To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

fealoce - 21 Wrzeœśnia 2011, 13:04

charande napisał/a
U Pratchetta, o ile pamiętam, w Ankh-Morpork można nabyć od ulicznego sprzedawcy szczura z keczupem, szczura bez keczupu, szczura z musztardą i szczura sojowego :)

A tak, słynny Gardło Sobie Podcinam Dibbler :mrgreen:

Godzilla - 21 Wrzeœśnia 2011, 13:08

Niech mi ktoś jeszcze powie, jak się wymawia "Faoiltiarna".
Rafał - 21 Wrzeœśnia 2011, 13:35

Fa-Latryna :wink:
Godzilla - 21 Wrzeœśnia 2011, 13:37

Sapkowski powinien był to w przypisach dać :mrgreen:
ilcattivo13 - 21 Wrzeœśnia 2011, 15:35

w Falloucie 2, u Mamuśki z Den, można było zjeść kilka rożnych potraw ze szczura. Na pewno było rat-pie, ale reszty nie pamiętam. A jeśli postać bohatera nie należała do najinteligentniejszych, to można było się o coś "gupio" zapytać ;P:
Ilt - 21 Wrzeœśnia 2011, 18:07

Godzilla napisał/a
Niech mi ktoś jeszcze powie, jak się wymawia Faoiltiarna.

Wcale. To się tylko czyta, w myślach i po cichu. :)
e: [*cicho się myśli myślami małymi]/e

Kruk Siwy - 21 Wrzeœśnia 2011, 18:12

E tam.
Pisze się: Faoiltiarna, czyta zaś Żelazny Wilk. Coś jak u nas: Bolesław Prus a czyta się Aleksander Głowacki, normalka.

A szczury w Jabberwocky było bardzo tanie: po dwa pensy. Okazja!

Kai - 21 Wrzeœśnia 2011, 18:51

Rafał napisał/a
Wygląda to niepozornie, taka szara dzianinka, ale niesamowicie chwytne i nie do przecięcia. Próbowałem się pociąć tymi hiper nożami i nawet śladu nie ma na rękawiczce.

Widziałam chyba takie na ostatnim szkoleniu BHP :)

charande napisał/a
Maść na szczury! Maść na szczury! Wyciągamy szczura z dziury i okrężnym ręki ruchem smarujemy go pod brzuchem.

"Po minucie szczur nam zdycha, taka maść kosztuje dycha!"

Przekonałam się, że do duszonej wątróbki zamiast wody warto dodać białego wina, oraz oczywiście jabłka usmażone z majerankiem i dodatkiem masła. Tyle było mojego, co szarpnęłam w nocy :D

Dojadamy gołąbki, jeszcze jedna porcja krupniku i naleśniki zostały. Jutro chyba pokuszę się o jakieś mięsne danie.

Godzilla - 21 Wrzeœśnia 2011, 18:55

Kai, a jak po kolei robisz taką wątróbkę? Bo ja na razie nie wychodziłam poza smażoną z cebulką, która zresztą bardzo mi smakuje i czasem po prostu muszę ją sobie zrobić.
Kai - 21 Wrzeœśnia 2011, 19:06

Na oliwie podsmażam cebulkę i troszkę czosnku, (tak ze 2 ząbki). Jak się zeszkli, a nawet odrobinę zrumieni, wrzucam na niego oczyszczoną i pokrajaną na mniejsze kawałki wątróbkę drobiową, dodaję pieprz, ziele angielskie i smażę, aż zbieleje. Teraz zwykle przychodziła gorąca woda, ale tym razem było białe wino, jakaś szklanka - zanim wątróbka zabulgocze, na drugiej patelni na dosłownie woalu z oliwy przysmażam kwaśne jabłka pokrajane w plasterki ze sporą ilością majeranku, kiedy już się zaczną smażyć, dodaję łyżkę masła. Takie lekko miękkie jabłka dodaję do wątróbki i zagotowuję raz, żeby nie zostało nic krwistego, solę do smaku, ot i cała filozofia.
Godzilla - 21 Wrzeœśnia 2011, 19:09

Fajnie. Chyba spróbuję.
Kai - 21 Wrzeœśnia 2011, 19:24

Tylko nie duś za długo, po dodaniu wrzątku maksymalnie 7 minut, przy chłodnym winie można do 10, tyle, żeby alkohol odparował.

Sałatka z sosem jogurtowo-czosnkowym i jajkiem na twardo. I druga, z czerwonymi i zielonymi pomidorami.

Póki jeszcze są warzywa, a nie plastiki :)

Godzilla - 21 Wrzeœśnia 2011, 19:26

Siostra kiedyś fajne pomidory przywiozła, tzw. zeberki, prążkowane na czerwono i zielono. Były bardzo smaczne. U nas chyba bardzo rzadkie, ona wtedy z Węgier jechała.
Kai - 21 Wrzeœśnia 2011, 19:37

Nigdy takich nie widziałam, a wszelkie pomidorowe nowości zbieram, bo to mój ulubiony owoc :wink: Zupełnie nie wiem, czemu nie warzywo, ale ja się nie znam :D
Lis Rudy - 21 Wrzeœśnia 2011, 19:43

Kai napisał/a
Pomidor to mój ulubiony owoc

Kai napisał/a
nie wiem, czemu nie warzywo

A to aby nie dlatego że pomidory to owocniki ? Przecież powstają z zapylonego kwiatu.
Jak gruszki, jabłka, śliwki... etc.

Wsio co (za przeproszeniem) wali w korzeń to warzywo.

Martva - 21 Wrzeœśnia 2011, 19:45

Z botanicznego punktu widzenia - owoc.
Z ogrodniczego punktu widzenia - warzywo.

Lis Rudy - 21 Wrzeœśnia 2011, 19:51

Martva, oj tam, oj tam :lol:

To tak jak z punktu widzenia UE ŚLIMAK jest RYBĄ :!:

A marchewka OWOCEM ;P:

Kai - 21 Wrzeœśnia 2011, 19:53

EU też kwalifikuje jako owoc. No cóż, próbuję się oswoić z tą świadomością.
Martva - 21 Wrzeœśnia 2011, 20:04

Ja mówię o polskiej ogrodniczej klasyfikacji, a nie unijnych biurokratycznych ułatwieniach. Skończyłam ogrodnictwo specjalność warzywnictwo, tak? Na zajęciach specjalistycznych uczyli mnie o pomidorach, a moich kolegów z sadownictwa nie.

Z truskawkami i poziomkami bywa problem, bo to niby rośliny zielne, nie drewniejące, i w takiej Francji podobno próżno ich szukać w podręcznikach do sadownictwa ;) W każdym razie tak na mówili na zajęciach. Mogli kłamać.

Kai - 21 Wrzeœśnia 2011, 20:13

Moja klasyfikacja to smaczne albo nie :D
merula - 21 Wrzeœśnia 2011, 20:13

bo technicznie rzecz biorąc pomidor jest jagodą.
Lis Rudy - 21 Wrzeœśnia 2011, 20:20

Kai, +1 :mrgreen:

merula napisał/a
bo technicznie rzecz biorąc pomidor jest jagodą.

:?: :?: :?:

Martva - 21 Wrzeœśnia 2011, 20:23

merula, nie technicznie tylko botanicznie ;P: Bo jest też jadalną częścią uprawnej rośliny zielnej (bądź rośliną zielną o jadalnych częściach, zależy jak na to patrzeć).

EDIT: no jagoda, taki typ owocu. Ma trzy rodzaje i pomidor jest właściwą (jest jeszcze jagoda typu Cucurbitaceae i typu Citrus)

ilcattivo13 - 21 Wrzeœśnia 2011, 20:23

merula - a te płoną, jak się jest obgadywanym ;P:
merula - 21 Wrzeœśnia 2011, 20:52

nie może być... czyżby ktoś ostatnio intensywnie o Tobie myślał?
ilcattivo13 - 21 Wrzeœśnia 2011, 21:36

pewnie komisja z PUPy :wink:
Kai - 25 Wrzeœśnia 2011, 21:11

Kopytka, gulasz segedyński, kurak w sosie czosnkowym, kapusta czerwona w charakterze sałatki, kapusta włoska w charakterze... kapusty. Mniam.
Lynx - 26 Wrzeœśnia 2011, 21:35

Mam chętkę na gołąbki. Chyba popełnię.
merula - 26 Wrzeœśnia 2011, 21:46

podeślij trochę.
kropek - 26 Wrzeœśnia 2011, 22:53

Większe trochę poproszę :lol:

Partner forum