To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?

Witchma - 17 Grudnia 2009, 14:05

khamenei, ja miesiąc temu kupiłam w Empiku i pewnie teraz też tak się skończy. I weź tu ich nie dorabiaj...
khamenei - 17 Grudnia 2009, 15:37

Kiedyś rzeczywiście byłem przyzwyczajony do zakupów jedynie w lokalnych księgarniach; a prasy w kioskach. Jednakże jak tylko zaczęły wychodzić niszowe pisma, które mogę tylko tam nabyć, to coraz częściej bywałem w Empikach. W końcu się przyzwyczaiłem. Ale nie zmienia to faktu, że się strasznie irytuję, bo za (prawie) każdym razem jak wchodzę lub wychodzę z Empiku, to piszczę na bramce. Mam bowiem portfel z niezdejmowalnym znacznikiem. Wyobraźcie sobie miny ochrony, jak wychodząc podnoszę do góry rękę z portfelem, mówiąc, "muszę tak robić, bo piszczę". I tyle, nikt mi nic nigdy nie powiedział.
Witchma - 18 Grudnia 2009, 21:51

W In Medio w Manufakturze również Lśnienia nie mieli, więc nabyłam w ępiku, gdzie leżą tego stosy... Powtórzę się - okładka powala, wreszcie prawdziwy duch Świąt :D
gorat - 18 Grudnia 2009, 22:36

Na pierwszy rzut oka - w Lśnieniu odpadł zarzut o nadmuchiwaniu tekstu. Nadal niektóre elementy [zdobnicze] nie są optymalnie umieszczone, przeszkadzają nawet przy pobieżnym przeglądaniu.
Anonymous - 19 Grudnia 2009, 16:30

Katedra działa pełną parą, szybciej niż ostatnio, i włącza się w akcję Ratujmy biblioteki. Jeśli jest taka możliwość, prosiłbym Adminów/Rednacza o przyklejenie listu na Stronę Główną Science Fiction Fantasy i Horror oraz wysłania go do Fabryki Słów, wydawcy czasopisma.
Khorne_S - 19 Grudnia 2009, 16:36

Żerań napisał/a
Jeśli jest taka możliwość, prosiłbym Adminów/Rednacza o przyklejenie listu na Stronę Główną Science Fiction Fantasy i Horror oraz wysłania go do Fabryki Słów, wydawcy czasopisma.

jest taki już temat na SF :P

Anonymous - 21 Grudnia 2009, 13:42

O, to dobrze wiedzieć.

BTW - nowy numer Nowej Fantastyki, podobno, już w kioskach. Znajdziecie w nim nowy layout, a także opowiadanie Madzik. Oraz dużo innych rzeczy. :-)

gorat - 22 Grudnia 2009, 14:11

Jakie podobno, dawaj, czy na pewno!
Easy - 22 Grudnia 2009, 14:19

http://www.fantastyka.pl/index.php?go=op_polskie

Na pewno.

gorat - 22 Grudnia 2009, 14:45

Prędzej to. Oj, szybcy w tym roku!
Anonymous - 22 Grudnia 2009, 15:32

Yup, nowy numer w kioskach. Wiecie co? Chyba naprawdę sprawdzę, co ma do zaoferowania polska edycja "FSF". Ani fantastyczne kino, ani komiks nie grzeją mnie na tyle, by czytać całą publicystykę (pewnie przeczytam i tak, ciekaw co tam zrobił JeRzy)...Tym bardziej, że artykuł Haski/Stachowicza przedzielono na dwie części (to chyba jednak wymysł autorów, nie redakcji) Najwyraźniej wychodzi na to, że literatura staje się passe. Szkoda.

Przy okazji pozwolę sobie na małą prywatę. Jak co roku organizowany jest Plebiscyt Czytelników "Nowej Fantastyki", a w kategorii " Najlepszy tekst publicystyczny" startują moje dwa szkice: W krainie parowej rewolucji oraz Dziwna historia Neala Stephensona. Gdyby ktoś chciał sobie oba szkice przypomnieć, to zapraszam. Oba kawałki są za free. Rzecz jasna także inni publicyści napisali dobrą publicystykę (ot, wywiady Walewskiego np.). Na wszystkie możecie głosować pocztą, lub mailowo, wysyłając zgłoszenia na adres plebiscyt@fantastyka.pl :-) Do wygrania są cenne nagrody książkowe. :-) Wszystkim życzę powodzenia, hehe.

ihan - 22 Grudnia 2009, 16:23

NF styczniową nabyłam dzisiaj, więc jak najbardziej jest już w kioskach.
Lsnienia nr 2 nabyć mi się nie udało, gdyż pani stwierdziła, że owszem przyszło, było, ale już brak. Co chyba powinno ucieszyć redakcję.

Witchma - 22 Grudnia 2009, 16:36

ihan, a gdzie Ci powiedzieli, że Lśnienie było? Bo mnie się nie udało w żadnym kiosku znaleźć, tylko w ępiku...
ihan - 22 Grudnia 2009, 16:40

na Dworcu Autobusowym w Tarnowie. Tam zresztą nabyłam nr 1.
mBiko - 22 Grudnia 2009, 22:38

Witchma, w Łodzi zatrzęsienie, w kilku kioskach już widziałem.
Witchma - 23 Grudnia 2009, 09:39

mBiko, tam, gdzie ja pytałam, nie słyszeli o tym nigdy.

Muszę iść zobaczyć w kiosku na Kaliskim, tam są dobrze zaopatrzeni zawsze.

ilcattivo13 - 23 Grudnia 2009, 14:20

jest nowy MF :D
khamenei - 23 Grudnia 2009, 14:59

^^ Pisał już o tym chociażby xan4 16 grudnia w tymże temacie. No chyba że kolejny MF wyszedł hehe.
ilcattivo13 - 23 Grudnia 2009, 18:54

Jest nowy MF w Suwałkach.

tera pasi, khamenei?

Anonymous - 24 Grudnia 2009, 11:07

Wygląda na to, że ruszyła oficjalna strona polskiej edycji FSF. Znaleźć ją możemy pod adresem: www.fsfmag.pl :-) Na razie za dużo informacji tutaj nie ma, ale z czasem pewnie się rozkręci.

W pierwszym numerze: opowiadania Forda, Mieville'a, Ursuli K. LeGuin, Carda i Bissona, a także dobra Finisterra (ją czytałem w amerykańskiej wersji) Molesa i dziwna babka, jakiej nie kojarzę - Laurel Winter. Wygląda też na to, że LeGuin znajdzie się także w publicystyce obok eseju Paula di Filippo ( w Polsce to mało znany autor, znany głównie z Kroków w Nieznane, ale bardzo poważany na zachodzie:) ). W wywiadach: Stephenson i Jeffrey Ford. Jest grubo,

Chal-Chenet - 24 Grudnia 2009, 15:24

To już jest w sprzedaży? Tak myślę, czy się skusić...
Anonymous - 24 Grudnia 2009, 15:36

W sprzedaży jeszcze nie ma. Ruszyła jedynie oficjalna strona i tam znalazłem info o zawartości.
Kruk Siwy - 24 Grudnia 2009, 16:09

Odważyli się na ciekawy krok - płacić i wymagać jeśli chodzi o publikacje w sieci. Do tej pory - przykro to mówić - publikowano w internecie w znacznym stopniu badziewie odrzucone przez "papierowców". Obecne podejście zmienia sytuację. I stwierdzenie: "debiutowałem w sieci" przestanie być żenujące...
Być może.

gorat - 24 Grudnia 2009, 16:19

Kto i gdzie z tym płaceniem?
Kruk Siwy - 24 Grudnia 2009, 21:16

Wejdź na linka podanego przez Żerania: www.fsfmag.pl i poczytaj.
gorat - 25 Grudnia 2009, 17:52

Cytat
Zapraszamy do systematycznej lektury strony i pisma, które powinno się pojawić w sprzedaży na przełomie stycznia i lutego. Oficjalnymi wydawcami i redakcyjnym wsparciem są nasi pod każdym względem wspaniali przyjaciele z wydawnictwa Powergraph, czyli Kasia i Rafał Kosikowie.
To zwróciło moją uwagę. Brzmi ciekawie. Może powinienem i o inny wątek zahaczyć? Taki w Mistrzach?
mBiko - 25 Grudnia 2009, 19:01

Obie powyższe wiadomości są bardzo interesujące. Pierwsza daje nadzieję na zaistnienie nowej jakości w magazynach interetowych, a druga świadczy o kolejnym etapie rozwoju Powergraphu.
Witchma - 25 Grudnia 2009, 20:29

Generalnie już się nie mogę doczekać pierwszego numeru pisma, bo póki co same dobre wiadomości :)
NasirWizz - 27 Grudnia 2009, 11:23

Ja juz się nie mogę doczekać nowego pisma :)
200 stron - bez zbędnych obrazków, lania wody :)
Za jedyne 14 złotych :mrgreen: :bravo

Anonymous - 27 Grudnia 2009, 11:56

Tylko aby pismo zaistniało w świadomości innych ludzi, nie tylko użyszkodników for internetowych, chociaż marketing szeptany to potężna broń, to powinny być jeszcze akcje promocyjne. Kalendarz wydawniczy bardzo ładnie pokrywa się z kalendarzem konwentowym - popatrzcie, teraz wyjdzie numer zimowy, za trzy miesiące (kwiecień, Pyrkon) wiosenny, w okolicach Euroconu letni i Falkonu - jesienny. I każdy numer powinien być wydarzeniem, spotkania z polskimi i zagranicznymi pisarzami, panele dyskusyjne o fantastyce albo ogólnie literaturze. I goście: Stephenson, Gene Wolfe, Neil Gaiman, Stephen King. To wszystko jest do zrobienia:) A magia marki FSF bardzo powinna ułatwić zadanie.

A w kwestii płacenia - zaskoczony nie jestem. Amerykańskie strony o fantastyce płacą swoim autorom, często niemałe pieniądze (wyszło mi, że za opowiadanie na niecałe 5000 słów autor piszący dla magazynu Clarkesworld, takiego ichniejszego Fahrenheita, dostaje ponad dwieście dolarów), więc to raczej my jesteśmy ewenementem, a Matuszek i Walewski równają do standardów zachodnich. Pamiętam zdumienie jednej z autorek, kiedy powiedziałem, że dla Katedry pracują wolontariusze. :) Tyle że nie wydaje mi się, aby strona FSF stała się odpowiednikiem Katedry, czy Poltera (jako Naczelny FSF na pewno rozważałbym możliwość zostania konkurencją i mocniejszego wejścia na "rynek" portali i zagospodarowania strefy informacyjnej, a jako autor - rozważałbym pracę dla takiego portalu-strony). To ma być raczej uzupełnienie, zachowanie ciągłości przekazu nakierowanego do fanów: jesteśmy FSF, istniejemy, nie zapominajcie o tym. Uzupełnienie pisma papierowego.

Partner forum