Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Nocturn - 26 Marca 2009, 11:52
MOFFISS, to Ty tak na poważnie odpowiedziałeś?
o rajku.
Cystersi są zakonem katolickim. Sąi byli wyznania rzymsko-katolickiego
Godzilla - 26 Marca 2009, 11:55
Piękny klasztor cystersów jest w Wąchocku. Romański kościół, obok budynki klasztorne. Nawet mieliśmy okazję zwiedzić, ale synek był jeszcze mały, nie chcieliśmy aby zaczął marudzić po drodze.
MOFFISS - 26 Marca 2009, 11:59
| dalambert napisał/a | toż to prawie jak odkrycie Słońca Peru półtora roku po fakcie |
nie odkrycie faktu, ze dostal medal, tylko że ludzie ze wschodniej Polski tak mówią teraz o Tusku.
dalambert - 26 Marca 2009, 12:09
MOFFISS, złóśliwie o Tusku per Śłóńce Peru to się pół Polski wyraża i to od pamiętnej ekskursii - a co ma wspólnego Katolicki Zakon / zreszta bardzo zacny/ z pytaniem Lynx o pierwszy sobór heretyków na ziemiach Rzeczypospolitej
Lynx - 26 Marca 2009, 18:43
Nocturn, blisko. Kalwini. A synod?
Nocturn - 27 Marca 2009, 08:06
pfff i muszę poszperać.
Pińczów. Ale kiedy to już musiałbym kolege googla poprosić. Pamiętam, że było to zadziwiająco szybko po ropoczęciu reform kościoła.
Lynx - 27 Marca 2009, 09:08
Nocturn, pytałam o pierwszy synod.
Edytka: W opasłym tomiszczu Dziejów Polski, PWN 1975 niejaki Jerzy Topolski podaje, że I synod kalwiński odbył się w 1554r. w Słomnikach w Małopolsce.
Sprawdziłam w innych źródłach- podają Pińczów.
Nocturn zadajesz.
Nocturn - 27 Marca 2009, 09:57
Ok.
Co to takiego i kiedy to było:
WOJNA POPIA
xan4 - 27 Marca 2009, 10:21
Pewnego zimowego, mrożnego i wietrznego wieczoru w miejscowości Zanitogorsk pobiło się dwóch popów. Jeden z parafii Św. Jana Chrzciciela, drugi z parafii Św. Benedykta.
Było to w lutym 1993 roku, kiedy kościół prawosławny przechodził prawdziwe przemiany. Popi (popowie) byli ze zwalczających się obozów, jeden obóz tłumaczył, że Jezus tuż przed Ostatnią Wieczerzą wypił herbatę, drugi był pewien, że była to kawa.
Sprawa przez pewien czas toczyła się na boje na ambonach, gdzie każdy z nich wytykał niewiedzę przeciwnikowi i chwalił się, że on to wie najlepiej. Następnie skończyła się sławnym pojedynkiem na pięści, na ulicy gdzie popi (popowie) spotkali się po swoich nabożeństwach. Po walce, obydwaj znaleźli się w szpitalu i sprawa herbata - kawa przybrała na sile.
Na początku podzielili się mieszkańcy Zanitogorska, potem całej Syberii, sprawę przejęła władza kościoła prawosławnego, która zadecydowała, że była to herbata. Część wiernych niezadowolona z tego werdyktu, zwróciła się o pomoc do Chin, które napadły na Syberię.
Dalej patrz Trzecia wojna światowa.
Lynx - 27 Marca 2009, 10:24
Z nazwy mogłoby wynikać, że to jacyś prawosławni księża walczyli o coś.
Godzilla - 27 Marca 2009, 10:25
xan4, ładne to było
Nocturn - 27 Marca 2009, 10:30
Twórcze, ale niestety nieprawdziwie
Lynx - 27 Marca 2009, 10:31
Ale faktycznie ładne. I pełnym zdaniem.
xan4 - 27 Marca 2009, 10:34
Nocturn, a już myślałem, że chociaż raz uda mi się odpowiedzieć poprawnie w tym wątku , no cóż może następnym razem,
Godzilla, dzięki, czegóż to człowiek nie wymyśli, jak 3 bilanse leżą przed nim do sprawdzenia
Godzilla - 27 Marca 2009, 10:39
xan4, jak ja dobrze rozumiem ten fakt!
I oczywiście wiem że nieprawdziwe, ale ładne i tak.
Fidel-F2 - 27 Marca 2009, 13:33
faktycznie ciekawa sprawa
Nocturn - 27 Marca 2009, 15:23
No ? Nikt nie wie?
No cóż .. ja za pół godziny uciekam a potem dopiero w poniedziałęk mogę ruszyć topik
Spieszcie się.
Nocturn - 30 Marca 2009, 07:12
no cóż to ja powiem co to była wojna popia.
Za historycy.org
| Cytat |
Wojna popia 1478-79 inaczej zwana WOJNA KSIĘŻA. Jest to popularne okreslenie wojny polsko-krzyżackiej na Warmii. Krzyżacy, inspirowani i wspierani przez biskupa warmińskiego Mikolaja Tungena, zostali pokonani i ukorzyli się w Nowym Korczynie.
Przyczyna tego konfliktu byl spor o obsade biskupstwa warminskiego. Krol Kazimierz Jagiellonczyk chcac miec osobisty wplyw na obsade stolic biskupich w swoim panstwie nie godzil sie na osoby co do,ktorych mial powody sadzic, ze sa mu nieprzychylne. Taka osoba byl wlasnie Tungen. Spor rozpoczal sie w 1467 r. Biskupstwo warminskie ze wzgledu na swe polozenie bylo bardzo wazne pod wzgledem politycznym i strategicznym. Krol chcial je powierzyc biskupowi chelminskiemu Wincentemu Kielbasie, ale papiez zatwierdzil wybor kapituly warminskiej, ktora wysunela kandydature Tungena. Ten w 1472 r. opanowal przy pomocy Krzyzakow stolice biskupia i stawil opor Kazimierzowi. W 1476 r. do zawartego sojuszu miedzy Krzyzakami a Tungenem przystapil jeszcze krol Wegier Maciej Korwin, ktory takze mial na pienku z Jagiellonczykiem. Wybuchla w ten sposob wojna popia. Na szczecie Maciej Korwin nie wspomogl swoich sojusznikow na terenie Warmii, toczac walki z Polakami na terenie Wegier, ktore zreszta wygral. W 1479 r. w Budzie podpisano pokoj, wowczas Tungen opuszczony przez Korwina zostal zmuszony do ukorzenia sie przed polskim krolem, ale za cene pozostawienia go na stanowisku (w sumie wiec Kazimierz nie dopial swego). Natomiast wielki mistrz takze sie ukorzyl i musial zlozyc odwlekano przysiege wiernosci Polsce.
Wiecej informacji na ten temat znajdziesz w M. BOGUCKA Kazimierz Jagiellończyk i jego czasy, Warszawa 1981.
|
kto pierwszy ten lepszy
Fidel-F2 - 30 Marca 2009, 10:51
Skąd wzięła się nazwa Lechistan, Lachy?
Słowik - 30 Marca 2009, 10:57
Chyba z arabskiego (Lechistan).
Nocturn - 30 Marca 2009, 11:01
ok
lachy pochodzą od plemienia Lędzian.
A Lechistan to prawdopodobnie nazwa nadana przez Turków Osmańskich .
A tak dodatkowo
Istnieje teoria, że lechistany to taka próba organizacji, cos w rodzaju dzisiejszych województw, niestety nie udowodniona;).
Godzilla - 30 Marca 2009, 11:06
Ale te lechistany zbyt orientalnie mi brzmią. Nie wiem czy końcówka -stan jest pochodzenia tureckiego czy perskiego, raczej chyba perskiego, ale tam sporo państw tę końcówkę ma, i nie tylko państw, przynajmniej w perskim. Musiałabym przeprosić się z podręcznikiem żeby rzucić jakimś przykładem.
Fidel-F2 - 30 Marca 2009, 11:52
Nocturn, zadaje, wschodnie ludy kontakt z Polską pierwotnie miały poprzez plemiona Ledzian (zajmowali oni najprawdopodobniej tereny pomiędzy Bugiem, Sanem i Wisłoką, oczywiście są różne teorie na temat dokladnego zasięgu) i nazwa plemienna została przeniesiona na całe państwo.
| Nocturn napisał/a | Istnieje teoria, że lechistany to taka próba organizacji, cos w rodzaju dzisiejszych województw, niestety nie udowodniona;).
_________________ | nie słyszałem, gdzie o tym można przeczytać?
Nocturn - 30 Marca 2009, 12:34
| Fidel-F2 napisał/a | | nie słyszałem, gdzie o tym można przeczytać? |
to jest taka dziwaczna teoria, w której między innymi mówi się, że słowo czech pochodzi ze skandynawskiego i że znaczy banita ;P Lech miałby być ze skandynawskiego (ut-lach) - towarzysz.
POszukaj może na historycy.org. Ale nie wiem czy tam znajdziesz
Moje pytanie dotyczyć będzie dzisiaj innej dziedziny:
Dagon - co to takiego.
Ozzborn - 30 Marca 2009, 12:58
Jeden z Wielkich Przedwiecznych, czczony przez żabiogłowy morski lud. Oczywiście kult Dagona jest bluźnierczy, plugawy, mroczny i nienawistny
Nocturn - 30 Marca 2009, 13:07
poprawnie, ale jest jeszcze poprawniej.
Skądś Lovercraft wziął tę nazwę, nie?
Ozzborn - 30 Marca 2009, 13:44
Podejrzewałem że nie pytasz o twórczość Lovecrafta. To zdaje siębył jakiś mitologiczny stwór, zapewne morski. Nie z Greckiej mitologii czasem?
Nutzz - 30 Marca 2009, 14:42
Mi się kojarzy że jakiegoś demona tak nazwali w Starym Testamencie, a to dlatego że był wyznawany w okolicach ziemi świętej (tzn jako Bóg)... Ale nic konkretnego niestety
Nocturn - 30 Marca 2009, 14:49
Ozzborn, ani morski ani z greckiej mitologii <przynajmniej ja nic o tym nie wiem
Nutzz, oki. W starym Testamencie był tak nazwany jeden z demonów
Ale pierwowzór skąd się wziął?
Nutzz - 30 Marca 2009, 14:53
Przykro mi ale nie mam pojęcia
|
|
|