Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2009, 12:34
z Chrobrym wymienili się po 300 zbrojnych (1000 to by bylo najmniej ćwierć Bolkowej armii) a faktycznie dostał łapkę Wojtka, zadawaj
dalambert - 4 Kwietnia 2009, 21:38
Zacni Mieszkancy stolicy Pyrlandii to Ludzie zarówno praktyczni jak i patriotyczni w roku 1918 po zwycięzkim Powstani rozwalili zdobiący Poznań pomnik Bismarcka.
Co zrobili z uzyskanym materiałem ?
Agi - 5 Kwietnia 2009, 11:44
Pomonitowana przez dalamberta, piszę co wiem na temat:
Pomnik Bismarcka stał niedaleko Zamku, na placu gdzie obecnie stoją Poznańskie Krzyże i pomnik Adama Mickiewicza. Zburzony został w 1919, a nie w 1918 roku. W 1918 Niemcy w Poznaniu mieli się jeszcze dobrze - Powstanie Wielkopolskie rozpoczęło się 27 grudnia 1918 r. Nie wiem co stało się z całym pomnikiem, natomiast z głowy wykonano figurę budowniczego poznańskiego ratusza Jana Baptysty Qadro, którą w czasie II WŚ Niemcy przetopili na armaty.
dalambert - 5 Kwietnia 2009, 11:55
Dobrze i ciepło, ale wspomniałęm co i patriotyczni i praktyczni , z reszty też coś, a właściwie kogoś odlali jak nie wyczaicie to Wam powiem za 3 godz. i Wtedy na Agi pytajność przekażę
edytka godz. 18/15 :
Z pomnika Bismarcka patriotycznie Poznaniacy wykonali Pomnik Boleslawa Chrobrego !
Agi ZADAJESZ
Agi - 5 Kwietnia 2009, 18:12
No to będzie równie łatwe, jak pytanie dalamberta,
Co to jest, a raczej była, stryjanka? Nie mylić ze stryjenką.
xan4 - 5 Kwietnia 2009, 18:27
Każda kobieta mieszkająca w Stryju (obwód lwowski) jest stryjanką
mawete - 5 Kwietnia 2009, 18:36
Mi coś się z jakimś tańcem po łbie obija...
Agi - 5 Kwietnia 2009, 18:36
xan4, fajnie, ale nie o to chodzi. Dlatego zaznaczyłam "była".
Agi - 5 Kwietnia 2009, 18:37
mawete, dobrze Ci się obija. Możesz doprecyzować?
mawete - 5 Kwietnia 2009, 18:41
nie mogę - mówiłem, że mi się obija... nic więcej mi się nie obija
Agi - 5 Kwietnia 2009, 18:44
Jeśli przez dwie godziny nikt nie doprecyzuje, PKP przechodzi na Ciebie
mawete - 5 Kwietnia 2009, 19:11
Jak nikt niedoprecyzuje to zadaje pierwszy chętny - ja leniwy jek pisałem jestem:D
Pucek - 5 Kwietnia 2009, 20:12
Agi, weź go obcyndol / znaczy mawete, / drugi raz sie wykreca bombel jeden - TO BYŁO PERSONALNIE
dalambert - 5 Kwietnia 2009, 20:17
mawete, własnie MYśLEĆ, MYŚLEĆ a nie wykręcać się
Agi - 5 Kwietnia 2009, 20:24
Pucek, żeby drugi! Odkąd pamiętam, to zgaduje i oddaje.
Niedobry mawete, no!
Stryjanka, to rzeczywiście taniec, staropolski. Składała się z dwóch części: drabanta (rodzaj marsza) i stryjanki właściwej (rodzaj mazurka z przyśpiewkami).
Zadaje nieleniwa i chętna osoba.
Pucek - 5 Kwietnia 2009, 21:15
No to korzystam. Czego dotyczy termin tranżerowanie ?
edytka poniedz. g. 12,10
Kulinarnie, prosz Państwa, działka przedświąteczna
MOFFISS - 6 Kwietnia 2009, 12:45
ścinanie?
Rafał - 6 Kwietnia 2009, 12:48
Szumowanie?
Chociaż wolę kupażowanie
mawete - 6 Kwietnia 2009, 18:10
znowu wiem, ale ile można kochane ptaszki opdpowiadać?
Pucek - 6 Kwietnia 2009, 19:05
MOFFISS, ledwo ciepły
Jako stara wiedźma lubię grzebać w archeologii, jak raz kulinarnej. Pokombinujcie jeszcze chwilę, no - pół godzinki.
Edytka, bo godzinka minęła:
Tranżerowanie to dzielenie upieczonego zająca, (albo i drobiu), tak żeby można go było potem ułożyć w całości na półmisku.
Wprawdzie po wielkanocnym stole grasują głównie zające czekoladowe, ale nigdy nie wiadomo kiedy się i prawdziwy trafi
Moffissowi coś dzwoniło - niech zadaje
Adanedhel - 8 Kwietnia 2009, 17:30
MOFFISS, żyjesz?
MOFFISS - 10 Kwietnia 2009, 07:22
sorki, byłem mocno zajęty wczoraj - sprzątanie, ..przątanie,...ątanie,...ghrrrr
co to jest?
Mnich zapytał Nansena: Czy istnieje nauka, której nie nauczał jeszcze żaden mistrz?
Nansen odparł: Tak, istnieje.
Co to za nauka? zapytał mnich.
Nansen powiedział: To nie umysł, to nie Budda, to nie żadna rzecz.
Nocturn - 10 Kwietnia 2009, 08:04
musiałem poszperać za nazwą, ale to jest jeden z koanów zen.
MOFFISS - 10 Kwietnia 2009, 08:20
| Nocturn napisał/a | | musiałem poszperać za nazwą, ale to jest jeden z koanów zen. |
e tam, goolarzu jeden, ale zgadza się, to jest KOAN.
ZADAJESZ NYGUSIE
dalambert - 10 Kwietnia 2009, 08:22
Nocturn, MOFFISS, ale wyjaśnijcie mi nie uczonemu w wiedzy tajemnej _co to jest tyn KOAN
MOFFISS - 10 Kwietnia 2009, 08:25
| dalambert napisał/a | Nocturn, MOFFISS, ale wyjaśnijcie mi nie uczonemu w wiedzy tajemnej _co to jest tyn KOAN |
KOAN, w filozofii Zen jest fundamentalnym narzędziem oświecenia. Z reguły jest to przypowieść o jakims zdarzeniu, po którym następuje pytanie, które na pozór wydaje się bez sensu. Medytacja, konteplacja nad tekstem pomaga zrozumieć naturę rzeczy.
inny przykład: "Jaki jest dźwięk klaśnięcia jedną dłonią?"
edit: Mój ulubiony koan
Mistrz i uczeń dochodzą do brzegu rzeki. Wita ich młoda, prawie naga kobieta, prosząc o pomoc w przejściu przez rzekę. Mistrz bez namysłu bierze kobietę na ręce i przenosi przez bród na druga stronę rzeki, zostawią ją i rusza dalej przed siebie. Uczeń podąża za nim, ale coś nie daje mu spokoju. W końcu nie wytrzymuje i zadaje pytanie:
- Mistrzu, jak mogłeś? Dotykałeś prawie nagiej kobiety, a nasza filozofia zabrania kontaktów cielesnych!!!
- Widzisz mój uczniu, ja tylko przeniosłem tę kobietę na drugi brzeg i tam zostawiłem, a TY nadal ją niesiesz.
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2009, 08:30
MOFFISS, eee tam na pozór
MOFFISS - 10 Kwietnia 2009, 08:35
| Fidel-F2 napisał/a | MOFFISS, eee tam na pozór |
Fidel-F2, pozornie masz rację
Fidel-F2 - 10 Kwietnia 2009, 09:04
w pewnym sensie wszystko jest w pewnym sensie
dalambert - 10 Kwietnia 2009, 09:10
| MOFFISS napisał/a | | Jaki jest dźwięk klaśnięcia jedną dłonią? |
Jak się klaśnie w bęben to DONOŚNY
|
|