To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Gra o Tron (HBO) - aktualnie omawiany Sezon 7 (są spojlery!)

thinspoon - 14 Kwietnia 2015, 07:29

Temat ostrzega, że są spoilery, więc wejście na własne ryzyko. Już to do mnie dotarło :wink:
Martva - 14 Kwietnia 2015, 08:48

Przypominam że mamy takie fajne narzędzie do oznaczania spoilerów, jakby co. A czytanie tasiemca nie zawsze może pomagać, jako że w tym sezonie fabuły mogą się ponoć dość mocno rozjechać ;)
mesiash - 14 Kwietnia 2015, 12:56

Ja tam wyczytałem, choć nie sprawdzałem, że nie tylko 4, ale cały sezon już krąży po sieci. Sprawcę znajdą, bo zostawił swój podpis na kopii.
Ciekawym czy ogłoszą kto to zrobił i jaką dostanie karę ;)

marekz - 14 Kwietnia 2015, 13:18

Nie nie, to ktoś dla jaj zrobił kilka fake plików z kolejnymi odcinkami, pewnie żeby legenda rosła.

"Sprawcę" to oni co najwyżej znajdą w swojej wyobraźni, bo w prawdziwym świecie to nie. : - )

konopia - 14 Kwietnia 2015, 13:56

Pisali, że wypłynęły te 4 odcinki co rozesłali je do krytyków, któryś musiał je udostępnić dalej.
Kumpel mówił, że to są prawdziwe odcinki, sprawdzał, można je obejrzeć online.
Ja tam sobie poczekam aż się nagra, nie po to płacę za kablówkę by oglądać na PC, skoro mogę wygodnie na dużym TV w porządnej jakości.
Zresztą dostawca netu i tak blokuje takie witryny.

hrabek - 14 Kwietnia 2015, 13:58

No niekoniecznie, jeśli rzeczywiście wszystkie "screenery" mają znaki wodne, to wiedzą, od kogo nastąpił przeciek. Prawdopodobnie albo ktoś się włamał na konto tejże osoby, albo w jakiś inny sposób uzyskał dane do logowania się do systemu "screenerowego". W to, że właściciel konta zrobił to osobiście ciężko mi uwierzyć. Ale możliwości namierzenia takiej osoby są coraz większe.
marekz - 14 Kwietnia 2015, 14:22

Nie jest to taka zła jakość, 800-900 kb/s są te pliki (350 MB na odcinek). Ale faktycznie można poczekać, nic specjalnie szczególnego.

Jeśli faktycznie ktoś miał wszystko gdzieś i nie usunął jakiegoś ukrytego znaku wodnego (bo te normalne są usunięte), faktycznie mogą ustalić domniemane źródło rzekomego wycieku. Zawsze coś. Ale nie jest to nic czym by się mogli pochwalić, bo co im to da?

BTW, te pliki to są normalne RIPy, a nie sceenery w sensie tych plików (albo ich kopii 1:1), które są bezpośrednio rozsyłane. W ogóle niekoniecznie takie było źródło.

Zastanawiam się po co ktoś coś takiego zrobił (oprócz tego, że dla fanu).

Martva - 14 Kwietnia 2015, 15:44

Spoiler:

Agi - 14 Kwietnia 2015, 15:51

Martva, gdzie to znalazłaś? :mrgreen:
Martva - 14 Kwietnia 2015, 16:30

Na Twarzoksiążce :)
Martva - 28 Kwietnia 2015, 21:27

Oj, coraz bardziej się z książką rozjeżdża. Nie zawsze mi się to podoba, w sumie lubiłam te wszystkie smaczki, niedomówienia i źródła teorii spiskowych :)
dalambert - 28 Kwietnia 2015, 21:29

Martva, cóz , de gustibus. im dalej od tasiemca - tym lepiej dla fimu :wink:
Martva - 28 Kwietnia 2015, 21:32

Nie no, jasne, to bywa fajne - gdyby jeden z pomniejszych bohaterów jak w książce przez pół sezonu łaził, smęcił, chlał wińsko, rzygał i sikał, to pewnie bym klęła, ale pewne rzeczy są podane tak wprost i kawa na ławę (a pamiętam dyskusje na martinowym forum po kilkanaście stron co autor miał na myśli i czy na pewno tak).
Homer - 28 Kwietnia 2015, 22:49

A które rzeczy?
mesiash - 4 Maj 2015, 10:07

Martva, wchodzisz na Martinowe forum i jeszcze czytasz dyskusje nt. co autor miał na myśli? Toż to brzmi jak BDSM ;)
Martva - 4 Maj 2015, 14:13

To było chyba moje pierwsze forum, ale teraz zaglądam raz na rok ;)
Homer - 18 Maj 2015, 09:05

To już oficjalne... serial schodzi na psy.
marekz - 18 Maj 2015, 09:08

W sumie wielkim arcydziełem w żadnym momencie nie był. Tyn hype był trochę niepojęty.

A te cztery odcinki, które wyciekły, pokazały że to zmierza donikąd albo ewentualnie do celu typu Moda na Sukces.

Doszło do tego, ze Blondi musi się starać utrzymać ten serial nad powierzchnią, ale jak ma sama dać radę?

Homer - 18 Maj 2015, 09:30

Raczej chodzi mi o zmiany fabularne względem książki.
konopia - 18 Maj 2015, 09:31

wyciek odcinków obniżył ten hype, nie wiem jak było na innych forach bo nie zaglądam,
ale na takich rożnych portalach, choćny u LIsa to zazwyczaj były jakiś artykuły, omówienia itp...
w tym sezonie na samomym początku wybuchła afera z wyciekiem, o której wszyscy się rozpisywali a potem nastała cisza, podobnie u nas na forum, nie było dyskusji po poszczególnych odcinkach itp...

Ja bardziej czekam na kolejne odcinki Gotham (to już dziś wieczorem się nagra :omg: ) i wieczorem skończę Legends :omg:
być może to większe zainteresowanie nimi spowodowane jest też tym, że nie znam tych historii, nie czytałem książek.
Ten sezon to sieczka, w dalszym ciągu nie potrzebnie starając się pokazać wszystko, wszystkich bohaterów, wszystkie miejsca akcji w danym odcinku.

Homer - 18 Maj 2015, 23:29

konopia napisał/a
nie znam tych historii, nie czytałem książek

Tej historii też nie znasz.

konopia - 19 Maj 2015, 13:08

zakończenia nie znam, wszystkich detali tez nie, bo trochę w serialu zmieniają, ale najważniejsze rzeczy były w książkach i tego się trzymają.
Chociaż smoki mogłyby zeżreć Denerys.

aniol - 20 Maj 2015, 07:33

po obejrzeniu odcinka nr 6 w sezonie nr 5 zastanawiam się
a) co serial poza tytulem ma wspólnego z ksiazka?
b) po jaka cholerę ja to nadal oglądam?

mesiash - 20 Maj 2015, 10:05

aniol, też myślę, że ten odcinek to była katastrofa. Nawet nie mówię już o odstępstwach od pierwowzoru - to znoszę całkiem dzielnie już od pierwszego sezonu. Ale scena walki była baaardzo flegmatyczna, sceny łóżkowe nudne a sceny "tajemnicze" zupełnie nie intrygujące.
konopia - 2 Czerwca 2015, 09:20

Homer napisał/a
konopia napisał/a
nie znam tych historii, nie czytałem książek

Tej historii też nie znasz.

po ostatnim odcinku dochodzę do wniosku, że masz rację! I to całkiem sporą.
Scenarzyści mieli spotkanie z pisarzem, są jedynymi, którzy poza nim mają zorientowanie odnośnie zawartości przyszłych tomów,
i teraz nam to spojlerują :evil:

Po ostatnim odcinku czekam na wprowadzenie następnych bohaterów, którzy wydają się być idealnie stworzeni do wsparcia rozbudowanych wątków serialu.
Spoiler:

mesiash - 2 Czerwca 2015, 12:03

To ja powiem, że w tym odcinku przygotowali wydarzenie, które prawdopodobnie zakończy piąty sezon, żeby wkurzyć ludzi nie znających książki :) Jak ktoś lubi serial a książek niet, to lepiej niech nie otwiera
Spoiler:

Bardzo dobry odcinek to był, tak swoją drogą. Prowadzi do innej rzeczy, o której pisałem kiedyś - że na koniec smoki się z białymi zmierzą.

Homer - 2 Czerwca 2015, 17:15

konopia napisał/a
Scenarzyści mieli spotkanie z pisarzem, są jedynymi, którzy poza nim mają zorientowanie odnośnie zawartości przyszłych tomów,
i teraz nam to spojlerują :evil:

Po prostu jadą w swoją stronę. Martin jeszcze wyda minimum 2 książki, zajmie mu to z 10-20 lat. Co tam w środku będzie, tego nie wie nikt. Filmowcy natomiast kończą produkcję już teraz, więc skończą ją po swojemu.

Dunadan - 2 Czerwca 2015, 23:46

konopia napisał/a
Po ostatnim odcinku czekam na wprowadzenie następnych bohaterów, którzy wydają się być idealnie stworzeni do wsparcia rozbudowanych wątków serialu.

A nie lepiej:

? ;)

I jeszcze takie podsumowanie najnowszego epizodu:
Cytat
An episode so high in quality you won’t even realize there weren’t any boobs until sometime afterwards.
:mrgreen:
Homer - 15 Czerwca 2015, 10:42

I po sezonie. Alternatywność fabuły serialu względem książki stała się w nim faktem, więc cieszą chociaż niektóre sceny. Miejmy nadzieję, że kolejna książka ukaże się najpóźniej na wiosnę (mój typ). Mimo wszystko, nie widzę tego, żeby mieli zakończyć opowieść w dwóch sezonach. Nawet jeśli chcieliby kończyć po swojemu.

Ilość cliffhangerów na koniec sezonu przebija sufit. :lol:

Szkoda wątków, które trafiły do serialu, ale zostały tak spłycone, że zęby bolą. Z budowania napięcia, scenarzyści i ekipa wykonawcza powinna dostać dwa na szynach. Przez użyte skróty i fabularne dziury wiele działań doskonale umotywowanych w książce, w serialu zostało przedstawionych jako kompletnie "irracjonalne". Chociażby ostatnia scena.

Za to spacer pokutny pokazano naprawdę dobrze.

dalambert - 15 Czerwca 2015, 12:32

Homer napisał/a
kolejna książka ukaże się najpóźniej na wiosnę (mój typ)
owszem, ale w 2025 roku ;P: :mrgreen:

Partner forum