Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Ozzborn - 8 Maj 2009, 08:39
Bo i nie ma, wymieniłeś wszystkie (w Twojej kolejności):
-chemiczny
-mikrobiologiczny
-fizyczny
zadajesz dalambercie,
dalambert - 8 Maj 2009, 11:47
Stara jazda polska narodowego autoramentu -
Chorągwie petyhorskie lub pancerne. Jak były uzbrojone ?
Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 12:10
szable mieli a poza tym co tam kto mial pod ręką
Nutzz - 8 Maj 2009, 12:25
I ten tego tam... eee, rohatyny, o!
dalambert - 8 Maj 2009, 12:25
Fidel-F2, cienko ! szable to w XVII wieku w Polsce to prawie wszyscy co mogli to nosili, a i trochę takich co nie mogli tyż/ rodzaje szabelek różne były - wystarczy zachowane inwentarze testamentowe poczytać/ a to o co pytam był to bardzo konkretny rodzaj jadzy o specyficznym uzbrojeniu
Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 12:34
dalambert, ale nie podałeś żadnych dat ograniczających a to przeciez wszystko się zmieniało. Pancerny z końca XVIIw wyposażony był w rohatyny?
dalambert - 8 Maj 2009, 13:18
Fidel-F2, rohatyna, t jeden z elementów ich uzbrojenia zaczepnego,
Dla ułatwienia podam Wam że w HGR nasz Imć Jacek Komuda pod tym znakiem służy i w takim stroju w polu staje. /choćby w czasie zeszloroczej rekonstrukcji bitwy warszawskiej/
A pancerni od czasu ustalenia się rodzaju wojsk w końcu XVI wieku do saskich i stanisławowskich reform /autorament narodowy kawalerii na pulki straży przedniej i kawalerię narodową znieniających/ - ubiór i uzbrojenie mieli bardzo określone i podobne.
Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 13:25
szabla, bandolecik-pistolecik i jakaś drzewcowa
dalambert - 8 Maj 2009, 13:36
Fidel-F2, tandetą lecisz, a ochronne to co pikuś ?
Ozzborn - 8 Maj 2009, 14:05
Jeśli dobrze mi się zdaje, to szable (kawaleryjskie), bardzo ważnym elementem były łuki, ew. jakieś bandolety. Zbroja lekka w typie tureckim (bodaj lekka koczuga, kołpak a la czambuł z misiurką).
dalambert - 8 Maj 2009, 14:27
Ozzborn, dałeś radę -
właśnie kolczuga czyli pancerz / tak, tak w staropolszczyźnie pancerze to zbroje kolcze czyli z kółek/ misiurka - czyli stosunkowo niewielkie denko z zawieszeneiem kolczym, sięgającym na ramiona, bywał obojczyk i karwasze , oraz o czym chłopcy zapomnieliście tarcza okrągła w typie tureckim tzw. Kałkan.
zaczepne raczej dobrze choć znacznie mniej bandoletów a bardziej łuków refleksyjnych w typie tatarskim używali, szabla i spisa oczywiste.
Była to podstawowa formacja jazdy polskiej w XVII wieku, w słynnej szarży pod Wiedniem hussaria stanowila zaledwie 20% atakujących, reszta to byli pancerni.
Co by quizu nie męczyć Ozzborn,
Zadawaj
Ozzborn - 8 Maj 2009, 14:45
hihi, bom w Dzikie Pola kawalerem pancernym pogrywał A o tarczy faktycznie zapomniałem.
Heh znów trza coś wymyślić.
Nazwa pewnego kraju pochodzi od nazwiska człowieka, który przyczynił się do jego powstania.
Co to za kraj i kim był ten człowiek?
Jeśli pytanie okaże się zbyt ogólnikowe, będę podpowiadał.
Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 14:46
dalambert, ale ty nie pytałes o opancerzenie tylko uzbrojenie, trza było od razu tak gadać to bym Ci powiedział
Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 14:50
Rodezja, Cecil Rhodes, zarządzał Kompanią Południowoafrykańską
Ozzborn - 8 Maj 2009, 15:05
No to jednak trza doprecyzować. Chodzi o państwo aktualnie istniejące pod tą nazwą. Rodezja od 80 roku nosi nazwę Zimbabwe (chylę czoła Fidelu, ja musiałem cioci Wikipedii spytać)
Podpowiedź: nie jest w Afryce.
Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 15:16
Boliwia, Simon Boliwar, generał, bojownik o wolność a co poza ty to nie wiem
za ogólnikowe
dareko - 8 Maj 2009, 15:19
Kolumbia.
Mam pisac co zrobil Kolumb?
Ozzborn - 8 Maj 2009, 15:25
No cóż rzeczywiście było zbyt ogólnikowe, ale nie wiedziałem jak uszczegółowić, żeby nie ułatwić za bardzo.
Fidel-F2, chodziło mi o Boliwię. Generał Simon Bolivar był jednym z przywódców ruchu wyzwolenia spod władzy Peru.
W Twoje macki.
Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 17:32
to dalej personalnie
Sebastian Vauban zasłynął w dość ciekawej dziedzinie, jakiej?
Kamtre1990 - 8 Maj 2009, 17:38
Był to francuski inżynier wojskowy i architekt. Był również marszałkiem Francji oraz ekonomistom.
Zasłynął jako twórca nowego systemu budowania i zdobywania twierdz, który obowiązywał w Europie przez ponad półtora wieku.
Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 18:07
ekonomistą ale zasadniczo chodziło mi o jego dokonania na polu inżynierii fortyfikacji
mocno mi to pachnie googlem (na wiki są podane informacje niemal identycznie jak Ty je podałeś), w zasadzie jestem niemal pewien, że googlałes, więc ze względu na ilość Twoich postów przypomnę, że w tym teleturnieju nie korzystamy z internetu a jedynie z wlasnej głowy, biblioteczki i telefonu do przyjaciela coby zabawy nie zmienić turniej typu 'kto szybciej przebiera po klawiaturze'
tak czy siak, zadawaj
Kamtre1990 - 8 Maj 2009, 20:53
miałem zdawać historie rozszerzoną na maturze ale w ostatniej chwili zrezygnowałem,bo nie była mi potrzebna dalej,przez trzy lata jednak liceum uczyłem się rozszerzonej historii więc takie info to normalka,a że info podobne jak w wikipedii to nie moja wina,to była informacja książkowa,którą zapamiętałem.
Błąd zrobiłem,bo się spieszyłem,niech zadaje ktos inny ja nie mam pomysłu na razie.
dalambert - 9 Maj 2009, 08:28
No to ja Was trzasne.
Ruskie dziś przy okazji prazdnika pabiedy oglosiły nowy symbol tego święta do noszenia w klapie i nie tylko -georgiewską lentoczke-
Co to takiego i dlaczago takie ?
MOFFISS - 9 Maj 2009, 08:50
| Fidel-F2 napisał/a | ekonomistą ale zasadniczo chodziło mi o jego dokonania na polu inżynierii fortyfikacji
mocno mi to pachnie googlem (na wiki są podane informacje niemal identycznie jak Ty je podałeś) |
raczej pewnik, żadna sztuka zostać googlarzem, gorzej jak piętno sieciowego mądrali piecze po przypaleniu przez dłuższy czas.
Kamtre1990 - 9 Maj 2009, 09:00
| MOFFISS napisał/a | | raczej pewnik, żadna sztuka zostać googlarzem, gorzej jak piętno sieciowego mądrali piecze po przypaleniu przez dłuższy czas. |
Jeżeli to mówisz do mnie to się ocno mylisz,nawe nie uruchamiałem googla tylko napisałem wiedze książkową.
A i sieciowym mądralą też nie jestem,akurat pytanie mi podpasowało.
Fidel-F2 - 9 Maj 2009, 09:09
Kamtre1990, prawdopodobieństwo, że zupełnie niezależnie zbudowałeś zdania identycznie jak wiki, używając identycznej kolejności podawania informacji i identycznych zwrotów bliskie jest zeru więc daj juz spokój.
dalambert - 9 Maj 2009, 09:10
MOFFISS, Kamtre1990, Panowie do odpowiedzi trudna nie jest, jeno trochę trzeba historię nieksiążkową znać
a Fidel-F2 możliwe jest, ze piszący wiki tyż z czegoś rzną na żywca więc nie męczmy się było jak było
MOFFISS - 9 Maj 2009, 09:47
| dalambert napisał/a | | piszący wiki tyż z czegoś rzną na żywca |
zgadzam się, szczególnie jeśli rżną głupa
Nutzz - 9 Maj 2009, 10:04
Dalambercie, a można po polsku?
Fidel-F2 - 9 Maj 2009, 10:20
| MOFFISS napisał/a | | zgadzam się, szczególnie jeśli rżną głupa | uff, kamien z serca, bałem się, że sie nie zgodzisz
|
|
|