Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy w¶ciekły pies? Wybór należy do Ciebie.
merula - 16 Wrześ¶nia 2011, 22:14
suflet?
Ilt - 16 Wrześ¶nia 2011, 22:19
Zapomniałem dopisać do listy "i nie suflet". Niemniej dziękuję.
Martva - 16 Wrześ¶nia 2011, 22:24
Pierogi/nale¶niki z serem i malinami. Jako antyserożerca nie wierzę że to piszę
Ale to z głowy, nie wiem czy może być dobre. pewnie zależy od tego czy się lubi pierogi/nale¶niki z serem
Lynx - 16 Wrześ¶nia 2011, 22:36
Ilt, nalewka. Nie na ciepło, ale za to jaki smaczek
Ilt - 16 Wrześ¶nia 2011, 22:44
Dziękuję ¶licznie za pomysły. Nale¶niki należy rozważyć. A co¶ bardziej mięsnego na linii malinowy sos do mięsa, mięso nadziewane malinami i czym¶, mięso w malinach zapiekane? Robił kto¶ co¶ takiego?
I nie chodzi mi tutaj o mięsko co w dziko rosn±cych malinkach pojawia się samo.
Lis Rudy - 16 Wrześ¶nia 2011, 22:47
Ilt napisał/a | A co¶ bardziej mięsnego na linii malinowy sos do mięsa |
Mus malinowy do pieczonej kaczki. Jako sos, ew. jako dodatek do mięsa.
Przepis poniżej:
Piersi z kaczki w malinowym sosie
Składniki:
4 piersi z kaczki
400 g malin
100 ml białego wina
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania :
Zagotować w garnku białe wino, dodać maliny (mog± być mrożone) i po chwili ocet balsamiczny.
Delikatnie gotować ok. 15 minut.
Wszystko przetrzeć przez sito do drugiego garnka, aby pozbyć się pestek.
Sos trochę odparować.
Rozgrzać oliwę na patelni.
Piersi kaczki (bez skóry) posolić, popieprzyć, położyć na rozgrzanej patelni, smażyć szybko na mocnym ogniu.
Mięso powinno być w ¶rodku lekko różowe.
Do sosu dodać nieco masła, cały czas mieszaj±c trzepaczk±.
Doprawić sos sol±.
Usmażone piersi pokroić, ułożyć na talerzu, naokoło polać sos.
Ozdobić owocami malin.
Smacznego
Autor : Robert Makłowicz
ilcattivo13 - 16 Wrześ¶nia 2011, 23:37
Ilt napisał/a | Nutzz, jak wyszło Takoyaki? |
stawiam na odpowiedĽ "jako-tako"
a z malin zrób sobie soczek - będziesz miał do herbaty/budyniu/lodów/itp. Mamu¶ka dzi¶ zrobiła ze 20 słoików (zabrakło butelek), więc będę miał co robić zim±
Kai - 17 Wrześ¶nia 2011, 10:48
do mojej zupy z owocami morza utłukłam w moĽdzierzu kumin z kozieradk±. Cudownie pachnie w całym domu. Chyba zacznę to robić na zasadzie kostek zapachowych
U mnie ¶niadanko - grzanki z czosnkiem + surówka grecka, przek±szane surimi. Jak się cieszę, że nikt u mnie w domu tego nie przyswoił - mam wszystko (ponad 30 deko) dla siebie
Lis Rudy - 17 Wrześ¶nia 2011, 10:59
Ludziska, kupiłem na próbę (albo dlatego że dziwnie wygl±dały) dwa zielone pomidory. Macie jaki¶ pomysł jak je spożytkować ??? Tak żeby na małej próbce zobaczyć czy warto kupić więcej.
aniol - 17 Wrześ¶nia 2011, 11:22
zjedz na surowo
Kai - 17 Wrześ¶nia 2011, 11:28
http://www.kuchnia.tv/kuc...e-pomidory.html
wygl±da mi pysznie.
Agi - 17 Wrześ¶nia 2011, 12:47
Dla dwóch pomidorów chyba nie warto całego kramu rozkładać.
Ilt - 17 Wrześ¶nia 2011, 12:52
Lis Rudy napisał/a | Mus malinowy do pieczonej kaczki. Jako sos, ew. jako dodatek do mięsa. | Zrobiłem. Dodałem dwie trzecie kostki gorzkiej Wedla, wyszło ładniejsze, ciemniejsze, kapkę gęstsze.
Następny sos malinowy jaki zrobię do mięsa będzie jeszcze bardziej bazował na czekoladzie, być może nawet zast±pię ni± białe wino.
Kai - 17 Wrześ¶nia 2011, 20:35
Agi, wobec takiego przepisu pofatygowałabym się po kolejne Już nieraz tak było.
A teraz parzę kapustę na goł±bki, ryż ugotowany, ale nie wiem, czy ruszać z produkcj± już dzisiaj.
ilcattivo13 - 17 Wrześ¶nia 2011, 20:51
Budyń. ¦mietankowy. Z sokiem malinowym. Mniam. <a nawet> Mniam!!!
Lis Rudy - 17 Wrześ¶nia 2011, 21:05
Kai, przebiłem Cię z kuchennymi zakupami. Możesz mi nawtykać od gadżeciarzy, a nawet GADŻECIARZY !!!
Kai - 18 Wrześ¶nia 2011, 14:06
Lis Rudy, pochwal się A wtedy nawtykam ile wlezie
U mnie dzisiaj goł±bki, a że zostało i ryżu, i bulionu, to się krupnik urodził. Dostałam szlaban na robienie nale¶ników, więc będ± pojutrze.
Nutzz - 18 Wrześ¶nia 2011, 14:17
Kurczak w cie¶cie, do tego br±zowy ryż podpiekany z czosnkiem, pomidorami i cebul±, i... kiszone. Szczytuję.
Kai - 18 Wrześ¶nia 2011, 14:22
Nutzz, mrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr... przepyszne, już to sobie wyobrażam.
Nutzz - 18 Wrześ¶nia 2011, 14:47
Kai, nawet siostra która zawsze mnie krytykuje stwierdziła, że 'nie najgorsze'
Agi - 18 Wrześ¶nia 2011, 16:22
Kai napisał/a | a że zostało i ryżu, i bulionu, to się krupnik urodził. |
Krupnik zawsze robię z kasz±, z ryżem nie próbowałam.
Zrobiłam kotlety mielone z dodatkiem podsmażonych kurek, bardzo smaczne.
Lis Rudy - 18 Wrześ¶nia 2011, 17:14
Kai napisał/a | Lis Rudy, pochwal się A wtedy nawtykam ile wlezie |
No więc......
Zrobiłem sobie prezencik. Zamieniłem to nieszczęsne narzędzie marki Fiskars do obierania na....
Na.....
Niemetalowy nóż do warzyw.
Czemu niemetalowy ?
Bo poszedłem oczko wyżej niż Ty w swoim szaleństwie nożowym
i zainwestowałem w nóż ceramiczny.
To już inny poziom krojenia.
A teraz możesz mi naubliżać od wiesz kogo
Kai - 18 Wrześ¶nia 2011, 17:53
Lisie Rudy, będziesz miał radochę przez rok.
Przez drugi nóż będzie na poziomie przeciętnego dobrze zaostrzonego Fiskarsa.
A potem bardzo chętnie dowiem się, gdzie te noże można zaostrzyć, bo z koleg± mamy ten problem
Nie, żebym Cię mocno zbijała, mam ceramiczn± krajarkę do warzyw, ale punktów, gdzie się toto ostrzy. w ogóle nie znam.
Agi, zawsze dodaję ryż i dwa-trzy rodzaje kasz. Zależy co mam. No i koniecznie żeberko wędzone (przy krojeniu zamrożonego ciachnęłam się tak, że szkoda słów, ale zro¶nie się),
Nutzz - 18 Wrześ¶nia 2011, 17:57
Podobno noże ceramiczne to istne brzytwy. Prawda to? Jak wrażenia?
Kai - 18 Wrześ¶nia 2011, 17:59
Nutzz, powiedzmy, że po roku jest ostry jak ostry nóż ze zwykłej stali nierdzewnej. Ale skoro kolega sobie obci±ł opuszek i nawet nie zauważył, to co¶ w tym jest. Krajarka jest boska, tnie wszystko z pomidorami wł±cznie. Od 0,3 - 3,0 mm
Agi - 18 Wrześ¶nia 2011, 18:00
Kai napisał/a | Agi, zawsze dodaję ryż i dwa-trzy rodzaje kasz. |
Ja daję tylko kaszę jaglan± ¶rednio grub±. Ryż jako¶ mi nie pasuje, ale może kiedy¶ spróbuję Twojej metody.
Kai - 18 Wrześ¶nia 2011, 18:10
Agi, ja akurat jaglanej nie daję, dziwny regionalizm zapewne. Perłow± i pęczak, czasem drobn± krakowsk±. Muszę spróbować z jaglan±. Nigdy jeszcze jej nie próbowałam - ot, człowiek uczy się przez całe życie.
Ryż się mocno rozkleja, nie warto go dawać dużo, trochę "wygładza" smak i daje fajn± konsystencję.
Lis Rudy - 18 Wrześ¶nia 2011, 18:14
Nutzz, jako że ceramika jest zdecydowanie twardsza od stali, to naostrzona zachowuje swoje wła¶ciwo¶ci przez długi czas.
A wrażenia ? Powiem tak-zrobiłby¶ komu¶ usunięcie żoł±dka i ten zorentowałby się dopiero przy zaszywaniu rany. Nóż jest ostry po prostu nieziemsko. Cięcie nim to po prostu czysta rado¶ć i wygoda.
Na szczę¶cie to nożyk do warzyw, takie cudeńko o 13 cm ostrzu, więc ostry będzie raczej długo. Do mięsa, siekania i trybowania ko¶ci mam klasyczne noże ze stali. Fiskarsy. I zostan± u mnie baaardzo długo.
Zgadzam się z Agi, krupnik tylko z kasz±-w moim przypadku drobna jęczmienna. Ryż mi ewidentnie nie pasi do tej zupy. Prędzej w pomidorowej. Lub w zupie gulaszowej zamiast ziemniaków żeby było bardziej syc±ce.
Agi - 18 Wrześ¶nia 2011, 18:19
Lis Rudy napisał/a | Zgadzam się z Agi, krupnik tylko z kasz±-w moim przypadku drobna jęczmienna. |
Oczywi¶cie, że jęczmienn±, przejęzyczyłam się.
Jako element mięsny daję żeberka wieprzowe, a do smaku surowy boczek wędzony.
Nutzz - 18 Wrześ¶nia 2011, 18:24
Kai napisał/a | Ale skoro kolega sobie obci±ł opuszek i nawet nie zauważył, to co¶ w tym jest. |
Uuuu, to w takim razie nie dla mnie ten sprzęt. Chyba że bym jakie¶ pancerne rękawice założył
|
|
|