To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Fidel-F2 - 17 Marca 2012, 06:59

mógłbyś odrobinę precyzyjniej? nie bardzo mogę się zorientować jakie ciasto Iscariote piekł
ihan - 17 Marca 2012, 08:26

Ekhmmm, ale do takiego kanonicznego chili con carne powinno się dodać czekoladę (gorzką, of korz), jak do sporej ilości dan mięsnych meksykańskich.
Iscariote - 17 Marca 2012, 08:44

W moim przepisie nic o czekoladzie nie było. :wink: Toteż zdziwienie Fidel-F2 podzielam. Mięso i czekolada jakoś mi nie współgra ;P:
Fidel-F2 - 17 Marca 2012, 09:14

ihan napisał/a
ale do takiego kanonicznego chili con carne powinno się dodać czekoladę
z czego wnosisz?
Ilt - 17 Marca 2012, 09:34

Fidelu, z chili con carne jak z bigosem, każdy robi inaczej - i każdy ma rację, nawet ci, którzy zamiast mięsa mielonego używają pokrojonego w kostkę lub dodają anchois.

ihan, kanoniczny przepis na chili con carne to mięso i chili, wszystko inne to wariacje. Niemniej czekolada jest popularnym dodatkiem. :)

Fidel-F2 - 17 Marca 2012, 09:36

od razu lepiej
merula - 17 Marca 2012, 14:06

ja sobie nie wyobrażam chili bez dodatku czerwonej fasoli, na przykład.

czy mówiłam już, że mam fazę na drożdżowe? dziś będą bułeczki kokosowe i orzechowo-sezamowe.

Kasiek - 17 Marca 2012, 16:45

Aglio e olio pepperoncino i brokuły.
Jak mi brakowało takiego prostego dania...

merula - 17 Marca 2012, 17:47

a u nas dziś prawie carbonara. zamiast sosu z mascarpone i parmezanu, był sos serowy z sera pleśniowego. mniam :D
Kasiek - 17 Marca 2012, 19:38

Znalazłam instrukcję robienia czekoladowych trufli, wyglądają jak te z najdroższych sklepów. Pytanie, czy tak smakują. Muszę spróbować zrobić :D
ihan - 17 Marca 2012, 19:48

Hmmm, nie wiem, wszyscy bywali w Meksyku twierdzili, że czekolady dodaje się do wszystkiego niemal mięsnego, i koniecznie w połączeniu czekolada-chili.

Edit: Wszyscy znani mi bywali w Meksyku dla jasności.

Kasiek - 17 Marca 2012, 19:49

Czekajcie, mam na forum ciężarówek majowych dziewczynę, której mąż jest z Meksyku i tam mieszkają. Zaraz zapytam :D
Ilt - 17 Marca 2012, 19:53

ihan napisał/a
wszyscy bywali w Meksyku twierdzili
A w której części bywali? Bo Meksyk jest na tyle duży by regiony różniły się kuchnią. :)
ihan - 17 Marca 2012, 20:00

A zapytam się jak będę miała okazję.
Lynx - 17 Marca 2012, 20:19

Solona słoninka ;)
U pomysłodawcy wzbudziła zachwyt :)

Rafał - 17 Marca 2012, 23:56

A u mnie jak w temacie, kaszanka z grilla z poważnymi ilościami piwa :wink:
Kasiek - 18 Marca 2012, 07:14

Aguacate napisała:

Cytat
Chili con carne nie jest meksykanska potrawa, jest tak zwanym tex-mex tongue_out czyli takim amerykanskim wyrobem na wzor meksykanskiego. Sorry smile
Ale nie, nie ma w nim czekolady. Czekolada jest w mole, to jest sos, w korym jest chile, orzeszki ziemne, czekolada, sezam i okolo 100 innych skladnikow. Jest slodko-pikantny. Uwielbiam, mrrrrr...

Pucek - 18 Marca 2012, 13:23

Przed Wielkanocą jak znalazł. Barszcz biały naszej (jeszcze?) firmy:
weź torebkę produktu oraz 4 porcje żeberek, cebula, ziemniaki, przyprawy, śmietana...
Jakoś tak mi się przypomniało:
weźmij kołek od kiełbasy* oraz ziemniaki, cebulę, marchew, ... śmietanę w końcu

---------------------
* może być gwóźdź zacny

dalambert - 18 Marca 2012, 15:21

Skojarzenia z "zupą na gwoździu" jak najbardziej, ale żurek był wcale, wcale
Godzilla - 18 Marca 2012, 15:24

Ruskie pierogi. Niam.
merula - 18 Marca 2012, 15:26

leniwe. dla naczelnego mięsożercy ze strogonowem i zasmażaną kapustką, reszta na słodko. wszyscy zadowoleni :D
ihan - 18 Marca 2012, 18:22

Kasiek napisał/a
Aguacate napisała:

Cytat
Chili con carne nie jest meksykanska potrawa, jest tak zwanym tex-mex tongue_out czyli takim amerykanskim wyrobem na wzor meksykanskiego. Sorry smile
Ale nie, nie ma w nim czekolady. Czekolada jest w mole, to jest sos, w korym jest chile, orzeszki ziemne, czekolada, sezam i okolo 100 innych skladnikow. Jest slodko-pikantny. Uwielbiam, mrrrrr...


O, proszę, czyli i ja w końcu muszę się pokajać. Choć ciężko nie być nieomylnym :cry:

W temacie, krokiety ze szpinakiem, zakupione w Almie, miejscowej firmy Grubcio.

Godzilla - 18 Marca 2012, 18:33

Ja wczoraj po prostu kupiłam szpinak, zrobiłam z niego sos, do tego kluski, i było dobre.
ihan - 18 Marca 2012, 19:22

Szpinak jest genialny do kombinowanych obiadów na szybko (halo, nie chciałem robić kłopotu, więc nie dzwoniłem wcześniej, będę za pół godziny), góra jednogarnkowych- jednopatelniowych. Na patelni: szpinak, łosoś, ser pleśniowy - błękitny lazur jest akceptowalny, trochę mleka, czosnek, optymalnie by było curry, które z definicji pasuje do wszystkiego. W garnku: makaron, np. rurki. Można dodać jeszcze kiełki na patelnie.
Ilt - 18 Marca 2012, 20:35

Masa zagnieżdżonych cytatów napisał/a
Ale nie, nie ma w nim czekolady

A w bigosie kminku. ;-D

merula - 18 Marca 2012, 20:43

Cytat
A w bigosie kminku. ;-D


no bo nie ma ;P:

Lynx - 18 Marca 2012, 21:24

Ja daję kminek mielony.
Fidel-F2 - 18 Marca 2012, 21:58

Ilt napisał/a
A w bigosie kminku. ;-D
można też dać trochę żużlu ale po co?
Lis Rudy - 18 Marca 2012, 22:10

Fidel-F2, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kulłem się :bravo

Anonymous - 18 Marca 2012, 22:11

jak ja nie lubię gotować ... kucharka ;)

a do bigosu wino



Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group