Mistrzowie i Małgorzaty - Tomasz Bochiński
Kruk Siwy - 30 Lipca 2007, 13:19
Nie bój nic... ale dalej gadać nie będę. Poczytacie, zobaczycie.
Kruk Siwy - 2 Sierpnia 2007, 11:58
Komunikat specjalnie dla Agi 55. Jest rysowana mapka do świata Ocalonej Krainy. Czyli do Snu... i Moncków.
Prace jeszcze potrwają, ale postaram się później jakoś wkleić na forum efekty.
Słowik - 2 Sierpnia 2007, 12:02
Z tego co pamiętam, nie byłeś zwolennikiem umieszczania mapek do własnych utworów, co Cię skłoniło do zmiany zdania?
hrabek - 2 Sierpnia 2007, 12:06
Mozliwosc wypicia flaszki z przyjaciolmi. Tez bym sie dal namowic
Słowik - 2 Sierpnia 2007, 12:09
Jasna sprawa. Ale mi chodzi o publikację takiej mapy
Kruk Siwy - 2 Sierpnia 2007, 12:11
To też.
Moi przyjaciele postanowili to zrobić, sami taka oddolna inicjatywa. Są jak najbardziej amatorami w kwestii rysowania. Czy zamieszczę mapkę w nowej powieści nie wiem. Ale zainteresowani będą mogli sobie zajrzeć na forum.
poczytałem Moncki i tak mi wygląda, że ten kto nie czytał Snu... może mieć pewien kłopot z wyobrażeniem sobie świata przedstawionego.
Agi - 2 Sierpnia 2007, 13:37
Kruku Siwy, podziękuj swoim przyjaciołom w moim imieniu. Jestem wielką zwolenniczką mapek wszelkich. Ileż to pięknych podróży już odbyłam z moim przyjacielem atlasem.
Sen o Złotym Cesarstwie na szczęście czytałam
Kruk Siwy - 23 Sierpnia 2007, 10:29
Zajrzałem sobie na stronę Fabryki i wygląda mi na to, że antologia A.D. XIII ukaże się szybkim niebawem. Pewnie we wrześniu. Jest tam moje "praskie" opowiadanko. Popatrzyłem sobie na zestaw autorów i tak mi się miło i kombatancko zrobiło. Na trzynastu autorów sześciu to ludzie z KT. Fajnie!
Adaam - 25 Sierpnia 2007, 14:24
Kruku, będzie można jakoś chwycić Cię za skrzydło na Polconie i pogadać przez chwilę o upierzeniu i ewentualnie "Sierści Księżyca" i KT?
Kruk Siwy - 25 Sierpnia 2007, 17:38
Adaam, pewnie tak. Ale mówię od razu otwartym tekstem - nie wiem którego dnia się pojawię. Pewnie będę na Nursconie. Co do Twojego pytania co do losów "Sierści" to mogę powiedzieć że jeszcze dużo pracy nad tym tekstem Cię czeka. I naprawdę warto poczekać na jesienny termin spotkania KT i zebrać uwagi Tfurcóf.
Kasiek - 4 Września 2007, 15:17
Kruku, a ja dostałam właśnie smsa od mojego nowego starszego brata:
"Zabiję. Zabiję. Zamiast na poligonie przejrzeć materiały do zajęć, które mam prowadzić czytam "Cudowny wynalazek..." Zabiję, jak mi Bóg miły, jak tylko wrócę."
I jeszcze były inne wyrazy, ale może już przytaczać nie będę.
Znaczy też się podoba Tak siedząc miedzy nami na NURSconie posłuchał, posłuchał, zabrał mi książkę jeszcze i do Krakowa pojechał, a potem na poligon i czytał. I dobrze, nie?
Kruk Siwy - 4 Września 2007, 15:25
Hm... może i dobrze. Ale kogo on chce zabijać? Bo jeżeli autora to niedobrze! Łoj niedobrze! Hihihii
Ciekaw w takim razie będę Waszej opinii o tekście w ADXIII - powtarzają się tam niektóre osoby z Wynalazku. Choć opowiadanie pisane jest w innym nastroju i oczywiście o co innego chodzi.
Pisałem to już ale powtórzę - zamierzam zrobić tomik opowiadań z magicznej Pragi. Już dwa następne kłębią mi się w głowie blokowane tylko pracą nad Monckiem. A wracając do Wynalazku to zabawne jest że podoba się zarówno kobietom i męczyznom. Jakiś głód uczuć w narodzie? Hm.
Godzilla - 4 Września 2007, 15:26
Kruku, a czy wiadomo kiedy to ADXIII będzie wydane? Bo co wchodzę na stronę wydawnictwa, to figuruje w zapowiedziach z jakąś enigmatyczną datą.
Kruk Siwy - 4 Września 2007, 15:30
Wiadomo. Na stronie przypucowali się (w notce o Maji Lidii K) że pod koniec września. Czyli niedługo... chyba żeby się im obsunęło...
Kasiek - 4 Września 2007, 17:39
Kruk Siwy napisał/a | Hm... może i dobrze. Ale kogo on chce zabijać? Bo jeżeli autora to niedobrze! Łoj niedobrze! Hihihii |
Nie no, zdecydowanie mnie. Tak jak za Załatwiaczkę, Księgę Jesiennych Demonów i kilka innych.. Siedział i czytał, tak jak dziś, a jutro pójdzie zajęcia o Afganie prowadzić z głowy
Cytat | Jakiś głód uczuć w narodzie? Hm. |
A wiesz że chyba tak? Jakoś tak po znajomych i przyjaciołach patrzę i jakoś cyborgi, przyszłość itd trochę zostały zepchnięte na rzecz takich trochę wzruszających opowieści... To chyba dobrze?
Kruk Siwy - 5 Września 2007, 09:20
Generalnie dobrze. Byle były te opowieści wzruszające a nie ckliwe.
A - w miarę upływu lat mam coraz mniej chęci na krwawe i ponure opowieści... nie wiem dojrzewam (literacko) czy już się starzeję...
No nic, czas wracać do Moncka, pogrzebać parę wampirów.
Agi - 5 Września 2007, 09:45
Kruku Siwy, na półce czeka wolne miejsce na przystojnego grabarza - długo jeszcze?
Felieton przypadł mi do gustu, czemu dałam wyraz. Sądziłam jednak, że tekty przypominane w SF i literki będą korespondowały z jego treścią, znaczy poświęcisz im choć jedno zdanie. Pewnie marudzę, zgoń to na aurę nieżyczliwą.
Kruk Siwy - 5 Września 2007, 09:54
Ech Agi 55 potraktuj to jako wypadek przy pracy i pierwsze koty za płoty. Ma być tak jak mówisz a Żwiku jest jak najbardziej do opisania ale w n-tym felietonie tytuł roboczy" Malarze Słów".
Grabarz - ku mojemu zdumieniu rośnie dość sprawnie. Powiedziałbym nawet puchnie i zaczyna mnie przerażać. Chcę skończć do końca grudnia. To znaczy zamknąć rzecz fabularnie, jednak poprawki, uwagi beta-testerów zajmą trochę czasu. Jeszcze w zimie (ale już w przyszłym roku) rzecz powinna wylądować u wydawcy.
Taki mam plan i narazie jest on w pełni realny.
Agi - 5 Września 2007, 10:03
W porządku, uzbrajam się w cierpliwość i w pierwszej i w drugiej sprawie.
Jak Monck tak urósł, to może go podziel na pół?... dwa tomy, znaczy...
Kruk Siwy - 5 Września 2007, 10:04
Zobaczymy... Zresztą może go przytnę. Dobrze naostrzonym szpadlem oczywiście. Na razie: pisać, pisać!
Kwapiszon - 5 Września 2007, 10:08
A rąbek tajemnicy kto będzie w następnych częściach
KRUKA SIWEGO POLECANKI I NIEPOLECANKI
Lem? Boruń? Trepka?, Czechowski? Żwikiewicz ? Sawaszkiewicz ? Snerg ?
Kruk Siwy - 5 Września 2007, 10:16
Nie będę spojlerował... i szczerze mówiąc nie wiem kiedy pójdzie następny tekst bo - o ile pamiętacie NURS zastrzegał że nie będzie to regularnie. A roboczy podtytuł: "W hołdzie wyznawcom klasycznej fantastyki naukowej".
Co prawda nie brzmi to tak dobrze jak "W hołdzie wyznawcom rocka" ale też będzie - mam nadzieję wystrzałowo. hihihi
Kwapiszon - 5 Września 2007, 10:20
Tytuł wystarczy czego można się spodziewać,
a kolejny chociaż tytuł ?
Kruk Siwy - 5 Września 2007, 10:22
"Z palcem na spuście - przygodzie naprzeciw!"
Albo może bardziej drastycznie...
Agi - 5 Września 2007, 10:33
Ale nie "Z palcem w lufie"?
Kruk Siwy - 5 Września 2007, 10:36
Może to dobry pomysł... dużo lepszy niż: "z ręką w ... naczyniu nocnym" Hihihi.
Naprawdę SF polska sprzed roku 85 wystarczy mi na opowieści na wiele odcinków. Ujawniła się też inicjatywa oddolna żeby tak samo zająć się fantastyką zagraniczną. To już by chyba było do emerytury.
Kwapiszon - 5 Września 2007, 10:42
A czyli możemy spodziewać się Słonimskiego, Umińskiego czy Grabińskiego nie wspominająć o Fiałkowskim czy Chruszczewskim.
Kruk Siwy - 5 Września 2007, 10:59
Spodziewajcie się... wszystkiego najlepszego.
Chruszczewski? No będzie, będzie, kiedyś...
Tak się momentami zastanawiam czy nie za duży temat wymyśliłem. Ale - nikt nie mówł, że będzie łatwo.
Przyznaję ze wstydem, że jest autor którego nie czytałem znaczy Polak. Korewicki (chyba) "Przez ocean czasu" (chyba) popełnił. Tak więc niech ludzie czytający że nie czytali czegoś nie mają kompleksów. Nawet taki Siwy Kruk jak ja ma coś do nadrobienia.
Tylko się nie lenić! I jak trzeba: to myśleć...
Kwapiszon - 5 Września 2007, 11:39
To to zakładam że będzie Tomaszewska.
Kruk Siwy - 5 Września 2007, 11:47
Kwapiszon, niepoprawny jesteś... w tapatiki chcesz mnie wmanewrować?
Tak prawdę mówiąc literatura fantastyczna dla dzieci z czasów PRL to ciekawy temat i można by.... a tfu zgiń przepadnij szatanie! Kusicielu sprośny i obrzydły.
W tajemnicy Ci powiem że będzie nawet Lucyna Penciak...
|
|
|