To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Ozzborn - 8 Maj 2009, 08:39

Bo i nie ma, wymieniłeś wszystkie (w Twojej kolejności):
-chemiczny
-mikrobiologiczny
-fizyczny

zadajesz dalambercie, :bravo

dalambert - 8 Maj 2009, 11:47

Stara jazda polska narodowego autoramentu -
Chorągwie petyhorskie lub pancerne. Jak były uzbrojone ?

Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 12:10

szable mieli a poza tym co tam kto mial pod ręką :mrgreen:
Nutzz - 8 Maj 2009, 12:25

I ten tego tam... eee, rohatyny, o!
dalambert - 8 Maj 2009, 12:25

Fidel-F2, cienko ! szable to w XVII wieku w Polsce to prawie wszyscy co mogli to nosili, a i trochę takich co nie mogli tyż/ rodzaje szabelek różne były - wystarczy zachowane inwentarze testamentowe poczytać/ a to o co pytam był to bardzo konkretny rodzaj jadzy o specyficznym uzbrojeniu ;P:
Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 12:34

dalambert, ale nie podałeś żadnych dat ograniczających a to przeciez wszystko się zmieniało. Pancerny z końca XVIIw wyposażony był w rohatyny?
dalambert - 8 Maj 2009, 13:18

Fidel-F2, rohatyna, t jeden z elementów ich uzbrojenia zaczepnego,
Dla ułatwienia podam Wam że w HGR nasz Imć Jacek Komuda pod tym znakiem służy i w takim stroju w polu staje. /choćby w czasie zeszloroczej rekonstrukcji bitwy warszawskiej/
A pancerni od czasu ustalenia się rodzaju wojsk w końcu XVI wieku do saskich i stanisławowskich reform /autorament narodowy kawalerii na pulki straży przedniej i kawalerię narodową znieniających/ - ubiór i uzbrojenie mieli bardzo określone i podobne.

Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 13:25

szabla, bandolecik-pistolecik i jakaś drzewcowa ;P:
dalambert - 8 Maj 2009, 13:36

Fidel-F2, tandetą lecisz, a ochronne to co pikuś ?
Ozzborn - 8 Maj 2009, 14:05

Jeśli dobrze mi się zdaje, to szable (kawaleryjskie), bardzo ważnym elementem były łuki, ew. jakieś bandolety. Zbroja lekka w typie tureckim (bodaj lekka koczuga, kołpak a la czambuł z misiurką).
dalambert - 8 Maj 2009, 14:27

Ozzborn, dałeś radę -
właśnie kolczuga czyli pancerz / tak, tak w staropolszczyźnie pancerze to zbroje kolcze czyli z kółek/ misiurka - czyli stosunkowo niewielkie denko z zawieszeneiem kolczym, sięgającym na ramiona, bywał obojczyk i karwasze , oraz o czym chłopcy zapomnieliście tarcza okrągła w typie tureckim tzw. Kałkan.
zaczepne raczej dobrze choć znacznie mniej bandoletów a bardziej łuków refleksyjnych w typie tatarskim używali, szabla i spisa oczywiste.
Była to podstawowa formacja jazdy polskiej w XVII wieku, w słynnej szarży pod Wiedniem hussaria stanowila zaledwie 20% atakujących, reszta to byli pancerni.
Co by quizu nie męczyć Ozzborn,
Zadawaj :)

Ozzborn - 8 Maj 2009, 14:45

hihi, bom w Dzikie Pola kawalerem pancernym pogrywał :P A o tarczy faktycznie zapomniałem. :oops:
Heh znów trza coś wymyślić.

Nazwa pewnego kraju pochodzi od nazwiska człowieka, który przyczynił się do jego powstania.
Co to za kraj i kim był ten człowiek?

Jeśli pytanie okaże się zbyt ogólnikowe, będę podpowiadał.

Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 14:46

dalambert, ale ty nie pytałes o opancerzenie tylko uzbrojenie, trza było od razu tak gadać to bym Ci powiedział
Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 14:50

Rodezja, Cecil Rhodes, zarządzał Kompanią Południowoafrykańską
Ozzborn - 8 Maj 2009, 15:05

No to jednak trza doprecyzować. Chodzi o państwo aktualnie istniejące pod tą nazwą. Rodezja od 80 roku nosi nazwę Zimbabwe (chylę czoła Fidelu, ja musiałem cioci Wikipedii spytać)
Podpowiedź: nie jest w Afryce.

Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 15:16

Boliwia, Simon Boliwar, generał, bojownik o wolność a co poza ty to nie wiem

za ogólnikowe

dareko - 8 Maj 2009, 15:19

Kolumbia.
Mam pisac co zrobil Kolumb?

Ozzborn - 8 Maj 2009, 15:25

No cóż rzeczywiście było zbyt ogólnikowe, ale nie wiedziałem jak uszczegółowić, żeby nie ułatwić za bardzo. :P
Fidel-F2, :bravo chodziło mi o Boliwię. Generał Simon Bolivar był jednym z przywódców ruchu wyzwolenia spod władzy Peru.
W Twoje macki.

Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 17:32

to dalej personalnie

Sebastian Vauban zasłynął w dość ciekawej dziedzinie, jakiej?

Kamtre1990 - 8 Maj 2009, 17:38

Był to francuski inżynier wojskowy i architekt. Był również marszałkiem Francji oraz ekonomistom.
Zasłynął jako twórca nowego systemu budowania i zdobywania twierdz, który obowiązywał w Europie przez ponad półtora wieku.

Fidel-F2 - 8 Maj 2009, 18:07

ekonomistą ale zasadniczo chodziło mi o jego dokonania na polu inżynierii fortyfikacji

mocno mi to pachnie googlem (na wiki są podane informacje niemal identycznie jak Ty je podałeś), w zasadzie jestem niemal pewien, że googlałes, więc ze względu na ilość Twoich postów przypomnę, że w tym teleturnieju nie korzystamy z internetu a jedynie z wlasnej głowy, biblioteczki i telefonu do przyjaciela coby zabawy nie zmienić turniej typu 'kto szybciej przebiera po klawiaturze'

tak czy siak, zadawaj

Kamtre1990 - 8 Maj 2009, 20:53

miałem zdawać historie rozszerzoną na maturze ale w ostatniej chwili zrezygnowałem,bo nie była mi potrzebna dalej,przez trzy lata jednak liceum uczyłem się rozszerzonej historii więc takie info to normalka,a że info podobne jak w wikipedii to nie moja wina,to była informacja książkowa,którą zapamiętałem.

Błąd zrobiłem,bo się spieszyłem,niech zadaje ktos inny ja nie mam pomysłu na razie.

dalambert - 9 Maj 2009, 08:28

No to ja Was trzasne.
Ruskie dziś przy okazji prazdnika pabiedy oglosiły nowy symbol tego święta do noszenia w klapie i nie tylko -georgiewską lentoczke-
Co to takiego i dlaczago takie ?

MOFFISS - 9 Maj 2009, 08:50

Fidel-F2 napisał/a
ekonomistą ale zasadniczo chodziło mi o jego dokonania na polu inżynierii fortyfikacji

mocno mi to pachnie googlem (na wiki są podane informacje niemal identycznie jak Ty je podałeś)

raczej pewnik, żadna sztuka zostać googlarzem, gorzej jak piętno sieciowego mądrali piecze po przypaleniu przez dłuższy czas.

Kamtre1990 - 9 Maj 2009, 09:00

MOFFISS napisał/a
raczej pewnik, żadna sztuka zostać googlarzem, gorzej jak piętno sieciowego mądrali piecze po przypaleniu przez dłuższy czas.

Jeżeli to mówisz do mnie to się ocno mylisz,nawe nie uruchamiałem googla tylko napisałem wiedze książkową.
A i sieciowym mądralą też nie jestem,akurat pytanie mi podpasowało.

Fidel-F2 - 9 Maj 2009, 09:09

Kamtre1990, prawdopodobieństwo, że zupełnie niezależnie zbudowałeś zdania identycznie jak wiki, używając identycznej kolejności podawania informacji i identycznych zwrotów bliskie jest zeru więc daj juz spokój.
dalambert - 9 Maj 2009, 09:10

MOFFISS, Kamtre1990, Panowie do odpowiedzi trudna nie jest, jeno trochę trzeba historię nieksiążkową znać :mrgreen:
a Fidel-F2 możliwe jest, ze piszący wiki tyż z czegoś rzną na żywca więc nie męczmy się było jak było :|

MOFFISS - 9 Maj 2009, 09:47

dalambert napisał/a
piszący wiki tyż z czegoś rzną na żywca

zgadzam się, szczególnie jeśli rżną głupa

Nutzz - 9 Maj 2009, 10:04

Dalambercie, a można po polsku? :wink:
Fidel-F2 - 9 Maj 2009, 10:20

MOFFISS napisał/a
zgadzam się, szczególnie jeśli rżną głupa
uff, kamien z serca, bałem się, że sie nie zgodzisz

Partner forum