To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Dzieci - wychowanie

Lynx - 7 Stycznia 2012, 13:58

Fidel-F2, nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Przykro mi. Skoro nie umiesz odróżnić przemocy od kary... I słowo "prawo" jest w tym przypadku kluczowe.
A jeśli ten ostatni i ostateczny argument nie zadziała, to pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś dziecię nie wyrośnie na kryminalistę, wobec którego będą miały zastosowanie przepisy KK. Które również określają kary za niewłaściwe zachowanie.
O ile rozumiem system kar i nagród jest powszechnie stosowany w większości metod wychowawczych. Kary można stopniować od wyrażenia słownej dezaprobaty, podobnie nagrody.

Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 13:59

Ice napisał/a
Fidel, no zdefiniuj granice między użyciem siły a przemocą
jak podnoszę kufel to używam siły fizycznej moich mięśni a jak leję kogoś w mordę używając tych samych mięśni to jest przemoc
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:00

Lynx napisał/a
O ile rozumiem system kar i nagród jest powszechnie stosowany w większości metod wychowawczych. Kary można stopniować od wyrażenia słownej dezaprobaty, podobnie nagrody.
a gdzie ja napisałem, że jestem przeciw stosowaniu kar?
Godzilla - 7 Stycznia 2012, 14:01

Fidel-F2 napisał/a
Godzilla napisał/a
idel-F2, więc jeżeli będziesz przeszkadzać przechodniowi na ulicy, ma on prawo użyć wobec Ciebie siły.
jakoś precyzyjniej proszę bo nie bardzo wiem do czego zmierzasz

ale owszem jeśli na przykład zabiorę mu plecak to może użyć siły

To może Ty doprecyzuj tę tajemniczą różnicę między przemocą a użyciem siły.
Co do tego plecaka, to albo jest Szwarcenegerem, weźmie Cię w dwa palce jak kociaka i po prostu Ci ten plecak wyjmie spod pachy, albo wda się z Tobą w bijatykę.

Ice - 7 Stycznia 2012, 14:01

Fidel-F2 napisał/a

ale owszem jeśli na przykład zabiorę mu plecak to może użyć siły

W jaki sposób mógłby użyć siły, żeby nie było to przemocą?

Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:07

Godzilla, rzecz w tym, że powstrzymanie dziecka które wbiega na ulicę, odebranie noża czy uderzenie w rękę gdy widzisz, że akurat wsadza gwoździa do gniazdka elektrycznego ma uzasadnienie. Zapobiegasz zagrożeniu bez zamiaru karania czy zadawania bólu. Czym innym jest bicie po fakcie, gdy nie ma zagrożenia i jedynym Twoim celem jest danie nauki czy może nauczki. To jest przemoc.
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:08

Ice napisał/a
W jaki sposób mógłby użyć siły, żeby nie było to przemocą?
myślę, że ma prawo do stosowania maszyn prostych
Ice - 7 Stycznia 2012, 14:09

Jak nauczysz kilkulatka że do gniazdka nie należy wkładać gwoździa?
shenra - 7 Stycznia 2012, 14:10

Fidel-F2, edytuj posty
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:11

Ice napisał/a
myślę, że mu jeb#ę z półobrotu parę razy a potem poprawię nunchaku
shenra - 7 Stycznia 2012, 14:14

Fidel-F2, gratuluję. Postawa godna naśladowania w każdym aspekcie.
Ice - 7 Stycznia 2012, 14:14

Fidel-F2 napisał/a
Ice napisał/a
myślę, że mu jeb#ę z półobrotu parę razy a potem poprawię nunchaku

Nie pajacuj, tylko odpowiedz.

Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:15

shenra, w końcu przekonaliście mnie do waszego podejścia
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:15

Ice napisał/a
Nie pajacuj, tylko odpowiedz.
odpowiedziałem, czego nie rozumiesz?
shenra - 7 Stycznia 2012, 14:16

Fidel-F2, w tym momencie czuję się urażona. Bardzo. I dziękuję Ci za tak urocze podsumowanie, mam nadzieję, że Ty i Twoje ego macie się teraz jeszcze lepiej.

Po raz ostatni mówię, edytuj posty

Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:17

shenra napisał/a
w tym momencie czuję się urażona
znowu? nie uważasz, że powinnaś przeprosić najpierw za tą wypowiedź
shenra napisał/a
Fidel-F2, gratuluję. Postawa godna naśladowania w każdym aspekcie.

Ice - 7 Stycznia 2012, 14:17

Nie rozumiem, czemu wolisz kpić i wypisywać takie głupoty, zamiast uargumentować swoje zdanie/metody.
shenra - 7 Stycznia 2012, 14:18

Fidel-F2, nie nie uważam, jak pajacujesz to się licz z równie złośliwym podejściem innych. Bo zamiast dyskutować, chciałeś napisać coś idiotycznego, to napisałeś i za to Ci właśnie gratuluję.
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:22

Ice, nie łapiesz niuansów to powiem otwartym tekstem. Mam Twoje pojmowanie rzeczy za wyjątkowo ograniczone a doświadczenie nauczyło mnie, że jakiekolwiek próby tłumaczenia Ci czegokolwiek zazwyczaj nie przynoszą najmniejszych efektów. W związku z takim stanem rzeczy nie czuję potrzeby traktowania Twoich wypowiedzi za szczególną uwagą a jedynie jako pole do rozrywkowego acz bezwartościowego ping-ponga.
Godzilla - 7 Stycznia 2012, 14:22

Fidel-F2, straszny ten świat wokół Ciebie. Ludzie za dziećmi non-stop z nunczaku biegają. Pod każdym krzakiem chowają po kryjomu bachory, a potem zapewne płodzą kolejne. A najgorsi ci "normalni", którzy po kryjomu sprzyjają takim, co to kablem i żelazkiem gnojki traktują. Oj, straszny świat.
Lynx - 7 Stycznia 2012, 14:22

Fidel-F2, zadawanie pytań nie jest argumentacją w dyskusji, tego typu pytania nie wnoszą tez nic do niej. Po za tym mógłbyś napisać co chcesz osiągnąć zadając takie pytania.
Ice - 7 Stycznia 2012, 14:23

No Fidel, nie bądź okrutny, nie opuszczaj nas, gdy po kliku stronach dyskusji doszliśmy do punktu kulminacyjnego, czyli przełożenia Twoich teorii na praktykę.
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:23

shenra napisał/a
Fidel-F2, nie nie uważam
shame on you, shenra, jeśli pajacujesz to licz się z równie złośliwym podejściem innych
Ice - 7 Stycznia 2012, 14:27

Fidel-F2 napisał/a
Mam Twoje pojmowanie rzeczy za wyjątkowo ograniczone a doświadczenie nauczyło mnie, że jakiekolwiek próby tłumaczenia Ci czegokolwiek zazwyczaj nie przynoszą najmniejszych efektów. W związku z takim stanem rzeczy nie czuję potrzeby traktowania Twoich wypowiedzi za szczególną uwagą a jedynie jako pole do rozrywkowego acz bezwartościowego ping-ponga.

Może po prostu nie potrafisz obronić swoich spaczonych poglądów przed weryfikacją?

Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:29

Lynx napisał/a
Fidel-F2, zadawanie pytań nie jest argumentacją w dyskusji, tego typu pytania nie wnoszą tez nic do niej.
hmmm, nie prawda http://pl.wikipedia.org/wiki/Dow%C3%B3d_nie_wprost

Lynx napisał/a
Po za tym mógłbyś napisać co chcesz osiągnąć zadając takie pytania.
dotrzeć do sedna

Godzilla, rozmawiamy o zasadach

Ice napisał/a
o Fidel, nie bądź okrutny, nie opuszczaj nas, gdy po kliku stronach dyskusji doszliśmy do punktu kulminacyjnego, czyli przełożenia Twoich teorii na praktykę.
spóźniłeś się odrobinę
Martva - 7 Stycznia 2012, 14:30

Nieużywanie przemocy wobec dziecka jest spaczonym poglądem?
shenra - 7 Stycznia 2012, 14:30

Fidel-F2 napisał/a
shame on you, shenra, jeśli pajacujesz to licz się z równie złośliwym podejściem innych
To się dogadaliśmy. :D
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:30

Ice napisał/a
Może po prostu nie potrafisz obronić swoich spaczonych poglądów przed weryfikacją?
rozgryzłeś mnie, niechęć do bicia dzieci to faktycznie spaczone poglądy i kompletnie nie mam pojęcia czym wytłumaczyć takie zboczenie
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:31

shenra napisał/a
To się dogadaliśmy.
to musisz skończyć z fochaniem się
Ice - 7 Stycznia 2012, 14:32

Fidel, i dalej czekam na Twoją odpowiedz, jak przekonasz kilkulatka, żeby nie pchał palców do kontaktu?

Partner forum