To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

Iscariote - 23 Listopada 2006, 20:59

To jak wcześniej był Manowar to teraz Primal Fear sobie włączyłem. Też niczego sobie zespół :D
hijo - 23 Listopada 2006, 22:03

Cytat

Umialem kiedys nawet grac In a Pale Moon's Shadow na gitarze.
Fajnie, ja nigdy sięnie uczyłem grać na gitare :D

Do not fear, my son! Awaken the dragon inside
For he may guide you, being the world's hidden eye
Through a dark time, when mankind is bleeding within
Oh little dreamer...

lavojtek - 24 Listopada 2006, 13:54

Co wy z tym Manowar? Dla mnie to byl zawsze encyklopedyczny przyklad obciachu i zenady. Co w tym takiego "boskiego"? Kolesie od ponad 25 lat graja tak samo w kolko. Zero rozwoju! Wrecz przeciwnie, nawet fryzury im sie przezedzily :mrgreen:
No ale moze ja jestem jakis inny. :twisted: Czekam na ciosy od fanow! :bravo

Taclem - 24 Listopada 2006, 14:15

Jesteś inny :-) Nie dostrzegasz że tylko oni są TRUE :-)
Wiesz, z metalem w wydaniu Manowar jest troche tak jak z fantasy. Co autor, to napina się na drugiego Tolkiena, ale są też tacy, którzy od początku twierdzą, że to rzemiosło i dobra zabawa.
MANOWAR KRESEM METALU (Feliksem W. Kresem) ;-)

MrMorgenstern - 24 Listopada 2006, 15:21

Death to false metal! :evil:

:D

Pako - 24 Listopada 2006, 18:16

Death jest śmieszny. Widzieliście jak wyglądają kolesie z CoF albo Dimu? No panowie... jajec se nie róbmy. Wielkie satanistyczne teksty, wiekla satanistyczna muza, wielkie satanistyczne mordy i banda patałachów ^_^
Lubię posłuchać takiego metalu, w sam raz na odreagowanie, posłuchanie bezmózgiego ryczenia.
Manowar natomiast pokazuje, żę można zrobić fajną muzę z jajem. Przyjemne dźwięki, dobry wokal, czego chcieć więcej? A czy się rozwijają czy nie? Cóż.. lepsze jest wrogiem dobrego ;)

Taclem - 24 Listopada 2006, 18:44

Znaczy zanim Cie zjedzą, to wyrównajmy: CoF i Dimmu nie grają deathu. Nie wiem jak w przypadku Dimmu Burgera, ale Kredki są od początku do końca kreacją, takim sobie pop-black-metalowym teatrzykiem. Coś jak 30 lat temu Ozzie Osbourne z odgryzaniem głów nietoperzom :-)
Pako - 24 Listopada 2006, 18:47

Czy to death czy nie to nie wiem, nie znam się ;) W każdym bądź razie ciężkie granie i śmiechowy design.
A tak w ogóle - Freediego dziś rocznica. God save the Queen!

lavojtek - 24 Listopada 2006, 21:35

Splycasz Pako, oj splycasz. A Manowar to niby nie maja tandetnego image? Jak patrzysz na ich zdjecie to nie ogarnia cie pusty smiech lub przynajmniej usmiech politowania? Ale odlozmy na bok wizerunek. Zawsze mialem to gdzies. Przeciez jak sluchasz albumu to slyszysz dzwieki a wlasnie z tymi dzwiekami u Manowar jest kiepsciutko.
elam - 24 Listopada 2006, 21:38

w "trojce" leci wlasnie Dead Can Dance. bardzo wazny swojego czasu dla mnie. inspirujacy ogromnie, zwlaszcza te pierwsze plyty: DCD, Aion...
lavojtek - 24 Listopada 2006, 21:53

elam sluchasz trojki? Jak sie nazywa kawalek co teraz leci?
hijo - 24 Listopada 2006, 23:02

Cytat
Taclem:Znaczy zanim Cie zjedzą, to wyrównajmy: CoF i Dimmu nie grają deathu.

A potem
Cytat
Pako:Czy to death czy nie to nie wiem, nie znam się ;)

A wcześniej
Cytat
MrMorgenstern:Death to false metal! :evil:

No i takie gadanie mnie wkurza, każdy próbuje wrzucić muzykę do jakiejś szufladki, tylko każdy inaczej opisuje swoje szufladki i potem są takie niepotrzebne nieporozumienia - bo to ja własciwie opisuję szufladki a nie wy :P .

ech...

I know you know I know you know
What is the truth what is the truth who knows
He knows she knows they know we know
What is the truth what is the truth who knows
I do do you will you won't you
What is the truth what is the truth to you
Will you won't you do you don't you
What is a lie give it a try won't you

I know nothing ....

Ziuta - 24 Listopada 2006, 23:30

Mały zwis kompa. Da się skasować?
Ziuta - 24 Listopada 2006, 23:31

Mały zwis kompa. Da się skasować?
lavojtek - 24 Listopada 2006, 23:42

Cytat
Zupełnie jak w 46 na podkarpaciu.

:shock: :shock: :shock: Ke?

Do you know the pain
Marching into history marching into war
Can you feel the shame
Marching into misery you function as a whore

hijo - 24 Listopada 2006, 23:49

Ziuta, brawo udało ci się wysłać posta z przeszłości :mrgreen:

I'm tearing away
Pieces are falling I can't seem to make them stay
You run away
Faster and faster you can't seem to get away
Break
Hope there's a reason
For questions unanswered I just don't see everything
Yes I'm inside you
Tell me how does it feel to feel like this
Just like I do
I don't care about anyone else but me
I don't care about anyone

Ziuta - 25 Listopada 2006, 00:06

Sorry, to był komentarz do słów kogoś na poprzedniej stronie o urokach bycia mężczyzną w erze hyboryhskiej. Jeszcze raz pszepraszam. Porada: nigdy nie wysyłąjcie postów z przeciążonego kompa z powolnym netem, a zwłaszcza gdy forum robi archiwizację :mrgreen:
A żeby było ontop: Ennio Morricone. Miszcz.

lavojtek - 25 Listopada 2006, 00:30

Mowcie co chcecie ale najlepsza muzyka na swiecie pochodzi ze skandynawii!!! I nie mowie tutaj o metalu w wydaniu norweskim czy szwedzkim ale o tzw. folku i jego pochodnych. Takie Tenhi IMO nie ma sobie rownych. Moje ostatnie odkrycie powala na kolana: Gjallarhorn :bravo
Fidel-F2 - 25 Listopada 2006, 16:12

lavojtek jest mnóstwo dobrej muzyki ze wszelkich krańców świata i w wielu gatunkach muzycznych. Jak porównać Griega, Czajkowskiego, Led Zeppelin, Genesis, Davisa, Varttine i Grechutę, Manowar (nie komentuj), Creedence Clearwater Revival, Metallicę i co tam jeszcze(naturalnie można by tu wymieniac i wymieniać)? Wszystko to z innej bajki i wszystko świetna muzyka (IMHO). Szersze spojrzenie wskazane
hijo - 25 Listopada 2006, 16:18

Cytat
Fidel-F2: Szersze spojrzenie wskazane
słuszna uwaga.
lavojtek - 25 Listopada 2006, 18:41

Cytat
Szersze spojrzenie wskazane

Uwierz mi szerzej nie moge :mrgreen: Staram sie jak moge byc "na biezaco". Oprocz kilku gatunkow, ktore z oczywistych powodow omijam bokiem (disco-polo, r'n'b, dance itp., itd) slucham ile sie da (dzieki pewnym "znajomosciom" czasem i 20 albumow miesiecznie). Moje zycie jest scisle zwiazane z muzyka i to nie tylko przez jej sluchanie. Oczywiscie moze troche przesadzilem z teza ze najlepsza muzyka pochodzi ze skandynawii. Powinienem dodac IMHO :D

By the way Fidel-F2: dzieki za Varttine :bravo Tez sie przyczynila do mojej opinii :mrgreen:

MrMorgenstern - 25 Listopada 2006, 19:11

hijo:
Cytat

A wcześniej
Cytat
MrMorgenstern:Death to false metal! :evil:

Panie hijo, toć ja tylko zacytowałem passusa z albumu ManowaR :D

Ziuta - 25 Listopada 2006, 19:19

Ech, ludziska, ludziska, żeby wam młokos tłumaczył . Trza być (w miarę) tolerancyjnym i mieć (wielki) dystans.
Teraz może sobie posłucham Requiem Wolfganga Amadeusza.

Fidel-F2 - 26 Listopada 2006, 11:53

lavojtek, też omijam bokiem podobne regiony jak ty ale raczej nie staram sie być na bieżącą, tylko po to żeby być na bieżąco. Przeszło mi to tak mniej więcej z zakończeniem pierszego ćwierćwiecza mego żywota. Poza tym ogromna wiekszość wspołczesnej muzyki jest mocno wtórna i nie mam czasu ani chęci przegryzać się przez to wszystko, żeby znaleźć rodzynki. Mam sporą kolekcję płyt i kaset z dawnych czasów i nie mam kiedy tego słuchać. Zresztą, zmienia mi się gust i ewoluuje coraz mocniej w stronę jazzu a na tym polu jest ogromna , jeszcze dla mnie nie znana, ilość muzyki z ostanich kilkudziesieciu lat i moje poszukiwania idą raczej w tym kierunku.

Ze skandynawskiej muzyki dla mnie na topie zawsze był Grieg a teraz dołączyła Varttina. (W liceum słuchałem też Roxette :mrgreen: )

hijo - 27 Listopada 2006, 18:58

Cytat
W liceum słuchałem też Roxette :mrgreen:
hehe to ja wtedy byłem w podstawówce :lol:
Taclem - 28 Listopada 2006, 09:07

Sorry, ale KAŻDĄ muzykę da się porównać, wystarczy się na tym trochę znać. Żeby porównać grę instrumentalistów, własny wkład muzyków w aranżacje i inne elementy wcale nie trzeba szufladkować muzyki. Można porównać Cradli z jakims wykonaniem Mozarta, porównać stopień komplikacji kompozycji w przypadku piszących utwory... To sięda zrobić.
Z drugiej strony szufladki pomagają w rozmawianiu o muzyce. Często zespoły same się szufladkują.

lavojtek - 28 Listopada 2006, 21:54

Zeby porownywac muzyke wcale nie trzeba sie na tym znac. Wystarczy byc odpowiednio dobrze osluchanym. Ale jaki jest sens porownywac np. r'n'b do muzyki klasycznej. Bezsens.
Z szufladkami jest znowu taki problem ze kazdy ma je inaczej ponazywane a to WCALE nie pomaga w dyskusjach o muzyce, wrecz przeciwnie.

Fidel-F2 jezeli podoba ci sie Varttina to sprobuj rowniez Gjallarhorn

Mirandel - 28 Listopada 2006, 22:18

Cytat
w trojce leci wlasnie Dead Can Dance. bardzo wazny swojego czasu dla mnie. inspirujacy ogromnie, zwlaszcza te pierwsze plyty: DCD, Aion...

ELAM popieram. Dla mnie DCD też był ważnym elementem życiorysu. Władce Pierścieni czytałam pierwszy raz słuchając Aion'a.Teraz wole cięższe klimaty :) np taki Slipknot :mrgreen: I co za mnie wyrosło? :wink: :mrgreen:

hijo - 28 Listopada 2006, 22:34

Cytat
Mirandel, Władce Pierścieni czytałam pierwszy raz słuchając Aion'a.

Ja władcę przeczytałem słuchając steal this album SOADów :mrgreen:

Dunadan - 29 Listopada 2006, 11:36

Tak sobie słucham "Here they come" Ten Years After i... zacząłem się zastanawiać o jakich "onych" oni śpiewają... "Oni nadchodzą" - hmmm... i wiecie co... a, sami przeczytajcie tekst, jest powalający :D

Here they come, and they fly with the power of the sun
Here they come, and they're going to touch everyone
Far, far, have they come

Here they come, and the fire on their wings doesn't burn
Here they come, and they know everything we must learn
Round, round, we must turn

Watch out, you, sinners
Don't you know that your time has come?
Watch out, you, winners
Now it's the same for everyone

Here they come, and the stars in their eyes seem to glow
Here they come, and the fear in our hearts starts to go
Now, now, now we all know

Nieźle nie? :mrgreen: najpierw mnie rozwalili Hobbitem - ale ten był utworem instrumentalnym. A teraz odkryłem "Here they come". Ciekawe co jeszcze się znajdzie :roll:
Swoją drogą tym którzy nie znają kapeli POLECAM ten kawałek... i jeszcze parę innych jak "50 000 Miles beneath my brain" czy "I'd love to change the world (But I don't know what to do)"

Partner forum