Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Ozzborn - 25 Lipca 2009, 10:53
Nie jestem pewien ale wydaje mi si, że ff przy instalacji się pyta czy ściągnąć wszystkie dane z domyślnej przeglądarki...
dzejes - 25 Lipca 2009, 11:04
Mnie się o nic nie pytał
Ziemniak - 25 Lipca 2009, 11:05
Ozzborn, ale haseł nie ściąga, są zaszyfrowane w operze i chyba nie ma sposobu, żeby je przenieść wprost. Można wyeksportować zakładki do pliku html i wgrać do firefoxa, ale haseł się nie da.
Ozzborn - 25 Lipca 2009, 11:18
Acha... myślałem że hasła też ściaga. Szkoda, ja też będę niedługo wracał do ff. Opera jest spoko. ale jednak ff wygodniejszy. A google Chrome ssie...
gorbash - 25 Lipca 2009, 11:30
Ozzborn napisał/a | A google Chrome ssie... |
Co konkretnie? Bo ja jestem zadowolony.
Ixolite - 25 Lipca 2009, 11:45
Hasła w Operze nie są zaszyfrowane, chyba że się ustawi hasło główne. Są różne programy do ich odzyskiwania (na przykład do pliku tekstowego). Nie chce mi się teraz szukać bo płatne wyskakują w guglu wysoko, ale są i darmowe.
A FF potrafi z IE tylko importować.
dzejes - 25 Lipca 2009, 12:36
OK, dzięki. Poszukam.
Ozzborn - 25 Lipca 2009, 13:30
Ixolite napisał/a | A FF potrafi z IE tylko importować. |
A to stąd mi się to wzięło.
gorbash napisał/a | Ozzborn napisał/a:
A google Chrome ssie...
Co konkretnie? Bo ja jestem zadowolony. |
Może to kwestia przyzwyczajenia do ff, ale wkurza mnie m. in. sposób wyświetlania zakładek (brak górnego paska z opisem np. tytułu tematu forum), irytujące autouzupełnianie loginów i haseł. układ menu p-klik do którego nie mogę się przyzwyczaić dziwne pobieranie plików (+fakt, że nie można otworzyć bez zapisania) i ogólnie mi się nie podoba. Jedyne plusy to skok do następnej karty po zamknięciu (a nie jak wpieniające w operze do poprzedniej) i wyszukiwarka w pasku adresu.
Może te rzeczy można customować , ale ja jestem za głupi lub zbyt leniwy na to. Wolę ff lub operę.
Ixolite - 25 Lipca 2009, 13:51
Przełączanie kart w Operze można ustawić: na poprzednią, następną i pierwszą otwartą z właśnie zamykanej
gorbash - 25 Lipca 2009, 13:57
Ozzborn napisał/a | Może to kwestia przyzwyczajenia do ff, ale wkurza mnie m. in. sposób wyświetlania zakładek (brak górnego paska z opisem np. tytułu tematu forum), irytujące autouzupełnianie loginów i haseł. układ menu p-klik do którego nie mogę się przyzwyczaić dziwne pobieranie plików (+fakt, że nie można otworzyć bez zapisania) i ogólnie mi się nie podoba. Jedyne plusy to skok do następnej karty po zamknięciu (a nie jak wpieniające w operze do poprzedniej) i wyszukiwarka w pasku adresu.
Może te rzeczy można customować , ale ja jestem za głupi lub zbyt leniwy na to. Wolę ff lub operę. |
OK czyli generalnie osobiste przyzwyczajenia - bo już się bałem że się wysypuje albo cuś...
Ozzborn - 25 Lipca 2009, 14:11
Dokładnie... z obiektywnych kryteriów to tylko fakt, że niektóre bezpieczne strony (np. mój bank) odmawiają dostępu przy używaniu chroma.
Jaden Kast - 3 Sierpnia 2009, 00:18
Tak mi się dziś przypomniało, że na Zlocie Żaglowców w Gdynii widziałem jedną banderę, której nie umiałem powiązać z żadnym konkretnym krajem.
Więc może ktoś tutaj mi powie czyja może bandera z białym krzyżem na czarnym tle i małą flagą UK (tak na +- ¼ wielkości calej bandery)?
Adashi - 3 Sierpnia 2009, 11:31
Jaden Kast, taka?
Co prawda specem w tej dziedzinie nie jestem, ale o ile się nie mylę to nieoficjalna bandera Kornwalii
Znaczy musi jacyś lokalni patrioci to byli
Jaden Kast - 3 Sierpnia 2009, 15:41
Tak Adashi, taka. Dzięki za wyjaśnienie, chociaż myślałem, że przypłynął ktoś z półkuli południowej (jakieś dawne kolonie), a to mimo wszystko Wielka Brytania.
Dunadan - 4 Sierpnia 2009, 23:43
Kuźwa... siedzę nad równaniem drugiego stopnia z trzema niewiadomymi i czuję się jak licealista w pierwszej klasie nie myslałem że to g*wno kiedykolwiek mi się przyda... ależ jestem głupi.
OK, muszę wyznaczyć środek okręgu który przechodzi przez 3 punkty o znanych mi koordynatach, znalazłem takie równanko: (x-s)^2+(y-t)^2=r gdzie x i y to właśnie koordynaty. Znając trzy koordynaty możemy rozwiązać to równanie - s i t to właśnie współrzędne środka okręgu, r to jego promień ale ten nie jest mi potrzebny. Niech mi to ktoś, rozwiąże błagam...
Ziemniak - 5 Sierpnia 2009, 06:13
Dawaj te współrzędne.
Dunadan - 5 Sierpnia 2009, 09:23
Ziemniak, ale chodzi o to żeby rozwiązać równanie z x i y, żebym mógł sobie wstawić do excela, bo tych punktów i okręgów to ja będę miał niemało... potem sobie tylko będę podstawiał.
Ziemniak - 5 Sierpnia 2009, 09:26
A, teoretycznie Pomyślę.
Ziemniak - 5 Sierpnia 2009, 09:38
Po pierwsze w twoim wzorze powinno być r^2 a po drugie tu masz rozwiązanie:
http://4programmers.net/C...zez_trzy_punkty
Albo tu:
http://www.algorytm.org/i...SSID=f757f6f639
Virgo C. - 5 Sierpnia 2009, 22:14
Mój napęd DVD ogłosił strajk. Po włożeniu mu płyty zaczyna albo ją rozpędzać i nagle przestaje albo też kończy się na samej próbie jej rozpędzenie. Bez względu na to czy to akurat film czy płyta z plikami. Co ciekawe problem zdaje się nie dotyczyć płyt TDK. Jakieś rady ?
Ziemniak - 5 Sierpnia 2009, 22:17
Spróbuj wyczyścić laser. Laptop?
Virgo C. - 5 Sierpnia 2009, 22:22
Laptop, laptop. O czyszczeniu myślałem, ale akurat płytka czyszcząca pożyczona. Chociaż może dostałem i gdzieś się wala. Jeśli tak to spróbuje. A napęd właśnie płytkę z filmem "złapał" więc się odmeldowuje oglądać
Dunadan - 5 Sierpnia 2009, 22:25
Oż, ja pierdziu... alez wzorki... no nic dzięki. Jest tylko jendo ale. To założenie. Bo sprawa jest taka że te współrzędne punktów to ja sobie wymierzam na oko ze zdjęcia fotograficznego gdzie punkty ogólnie nie sa punktami tylko są zniekształcone i na oko wyznaczam ich środek... Co oznacza != w tym założeniu? ( p1 != p2 )
Pako - 5 Sierpnia 2009, 22:29
!= albo czasem <> oznacza po prostu różność, czyli takie przekreślone = w matematyce stosowane.
p1 != p2 oznacza, że p1 musi być różne od p2 żeby całe twierdzenie było prawdą logiczną
E:
W tamtym wzorze chodzi po prostu o to, że to mają być trzy różne punkty, dlatego != się pojawia.
A reszta wzorów... to forum i strona programistów jest, w kompie takie coś klepniesz raz i liczy samo. W excelu zresztą też, nic tylko przepisać
Ziemniak - 5 Sierpnia 2009, 22:30
Virgo C., olej płytkę czyszczącą, przecież w lapku kieszeń wyjeżdża z całym napędem, patyczek kosmetyczny, chwila strachu i gotowe
Dunadan - 5 Sierpnia 2009, 23:16
Pako, Ziemniak - chłopaki, wielkie dzięki... no, zobaczymy co z tego wyjdzie
Karl - 6 Sierpnia 2009, 01:47
Virgo C. napisał/a | Laptop, laptop. O czyszczeniu myślałem, ale akurat płytka czyszcząca pożyczona. Chociaż może dostałem i gdzieś się wala. Jeśli tak to spróbuje. A napęd właśnie płytkę z filmem złapał więc się odmeldowuje oglądać |
Płytka czyszcząca? Taki badziew z wystającym włosiem z płytki cd? Toż to jest najgorsze co może trafić się napędowi CD... Weź przemyj spirytusem (zwykły 99% ze sklepu spożywczego) na waciku, takim jak do mycia uszu, albo kawalkiem waty zanurzonym w wyż. wym. alkoholu. Po udanej kuracji, resztę można spokojnie spożyć
A btw. to ile latek ma laptop i/lub napęd? Być może właśnie się dowiedziałeś, że zbliża się moment jego śmierci i wymiany na nowy napęd...
Virgo C. - 6 Sierpnia 2009, 13:05
2 lata. Ale przetarcie suchym wacikiem dało efekt, alkohol wole w mniejszych dawkach przyjmować
Karl - 6 Sierpnia 2009, 19:38
Virgo C. napisał/a | 2 lata. Ale przetarcie suchym wacikiem dało efekt, alkohol wole w mniejszych dawkach przyjmować |
...ale ten spirol to w butelkach 0,25 l się sprzedaje...
Pako - 8 Sierpnia 2009, 17:40
Światowi ludzie jesteście, to pewno usłyszę jakąś konkretną i sensowną odpowiedź
Ogólnie przeprowadziłem się do innego miasta. Mam tam wynajęty pokój, mam podpisaną umowę, przebywam tam mniej więcej od poniedziałku do piatku rano Adres zamieszkania pozostaje mi stary, ale z tego co mi wiadomo, w takiej sytuacji muszę się tymczasowo zameldować w nowym miejscu przebywania.
Jak wygląda procedura? Jak wspomniałem, mam podpisaną (przeze mnie i włąściciela, co by wątpliwości nie było ) umowę najmu pokoju na okres roku. Gdzie powinienem się udać? Urząd miasta w nowym miejscu zamieszkania zapewne?
Czy są potrzebne jakieś szczególne dokumenty? Czy dowód osobisty i umowa najmu wystarczą? Czego się ogólnie mogę spodziewać? Jakichś trudności specyficznych?
|
|
|