Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Fidel-F2 - 17 Marca 2012, 06:59
mógłbyś odrobinę precyzyjniej? nie bardzo mogę się zorientować jakie ciasto Iscariote piekł
ihan - 17 Marca 2012, 08:26
Ekhmmm, ale do takiego kanonicznego chili con carne powinno się dodać czekoladę (gorzką, of korz), jak do sporej ilości dan mięsnych meksykańskich.
Iscariote - 17 Marca 2012, 08:44
W moim przepisie nic o czekoladzie nie było. Toteż zdziwienie Fidel-F2 podzielam. Mięso i czekolada jakoś mi nie współgra
Fidel-F2 - 17 Marca 2012, 09:14
ihan napisał/a | ale do takiego kanonicznego chili con carne powinno się dodać czekoladę | z czego wnosisz?
Ilt - 17 Marca 2012, 09:34
Fidelu, z chili con carne jak z bigosem, każdy robi inaczej - i każdy ma rację, nawet ci, którzy zamiast mięsa mielonego używają pokrojonego w kostkę lub dodają anchois.
ihan, kanoniczny przepis na chili con carne to mięso i chili, wszystko inne to wariacje. Niemniej czekolada jest popularnym dodatkiem.
Fidel-F2 - 17 Marca 2012, 09:36
od razu lepiej
merula - 17 Marca 2012, 14:06
ja sobie nie wyobrażam chili bez dodatku czerwonej fasoli, na przykład.
czy mówiłam już, że mam fazę na drożdżowe? dziś będą bułeczki kokosowe i orzechowo-sezamowe.
Kasiek - 17 Marca 2012, 16:45
Aglio e olio pepperoncino i brokuły.
Jak mi brakowało takiego prostego dania...
merula - 17 Marca 2012, 17:47
a u nas dziś prawie carbonara. zamiast sosu z mascarpone i parmezanu, był sos serowy z sera pleśniowego. mniam
Kasiek - 17 Marca 2012, 19:38
Znalazłam instrukcję robienia czekoladowych trufli, wyglądają jak te z najdroższych sklepów. Pytanie, czy tak smakują. Muszę spróbować zrobić
ihan - 17 Marca 2012, 19:48
Hmmm, nie wiem, wszyscy bywali w Meksyku twierdzili, że czekolady dodaje się do wszystkiego niemal mięsnego, i koniecznie w połączeniu czekolada-chili.
Edit: Wszyscy znani mi bywali w Meksyku dla jasności.
Kasiek - 17 Marca 2012, 19:49
Czekajcie, mam na forum ciężarówek majowych dziewczynę, której mąż jest z Meksyku i tam mieszkają. Zaraz zapytam
Ilt - 17 Marca 2012, 19:53
ihan napisał/a | wszyscy bywali w Meksyku twierdzili | A w której części bywali? Bo Meksyk jest na tyle duży by regiony różniły się kuchnią.
ihan - 17 Marca 2012, 20:00
A zapytam się jak będę miała okazję.
Lynx - 17 Marca 2012, 20:19
Solona słoninka
U pomysłodawcy wzbudziła zachwyt
Rafał - 17 Marca 2012, 23:56
A u mnie jak w temacie, kaszanka z grilla z poważnymi ilościami piwa
Kasiek - 18 Marca 2012, 07:14
Aguacate napisała:
Cytat | Chili con carne nie jest meksykanska potrawa, jest tak zwanym tex-mex tongue_out czyli takim amerykanskim wyrobem na wzor meksykanskiego. Sorry smile
Ale nie, nie ma w nim czekolady. Czekolada jest w mole, to jest sos, w korym jest chile, orzeszki ziemne, czekolada, sezam i okolo 100 innych skladnikow. Jest slodko-pikantny. Uwielbiam, mrrrrr... |
Pucek - 18 Marca 2012, 13:23
Przed Wielkanocą jak znalazł. Barszcz biały naszej (jeszcze?) firmy:
weź torebkę produktu oraz 4 porcje żeberek, cebula, ziemniaki, przyprawy, śmietana...
Jakoś tak mi się przypomniało:
weźmij kołek od kiełbasy* oraz ziemniaki, cebulę, marchew, ... śmietanę w końcu
---------------------
* może być gwóźdź zacny
dalambert - 18 Marca 2012, 15:21
Skojarzenia z "zupą na gwoździu" jak najbardziej, ale żurek był wcale, wcale
Godzilla - 18 Marca 2012, 15:24
Ruskie pierogi. Niam.
merula - 18 Marca 2012, 15:26
leniwe. dla naczelnego mięsożercy ze strogonowem i zasmażaną kapustką, reszta na słodko. wszyscy zadowoleni
ihan - 18 Marca 2012, 18:22
Kasiek napisał/a | Aguacate napisała:
Cytat | Chili con carne nie jest meksykanska potrawa, jest tak zwanym tex-mex tongue_out czyli takim amerykanskim wyrobem na wzor meksykanskiego. Sorry smile
Ale nie, nie ma w nim czekolady. Czekolada jest w mole, to jest sos, w korym jest chile, orzeszki ziemne, czekolada, sezam i okolo 100 innych skladnikow. Jest slodko-pikantny. Uwielbiam, mrrrrr... |
|
O, proszę, czyli i ja w końcu muszę się pokajać. Choć ciężko nie być nieomylnym
W temacie, krokiety ze szpinakiem, zakupione w Almie, miejscowej firmy Grubcio.
Godzilla - 18 Marca 2012, 18:33
Ja wczoraj po prostu kupiłam szpinak, zrobiłam z niego sos, do tego kluski, i było dobre.
ihan - 18 Marca 2012, 19:22
Szpinak jest genialny do kombinowanych obiadów na szybko (halo, nie chciałem robić kłopotu, więc nie dzwoniłem wcześniej, będę za pół godziny), góra jednogarnkowych- jednopatelniowych. Na patelni: szpinak, łosoś, ser pleśniowy - błękitny lazur jest akceptowalny, trochę mleka, czosnek, optymalnie by było curry, które z definicji pasuje do wszystkiego. W garnku: makaron, np. rurki. Można dodać jeszcze kiełki na patelnie.
Ilt - 18 Marca 2012, 20:35
Masa zagnieżdżonych cytatów napisał/a | Ale nie, nie ma w nim czekolady |
A w bigosie kminku. ;-D
merula - 18 Marca 2012, 20:43
Cytat | A w bigosie kminku. ;-D |
no bo nie ma
Lynx - 18 Marca 2012, 21:24
Ja daję kminek mielony.
Fidel-F2 - 18 Marca 2012, 21:58
Ilt napisał/a | A w bigosie kminku. ;-D | można też dać trochę żużlu ale po co?
Lis Rudy - 18 Marca 2012, 22:10
Fidel-F2,
kulłem się
Anonymous - 18 Marca 2012, 22:11
jak ja nie lubię gotować ... kucharka
a do bigosu wino
|
|
|