To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Adam Przechrzta

rybieudka - 8 Lutego 2011, 14:05

Przeczytane! Bardzo fajne opowiadanie. Fajnie zrealizowana alternatywna historia - widać konkretny pomysł, do tego sporo bardziej klasycznego sf, żywe postaci i wciągająca fabuła. No i ten lekko militarny sznyt. :bravo
Chyba muszę się lepiej zapoznać z twórczoscią Navajero bo to co dotychczas czytałem podoba mi się wielce.
Minimalnie czuć tu Dukaja, ale to chyba przez wykorzystanie motywu alternatywnej historii Polski w powiązaniu w wciąż trwającą carską Rosją... no i może przez fajnie pomyślaną technologię.

Generalnie coś czuję, że to opowiadanie może powalczyć o jakieś nagrody za rok 2011. Dobre otwarcie roku, nie ma co :)

Navajero - 8 Lutego 2011, 14:13

Dzięki za opinię, miło mi, że się podobało :)
figurant - 11 Lutego 2011, 09:51

Przeczytane. Z dużą przyjemnością. Ciekawy świat, wciągająca historia i trafny opis naszego charakteru narodowego. Czekam na więcej.
Navajero - 11 Lutego 2011, 15:17

Dzięki za odzew. Będzie więcej :) Gdzieś na przełomie tego i przyszłego roku powieść powinna pójść do druku.

Edit:

Wiadomość z ostatniej chwili :) Niedawno powstała polska strona zespołu "Czerwona Pleśń" którego piosenkę "Armia Czerwona" przetłumaczyłem wraz z Renatą Miłosz ( tekst tłumaczenia znajduje się w książce "Białe noce"). Na stonie znajdują się klipy z tłumaczeniami Renaty, a w zakładce 'Wydarzenia PL" wzmianka o mojej książce.

http://plesen.info/

Sandman - 23 Marca 2011, 15:27

Wreszcie z dużym poślizgiem przeczytałem Białe noce. Podobało mi się, bardzo przyjemnie się czytało, w kilku miejscach żona była trochę "za bardzo" (pomysł zabrania jej na akcję, jak dla mnie niewiarygodny), ale nie przeszkadzało to w odbiorze całości. Czekam na więcej.
Navajero - 23 Marca 2011, 16:30

Dzięki za opinię, fajnie, że się podobało :)
Jastrzab - 29 Marca 2011, 13:21

witam i pozdrawiam autora.

Od razu pytanie na które odpowiedź być może mi umknęła podczas studiowania wątku, ale wydaje mi się, że na nią nie natrafiłem. Czy istnieją plany kontynuacji przygód Korpackiego i spółki?

shenra - 29 Marca 2011, 13:32

Jastrzab, nakierują Cię do właściwego wątku powitalnego. :)
Navajero - 29 Marca 2011, 13:56

Jastrzab napisał/a
witam i pozdrawiam autora.

Witam.
Jastrzab napisał/a

Od razu pytanie na które odpowiedź być może mi umknęła podczas studiowania wątku, ale wydaje mi się, że na nią nie natrafiłem. Czy istnieją plany kontynuacji przygód Korpackiego i spółki?

Tak, ale jest kolejka :) Teraz kończę "Demony Leningradu" których głownym bohaterem jest major Razumowski, później przyjdzie czas na "Gambit Wielopolskiego". Po ukończeniu tych powieści, prawdopodobnie zajmę się kontynuacją przygód Korpackiego.

rysiull - 29 Marca 2011, 14:36

dobrze wiedzieć, w takim razie uzbroję się w cierpliwość :D
Navajero - 29 Marca 2011, 15:24

Powolutku, pomalutku :) Żebym miał jeszcze więcej czasu na pisanie...
rybieudka - 29 Marca 2011, 15:59

A jak te powieści maja sie do opowiadań? Czy są ich rozbudowaną wersją czy raczej wariacją na temat?
Navajero - 29 Marca 2011, 17:10

Niektóre z moich opowiadań to samodzielne teksty, część powstaje na zasadzie "pilota" planowanej powieści ( przeważnie to jeden - dwa rozdziały całości). W ten sposób czytelnicy mogą sprawdzić czy powieść im się spodoba czy nie. Powieści jakie powstaną na bazie "Demonów..." i "Gambitu..." będą rozwinięciem opowiadań.
terebka - 2 Maj 2011, 12:14

"Gambit Wielopolskiego" za mną. Lubię grzebanie w historii. To opowiadanie wywarło na mnie mocne wrażenie więc nie pozostaje nic innego jak czekać na kontynuację w formie powieści. To samo zresztą tyczy "Demonów Leningradu".
Navajero - 2 Maj 2011, 12:51

Dzięki za opinię. Z "Demonami..." finiszuję. Jeszcze jakieś 50 - 60 k znaków. Trochę się wydłużyło, mam już 500 k.
Virgo C. - 3 Maj 2011, 11:50

Zapowiada się wobec tego smakowite danie :D :bravo
Navajero - 3 Maj 2011, 12:40

Oby Virgo, oby :) Na razie czyta to tylko moja żona, po każdym fragmencie wypominając mi gorzko moje lenistwo i domagając się dalszego ciągu. Mam nadzieję, że inni czytelnicy podejdą do tej książki podobnie - pomijając oskarżenia o lenistwo ;)
Virgo C. - 3 Maj 2011, 12:52

Dobrze robi. Pisz, pisz, nie leniuchuj :mrgreen:
makpfi - 4 Maj 2011, 17:11

Pisz, pisz.
Kolejny czytelnik oczekuje z niecierpliwością. Oczywiście, gdyby miało być lepsze, to można poczekać i dłużej.
Ale doliczając cykl wydawniczy, to pewnie przed 2012 rokiem / tu dygresja - 200 rocznica /, na półce w księgarni tego nie zobaczymy;(

Navajero - 4 Maj 2011, 17:31

"Demony..." wyjdą w tym roku, "Gambit..." rzeczywiście w przyszłym. Obliczam, że skończę go gdzieś w okolicach grudnia.

Edit:

Skończyłem dzisiaj "Demony Leningradu". Wyszło prawie 600 k znaków...

Rendor - 31 Maj 2011, 13:46

Witam,
Też mocno czekam na kolejną książkę, na stronie Zapowiedzi Fabryki DL jest skolejkowane z datą wrzesień 2011, czyli już niedługo :) .

Jest szansa, że po Gambicie i kontynuacji przygód dr Korpackiego, Autor powróci do kontynuacji losów księcia de Sarnac?

Pozdrawiam, czekając niecierpliwie na kolejne książki/opka

Navajero - 31 Maj 2011, 14:08

Jest szansa, jest :)
Rafał - 31 Maj 2011, 14:25

Navajero, no, w końcu :bravo
fealoce - 1 Czerwca 2011, 07:07

Navajero napisał/a
Jest szansa, jest :)

Super! :bravo

Navajero - 1 Czerwca 2011, 07:41

No proszę jak fani de Sarnaca lobbują... :) W końcu będę musiał coś o księciu napisać, bo mnie żona ( największa fanka de Sarnaca) zagryzie ;P:
merula - 1 Czerwca 2011, 08:44

mogę do niej dołączyć :twisted:
dalambert - 1 Czerwca 2011, 08:53

No dawno już tu dowodziłem, że de Sarnac jest jednym z niewiełu mieszkanców fantazyuniwersum z tak pięknym polskim pochodzeniem, wioska Sarnaki z której ród jago za chlebem i pracą na zachód wyemigrował, do dziś nosi ślady / zgliszcza chałup, liczne bękarty, zerwane mosty i płacz wielki w miejscowy browarze, za najlepszymi odbiorcami produktu/wieloletniego pobytu Sarnaków w tej miejscowości i okolicach / szczególnie w "Karczmie u Joska" na dróg rozstaju/.
Czyli Navajero, do roboty :!: i prosze sie za NKWD nie chować ;P:

fealoce - 1 Czerwca 2011, 09:30

merula napisał/a
mogę do niej dołączyć :twisted:

Ja też ;P:
Prawda, że Ci motywacja skoczyła?

Navajero - 1 Czerwca 2011, 11:44

dalambert - ja się - jak już - chowam za GRU ;P: Ale generalnie już po robocie, została redakcja i ewentualnie jakieś drobiazgi, może poszerzenie posłowia? No i jeszcze artykuł o worach w zakonie i więziennych tatuażach, w końcu nie po to przez rok bratałem sie z zekami na ruskich forach, żeby tego nie wykorzystać :mrgreen:

Dziewczyny - czuję się ekhmm... pogryziony ;) Pewnie w przyszłym roku zacznę coś kombinować z de Sarnacem. Plan nowej powieści mam już od dawna.

Pentele - 17 Czerwca 2011, 22:17

Na Fan Page'u Fabryki Słów na Facebooku pojawił się projekt okładki do "Demonów Leningradu". LINK

Partner forum