Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.
Witchma - 21 Lutego 2013, 07:58
Trochę to trwało, ale nowy kindle jest już w drodze, w poniedziałek powinien zapukać do mych drzwi.
Słowik - 21 Lutego 2013, 08:19
Witchma, tak, mam odesłać. Żeby było śmeszniej, to na jednego dostałem linka do przedpłaconego listu przewozowego dla UPSa, a za przesyłkę drugiego mam zapłacić i podać im kwotę do zwrotu.
Holy Kindle!
Witchma - 21 Lutego 2013, 08:34
Słowik, to ja tym bardziej się upewnię, czy mam swojego nie odsyłać, bo w drugiej rozmowie na czacie na pytanie, czy dostanę shipping labels, żeby odesłać zepsuty egzemplarz, pan mi powiedział, że tak. A jak już utworzyli zlecenie to przyszedł mail, w którym między innymi napisali:
"There is no need to return the defective Kindle. Damaged or defective products can often be disposed of free of charge at local municipal collection points. For more information about where you can drop off your waste equipment for recycling, please contact your local city office, waste authority, approved WEEE scheme or your household waste disposal service."
Witchma - 22 Lutego 2013, 16:32
Nowy kindle dotarł, aż mi się go nie chce otwierać... i nie otwieram. Najpierw muszę iść wysłać fakturę.
ketyow - 22 Lutego 2013, 22:30
Rany, dobrze że wziąłem tego Keyboarda.
hrabek - 25 Lutego 2013, 08:24
Mój egzemplarz póki co spisuje się znakomicie. Tfu, tfu, a kysz!
Pako - 1 Marca 2013, 21:24
Khem... no tego... myslę, czy sobie nie kupić tego cuda techniki w nagrodę za wypłatę. I tak parę rzeczy mnie interesuje:
1. Gdzie kupowaliście? Bezpośrednio amazon.co.uk + wysyłka, czy jakiś polski sklep/przedstawicielstwo?
1a. Jeśli nie kindle to jaki inny jest wart uwagi? Szukam w gruncie rzeczy tylko czytnika, nie jakiegoś cudu, grunt, żeby się dobrze i wygodnie czytało i obsługiwało.
2. Nie ma problemu z wrzucaniem książek z dowolnych źródeł? Domyślam się że nie, ale w dzisiejszych czasach różnie może być i może Kindle domyślnie jest tylko amazonowaty a żeby z innych księgarni kupować trzeba rootowąć albo cudaczyć. Pytam bo nie wiem.
3. Jak wygląda z korzystaniem z neta na tym? Domyślam się, że słabo, ale jak bardzo słabo? Zdarza mi się czytac trochę RSSów technicznych itp., jak mi się tego nazbiera na dłużej to silnie się muszę motywowac, żeby poczytać. Na iPadzie było wygodnie (bo i do łóżka wezmę, i na tron jak trzeba), a monitor i PC nie są takie mobilne... Próbował ktoś takie rzeczy na tym robić, czy lepiej o tym w ogole nie myśleć, bo bezsęsu?
Witchma - 1 Marca 2013, 21:38
Pako napisał/a | Bezpośrednio amazon.co.uk + wysyłka |
Do Polski wysyłają tylko z amazon.com.
Pako napisał/a | Nie ma problemu z wrzucaniem książek z dowolnych źródeł? |
Nie napotkałam jeszcze na żadne. Przy czym nie korzystam z wysyłania plików bezpośrednio na kindla, zawsze pobieram pliki na dysk i potem przesyłam "kablowo".
Na pytania 1a i 3 nie odpowiem, bo się nie znam Z innych niż kindle czytników miałam w ręku tylko Trekstora Pyrusa (i choć na wiele rzeczy można w nim narzekać, to jest to wersja basic do potęgi, która jako urządzenie wyłącznie do czytania sprawdza się wcale nieźle, ma bardzo dobrą baterię, czyta zarówno mobi jak i epub, a co najlepsze - i czego mi w kindlu brakuje - jak się wgra katalog, odczytuje go jako katalog).
mBiko - 1 Marca 2013, 21:48
1. Bezpośrednio na amazon, ale hamerykańskim. Przesyłka była u mnie po pięciu dniach.
1a. Nic innego nie miałem w ręku, więc nie jestem miarodajny.
2. Żadnych. Szczególnie, jeżeli dodatkowo używasz Calibre do konwersji plików na mobi.
3. Słabo, korzystam wyłącznie w sytuacjach wyższej konieczności.
ketyow - 1 Marca 2013, 21:51
Ja czasami piszę z neta Kindlowskiego na forum. Nie ma rewelacji, ale da się. Natomiast czytanie czegoś większego - no nie wiem, mała rozdzielczość, więc wcale to za przyjemne nie jest. Da się ustawić obraz bokiem, ale nawet nie próbowałem. Jest to dobra opcja jako emergency - nie mam neta w ogóle, wchodzę przez 3G i po problemie (czy to sprawdzić coś w google maps, czy do której poczta czynna będąc na mieście - i za friko). Oczywiście to dotyczy tylko Keyboarda (net 3G znaczy), którego przez amazon nie kupisz, ja kupiłem nówkę na allegro za 520 zł i to z 2-letnią gwarą (od amazonu rok). Więc allegro bywa tańsze niż amazon - a nadal mam papier i gwarę już w dwóch miejscach. Ekran może tu nie męczy, ale ma raczej małe możliwości do stron WWW czy dużych dokumentów w stylu PDF. Pliki z dowolnych źródeł - jak najbardziej. Ja czytam ostatnio książki, które normalnie stoją obok na półce, ale Kindle jest po prostu wygodniejszy. Dużo wygodniejszy.
Słowik - 2 Marca 2013, 18:22
Pako, ja kupowałem przez allegro i nie miałem potem problemów np. z reklamacjami, wysyłali zamiennik po prostu na podstawie mojego konta na amazonie i związanej z nim karty kredytowej.
Wysyłam też sobie ebooki na kindlowego maila, bardzo to wygodne. Nie wiem jak inni, ale w publio po zakupie od razu można sobie ebooka wysłać mailem bez pobierania, fajne to jest.
nureczka - 2 Marca 2013, 18:32
Pako napisał/a | Khem... no tego... myslę, czy sobie nie kupić tego cuda techniki w nagrodę za wypłatę. I tak parę rzeczy mnie interesuje:
1. Gdzie kupowaliście? Bezpośrednio amazon.co.uk + wysyłka, czy jakiś polski sklep/przedstawicielstwo? |
W Arkadii.
Pako napisał/a | 1a. Jeśli nie kindle to jaki inny jest wart uwagi? Szukam w gruncie rzeczy tylko czytnika, nie jakiegoś cudu, grunt, żeby się dobrze i wygodnie czytało i obsługiwało. |
Onyx Books
Pako napisał/a |
2. Nie ma problemu z wrzucaniem książek z dowolnych źródeł? Domyślam się że nie, ale w dzisiejszych czasach różnie może być i może Kindle domyślnie jest tylko amazonowaty a żeby z innych księgarni kupować trzeba rootowąć albo cudaczyć. Pytam bo nie wiem. |
Łyka wszystko co się rusza. Ma chyba najbogatszy ze wszystkich czytników zestaw obsługiwnaych formatów
[quote="Pako"]
3. Jak wygląda z korzystaniem z neta na tym? Domyślam się, że słabo, ale jak bardzo słabo? Zdarza mi się czytac trochę RSSów technicznych itp., jak mi się tego nazbiera na dłużej to silnie się muszę motywowac, żeby poczytać. Na iPadzie było wygodnie (bo i do łóżka wezmę, i na tron jak trzeba), a monitor i PC nie są takie mobilne... Próbował ktoś takie rzeczy na tym robić, czy lepiej o tym w ogole nie myśleć, bo bezsęsu?
Tego nie wiem, bo ma wersje zubożoną - bez sieci. Z tym, że to decyzja świadoma. Jeśli mogę wybieram rozwiązania, w których Wielki Brat nie może mnie podglądać
Minusem takiego rozwiązania jest konieczność ściągania książek i czasopis na kompa i kopiowanie po kabelku.
Edyta
1. Wczoraj porównywaliśmy obsługę PDF-ów przez kindla i booxa. Stosunkiem głosów 4:0 wygrał books. W ogóle pdf-y na kindlu wyglądały dość nędznie, a na booxise spoko.
2. Wadą booxa jest cena. Pewnie dlatego, że producent dostarcza tylko czytniki, więc nie może liczyć na to, że jak amazon odbije sobie na sprzedaży książek.
Witchma - 4 Marca 2013, 12:17
A gdyby się ktoś martwił, że w przypadku ebooków trudno o autograf autora, to okazuje się, że na to też znajdzie się sposób
hrabek - 4 Marca 2013, 13:50
Ha, takie to proste. Nigdy bym nie wpadł.
mBiko - 4 Marca 2013, 22:14
Ech, ciekawe kiedy ja się doczekam pierwszego e-autografu.
Cytat | Szanowny Autorze
Gratulując Panu wydania najnowszego bettersellera proszę w przesłanie mnie natentychmias emejla z pańskim szacownym autografem.
Z rozlicznemi wyrazami
Czytelnik |
May - 9 Marca 2013, 20:33
Pako, tez mam booxa i jestem bardzo zadowolona. U mnie kindle nie wchodzil w gre ze wzgledu na to, ze nasza biblioteka nie oferuje ebookow w MOBI. Zastanawialam sie nad Kobo Glo i wlasnie Booxem, wygral boox, bo jest bardziej wszechstronny (aczkolwiek wolniejszy niz Kobo, nie ma oswietlenia i jest minimalnie wiekszy).
IMHO-tep - 17 Marca 2013, 16:00
Mam pytanie, jak jest z opłatami za wysyłkę z Amazon.com?
Chciałem kupić tam Kindla a w okienku z oceną kosztów wysyłki wyszło coś takiego:
Items
$20.98Estimated shipping & handling
$219.98Total before tax
$0.00Estimated tax to be collected
$60.61 Import Fees Deposit
$280.59Estimated order total
ketyow - 17 Marca 2013, 23:01
IMHO-tep, mogę się mylić, bo ostatecznie nie kupowałem na amazonie, ale zdaje się to te 280 + 20. Lepiej sprawdź czy nie taniej przez allegro, teraz jest parę firm, które wyspecjalizowały się w sprowadzaniu Kindle do Polski i sprzedają po atrakcyjnych cenach (ja dzięki temu mam 2 lata gwary a nie rok).
Ziemniak - 17 Marca 2013, 23:41
IMHO-tep, rzuć okiem na to
http://swiatczytnikow.pl/...wiac-do-polski/
IMHO-tep - 18 Marca 2013, 14:53
Dzieki wielkie.
Gustaw G.Garuga - 28 Marca 2013, 16:28
Kupiłem smartfona i se na nim czytam pdfy.
Fidel-F2 - 28 Marca 2013, 16:30
Gustaw to naprawdę nie nasza wina.
Gustaw G.Garuga - 28 Marca 2013, 16:33
E tam.
hrabek - 28 Marca 2013, 16:38
A czemu tylko PDFy?
Gustaw G.Garuga - 28 Marca 2013, 16:44
Bo na razie jeno pdfy mam na komputerze, a poza tym nie ściągnąłem jeszcze aplikacji do czytania w formatach ebookowych.
Gustaw G.Garuga - 30 Marca 2013, 06:43
UPDATE: ściągnąłem aplikację Mantano Reader Lite, cuda z tymi pdfami robi, formaty ebookowe uzbędnia totalnie, rewela.
Fidel-F2 - 30 Marca 2013, 06:45
i nikt nas nie przekona, że białe jest białe
Gustaw G.Garuga - 30 Marca 2013, 08:04
Aleś się uwziął.
Fidel-F2 - 30 Marca 2013, 08:15
kto wypina tego wina
ketyow - 30 Marca 2013, 09:53
Fidel ma rację, tak jak ogromnie mi brakuje porządnego skalowania PDFów na czytniku, tak mimo wszystko w życiu bym go nie zamienił na smartfona, już wolę z pdfów korzystać tylko na komputerze, pdfów i tak wymaga tylko fachowa literatura, do której wykorzystania... potrzebny mi jest komputer.
|
|
|