To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

dalambert - 30 Sierpnia 2009, 23:47

No, no i minister Grad dostał Kataru, pewnie ustąpi ze względu na zły stan zdrowia :twisted:
Agi - 31 Sierpnia 2009, 10:32

dalambert, tak serio, to nie ma się z czego śmiać. W jakiś sposób wszystkich nas to będzie kosztowało.
Easy - 31 Sierpnia 2009, 10:54

Agi napisał/a
dalambert, tak serio, to nie ma się z czego śmiać. W jakiś sposób wszystkich nas to będzie kosztowało.

Za co naród powinien pięknie podziękować przy wyborach.

dalambert - 31 Sierpnia 2009, 11:04

Agi, to nie śmiech tylko proste pytanie ;
Jak tego oszusta, co aby mieć przed wyborami do Parlamentu Europejskiego uskces wciskał "opowieści z 1001 nocy" i inne bajki szecherezady całej polsce - a teraz to co - wszyscy, placimy, wszyscy winni, a gucio to pewnie na wianki do arcyksięcia się wybiera :mrgreen: , rozliczyc czy wybaczyc bo przeca fachowiec jest i Donio Go lubi ;P:

Easy - 31 Sierpnia 2009, 11:17

dalambert napisał/a
:mrgreen: , rozliczyc czy wybaczyc bo przeca fachowiec jest i Donio Go lubi ;P:

Zaraz się dowiesz, że to przecież wina kilku ostatnich ekip rządzących i że twoim PiSowcy, PiSiory, czy jak tam teraz się modnie na nich mówi, mieli całe dwa lata... bla bla bla.

I tak kolejna sprawa zostanie rozmyta.

NURS - 31 Sierpnia 2009, 11:24

Misie, jak pięknie patrzeć na jad kapiący z waszych szczękoczułek...
Zajefany ten oszust Grad. Dostał prawie 40 mln euro zaliczki, i nie skapnął się, że kontrahent niepewny. Wy byście go od razu wykryli, no bo jak państwo może się nazywać Katar. To musi być ściema :-)

Żal d... ściska, jak coś takiego widzę. Każdy z was na miejscu Grada by ich po tyłkach całował.

Easy - a weź wymień, co też PiS przez te dwa lata zrobił dla ratowania stoczni, ale konkretnie. :twisted:

Sandman - 31 Sierpnia 2009, 11:31

Powiedzcie mi lepiej kto może mieć jakikolwiek interes w kupowaniu stoczni nad bałtycką sadzawką? Kolebka Solidarności, prawie pomnik narodowy, każde zwolnienie sprzątaczki trzeba ze związkami uzgadniać, produkcja żadna, bo wytwarzają jedynie najprostsze możliwe elementy do najprostszych statków, podczas gdy ponad 90% produkcji statków odbywa się w Korei, Chinach i Japonii.
Easy - 31 Sierpnia 2009, 11:55

NURS napisał/a
Easy - a weź wymień, co też PiS przez te dwa lata zrobił dla ratowania stoczni, ale konkretnie. :twisted:

Ależ ja nie twierdzę, że wszystkich umoczonych (w tym i Jasińskiego z PiS) nie należy postawić przed Trybunałem.

Denerwuję mnie po prostu to, jak za chwilę zacznie się zwalanie winy na wszystkich, tylko nie na Grada.

NURS - 31 Sierpnia 2009, 12:13

A jaka jest w tym wina Grada? Chyba taka, ze on jest ostatni w kolejce.
Poważnie pytam.
To nie było załatwiane pod stołem w knajpie, jak wyniki meczy. Przyjechała delegacja arabusów z walizkami kasy, zapłacili wadium, niemałe wadium, reprezentowali fundusze inwestycyjne szejków. Czy ty być uznał, ze to oszuści? Ja na miejscu Grada też bym się cieszył. I ty też, nawet dalambert fikał by koziołki.

Kruk Siwy - 31 Sierpnia 2009, 12:33

On cały czas fika.
NURS - 31 Sierpnia 2009, 12:44

Ale fikałby potrójne axle z tulupem, z tego własnie powodu.

a tema t jest ciekawy, pokazuje, jak mało ludzie wiedzą na temat dzialania firm i negocjacji handlowych.

dalambert - 31 Sierpnia 2009, 12:46

NURS, a jesteś pewien, ze to nie była prowizja od umowy na zakup katarskiego skroplonego gazu, co to go jeszcze nie ma dakąd zwozić,
ale bądzmy dobrej myśli ta wspaniała ekipa mądrych, światłych, szlachetnych i przezacnych POlityków, mająca wsparcie w takich luminarzach jak Kruk Siwy, i NURS, poprowadzi nas wszystkich ku przyszlości jak świetlanej tak i promiennej :D

Easy - 31 Sierpnia 2009, 12:59

NURS napisał/a
Ale fikałby potrójne axle z tulupem, z tego własnie powodu.

a tema t jest ciekawy, pokazuje, jak mało ludzie wiedzą na temat dzialania firm i negocjacji handlowych.

Masz jedyną i niepowtarzalną okazję, żeby pokazać mi, że Grad nie zasługuje na wywalenie z ministerstwa.

Skoro jesteś ekspertem w dziedzinie "działania firm i negocjacji handlowych", słucham. Uświadom mnie, maluczkiego.

NURS - 31 Sierpnia 2009, 13:13

A prosze.
Naprawdę wydaje ci się, ze to jest tak, ze siedzi sobie Grad, ktoś zadzwonił, powiedzial, ze da 400 baniek a ten nie sprawdzając niczego, podpisał?
Takie sprawy załatwiają całe zespoły negocjacyjne, trwa to tygodniami, jeśli nie miesiącami. Trzeba dostarczyć pełną dokumentacje, analizy itp. Sprzedaż tak wielkich zakładów, i tak trudnych, wymaga stu innych ustaleń. Coś a la offset, na którym tak nas wydymali amerykanie.
A o szczegółach takich negocjacji nie pisze się w gazetach, ku uciesze gawiedzi, bo to tajemnice handlowe. znasz warunki przejęcia SFFH przez FS? Nie znasz i nie poznasz, tak samo, jak szczegółów tamtych umów, o ile jakaś mendoweszka tego nie wywlecze, czy ośmieszy nas wszystkich i skutecznie być może zniechęci powaznych inwestorów od rozmów z Polską.
Grad był na szczycie tej piramidy, jakie kwity dostał, nie mam pojęcia, ale wiem jedno, nie może być winny tego, ze strona przeciwna zerwała umowę. Chyba, ze zawalił coś z naszej strony, ale tu akurat Katar by darł ryja, bo w opinii międzynarodowej teraz wychodzi na lekko niepoważną stronę negocjacji handlowych. pożyjemy, zobaczymy, już ze sto afer wykrywano w tym kraju i żadna jakoś nie znalazła finału, bo były dęte jak prowokacja z Lepperem :-)

I nie ma znaczenia (to do dalamberta) czy chodzi o kupowanie gazu skroplonego - czyli dywersyfikację, za którą tak na marginesie, tupali malutkimi nóżkami pewni dwaj jednojajowi :-) , Katar to nie Ukraina, czy Białoruś, to jedyne źródło realnej kasy w aktualnej rzeczywistości gospodarczej współczesnego świata. Każdy z was, mając jego przedstawicieli za stołem, cieszyłby się jak dzicko, zwłaszcza, ze ten deal kończyłby lata reanimacji trupa, którego nie ekonomia a sentymenty trzymają przy życiu, kosztując państwo jako całośc znacznie więcej, niż się wydaje.

dalambert - 31 Sierpnia 2009, 13:51

NURS, zafudowała man Po komisje sledczą do łapania Ziobry za laptopa, to teraz będzie komisja śledcza do łapania Grada za Katar - tam już lepiej wyjaśnią te negocjacje i klijętów niż nam NURS, opowiada,
i stocznia i miesięcznik naprzyklad to poważny handel i żeby go sprzedać to trzeba się trochę pokręcić - w przypadku stocznu śledcza jest jak w banku.
Więc sobie niezadługo popatrzymy ;P:

Agi - 31 Sierpnia 2009, 14:34

W dzisiejszej "Wyborczej" jest tekst Władymira Putina "Karty histoii". Moim zdaniem w dużej mierze oczyszcza atmosferę i chociaż częściowo ratuje sytuację przed jutrzejszą uroczystością.
Link do tekstu

dalambert - 31 Sierpnia 2009, 14:43

Agi, Pamiętasz dowcip o rabinie i kozie?
Oto właśnie rebe pozwolił sprzedać kozę która nam przedtem jego ludzie do salonu wsadzili i tyle.
Dokąd ten typ zestawia ruski kit propagandowy o rzekomo zamordowanych przez Polaków 100 000 sowieckich jeńców w 1920 r. z Mordem Katyńskim , to niczego nie oczyszcza tylko nowy smród z ruskiego bagna wypuszcza :evil:

Agi - 31 Sierpnia 2009, 14:49

W tekście nie ma mowy o liczbie jeńców radzieckich.
Nie twierdzę, że wszystko jest świetnie i zgadzam się, że to przypomina kozę z dowcipu, ale zacietrzewianie się moim zdaniem nie ma sensu.

dalambert - 31 Sierpnia 2009, 15:35

Agi, oczywiście, ze zacietrzewiać się nie warto tylko trzeba sobie zdawać sprawę, że Ruskie wykonują klasyczny numer z kozą i nie brać tego za dobrą monetę, bo nie jest dobra :mrgreen:
NURS - 7 Wrzeœśnia 2009, 13:14

Cytat
Ani Wiktor Juszczenko ani Lech Kaczyński nie wezmą udziału w odsłonięciu pomnika ukraińskich ofiar Armii Krajowej w Sahryniu na Lubelszczyźnie. - Dialog historyczny między Polską a Ukrainą jest trudny, ale prawdziwy - ocenił Paweł Kowal z PiS.

Jak w niemym filmie :-)

Rafał - 8 Wrzeœśnia 2009, 11:49

koniec świata, prezes ZUS zatrzymany przez ABW, to nawet Ziobrze się nie przyśniło w marzeniach :shock:
dalambert - 8 Wrzeœśnia 2009, 11:56

Rafał napisał/a
to nawet Ziobrze się nie przyśniło w marzeniach

Bo Wypycha nie było za co zamykać, a tyn " człowiek zwiazany z marszłkiem województwa mazowieckiego Struzikiem" to ?
Czlowiek związany .... ;P:

NURS - 8 Wrzeœśnia 2009, 12:44

każdego prezesa Zusu powinno się nie tylko zatrzymać ale i rozstrzelać :-)
dalambert - 8 Wrzeœśnia 2009, 13:02

I tu wyobraź sobie NURS, zgadzam się z Toba, ale tego to chyba za złodziejstwo przymknęli, a na rozstrzelanie za pełnienie funkcji nie ma co liczyć :mrgreen:
baranek - 8 Wrzeœśnia 2009, 13:03

Cytat
każdego prezesa Zusu powinno się nie tylko zatrzymać ale i rozstrzelać

i to zanim obejmie stanowisko, żeby nie zdążył szkód narobić. jeszcze większych.

e: jeden pan powiedział przed chwilą w radio, że mimo aresztowania prezesa ZUS będzie działał normalnie. ZUS! NORMALNIE!

Easy - 18 Wrzeœśnia 2009, 16:29

http://www.pardon.pl/arty...ez_kaczynskiego

Huh, to się nazywa działać na podświadomość wyborców.

MOFFISS - 24 Wrzeœśnia 2009, 08:14

http://biznes.onet.pl/wie...80,1,news-detal

Niektórzy wpadli na genialny pomysł unikania składek ZUS.

Btw, pewnie niewiele osób wie, że ZUS działa też jak bank, ściaga kasę i trzyma na kontach na tyle długo, by zarabiac na odsetkach. Kiedyś pracowałem dla jednego z konsorcjów IT, starających się wdrożyć zintegrowany system dla NFZ, nieśmiało zaproponowałem, by na budowę systemu przeznaczyć 0.5% wartości obrotów NFZ, pod warunkiem, że zmieni sie strumień przepływu pieniądza, omijający ZUS. Bo tyle mniej więcej bierze ZUS za obsługę brokerską dla NFZ.

Podam wam dane, ile ZUS pobiera dodatkowo nie swojej kasy, zachowując się jak pośrednik finansowy. Koszty rzeczywiste oscyluja wokół 0.5% od każdej instytucji. Można sobie policzyć, ile kasy przepływa do NFZ, ok 25 mld zł rocznie. O pozostałych nie wiem dokładnie.

Zdrowotne – 9% podstawy wymiaru składki, przekazywane do NFZ
Fundusz Pracy – 2,45%, przekazywane do instytucji rynku pracy (PUP, WUP)
Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych – 0,10%, przekazywane FGŚP
Ponadto planowane jest wprowadzenie nowego obciążenia, tzw. składki pielęgnacyjnej.

ihan - 24 Wrzeœśnia 2009, 13:14

MOFFISS, wobec pobierania przez OFE prowizji niezależnie od wyników finansowych oraz lepsze wyniki ZUSu niż któregokolwiek OFE, żadne działania ZUSu nie robią na mnie wrażenia. Poza tym co za problem i jakieś systemy zintegrowane? Składka zdrowotna i tak jest wpłacana odrębnymi przelewami, wystarczyłoby ja przelewać prosto na NFZ i tworzenie jakichś dodatkowych systemów, za które ktos zgarnie gruba kasę uważam za fajny pomysł króliczków i innych znajomych.
MOFFISS - 24 Wrzeœśnia 2009, 13:34

ihan napisał/a
tworzenie jakichś dodatkowych systemów, za które ktos zgarnie gruba kasę uważam za fajny pomysł króliczków i innych znajomych.

Wtedy NFZ nie posiadał niczego w wersji elektronicznej oprócz MS exchange.
Zaś opowieści, że liczenie na papierze statystyk jest fajniejsze to wiecej niż odprawienie egzorcyzmów przez nieuprawnione przez KK osoby.

MOFFISS - 25 Wrzeœśnia 2009, 13:07

http://moto.onet.pl/15763...kul.html?node=8

ale jajca, zamiast zachęty (dopłat jak w Reichu) chcą wprowadzić podatek od "starych aut".
To jest jakiś szalony pomysł na ożywienie gospodarki, sięgając do kieszeni najuboższych.

Partner forum