Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
mBiko - 22 Maj 2009, 20:36
Jadowity jest dziobak, samce mają kolce jadowe na tylnych łapach.
Sandman - 22 Maj 2009, 22:40
zgadza się. Co do karmienia to mleko u dziobaków wydziela się wprost z nasady włosa, a młode dziobaki zlizują je z sierści.
mBiko - 23 Maj 2009, 11:05
Co to jest imbolc.
Adashi - 23 Maj 2009, 11:19
Celtyckie święto wiosny (a raczej przedwiośnia), w każdym razie pierwszych oznak budzenia się życia po zimie.
mBiko - 24 Maj 2009, 12:34
Dziobak zadaje.
Adashi - 24 Maj 2009, 14:07
Kto to jest Cajun?
Ozzborn - 24 Maj 2009, 14:38
Po polskiemu Akadyjczyk, członek specyficznej "mniejszości narodowej" na południu USA (bodajże w Luizjanie). Nie pamiętam dokładnie genezy, ale to była grupa osadników z Akadii we Francji, która do dziś zachowała sporą odrębność widoczną głównie w kuchni i języku, który jest mieszanką angielskiego i francuskiego. Najbardziej znany Cajun to chyba Gambit z X-men Acha wymawia się "kejdżyn" i w komiksach powinno być imo tłumaczone na Akadyjczyk, bo wygląda głupio.
Adashi - 24 Maj 2009, 15:06
Generalnie dobrze, tyle że Akadia to nie we Francji a kolonia (owszem francuska) w Kanadzie skąd frankofonów wyparli Brytole. Żabojady osiadły w Luizjanie. Oczywiście Gambit/Remy LeBeau z X-Menów jest jednym z najbardziej znanych fikcyjnych Cajunów, dzielnie wspierają go detektyw Remy McSwain z filmu The Big Easy (ten jest akurat w połowie Irishem) i Chance Boudreaux (Jean-Claude Van Damme) z "Nieuchwytnego celu".
Imo, nie powinno się tego tłumaczyć
Zadajesz, Ozzy
Ozzborn - 24 Maj 2009, 15:32
A potem dzieci (w tym ja kiedyś) czytają fonetycznie "cajun"... no trudno.
Tak podejrzewałem, że pomijam cośmiędzy Francją i Luizjaną
Moje pytanie:
Co to jest omoplata i dlaczego tak się nazywa?
dalambert - 24 Maj 2009, 20:23
Omo rzeka w Etiopii - Omoplata plaża nad rzeką Omo
Ozzborn - 24 Maj 2009, 20:40
hmm, nie ale ciekawy pomysł
1. podpowiedź: pytanie zalicza się do kategorii sport
Pucek - 24 Maj 2009, 20:57
W domowych Encyklopediach takie zwierze nie istnieje, a niegooglalim
dareko - 24 Maj 2009, 20:59
Talerz proszku omo?
Ozzborn - 24 Maj 2009, 21:04
Talerz to jakieśtam skojarzenie w dobrym kierunku, ale baaaardzo nikłe.
podpowiedź 2. sztuki walki
Pucek - 24 Maj 2009, 21:26
Arena do jakiegoś mordobicia? Na przykład sumo? Hm, dwa sumy na talerzu. Niezłe.
Ozzborn - 24 Maj 2009, 21:39
Niezłe, ale nie arena.
Podpowiedź 3. słowo nie jest japońskie, sztuka z nim związana nie jest japońska, choć korzenia japońskie ma.
aniol - 25 Maj 2009, 06:07
termin z brazylijskiego jj oznaczajacy jedna z dzwigni zakladanych w parterze
nie jestem pewny do konca (nie znam portugalskiego) ale jest to chyba odpowiednik ude garami z judo
edytka: literowki
edytka2 : nie wiem dlaczego sie tak nazywa - pewnie podobnie jak z kimura - od nazwiska zawodnika ktory ja "wypromowal"?
Ozzborn - 25 Maj 2009, 08:44
Że z bjj, że dźwignia na rękę, i że słowo z portugalskiego się zgadza. Podobieństwo do ude garami jest znikome. To bardziej działa jak kimura - tylko że zakłada się ją nogą. A omoplata to po portugalsku po prostu łopatka (kość).
Z grubsza najważniejsze się w opowiedzi pojawiło więc aniol, zadajesz!
aniol - 25 Maj 2009, 08:53
ude garami zalozone nogą to nadal ude garami (moze co bardziej upierdliwi "nazwofile" uzyja terminu ashi ude garami)
ale jak pisalem terminy bjj-owe sa mi obce, bardziej interesuje mnie ich metodyka - bardzo dobra moim zdaniem
a pytanko prosze bardzo
w podobnych klimatach co to jest kubotai i dlaczego tak sie nazywa?
dalambert - 25 Maj 2009, 12:59
Kubotai to zamachnięcie się kubą na bubę przez taia z przyklękiem i bąknięciem : Puppa uppa hai"
dareko - 25 Maj 2009, 13:25
dalambert, mylisz sie, to kobanska odmiana tai chi.
aniol - 25 Maj 2009, 13:32
hmmm
nie bardzo
podpowiem że jest to broń
feralny por. - 25 Maj 2009, 14:09
Zaostrzony klapek KUBOTA ?
Ozzborn - 25 Maj 2009, 14:40
feralny por., dokładnie tak se pomyślałem
A jeszcze wracając do tematu, zerknąłem co to ude garami dokładnie - i to coś zupełnie innego niż omoplata. Bardziej przypomina paintbrusha. Omoplata to bardziej kimura nogą: omoplata zrób to sam
Fidel-F2 - 25 Maj 2009, 15:45
broń? jakaś kosa?
dareko - 25 Maj 2009, 15:58
Jak od nazwy to pewnie kubel bojowy. Wiaderko takie.
Fidel-F2 - 25 Maj 2009, 16:12
może chodzi o kokutai?
dalambert - 25 Maj 2009, 16:18
pała Kubusia po tai'u
aniol - 25 Maj 2009, 20:58
no dobra
kubotai to wynalazek niejakiego Takayuki Kubota (stąd nazwa)
jest to udziwnione nunchaku opracowane na "potrzeby" hamerykanskiej policji
udziwnienie polegalo na
a)elastyczne łączenie pałek nie znajduje się na końcach pałek ale tak w jednej trzeciej
b) na jednym końcu każdej z pałek znajduje się jakby "grzybek"
mialo toto sluzyc do obezwladniania, krępowania i wogóle miało być mega super przeciwko wszystkim złym bandziorom
a wyszło tak sobie...
skądinąd Kubota to mistrz jednak z wyższej półki, no ale biznes jest biznes...
zadaje pierwszy chętny
edytka dla Ozzborna
ude garami w judo lub w jj, to w bjj wlasnie kimura http://www.kodokan.pl/-kansetsu-waza-ude-garami wariantów jest znacznie wiecej niz te 4 w linku, nogami zakladane tez są
Ozzborn - 25 Maj 2009, 21:37
A widzisz na judo się nie znam niestety. W bjj pierwszy wariant z linka traktowany jest jako osobna technika pod nazwą paintbrush albo po prostu "klucz na rękę," 3. i 4. to w bjj warianty kimury z 2. się nie spotkałem.
To se zadam. Pytanie dla miłośników House'a. Vicodin - najlepszy przyjaciej Grega. Co to za lek (proszę o skład lub chociaż grupę leków, do której należy) i jaki jest jego polski odpowiednik?
edzia: lit.
|
|
|