To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 4 Marca 2009, 13:44

ok nie będę blokował

Nie wiem Adanedhel, skąd to wziąłes ale nie zgadza sie

raija to odległość jaką pokona bóg w ciągu pół roku poruszajac się z pędkością 10000km/jedno mrugnięcie oka

palyn to czas jaki jest potrzebny do ułożenia sterty wełny na wysokość 10km przy założeniu, że układamy ją dokładając włoski pojedynczo a każdy kolejny co 100lat

zadaje kto chce

dalambert - 4 Marca 2009, 14:53

No to ja Was jeszcze trzepnę :
LORICA SEGMENTATA co to jest / a włściwie było/ :?:

feralny por. - 4 Marca 2009, 15:19

Rzymska zbroja, zbudowana ze stalowych segmentów (folg), stąd nazwa.
dalambert - 4 Marca 2009, 15:27

feralny por., :bravo
Zadajesz

feralny por. - 4 Marca 2009, 15:38

Która strzelba (dajmy na to bok) ma większy kaliber, dwunastka, czy szesnastka i co rzeczone liczby oznaczają?

EDIT: ort. sorry ihan, jak się nie pilnuję, to sadzę byki aż miło.

ihan - 4 Marca 2009, 15:44

Wrrrrrr: dwunastka. No.
gorbash - 4 Marca 2009, 15:56

Strzelam że dwunastka i pewnie dlatego że to część "czegoś" tak jak trzydziestka ósemka to 0.38 cala. Niestety nie wiem czego.
Fidel-F2 - 4 Marca 2009, 16:30

tu nie chodzi chyba o kaliber tradycyjnie pojmowany ale o wagę śrutu, ilość śrutu czy rozmiar śrutu czy jakoś tak :P , no i podchwytliwość pytania skłania do wybrania dwunastki jako większego kalibru :P
Rafał - 4 Marca 2009, 16:58

Chodzi o llość kul którą można odlać z jednego funta ołowiu, znakiem tego szesnastka ma mniejszy kaliber. Nie jestem tylko pewien czy chodzi o funt, uncję czy jeszcze inszą pogańską miarę.
feralny por. - 5 Marca 2009, 08:23

Zadaje Rafał, w przypadku broni śrutowej, tradycyjnie, podaje się kaliber wagomiarowy broni, który określa liczbę kul, o średnicy danej lufy, jaką można odlać z jednego funta ołowiu. Zatem im mniejsza liczba, tym kaliber większy. W ramach, ciekawostki lufa kalibru 12 ma średnicę przewodu w granicach 18,2 - 18,6 mm.
Rafał - 5 Marca 2009, 09:34

No to wpadłem :D

Cytat
Rzeczpospolita to wielki burdel, konstytucja to prostytutka, a posłowie to kurwy!

Kto to powiedział?

Adanedhel - 5 Marca 2009, 09:35

:mrgreen:
Piłsudski.

Rafał - 5 Marca 2009, 09:37

Ano - a jakie ponadczasowe :mrgreen:
Adanedhel - 5 Marca 2009, 09:41

To spróbujmy czegoś takiego:

Co europejscy władcy uważali za najlepszy prezent dla króla Prus Fryderyka Wilhelma I i gdzie potem trafiały te prezenty?

gorbash - 5 Marca 2009, 09:51

Dzikie zwierzęta. Trafiały do zoo.
Adanedhel - 5 Marca 2009, 09:53

Blisko, ale nie za bardzo ;P:
Alatar - 5 Marca 2009, 11:40

Preparaty z niezwykłych żyjątek, dziwolągi?
Adanedhel - 5 Marca 2009, 18:43

Nieee.
Było to mocno związane z ulubionym, militarnym oczywiście, hobby Króla Kaprala.
Dalambert?

dalambert - 5 Marca 2009, 19:10

Adanedhel, jak raz nie wiem -Starego Fryca nie lubie to i wiem to co każdy wiedziec powinien :wink: ale bez ciekawostek.
Fidel-F2 - 5 Marca 2009, 19:11

koniki różne?
Adanedhel - 5 Marca 2009, 19:17

Nie koniki. Ostatnia podpowiedź. Prezenty były związane z ukochanym regimentem Fryderyka Wilhelma.
Pucek - 5 Marca 2009, 19:35

Adanedhel, o psiakrew nie dopatrzyłam, ze Ci chodziło nie o Wielkiego Frycka, a o tatusia jego - oczywiscie poprostu wielkie chłopy / tak powyżej 2 m. wzrostu/ bo FW I. ukochał sobie "Regiment olbrzymow"
granatowe rajtroki z czerwienią , czerwone portki i kamasze tudziez wysokie czerwono- zlote mitry-grenadierki. :)

Adanedhel - 5 Marca 2009, 19:39

No! Nareszcie :)
Tak, to na punkcie olbrzymów, których wcielał do regimentu zwanego poczdamskimi gigantami, Fryderyk Wilhelm miał hopla. Właściwie każdy europejski kraj, żeby zapewnić sobie dobre stosunki z Prusami, przysyłał mu wielkich chłopów do tego oddziału. Tradycyjnie na urodziny. Gdy raz Piotr I nie przysłał mu corocznego prezentu, czterdziestu dwumetrowych żołnierzy, Fryc zaczął się boczyć i przestał rozmawiać z rosyjskim ambasadorem :mrgreen:

Zadajesz... Pucku? Dalambercie? (Ktokolwiek to napisał.)

Pucek - 5 Marca 2009, 19:55

Chyba ja , bo choć Dalambert wpisywał, to ja mu o tych drągalach przypomniałam. :wink:

Największe znalezisko archeologiczno - złotnicze w Polsce po II Wojnie światowej. Skarb ze Środy Śląskiej.
Co jest jego najwspanialszą częścią?

Iwan - 5 Marca 2009, 20:35

to sobie palnę
może jakieś królewskie insygnia??

Pucek - 5 Marca 2009, 21:08

Ciepło, ciepło, ale pooowiedz coś jeszcze ...
Iwan - 5 Marca 2009, 21:27

no niestety szczegółów nie pamiętam, tyle mi się kojarzyło, no ale przynajmniej jakaś podpowiedź dla innych
Pucek - 5 Marca 2009, 21:40

Znaleziony w 1988 roku podczas prac budowlanych w staromiejskiej części Środy, częściowo rozkradziony przez klasę robotniczą, po szukaniu,odkupywaniu i konserwacji pokazany publice w 1996. Skarb zadołowano gdzieś w połowie XIV wieku, prawdopodobnie był zastawem za dużą pożyczkę.
Alatar - 5 Marca 2009, 22:33

A strzelę sobie, uprząż/oporządzenie konia?
Pucek - 5 Marca 2009, 22:39

Nie - podpowiedź - to na człowieka było -śliczne!

Partner forum