ponad rok i nie było z nim żadnych problemów. O 3G niech piszą ci, którzy mają i używają.
ketyow - 1 Lipca 2013, 14:03

Ja mam i nie mam zastrzeżeń. Dzięki klawiaturce wygodniej leży w ręku niż Classic czy Paperwhite, ma jeszcze te guziczki po boku, które polikwidowali w nowszych wersjach, a szkoda. 3G u mnie chodzi jak należy, mam wersję special offers z USA, kupowaną w polskim sklepie Megabuy (dają dodatkowy rok gwary i mają taniej niż samemu kupowane z Amazona - pewnie jakoś cło obchodzą). Net nie jest najszybszy oczywiście, ale co za darmo to za darmo.
May - 12 Lipca 2013, 19:55

Moja Kat dostala za wyjatkowo dobre swiadectwo Kobo Mini z 5calowym ekranem. Dla mnie chyba ciut za maly, bo sie jednak do Onyxowego przyzwyczailam, ale ona jest zachwycona, ma go od wczoraj i juz zdazyla przeczytac dwie ksiazki (nasza biblioteka wypozycza ebooki i nawet maja spory wybor literatury dla mlodziezy)
ketyow - 15 Sierpnia 2013, 14:20

Co sądzicie o twardych spacjach w ebookach, które przyklejają wszelkie "a" "o" "i" itp. do wyrazu obok, żeby nie rozjechały się przy przejściu do następnego wiersza? Tzn. wiadomo, że nie dają się one justować i w ebookach głupio to wygląda, że są przyklejone do wyrazu obok. Większość wydawnictw jednak je stosuje. Co gorsze? Pojedyncze literki na końcu wiersza, czy poprzyklejane z zawsze krótką spacją?
hrabek - 19 Sierpnia 2013, 09:20

Nie chciałbym się wtrącać w otwarte pytanie ketyowa (ja szczerze dopiero w weekend jak się mocno przyjrzałem, dostrzegłem, że ebooki nie są justowane, więc ani literki na końcu, ani krótkie spacje nie przeszkadzają mi), ale może ktoś wie co się stało ze stroną Upolujebooka.pl? Mocno się reklamowała, wyglądało na to, że się rozwija, a od kilku dni nie mogę na nią wejść. Zacząłem się powoli do niej przyzwyczajać, nawet jeden tytuł umieściłem na liście życzeń i rzeczywiście dostałem powiadomienie, jak się cena obniżyła.
ketyow - 19 Sierpnia 2013, 10:24

hrabek, u mnie ta stronka chodzi.

Ja pytanie zadałem, bo mnie osobiście, te krótkie spacje przeszkadzają bardziej niż pojedyncze literki na końcu, ale wiem też, że pewnie część osób jest na nie uczulona.

Partner forum