To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas przysmuca

merula - 17 Lipca 2014, 21:48

Lowenna, zapomnij. jak masz, to masz. znam to z autopsji.
Luc du Lac - 18 Lipca 2014, 01:44

ketyow napisał/a
Luc du Lac, nieprawda.

? 0Rh + to bardzo popularna w Polsce grupa krwi ( chyba najbardziej)
a - jedna z najrzadszych - no i można podać ją każdemu

aniol - 18 Lipca 2014, 07:56

Luc du Lac napisał/a

? 0Rh + to bardzo popularna w Polsce grupa krwi ( chyba najbardziej)
a - jedna z najrzadszych - no i można podać ją każdemu

litosci! od lat juz nie podaje sie nikomu innej krwi niz ma
nie wolno! zakaz jest!*

tak wiec te wszystkie tabelki z ktorych wynika ze 0Rh- to uniwersalny dawca, a ABRh+ to uniwersalny biorca sa tylko ciekawostka przyrodnicza
procedura jest jedna i niezmienna - przetacza sie wylacznie taka grupe krwi jaka ma potrzebujacy

jedyne odstepstwo od powyzszego (czyli zabawa w przetaczanie innych grup) dopuszczane jest wylacznie na czas wojny (nie jestem pewny czy tez nie w sytuacjach duzych katastrof)

i jeszcze szybciutka edycja za wiki
w Polsce najpopularniejsza grupa krwi to ARh+ - 32% a najrzadsza to ABRh- - 1%

ketyow - 18 Lipca 2014, 10:12

aniol już mnie wyręczył. Jedyne odstępstwo chyba, to gdy stan biorcy jest krytyczny i tylko natychmiastowe podanie krwi może uratować życie, a nie ma możliwości szybkiego oznaczenia jego grupy - ale tego akurat nie jestem pewien na 100% czy jest to stosowane czy nie.

Ja mam AB Rh-, na drzwiach punktu krwiodawstwa zawsze wisi kartka "poszukujemy dawców AB Rh-" - to tak odnośnie tego największego zapotrzebowania na 0 Rh-, co nie jest prawdą.

No i nie wiem czemu w drugim poście piszesz o 0 Rh+.

Lowenna - 18 Lipca 2014, 10:26

ketyow, ponieważ ja mam 0 Rh+ i zaczęłam temat
ketyow - 18 Lipca 2014, 10:29

Lowenna, ale Luc skomentował, odbiegając nieco od tematu, że najbardziej poszukują 0 Rh-.
mesiash - 18 Lipca 2014, 11:04

czyli że ja z moją "AB Rh+ Dd" nie jestem najpopularniejszy? :( No cóż, przynajmniej taka sama jaką ma żona :)
Lynx - 18 Lipca 2014, 13:10

A Rh- mam ja i Pomiot, a Junior AB Rh-

Ode mnie biorą.

Luc du Lac - 19 Lipca 2014, 00:40

ketyow napisał/a
aniol już mnie wyręczył. Jedyne odstępstwo chyba, to gdy stan biorcy jest krytyczny i tylko natychmiastowe podanie krwi może uratować życie, a nie ma możliwości szybkiego oznaczenia jego grupy - ale tego akurat nie jestem pewien na 100% czy jest to stosowane czy nie.

Ja mam AB Rh-, na drzwiach punktu krwiodawstwa zawsze wisi kartka poszukujemy dawców AB Rh- - to tak odnośnie tego największego zapotrzebowania na 0 Rh-, co nie jest prawdą.

No i nie wiem czemu w drugim poście piszesz o 0 Rh+.

no cóż - nie siedzę w temacie, wydaje się że pkt. krwiodawstwa powinny oczywiście mieć wszystkie grupy krwi, ale na logikę to chyba lepiej mieć 0rh- niż nic

ketyow - 19 Lipca 2014, 11:31

Oni to sprzedają do szpitali zgodnie z ich zapotrzebowaniem. Mało ludzi ma AB Rh- to najwyraźniej cały czas brakuje.
mBiko - 21 Lipca 2014, 12:37

Bardziej martwi, niż smuci.

Kolega prosto z pola boju trafił wczoraj prosto do szpitala. Czekamy na informacje, co z jego okiem.

Rafał - 21 Lipca 2014, 12:49

ASG bez zabezpieczenia?
Lowenna - 21 Lipca 2014, 13:42

Obstawiam topór lub odbicie tarczy
mBiko - 21 Lipca 2014, 16:40

Miecz.

P.S. do Rafała.
Na zabawę bez zabezpieczeń jesteśmy trochę za dużymi chłopcami, ale i tak zdarzają się wypadki.

Witchma - 23 Lipca 2014, 08:51

Z Lidla zniknęły moje ulubione ciastka, normalnie świat już nie będzie taki sam :(
Matrim - 1 Sierpnia 2014, 22:44

Witchma, a które to?
Godzilla - 1 Sierpnia 2014, 23:18

Rozłażą mi się plany opieki nad kotami w czasie urlopu :(
Witchma - 2 Sierpnia 2014, 08:35

Matrim, te na pierwszym planie (kokosowych u nas w ogóle nie widziałam, były jeszcze w ciemnej czekoladzie).
Matrim - 2 Sierpnia 2014, 15:37

Witchma, już się bałem, że takie - moje najulubieńsze :)
Witchma - 2 Sierpnia 2014, 16:02

Matrim, te kupiłam sobie na pocieszenie, ale to jednak nie to samo.
Matrim - 3 Sierpnia 2014, 19:51

Witchma, no nie to samo, bo lepsiejsze ;) Szczególnie z lodówki.

A te Twoje, są chyba w jakiejś podróbce od Krakusków dostępne. Jest też szansa, że w Biedronce będą w innym opakowaniu :) Potrzeba matką chwili słabości!

Witchma - 3 Sierpnia 2014, 19:55

Matrim, już mnie nie dręcz. Ale mam nadzieję, że jeszcze powrócą w chwale... (nie mylić z chałwą, która jest zdecydowanie fuj!).
konopia - 3 Sierpnia 2014, 22:06

I tu sie mylisz koleżanko, chałwa jest zdecydowanie mniamuśna.
Lowenna - 20 Sierpnia 2014, 10:10

Mój prywatny koniec lata :( Objawił się wczoraj wieczorem założeniem skarpetek i potwierdził przed chwilą zrobieniem herbaty na rozgrzewkę :(
Lowenna - 31 Sierpnia 2014, 22:58

Jutro pierwszy dzień szkoły :cry:
Godzilla - 31 Sierpnia 2014, 23:00

Łączę się w bólu.
Ziuta - 2 Wrzeœśnia 2014, 10:17

No i tak wyszło, że nie jadę na Polcon. Przykro, że zawiodłem orgów, którym obiecałem kilka prelekcji, ale takie życie.
charande - 13 Wrzeœśnia 2014, 09:59

Kolano domaga się wizyty u ortopedy - trzeszczy, chrupie i boli :( Boję się, że nie skończy się na leczeniu zachowawczym.
nureczka - 13 Wrzeœśnia 2014, 10:53

charande, przytulaki. Będzie dobrze!
dalambert - 13 Wrzeœśnia 2014, 11:43

charande, Trzymaj się i delikatnie masuj kolano.

Partner forum