Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Kai - 27 Września 2011, 21:00
Lynx napisał/a | Mam chętkę na gołąbki. Chyba popełnię. |
Mam 4 zamrożone. Z 20
Dzisiaj tylko rożki z różą. Z gotowego ciasta kruchego, to takie szybkie zaspokojenie potrzeby na słodkość.
corpse bride - 28 Września 2011, 12:35
kilka nowych przepisów na blogu, w tym na moje bestsellery: cola cake i sałatkę ziemniaczaną.
tymczasem wczoraj zrobiłam ciasto kasztanowe. podobnie, jak dyniowe. kruche tartowe ciasto i nadzienie z mleka, jajek i masy z cukru i kasztanów (tych jadalnych). dostałam 2 takie puszki z francji. lubię te ciasta z nadzieniem, kombinuję, z czego jeszcze można by takie zrobić.
Rafał - 28 Września 2011, 12:49
Żona moja kapitalny pasztet(?) z cukinii upichciła. Normalnie rewelacja, jak nie cierpię pasztetów, tak tym się bym zajadał i zajadał i zajadał
2 cukinie, marchewka, cebula, 1,5 szklanki bułki tartej, 0,5 szklanki oleju, 4 zółtka - warzywa zetrzeć, całość wybełtać, na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek i piec w foremce przez godzinę w 180 stopniach. Oczywiście nie zapomnieć doprawić solą i pieprzem w trakcie mieszania.
Po - e - zja
corpse bride - 28 Września 2011, 12:51
oo, bez mięsa. miło.
Godzilla - 28 Września 2011, 13:46
Rafał, a duże te cukinie? Bo różnie z nimi bywa, czasem są jak ogórek, czasem jak Pershing.
Rafał - 28 Września 2011, 13:47
A średnie, w sumie do kilograma. Młode takie były, chyba nie nasze.
Martva - 28 Września 2011, 17:08
Widziałam coś podobnego w kulinarnym dodatku Wyborczej, chyba wczoraj, tylko tam jakies warstwy były.
Rafał napisał/a | Młode takie były, chyba nie nasze. |
Czemu jak młode to nie nasze?
Rafał - 29 Września 2011, 08:27
Godzilla, zapomniałem o garści posiekanej pietruszki.
Martva, kiedyś pytałem w warzywnych i tak mi powiedziano.
fealoce - 30 Września 2011, 07:46
Rafał napisał/a | Żona moja kapitalny pasztet(?) z cukinii upichciła. Normalnie rewelacja, jak nie cierpię pasztetów, tak tym się bym zajadał i zajadał i zajadał
2 cukinie, marchewka, cebula, 1,5 szklanki bułki tartej, 0,5 szklanki oleju, 4 zółtka - warzywa zetrzeć, całość wybełtać, na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek i piec w foremce przez godzinę w 180 stopniach. Oczywiście nie zapomnieć doprawić solą i pieprzem w trakcie mieszania.
Po - e - zja |
Też widziałam podobny przepis i zastanawiałam się nawet czy nie zrobić ale w końcu się powstrzymałam, bo przypomniałam sobie spektakularną klęskę z racuchami z cukinii oraz cukinią panierowaną Ale może warto jednak spróbować...To się je na zimno czy trzeba potem jakoś podgrzać?
edit: nie myślałam, że to powiem, ale owsianka nie jest taka zła Całkiem smaczna i bardzo sycąca....
Fidel-F2 - 30 Września 2011, 08:24
fealoce, z cukinii zrób spaghetti, palce lizać, do niczego innego się nie nadaje
dalambert - 30 Września 2011, 08:28
Fidel-F2, a aby o tzw. "dynię makaronową" Ci nie biega?
Fidel-F2 - 30 Września 2011, 08:32
nie mam pojęcia co to dynia makaronowa
Rafał - 30 Września 2011, 08:38
fealoce napisał/a | To się je na zimno czy trzeba potem jakoś podgrzać? | Teoretycznie na zimno, ale niecała połowa przetrwała na tyle długo aby ostygnąć
dalambert - 30 Września 2011, 08:38
Fidel-F2, to Martvej zapytaj , ona wie na pewno
Fidel-F2 - 30 Września 2011, 08:43
a skąd pomysł, że jestem zainteresowany?
dalambert - 30 Września 2011, 08:45
Fidel-F2, e od raz pomysł, tak sobie pogaduję w temacie warzywa obce
a i na Quiz byś odpowiedział , tylko nie wciskaj mi , że nie wiesz
Zgaga - 30 Września 2011, 08:53
Kanie smażone, kanie pieczone.
Mniam
Godzilla - 30 Września 2011, 10:30
Fidel, a jak się robi spaghetti z cukinii?
dalambert - 30 Września 2011, 10:40
Godzilla, pewnie fidelizująć cukinięi cukiniująć Fidela, oczywiście z czosnkiem, oregano i pomidorkiem
Fidel-F2 - 30 Września 2011, 11:30
Godzilla, bardzo prosto i szybko a jest pyszne.
Sos porcja na 2 osoby
- cebula 1-2 zależnie od wielkości
- cukinia 2szt wielkości i przekroju ogórka, takie są najlepsze i używamy bez obierania i z pestkami, jeśli mamy jedną ale większą to trzeba obrać i wywalić środek z pestkami
- serek biały typu 'Twój smak' - 1-2 opakowania w zależności od preferowanego poziomu śmietankowości potrawy, ja wolę więcej
- przyprawy
Wykonanie
Drobno pokrojoną cebule smażymy na niewielkiej ilości oleju by się zeszkliła. Gdy to osiągniemy dodajemy pokrojoną w plasterki (jak na mizerię) cukinię, podlewamy odrobiną wody (bez wody mogła by się cukinia przypalić co psuje smak raczej), dodajemy kostkę rosołową/vegetę/czy tam co. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem okazjonalnie mieszając do momentu aż cukinia zacznie się rozpadać i zamieniać w papkę. Dodajemy serek, dobrze mieszamy by osiągnąć jednolitą barwę całości i zagotowujemy, sprawdzamy stan uprzyprawienia, jeśli trzeba dodajmy soli i koniecznie na sam koniec pieprzu, naturalnie stosownie do preferencji. Po ostatecznym uprzyprawieniu zamieszać, zagotować i podawać na makaron. Mnjut w gembie.
Ilt - 30 Września 2011, 12:06
@up to jest 'ghetti z cukinią, nie z cukinii.
Z cukinii robi się tak, że się kroi w paski (obieraczką do warzyw)/słupki (nożem lub szatkownicą), soli, pieprzy, wrzuca na patelnię z rozgrzanym olejem i smaży dwie-trzy minuty, dodając pod koniec sosu pomidorowego i parmezanu.
Fidel-F2 - 30 Września 2011, 12:19
Ilt napisał/a | @up to jest 'ghetti z cukinią, nie z cukinii. | bo ponieważ?
Ilt - 30 Września 2011, 12:23
Bo się z cukinii robi papkę i nakłada na makaron?
Fidel-F2 - 30 Września 2011, 12:28
no i co dalej?
Ilt - 30 Września 2011, 12:32
Żartujesz, prawda?
Fidel-F2 - 30 Września 2011, 12:43
nie, nie łapię Twojego toku rozumowania, wrzuć może jakieś definicje albo co
Martva - 30 Września 2011, 12:51
Rafał napisał/a | Martva, kiedyś pytałem w warzywnych i tak mi powiedziano. |
E, niektórzy polscy plantatorzy się nauczyli że mozna zbierać cukinię zanim będzie ważyła trzy kilo.
fealoce napisał/a | bo przypomniałam sobie spektakularną klęskę z racuchami z cukinii oraz cukinią panierowaną |
yyyyy, a co Ci w tym nie wyszło...?
fealoce napisał/a | edit: nie myślałam, że to powiem, ale owsianka nie jest taka zła Całkiem smaczna i bardzo sycąca.... |
Owsianka jest the best. Znaczy nie wiem czy moje nawrzątkowane płatki z owocami i czasem nutellą można nazwać owsianką, ale myślę że tak. Dzisiaj był banan i cynamon
dalambert napisał/a | Fidel-F2, a aby o tzw. dynię makaronową Ci nie biega? |
Rozglądam się zawsze jak jestem na placu - nie do dostania
Ilt - 30 Września 2011, 12:53
Przepraszam, ale nie jestem pewien czy ja dobrze rozumiem. Mam wytłumaczyć ci dlaczego makaron + cukinia to "makaron z cukinią", a "makaron z cukinii" (albo spaghetti z cukinii, spotyka się obie wersje) to nazwa własna (jak kopiec kreta) potrawy, gdzie robi się cukinię tak, by przypominała makaron?
I mam jeszcze podać jakieś definicje?
Nie sądziłem, że to takie trudne i skomplikowane zagadnienie.
Pas. Nie porywam się z motyką na słońce. Jeśli chcesz i poprawi ci to humor, możesz uznać, że masz rację, ja się mylę, a kisiel z orzechami i kisiel z orzechów to to samo.
e:no, nie tyle własna, co zajęta.
Fidel-F2 - 30 Września 2011, 12:57
no to chyba zauważyłeś, że nie mówię o makaronie z cukinii tylko o spaghetti z cukinii
Martva - 30 Września 2011, 13:32
Ale mówi się spaghetti z czosnkiem i oliwą, a nie z czosnku i oliwy, tak na przykład?
|
|
|