To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy w¶ciekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Martva - 11 Wrześ¶nia 2011, 12:25

Rozgrzewasz olej, podsmażasz cebulę, czosnek i przyprawy, wrzucasz resztę składników, ewentualnie dodaj±c wody, dusisz aż wszystko będzie odpowiednio miękkie.
Nutzz - 11 Wrześ¶nia 2011, 12:48

Zaczynam robić Takoyaki. Życzcie mi powodzenia :twisted:
Ilt - 11 Wrześ¶nia 2011, 12:51

Nutzz napisał/a
Zaczynam robić Takoyaki. Życzcie mi powodzenia

Powodzenia. Jak± masz o¶miornicę?

Kai - 11 Wrześ¶nia 2011, 13:41

Martva napisał/a
wrzucasz resztę składników,

no o tę resztę mi chodzi... ale spoko, nie to nie, spytam kolegi :)

Martva - 11 Wrześ¶nia 2011, 13:53

No ale jak± resztę? Nie mam jednego przepisu na curry, robię z tego co mam pod ręk± i postępuję według powyższego schematu. Masz konkretne pytanie, to zadaj konkretne pytanie.
Nutzz - 11 Wrześ¶nia 2011, 14:00

¦ródziemnomorska, różowa. Oczywi¶cie (i niestety) mrożona. Choć może to i lepiej, obawiam się że takiej ¶wieżutkiej nie umiałbym sprawić odpowiednio, a tak przynajmniej została już oczyszczona.

Zastanawiam się też tak na przyszło¶ć, czy nie nadawałyby się do tego kalmary lub/i krewetki.

Kai - 11 Wrześ¶nia 2011, 14:02

Spoko, już mam przepis :) Nie lubię przepisów na curry, w którym nawet curry nie ma. Konkretne pytanie zadałam, a skoro nie otrzymałam konkretnej odpowiedzi (to, co napisała¶, to ja sobie do jajecznicy robię) uznałam, że to tajemnica firmowa i poszukałam gdzie indziej, odnotowuj±c, że nie ma co pytać o przepisy pod tym adresem :D :D :D ,

E.O.T.

Martva - 11 Wrześ¶nia 2011, 14:09

Kai napisał/a
wrzuć przepis na curry. Nie mam co z nim zrobić.

Cholernie konkretne pytanie, rzeczywi¶cie. Z jakim nim, z curry? No to curry to przyprawa, a przyprawy, jak napisałam, się podsmaża. Składniki pozostałe s± zupełnie dowolne, marchewka, ziemniaki, szpinak, ciecierzyca, soczewica, fasola, groszek, pieczarki, kabaczek, cukinia, dynia, kalafior, rodzynki, nawet jajko na twardo. Masę razy pisałam ze to jest potrawa któr± można zrobić ze wszystkiego. Sk±d mam wiedzieć co lubisz i co masz w domu, na rany Bogini?

Kai napisał/a
Nie lubię przepisów na curry, w którym nawet curry nie ma.

:roll:
Jasne, z tym podsmażeniem przypraw to mi o pieprz i sól chodziło...

Kai - 11 Wrześ¶nia 2011, 14:16

Martva, daruj sobie, już mam przepis, dziękuję :) I napisałam EOT, czyż nie?
Martva - 11 Wrześ¶nia 2011, 14:17

Jestem na 99% pewna że go nie było, jak zaczęłam odpisywać.
Kai - 11 Wrześ¶nia 2011, 14:24

Napisałam EOT? Mam curry czerwone i zielone. Już sobie poradzę :)
Ilt - 11 Wrześ¶nia 2011, 14:35

Nutzz napisał/a
Zastanawiam się też tak na przyszło¶ć, czy nie nadawałyby się do tego kalmary lub/i krewetki.

Ujdzie. Ujdzie też krabina czy ods±czony tuńczyk z puszki.

Kai - 11 Wrześ¶nia 2011, 14:37

u nas genialnie tanio s± krewetki tygrysie, (ok 20 zł/kg)
Ilt - 11 Wrześ¶nia 2011, 17:52

Huh. Harvard mnie czasami zaskakuje. Historical Context and Demos Illustrating the Relationship of Food and Science | Lecture 1 (2011). Warto obejrzeć, bo nie co dzień dostaje się takich ludzi. ;)
Pucek - 11 Wrześ¶nia 2011, 20:24

Kolejne wiaderko kurek w lodówce. Trochę już mi się pomysły kończ±.

Przykre to, że nie ma innych grzybów. Nawet muchomorów. Żadnego drobiazgu, co to nikt tego nie zbiera (to powinny być !) - tylko parę goryczaków!

Kasiek - 11 Wrześ¶nia 2011, 20:49

Przyjmę kurki w dobre ręce :D U nas nawet kurek nie ma :(

Za to jest szarlotka z żurawinami :)

Jedenastka - 11 Wrześ¶nia 2011, 21:48

Pucek napisał/a
Przykre to, że nie ma innych grzybów.

My¶lę, że jeszcze z tydzień. Tak było w ubiegłym roku. Byłam wtedy w Konstancinie przez cały wrzesień. Nagle w połowie miesi±ca skończyły się kurki i zaczęły się pokazywać br±zowe główki podgrzybków :)

Ilt - 11 Wrześ¶nia 2011, 22:47

Pucek napisał/a
Przykre to, że nie ma innych grzybów. Nawet muchomorów. Żadnego drobiazgu, co to nikt tego nie zbiera (to powinny być !) - tylko parę goryczaków!

S±, s±. Nawet całkiem dorodne podgrzybki się trafiaj±. Ja już na zimę suszę. :)

Martva - 13 Wrześ¶nia 2011, 11:38

Je¶li pół wiaderka twarogu jeszcze funkcjonuje (bałam się zajrzeć pod pokrywkę, ale chyba tydzień w lodówce przeżył, nie?) to będ± dzi¶ drożdżówki. Znalazłam fajny przepis ale chyba będę musiała zrobic z połowy, bo 16 sztuk z mam± nie pożremy ;)
Kruk Siwy - 13 Wrześ¶nia 2011, 11:48

A co to za osi±gnięcie? Dacie radę!

Zupa z kurek, gęsta a la potrawa jednogarnkowa. O przepis pytać nureczkę.

dalambert - 13 Wrześ¶nia 2011, 11:50

Martva, pozresz, pożresz, najwyżej będzie trochę więcej martvej w Martwej :wink:
Lynx - 13 Wrześ¶nia 2011, 11:55

Sałatka ¶niadaniowa. Obżarłam się nieziemsko. :mrgreen:
Martva - 13 Wrześ¶nia 2011, 15:42

Dyniowe placuszki curry. Z sosem jogurtowym i jeszcze sals± ze słoika. o jaaaa, nie mogę się ruszać, i tyle w temacie nieprzejadania się...
Lynx - 13 Wrześ¶nia 2011, 22:00

Kartoflanka. :mrgreen:
Godzilla - 15 Wrześ¶nia 2011, 18:45

Przeprosiłam się z pierogami, zrobiłam ruskie. Tym razem metod± Agi, czyli rozwałkowuj±c kulkę ciasta na każdy pieróg z osobna. Super, to się fajniej robi niż cięte z dużego placka. Choć po staremu zagnie¶ć ciasto na pierogi nie jest łatwo i popracować trochę trzeba.
Agi - 15 Wrześ¶nia 2011, 19:02

Też mam dzi¶ dzień pierogowy. Zrobiłam trochę z serem na słodko z dodatkiem suszonej mięty, a teraz będę robić ruskie. Nadzienie i ciasto przygotowane, pozostaje lepienie i gotowanie.
Godzilla, cieszę się, że moja metoda Ci odpowiada. :)

Kai - 15 Wrześ¶nia 2011, 20:12

Pierogi id± na weekend. W ci±gu tygodnia za mało czasu :) Dzisiaj ryba po grecku, nieco przewrotna, bo z dodatkiem papryki i czerwonego wina. Chciałabym, żeby dotrwała do jutra :D ale zdaje się nie ma szans. My¶lę, czy robić do niej ryż, czy dać spokój.
Ja jednak wolę wycinać :D ale plackowanie też wypróbuję.
Agi, jaka szkoda, że u mnie słodkie w ogóle nie id±, to mogłoby być ciekawe. Ale jestem umówiona z przyjaciółmi na szalony weekend pierogowy, zdaje się, że kasza gryczana i łoso¶ z mozzarell± to minimum ekstrawagancji :) Zdam relację.

Godzilla - 15 Wrześ¶nia 2011, 20:17

Mi się wałkowanie małych placuszków o tyle podoba, że nie ma problemu, że kwadraciki się nierówno powycinaj±. Nie mam problemu ze skraweczkami, których w żaden sposób nie uda się nadziać i zlepić, a potem pracowicie zgniata się z pozostałym ciastem. To takie marnowanie raz zrobionej pracy. No i mozolne zlepianie za małych albo krzywych "kwadracików" (no, no, matematycy, tylko mnie się tu z geometrii nie czepiać). Kombinowania to ja mam do¶ć przy robótkach. Nie wiem jak Wy, ja placki ciasta na pierogi normalnie kroję radełkiem, nie wykrawam jak±¶ foremk±.
Kai - 15 Wrześ¶nia 2011, 20:20

Godzilla, ja foremkuję, ale dla mnie to luz, lubię to. Mogłabym kroić radełkiem, byłoby jeszcze fajniej, ale opinia publiczna woli okr±głe :D

A kolega z kolei po prostu stosuje maszynkę do pierogów. Jak mu się to nie rozwala, nie mam pojęcia :D

Ilt - 16 Wrześ¶nia 2011, 22:13

Ma kto¶ pomysł na zagospodarowanie kobiałki malin inaczej niż na dżem/mus/zamrozić i do lodówki/ciasto? Marzy mi się co¶ z malinami na ciepło, obiadowo, niekoniecznie z mięsem - w głowie kiełkuje mi kilka pomysłów, ale może macie jakie¶ wypróbowane przepisy?

Nutzz, jak wyszło Takoyaki?

Partner forum