To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Agi - 3 Kwietnia 2012, 12:43

aś tam :mrgreen:
Martva - 3 Kwietnia 2012, 14:13

Help. Probny kajmak pod okiem cioci wyszedl twardy jak kamien albo stara krowka ciagutka. Za dlugo gotowany, za duzy ogien, czy powinno sie go ucierac miedzy gotowaniem (i mieszaniem) a wylaniem?
Agi - 3 Kwietnia 2012, 14:22

Prosty, acz pracochłonny przepis na kajmak:
Cytat
Z cukru, mleka i masła

Gotujemy mleko z cukrem w proporcjach na 2 szklanki mleka - 1 kg cukru. Jest to metoda pracochłonna, ponieważ masa lubi kipieć, więc musimy ją cały czas mieszać aż do momentu, gdy zgęstnieje i nabierze złocistego koloru. Następnie przestudzoną masę ucieramy z kostką masła.

Godzilla - 3 Kwietnia 2012, 14:27

Może kwestia mleka? Nie wiem. Ja raczej mam kłopot, żeby nie przypalić.

Ja na litr mleka daję 0,75 kg cukru i gotuję (mieszając pod koniec) tak długo, aż wykapane na spodek zastyga. Zwykle jest już wtedy przyzłocone (ale nie spalone), czasem zwarzy się i są grudki, ale to nie problem, biorę mikser i rozcieram tym czymś do mieszania koktajli. Jak przestygnie, wrzucam 1/2 kostki masła i mieszam.

A jak chcesz ciągnący, to weź puszkę słodkiego skondensowanego mleka, wrzuć do gara z wrzątkiem i gotuj dwie godziny.

Martva - 3 Kwietnia 2012, 14:31

Ha, czyli jednak ucieranie. Tu podobno nie ma mleka a puszkach za to sa ziemniaki. I kruchy ma byc. dzieki.
Kasiek - 4 Kwietnia 2012, 15:59

Ciasteczka owsiane:
dwie szklanki płatków owsianych, dwie łyżki mąki, 140 g żurawiny*, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia** - wszystko mieszamy w misce. W drugiej ucieramy 150 g masła ze 150 g cukru brązowego*** i 1 jajkiem****. Mieszamy wszystko, nakładamy na folię aluminiową i rolujemy, albo zostawiamy w misce i do lodówki na przynajmniej 3 godziny - na całą noc tez mozna. Ruloniki kroimy na talarki, albo z miski nakładamy na blaszkę małe ciasteczka i pieczemy na lekko złotawy kolor.

*ja dałam wczoraj mniej, za to dorzuciłam morele, skórkę pomarańczową, orzechy nerkowca i migdały, nie chciało mi się już daktyli i rodzynek siekać...
**ja nie dodałam i jest ok
***po ostatnim razie wrzuciłam tylko połowę cukru a i tak są bardzo słodkie, owoce dosładzają wzorowo, następnym razem dodam jeszcze mniej
**** lepiej dodać 2, nawet jak są duże bo masa nie chce się kleić do siebie zbyt łatwo.

Kai - 5 Kwietnia 2012, 20:03

Kicham wszystko.
Usłyszałam "Są kaczki" pomyślałam, nigdy nie piekłam, czemu nie? Patrzę, a to jakieś zamrożone, chude truchła, aż się wegetarianką poczułam.

Robię pierogi i naprawdę mam w nosie tradycję.

Agi - 5 Kwietnia 2012, 20:15

Upiekłam babeczki jogurtowe z konfiturą wiśniową. Też mało tradycyjne, za to bardzo smaczne. Do świąt raczej nie doczekają.
Lynx - 5 Kwietnia 2012, 22:33

Polędwiczki zamarynowałam do upieczenia i podania albo/albo. Jutro pieczenie ciast i ew. wymyślanie "rarytasików".
merula - 5 Kwietnia 2012, 23:10

a ja przy okazji zrobiłam kilka babeczek marchewkowych. też mało kanonicznie :D

a kajmak mi niestety taki więcej półpłynny wyszedł, ale nic nie szkodzi, małe paskudy wchłoną go w każdej postaci :mrgreen:

dalambert - 6 Kwietnia 2012, 07:36

A u nas bezsłodyczowo, ale tyż piknie, bedzie skromnie.
Kasiek - 6 Kwietnia 2012, 08:50

Agi, Triduum się zaczęło, Święta w pełni, można jeść świąteczne rzeczy i być rozgrzeszonym :D
dalambert - 6 Kwietnia 2012, 09:08

Kasiek, :shock: no w Wielki Piątek bym nie zalacał, ale wola wolna :?
aniol - 6 Kwietnia 2012, 09:16

jak nie jak tak? :shock:
swiateczny sledz w smietanie i swiateczne ziemniaki pieczone w piekarniku - najfajniejsze wielkanocne jedzonko - i zwyczajowo jada sie wlasnie w Wielki Piatek :wink:

dalambert - 6 Kwietnia 2012, 09:21

aniol, no właśnie - u nas śledzik sie "domacza" i jest pewnie teraz robiony , czyli Pucek pozdrawiam z roboty :D
Kai - 6 Kwietnia 2012, 09:27

U mnie śledzie już zeżarte :mrgreen: dzisiaj będzie post naleśnikowy. Dopiero jak przyjdę i doniosę śledzi, zrobię zapiekankę z ziemniakami.
ihan - 6 Kwietnia 2012, 18:24

Nie przypuszczałam, że jedzenie może człowieka doprowadzić do ekstazy. A jednak. Łosoś, warzywa, sos, chyba maślano-cytrynowy. W knajpie. Ekstaza. Ekstaza.
Kai - 6 Kwietnia 2012, 18:37

ihan, to, co najlepsze do łososia. Może natka pietruszki też tam była?

Kupiłam po jakiejś dziwnej cenie resztkę polędwicy z łososia. Z sałatą, sosem vinaigrette i sezamem też smakuje... mrrrrr

ihan - 6 Kwietnia 2012, 19:18

Był koperek, nie pietruszka. :mrgreen:
Lis Rudy - 6 Kwietnia 2012, 19:22

ihan, koperek dobra rzecz do rybki. Aż się zaśliniłem.
hmmm....
<mlask>

Kasiek - 6 Kwietnia 2012, 21:29

dalambert napisał/a
Kasiek, :shock: no w Wielki Piątek bym nie zalacał, ale wola wolna :?

Daj spokój, ja byłam z rana przekonana że dziś czwartek i zjadłam kanapkę z wędliną. Moja wina, bardzo wielka wina. Za to teraz piekę sobie serniczek, a za chwilę korzystając z gorącego piekarnika włożę tam grzanki z masłem czosnkowym i pstrąga w ziołach.

A co do Triduum - to przecież w Wielki czwartek zajadać się słodyczami wolno i w sobotę tak samo :D

Kai - 6 Kwietnia 2012, 22:46

U mnie trójca - masło, czosnek, pietruszka do wszystkich rybnych dań a dzisiaj te dziwne, zmutowane krewetki, co to mają czarne ogonki, a potem są rushoffe (Black Tiger znaczy). Mniammm!

Ale ło(so)sia do sałatki skoperkowałam, a co!

Wiecie, jak na post to wszystko jest o wiele za pyszne. W następnym roku będę jadła parówki o zawartości 2% mięsa i to będzie umartwienie!

Kasiek - 7 Kwietnia 2012, 09:24

O rany. A pozostałe procenty to co? Uzupełnisz płynem? :P
Pstrąg wyszedł cudny, grzanki czosnkowe że hej, a sernik ładnie popękał :D Mhmmm :)

merula - 7 Kwietnia 2012, 09:44

i to jest właśnie absurd. Post ma być umartwieniem, a nie napchaniem się niemięsnymi frykasami.

ja sobie w ramach umartwiania odmówiłam ciach wczoraj. nawet jak zajrzałam do kuchni po północy byłam twarda i się nie złamałam :twisted:

Fidel-F2 - 7 Kwietnia 2012, 09:50

merula napisał/a
Post ma być umartwieniem
czemu?
merula - 7 Kwietnia 2012, 09:51

bo to idea postu. jak nie podzielasz tej koncepcji, zawsze możesz odpuścić poszczenie. przymusu już nie ma.
Fidel-F2 - 7 Kwietnia 2012, 09:52

idea postu to racjonalizacja przednówka i takie tam
merula - 7 Kwietnia 2012, 09:54

Fidel, ok, prawdopodobnie tak jest, ale dla niektórych ma wymiar duchowy, a nie racjonalizatorski. nie podzielasz tej idei, nie musisz.

mnie chodzi jedynie o to, by nie nazywać dotrzymywaniem postu bezmięsnej "orgii smaku". bo to nieporozumienie.

Fidel-F2 - 7 Kwietnia 2012, 11:07

merula napisał/a
bo to nieporozumienie
jak w zasadzie wszystko w tej bajce
Lynx - 7 Kwietnia 2012, 11:22

Mnie uczono, że jak post, to raz dziennie do syta. Żadnych słodyczy.

Wywar na żurek pyrka, rodzinka poszła ze święconką, za oknem smutny deszcz.

Partner forum