To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

dalambert - 16 Lutego 2009, 11:30

Witchma, My Cię kochamy a Ty śpisz :twisted: :!:
Witchma - 16 Lutego 2009, 13:29

dalambert napisał/a
Witchma, My Cię kochamy a Ty śpisz :twisted: :!:

To jaki mam interes w tym, żeby się budzić? ;P:

Ozzborn, zgodnie z życzeniem:

Kto zacz Lawrence Venuti i jakież to mądre pojęcie wymyślił?

dalambert - 18 Lutego 2009, 09:43

Witchma, oj namieszałaś tym tłumaczem - oj :mrgreen:
Witchma - 18 Lutego 2009, 09:49

dalambert, sami chcieliście :roll: Zadawaj.

Gwoli wyjaśnienia dodam, że najważniejszym pojęciem, które Venuti wymyślił (a przynajmniej opisał w tekście pod tym samym tytułem) jest "niewidzialność tłumacza".

dalambert - 18 Lutego 2009, 10:18

Mentyk, dolman, taszka - co to za pojęcia i o co biega ?
Nocturn - 18 Lutego 2009, 10:22

mentyk to ja wiem co to jest. To było takie obite futrem cóś kurtka jakaś
Dolman to cóś co się pod mentykiem nosiło.
Ale taszka... ... nie znaju.

ah a biegać to musi o Węgrów :P bo oni mentyki i dolmany nosili jakoś tak ... ze 300 lat temu

dalambert - 18 Lutego 2009, 11:06

Generalnie dobrze to elementy "ludowego" stroju szlachty węgierskiej właśnie od końcówki XVII i w XVIII szczególnie noszone i w tymze wieku zastosowane jako ubiór pułków lekiej jazdy - huzarów.
Taszkę Ci opuszczam, też do tego przynalężała, to ta ozdobna płaska torba przy szabli przez huzarów noszona.
Zadajesz

Nocturn - 18 Lutego 2009, 11:26

Oki to lecimy

Cytat

Dzisiaj upieczecie chudą gęś, ale za sto lat od teraz usłyszycie śpiewającego łabędzia

(*cytat jest z pamięci ... może się troszkę róznić)

Kto to powiedział, kiedy(nie chodzi mi o datę, bo tyz nie pamiętam) i jakie to miało znaczenie :P

dalambert - 18 Lutego 2009, 12:13

Nocturn, ja to wiem, niezłe pytanie i niezłe proroctwo, ale ciekaw jestem czy nasi kochani forumowicze tak ochoczo hulający po "Rozmowach religijnych" to wiedzą ?
Nocturn - 18 Lutego 2009, 12:17

ćssss dalambert.

Poczekamy

/edit poprawiłem klawiaturkę

Fidel-F2 - 18 Lutego 2009, 12:23

klawiatura Ci się przestawiła
Nocturn - 18 Lutego 2009, 12:33

Fidel-F2, dzienks :P
dalambert - 18 Lutego 2009, 22:12

Do ChOLERY jasnej gdzie jesteście wszelcy naprawiacze katolicyzmu, bohaterowie walki z Bogiem i propagatorzy nowych lepszych wiar i poglądów , że nie wiecie tak podstawowej legendy i opowieści - dla wszystkich krytyków i niedowiarków nie znajomość odpowiedzi na to co zadał Nocturn, jest poprostu OBCIACHEM maksymalnym :twisted:
Agi - 18 Lutego 2009, 22:18

dalambert, nie dunderuj tak, bo Ci zaszkodzi
mBiko - 18 Lutego 2009, 22:23

Coś mi się kojarzy z Husem podczas egzekucji, nie wiem czy Sapkowski w trylogii nie przytaczał.
dalambert - 18 Lutego 2009, 22:28

Agi, toż to jedno z najważniejszych "protokonoproroctw" jednej z poważniejszych herezji lub jak kto woli otwarych spojrzeń na Boga Pana w historii Europy - iluż nazych Forumowiczów wyglasza tu światłe sądy i przykazania: jak być światłym, ślicznym, kulowym i właściwym i oni wszyscy tego nie wiedzą o co zapytał Nocturn, toż to poprostu oznacza ,że ględzą bez wiedzy i są zwykłymi agresywnymi niedoukami :mrgreen:
Sandman - 18 Lutego 2009, 22:44

dalambert napisał/a
Agi, toż to jedno z najważniejszych protokonoproroctw jednej z poważniejszych herezji lub jak kto woli otwarych spojrzeń na Boga Pana w historii Europy - iluż nazych Forumowiczów wyglasza tu światłe sądy i przykazania: jak być światłym, ślicznym, kulowym i właściwym i oni wszyscy tego nie wiedzą o co zapytał Nocturn, toż to poprostu oznacza ,że ględzą bez wiedzy i są zwykłymi agresywnymi niedoukami :mrgreen:

Do tego, aby postrzegać świat według własnego światopoglądu, a nie wedle narzuconych odgórnie zasad religijnych nie potrzeba tak naprawdę żądnej wiedzy. Wystarczy zdrowy rozsądek.

Tego zdrowego rozsądku brakło niestety Husowi, który zawierzył, że królewski list żelazny jest w stanie zagwarantować mu bezpieczeństwo. Kościół nie zwraca uwagi na takie drobiazgi. Swoją drogą, największą herezją Husa było uznanie Biblii za wykładnię wiary i nagowanie władzy kościelnej. Nie dziwię się, że kościół postanowił zlikwidować takie straszne zagrożenie, człowiek wierzący w Boga bardziej żarliwie niż oni, negujący jednocześnie władze kościelne strrrraszne.

Same słowa Jana wypowiedziane przed egzekucją są łączone z faktem, że 100 lat później Marcin Luter miał w herbie łabędzie czy łabędzia. Czy to coś zmienia, czy teraz mam prawo najeżdżać na kościół? Czy jestem już godny rozmawiać na tematy wiary, czy muszę w tym celu przejść jeszcze jakieś dodatkowe testy?

dalambert - 18 Lutego 2009, 22:50

No to Nocturn oceni czy odpowiedź właściwa mnie chodzilo tylko o to że wspomniane zdanie włożone w usta Husa po jego śmierci i to chyba dopiero w wieku XVI / czyli po Luterskiej awanturze/ jest klasycznym przykladem towrzenia postproroctwa dla propagandowych celów. a czy to Koścól Katolicki ma racje, czy rzesze różnych Czytaczy Pisma Świętego co co każdy na swój szczot je wykręca - nie miejsce tu i nie powod do sporów :twisted:
Nocturn - 19 Lutego 2009, 08:20

Sandman, Mogę uznaćtę odpowiedź. Zapomiałęs tylko dodać, że Hus=gęś. Między innymi dlatego kościół katolicki pokazywał husytów jako wściekłe uzębione gęsi. :P

Zadajesz. Odpowiedź jest wyczerpująca.

mBiko Sapkowski chyba nie napisał o tym w trylogii husyckiej ... on poruszał dalszą, że tak powiem historię.

dalambert, hm....
uważaj. Gimli źle skończył przez serducho .. a Ty się strasznie denerwujesz:P
A na poważnie. To nie jest miejsce na tego typu dyskusje.

dalambert - 19 Lutego 2009, 09:16

dalambert napisał/a
nie miejsce tu i nie powod do sporów

Nocturn, sam to powiedziałem - a pytanie zadałeś ciekawe bo poruszające temat "słynnych powiedzeń ludzi wielkich" Hus niewatp;iwie był wielkim Człowiekiem i ciekawa postacią - zaś owa przepowiednia wystąpienia Lutra ?/miał w herbie łabędzia/ wyraźnie świadczy o prorctwie postfactum.

Nocturn - 19 Lutego 2009, 09:25

dalambert, Chodź zaproś mnie na inny topic. Tutaj Agi nam poprzyczepia czerwone krawaty za notoryczny offtop:P
Agi - 19 Lutego 2009, 09:43

No...
Sandman - 19 Lutego 2009, 10:09

Oddam pytanie w dobre ręce.
Iwan - 19 Lutego 2009, 10:12

to może skorzystam
Jak nazywa się najgłębiej położone miejsce na Ziemi ?

Rafał - 19 Lutego 2009, 10:15

Rowek u Mariana? :wink:
Czy na ziemi znaczy na lądzie? To wtedy będzie Morze Martve.

Iwan - 19 Lutego 2009, 10:19

w tym wypadku na Ziemi czyli w wodzie, a rowek u Mariana to zbyt ogólnie, ale to miejsce znajduje sie właśnie w tym rowku :D
Rafał - 19 Lutego 2009, 10:26

Czuje, że o jakieś intymne sprawy chcesz mnie wypytywać. Jeśli tak, to ja pasuje :lol:
Iwan - 20 Lutego 2009, 06:48

to podpowiedz i idę spać, a jak wstanę i nie będzie prawidłowej odpowiedzi to oddam pytanie

tak samo nazywa się wahadłowiec kosmiczny lub czołg

Fidel-F2 - 20 Lutego 2009, 07:02

Challenger?
gorbash - 20 Lutego 2009, 07:25

Z tego co poczytałem taką nazwę (poprzedzoną HMS) nosił okręt który badał głebokość w rzeczonym Rowie.

Partner forum