Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Tequilla - 10 Maj 2009, 18:23
jeśli to ten od wysadzania to ze 200. A gorbash się miga i jakieś kawałki propaguje zamiast odpowiedzieć
Nutzz - 10 Maj 2009, 18:29
Hehe, nie od wysadzania tylko od gwałcenia. A piosenką się nie sugerujcie, bo i liczbę ofiar podaje za niską.
Nutzz - 10 Maj 2009, 22:35
Dobra, odpowiedź podam jutro o 12:00
gudrun - 11 Maj 2009, 06:45
No dobra, to ja zaryzykuję: skoro gwałcił a nie wysadzał, to stawiam na to, że zgwałcił i zamordował 35 osób. No i jak, blisko?
dalambert - 11 Maj 2009, 07:29
gudrun, to był sodomita sadysta - gwałcił i mordował męskie prostytutki i młodych chłopców, a liczba mniej więcej się zgadza udowodnli mu trzydziesci parę ofiar, a ile naprawde to ?
Nutzz - 11 Maj 2009, 08:11
Gudrun, zadajesz
Znaleziono 27 ciał, przyznał się oprócz tych do jeszcze 6 zabójstw (te ciała utopił w rzece, nie odnaleziono ich). Przypisuje mu się jeszcze 3 zaginięcia które miały miejsce w najbliższej okolicy.
Tak więc liczba jego ofiar waha się pomiędzy 27 a 36.
gudrun - 11 Maj 2009, 17:54
A to przyjemniaczek!
A mi się udało prawie zgadnąć Powinnam być profilerem.
Moja zagadka: jak do tego doszło, że język angielski został językiem oficjalnym w Stanach Zjednoczonych? Tak po prostu został, czy były jakieś-czyjeś decyzje?
Kamtre1990 - 11 Maj 2009, 19:43
Wg. mnie i jedno i drugie.
Po pierwsze praktycznie większośc społeczeństwa amerykańskiego mówił po tym języku.
Po drugie to chyba jakis prezydent dla formalności ustanowił język angielkski jako urzędowy.
aniol - 11 Maj 2009, 21:12
czy oficjalny to znaczy urzędowy? bo jeśli tak to chyba w Stanach angielski nie jest takowym
nie jestem pewny ale cos mi sie kołacze że jest tam jakiś wałek w tym temacie? nie we wszytskich stanach chyba?
Ozzborn - 11 Maj 2009, 21:17
A czasem nie znalazł się taki zapis w konstytucji? A że to post-angole ją pisali to angielski im wyszedł. później kolejne stany akceptując konstytucję akceptowały też język.
Kamtre1990, coś mi się wydaje, że po hiszpańsku mówiło równie wiele...
Ale to tak tylko sobie kombinuję, nie wiem jak było.
gudrun - 11 Maj 2009, 22:17
Dobrze kombinujecie - a czy jakiś inny język był w ogóle rozważany?
Ozzborn - 11 Maj 2009, 22:34
Powiedziałbym że hiszpański, bo spora cześć południa była hiszpańska choć z mojej mizernej wiedzy historycznej wynika że równie prawdopobny byłby francuski, jako że południowe bagniste stany i cosik na północy było francuskie.
edytka: po chwili namysłu postawię na francuski, bo zdaje się, początkowo hiszpańskie stany jak Kalifornia formalnie należały do Meksyku.
gudrun - 11 Maj 2009, 22:47
Pudło, Ozzborn
Ozzborn - 11 Maj 2009, 22:56
No cóż, czyli moja mizerna wiedza jest rzeczywiście mizerna
Czyżby jednak hiszpański? A moze kurde łacina? no nie wiem ja sie poddaję. Fajoskie pytanie
aniol - 11 Maj 2009, 23:00
edytka
usuwam
sorki sorki sorki
Ozzborn - 11 Maj 2009, 23:11
Gratulacje, właśnie zepsułeś innym zabawę. Naczelną zasadą kfizu jest nieguglanie. Jak masz parcie na sprawdzenie to zachowaj to dla siebie przynajmniej do czasu rozwiązania.
Jest późno, więc jeśli szybko wyczyścisz posta to jest szansa, na w miare bezbolesne kontynuowanie... chyba że jakiś modek czuwa?
aniol - 11 Maj 2009, 23:30
skasowalem, przepraszam
ale mnie cholerowato meczylo
sie wiecej nie powtorzy
Ozzborn - 11 Maj 2009, 23:36
Zbłądziłeś synu, ale naprawiłeś swój błąd, przeto zostanie Ci niewątpliwie wybaczone Nie przejmuj się każden wpadkę może zaliczyć.
A państwa, którzy nie widzieli niefortunnego posta zapraszamy do dalszego główkowania (że tak się podszyję pod wodzireja )
Fidel-F2 - 12 Maj 2009, 04:57
ja stawiam na niemiecki
Rafał - 12 Maj 2009, 07:23
Polski, a co tam, mam parcie na patriotyzm
Kamtre1990 - 12 Maj 2009, 07:25
Skoro angielski nie był jedynym rozważanym językiem to jaki inny?
Skor nie hiszpański to nie za bardzo mam pojęcie.
Wiem! Francuski był rozważany jako że Francuzi mieli w posiadaniu część północnych stanów i Florydę więc Francuski też był rozważany.
A za jakiego prezydenta to nie mam zielonego pojęcia.
feralny por. - 12 Maj 2009, 07:26
Kontrkandydatem, był niemiecki, a zwycięzę wyłoniono w głosowaniu (nie pamietam senat, czy kongres), różnica głosów była, zdaję sie niewielka.
Fidel-F2 - 12 Maj 2009, 07:28
feralny por., tez tak słyszałem ale biorąc pod uwagę, że USA nie ma określonego języka urzędowego, nie wspomniałem biorąc to za rodzaj legendy
kto postawi na rosyjski?
Kamtre1990 - 12 Maj 2009, 07:50
Ja nadal stoje za francuskim
A Rosjaninów to tam mało coś wtedy było
Fidel-F2 - 12 Maj 2009, 08:00
| Kamtre1990 napisał/a | | A Rosjaninów to tam mało coś wtedy było | skąd wiesz? byłeś tam? mnie zawsze mówili że czerowonych było tam od cholery
feralny por. - 12 Maj 2009, 08:10
Fidel-F2, może i legenda urbana, kojarzę to z "był sobie człowiek", czy jakiejś innej kreskówki edukacyjnej. Rewelacyjne źródło nie ma co
Agi - 12 Maj 2009, 08:12
gudrun, odezwij się i zakończ ten festiwal
Rafał - 12 Maj 2009, 08:15
Rosjanie zakładali swoje hm.. osady na Alasce, ale pchali się też do centrum. Tylko, że to był XIX w, trochę za późno.
Ozzborn - 12 Maj 2009, 09:24
Kamtre1990, nie wiem czy zauważyłeś:
| ja napisał/a | Powiedziałbym że hiszpański, bo spora cześć południa była hiszpańska choć z mojej mizernej wiedzy historycznej wynika że równie prawdopobny byłby francuski, jako że południowe bagniste stany i cosik na północy było francuskie.
edytka: po chwili namysłu postawię na francuski, bo zdaje się, początkowo hiszpańskie stany jak Kalifornia formalnie należały do Meksyku. |
| gudrun napisał/a | | Pudło, Ozzborn |
xan4 - 12 Maj 2009, 09:42
W Ameryce przez cały okres dziejów obowiązywały 3 języki urzędowe:
Na początku był język czerwony (tzw. indianerski), potem nadeszła era języka białego, w ostatnich latach (zwłaszcza w mediach) zaznaczył się wzrost popularności języka czarnego, który od stycznia tego roku został językiem urzędowym USA.
Niektóre źródła podają jeszcze czwarty język - kosmiczny (tzw naskalny - od rysunków z Nazca) lecz nie jest to potwierdzone naukowo.
|
|
|